Pinksteren in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Column, Gringo
Tags:
31 mei 2020

Nou, dit kan een kort stukje worden, want Pinksteren is in Thailand een onbekend begrip. Wordt er nog wat (commerciële) aandacht aan de christelijke feestdagen Kerstmis en Pasen gewijd, Pinksteren gaat hier ongemerkt voorbij.

Dan maar wat eigen herinneringen aan Pinksteren uit mijn geheugen opvissen, hoewel dat niets met Thailand te maken heeft.

Thuis

Mijn vader was een trouwe supporter van de plaatselijke zaterdagvoetbalclub Oranje Nassau in Almelo. Op zondag een voetbalwedstrijd gaan bekijken was in ons christelijk gezin uitgesloten. Heracles Almelo speelde altijd op zondag, maar de competitie was zo geregeld, dat er niet op de zondag van Eerste Pinksterdag, maar op Tweede Pinksterdag werd gespeeld. Als Heracles dan thuis speelde hadden we geluk, want dan mocht mijn vader wel kijken en dat deed hij dan ook, samen met mij.

Later in Alkmaar

Toen ik in Alkmaar ging wonen, betekende Pinksteren alleen maar een lang weekend. Op de zaterdag ervóór wisten we, dat het Pinksteren was, want dan werd Luilak gevierd, een traditie waarbij jongeren door de straten fietsten en op allerlei mogelijke manieren (ratels, sirenes, toeters, enz.) lawaai maakten op de zeer vroege morgen.

Ik heb nog een aantal jaren in Zaandam gewerkt en daar kent men nog steeds de Derde Pinksterdag, zodat het lange weekend nog langer werd.

Geschiedenis

De geschiedenis van Hemelvaart en Pinksteren gaat heel ver terug in de tijd. Ik vond een prachtig krantenartikel uit het Haarlems Dagblad uit 1932(!), erg leuk om te lezen: nha.courant.nu/issue/HD/1932-05-14/edition/0/page/13

Op een mooie Pinksterdag

Natuurlijk herinner ik mij heel goed het eeuwig mooie lied van Annie M.G. Schmidt, gezongen door Leen Jongewaard en Andre van de Heuvel: www.thailandblog.nl/column/pinksteren/

Hebt u nog (leuke) herinneringen aan Pinksteren?

No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Pinksteren in Thailand”

 1. NicoB zegt op

  Pinksteren, ja, was een mooi lang weekend met schoolvakantie er extra bij.
  Specifieke herinnering er aan, ik was actief met een waaier aan conservenblikken aan de fiets, met een aardige groep bij ons uit de buurt, wat een kabaal, prachtig.
  NicoB

 2. S.W.Karreman zegt op

  Kippevel toen ik de twee mannen
  zag zingen…2 dochters heb ik,
  zorgen erg goed voor deze 82
  jarige vader!
  Simon W. Karreman Scheveningen,
  en al vele malen in Thailand geweest!

 3. Simon zegt op

  Dag Gringo,

  Bijzonder dat onze 2 bijdragen elkaar zo mooi aanvullen.
  Kan me de Luilak in Amsterdam Noord nog goed herinneren.
  Wij hadden toen een soort spotliedje:

  “Luilak, beddenzak, staat om 9 uur pas op.
  Negen uur of half 10, is de luilak pas te zien….luilak….luilak…luilak”.

 4. Daniel VL zegt op

  Het liedje “op een mooie Pinkster dag” is ook in Vlaanderen bekent. Hier kende men vooral het Veni creator (kom schepper), met het leeglopen van de kerken en het verlaten van het latijn, uit de mode geraakt.
  Ik heb zelf een mooie gedachtenis aan de deelname van de ROPArun Eigenlijk moet het PArijs ROterdamrun zijn, een afwisseling loop tussen beide steden, Het is maar een gedeeltelijk wedstrijd, Het is vooral een loop voor het goede doel. Geld bijeen krijgen. Nu voor de kankerfondsen van Nederland en België. Wat vooral opviel was dat de meeste deelnemers zelf in de familie of vriendenkring met kanker te maken hebben of hadden. Men wist waarvoor men het deed. De vriendschap en de solidariteit hebben mij het meest aangegrepen. De loop heeft elke in het Pinkster weekend plaats.
  Daniel

 5. Klaas zegt op

  Ben niet kerks, maar weet er wel iets van.
  De oorspronkelijke betekenis van Hemelvaart en Pinksteren zijn vrijwel helemaal verloren gegaan.
  Leuk, een vrije dag, een lang weekend. Maar waarom niet inwisselen voor bv. Suikerfeest? Dat zou voor velen extra waarde hebben.

  Btw ook op Walcheren kent men derde Pinkster, alsook derde Pasen.
  Heeft iets te maken met het boeren bedrijf, op tweede Pasen/Pinksteren had de boer vrij, op derde Pasen/Pinksteren de knecht.

 6. Co zegt op

  Met alle respect Klaas maar laten we nu niet alles verloren laten gaan wat nog Nederlands is. Nog even en je ligt ook op een matje met je hoofd naar het oosten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website