Ode aan de Thaise man

Door Gringo
Geplaatst in Column, Gringo
Tags:
23 maart 2016

Zeg eens eerlijk, hoeveel Thaise mannen kent u persoonlijk? Niet veel. Schat ik, want of u nu hier op vakantie bent, overwintert of zelfs permanent woont, u bent in het algemeen gesproken niet naar Thailand gekomen voor de Thaise man. Eerder voor de Thaise vrouw, nietwaar?

Thaise vrouwen ontmoeten en leren kennen gaat in Thailand gemakkelijk. Die ontmoetingen beginnen meestal in een bierbar of disco. Een praatje, een dansje, een drankje en mens wisselt graag wat privé-informatie uit. Komt het gesprek op de Thaise man, dan weten die lieve, onbaatzuchtige, charmante, welwillende en mooi dames u kernachtig te vertellen wat zij van de Thaise man vinden: “Thai man no good”.

Zo ontstaat de vaak negatieve mening bij veel buitenlanders, die Thaise mannen karakteriseren als buitenlandhaters, rokkenjagers, dronkenlappen, gokkers. Bovendien slaan ze hun vrouw als zij dat nodig vinden en dwingen haar tot prostitutie. Ook op dit blog lezen we vaak genoeg verhalen die het slechte van de Thaise man benadrukken. Maar is dat echt zo? Zeker zullen er Thaise mannen zijn, die geheel of gedeeltelijk passen in die genoemde karakteristiek, maar geldt het voor de hele Thaise mannelijke bevolking?

Op de website van “Inspire Pattaya” staat een column van Orlando Barton, die iets dieper op deze kwestie ingaat. Hij woont al heel lang in Thailand en schrijft o.a.: “Veel van de Thaise mannen die ik heb ontmoet zijn pijnlijk verlegen, waardoor zij nogal afstandelijk ten opzichte van buitenlanders kunnen lijken. Ik zou ook zeggen dat de Thaise cultuur vriendschap omarmt als een heilige relatie. Wij westerlingen hebben meer “bekenden” dan echte vrienden. En om eerlijk te zijn, zoals wij weinig Thaise mensen zullen kennen, zullen de meeste Thaise mannen ook geen buitenlanders kennen. Het zou best kunnen, dat de gemiddelde Thaise man een buitenlander ziet als een bierpummel of hoerenloper”.

Maar in een land van bijna 70 miljoen inwoners kan het niet zo zijn, dat de mannen en masse achter de vrouwen aan zitten, dagelijks dronken zijn, hun vrouw slaan, enz. Ikzelf ken uit mijn werkzame leven genoeg Thaise mannen die niet aan dat beeld beantwoorden. Het zijn hardwerkende mensen, liefhebbende echtgenoten en gek op hun kinderen. Ook nu ik Thailand woon, in Pattaya nota bene, ken ik vele Thaise mannen uit allerlei lagen van de bevolking en merk steeds meer dat het “normale” mensen zijn met hun sterke en zwakke kanten. Net als u en ik, zal ik maar zeggen.

Orlando Barton voegt een foto aan zijn column toe van een jonge Thaise vader met zijn 3-jarig zoontje in een zwembad bij een hotel. Zijn vrouw kijkt liefdevol toe vanaf het terras. Zij genoten van een weekendje Pattaya en Orlando zegt: “Ik zag ze later in het restaurant. De vader was moe op een vrolijke manier van het zwemmen met zijn zoontje, maar dolgelukkig met zijn gezinnetje. Ik ben blij om te zeggen dat ik hem representatief vond voor de meeste van de Thaise mannen die ik ken”.

Hij eindigt met: “Als je geen weet hebt van dit soort situaties, dan kom je op de verkeerde plaatsen. Kijk eens om u heen, ook buiten de toeristische wereld en maak kennis met dit soort mannen. De meesten zijn gewone jongens met reguliere banen en mooie gezinnen.”

Ik sluit mij van harte bij zijn mening aan!

No votes yet.
Please wait...

21 reacties op “Ode aan de Thaise man”

 1. samee zegt op

  De Thaise mannen die ik ken, de meesten dertigers en vader van een gezinnetje, voldoen perfect aan het bovenstaande

 2. joop zegt op

  Tussen 2000 en 2010 ben ik verschillende keren op vakantie geweest ,heb toen veel gedaan ,gezien en gehoord. Maar ik dacht hier wil ik gaan wonen en genieten in mijn pensioenjaren.
  Dat heb ik gedaan en woon in Augustus 4 jaar hier 2 jaar Koh Chang en 2 jaar Chanthaburi.
  Ik ben niet naar hier gekomen om op een man of vrouw te vallen maar ik wilde rust.
  Nu ken ik inmiddels verschillende mannen en er zijn geode en slechte bij dat heb je overal maar ik kan met allen door 1 deur.
  Maar de vrouwen ja dat is iets anders ,ik ben een man en gezond en ben van nature een jager dus mijn keuze lig dus bij de vrouwtjes.
  Maar als het moet kan ik wel een ode aan de Thaise geven.

 3. Cees zegt op

  Ik heb om mijn vakanties genoeg Thaise families ontmoet waarvan de man inderdaad een, volgens mij, een normale relatie hadden met hun gezin. Dat wil zeggen dat de heren hard werkten en ontspanden met de familie in de natuur (bossen, watervallen), zich niet klem dronken ed. Ook de omgang met mij als farang ging na verloop van tijd prima en leuk. Kortom, net zo normaal als ik 🙂

 4. Tino Kuis zegt op

  Absoluut waar, Gringo. De meeste Thaise mannen die ik ken zijn gewone, hardwerkende, aardige, liefhebbende echtgenoten en vaders en nauwelijks anders dan Nederlandse mannen.

 5. Joost Mous zegt op

  Kennelijk geen homo die Orlando.
  Zouden die Thaise vrouwen die buitenlanders leuk vinden niet in de bar hangen omdat ze op een relatie zijn afgeknapt. Anders hingen ze daar niet. Krijg je ook snel zo een beeld van vrouwen en van mannen. Van vrouwen als makkelijk te krijgen en boze Thaise mannen bedoel ik.
  Thaise homo mannen zijn erg lief voor hun buitenlandse vriend en sommigen weer heel uitgekookt, Wat leuk is aan Thaise mannen homo of niet ik vind ze veel minder macho en dat maakt ze liever en het valt mij op dat ze erg lief zijn met kinderen en het niet alleen een vrouwen aangelegenheid vinden

 6. Rob V. zegt op

  Ik vroeg me even af of er een addertje onder het gras zou zitten want het spreekt toch voor zich dat de Thaise man net zoveel hetzelfde of anders is dan de Nederlandse man of welke willekeurige man dan ook. Als iemand om zich heen vaak wat anders hoort dan komt die persoon op de verkeerde plaatsen met verkeerde mensen. Gezond verstand zegt gewoon dat de meeste mannen en vrouwen, in Thailand en elders net mensen zijn… De eerste persoon moet ik nog tegenkomen die zegt ” Thai men no good”, en ik zou dan of gaan lachen (want wat een onzin) of achterdochtig de benen nemen (mij een beetje leugens vertellen, wat wil je van me?).

  Het aantal Thaise mannen dat ik ken zijn er denk ik toch al snel een stuk of 10. Ik ken uiteraard meer vrouwen: de vrienden van mijn wijlen vrouw. Al die mannen zijn gewoon heel normaal, hartelijk. Te hartelijk wellicht, elke keer mijn vrouw en ik kwamen, als ik nu alleen kom, staan deze mannen er op de rekening te betalen, of lenen hun auto uit en willen daar eigenlijk niets voor terug. We komen van ver, zijn te gast. Ik zou hen dolgraag even hartelijk ontvangen maar de meeste zullen nooit naar Nederland komen, dat knaagt dan wel. Altijd gewoon een gezellige boel met mijn Thaise kennissen, man en vrouw. Samen lachen, hartelijk zijn. Sanook.

  NB: ik ben nooit naar Thailand gekomen voor de Thaise vrouw (die wel onverwacht getroffen) of man, maar gewoon om van het land te genieten, en de mensen. 🙂

 7. Jan zegt op

  Ik kom in thailand sinds 1975.
  Getrouwd mt Thaise vrouw natuurlijk, anders was ik niet hier.
  De Thaise man heeft altijd een mia noi , het is hun natuur. Maar zoals u ken ik een uitzondering, er zullen er wel meer zijn.
  Na jaren vriendschap met een intelligente Thaise vriend (katholiek) was ik een paar dagen alleen met hem, en dan zag zijn echte aard

  • Rob V. zegt op

   Ik moet de eerste Thai nog tegenkomen met een mia noi, ze zijn er vast maar om het als ” hun natuur” te bestempelen?! We maken er wel grapjes over. Ook over samee noi. Zo grapten ik en een paar vriendinnen van mijn vrouw diverse malen dat ik hun samee noi ben. Dat is dan natuurlijk lachen gieren brullen met deze gehuwde Thaise dames. De relaties die ik ken verschillen niet noemenswaardig van hoe “wij” dat doen, dus gok ik dat als er werkelijk een mia/samee noi in het spel dan de relatie geen stand houden. Uit de praktijk ken ik maar een voorbeeld, waarbij de vrouw er een scharrel naast had. Iedereen sprak daar schande van, toen het uitkwam was het resultaat dan ook een scheiding.

   Dat er mannen zijn die eventjes een wip buiten de deur doen zal vast, prostitutie voor het binnenlands gebruik is geen vreemd ding, maar dat gebeurt ook bij ons even goed. Werkelijk een bijvrouw er op na houden associeer ik meer met enkele rijke/beroemde patsers (Thai of westerling).

   • Tino Kuis zegt op

    Jij hebt een gezonde kijk op de Thaise samenleving, Rob. Zo is het.

    Ik heb twee oudere buurvrouwen, beide zonder man. Ik woon alleen met mijn zoon. Ik grap weleens dat zij in ons volgend leven mijn mia luang en mia noi mogen worden. Dat vonden ze een goed idee maar ze konden het er alleen niet over eens worden wie nou de mia luang en wie de mia noi zou moeten zijn……

 8. John Chiang rai zegt op

  Voor dat iedereen mij nou in de nek springt,met commentaren op mijn reaktie,zal ik vooruit duidelijk zeggen dat ik niet generaliseren wil. Ook op het dorp waar ik woon,heb je jongemannen die goed voor hun vrouw, en gezin zorgen,en dagelijks serieus hun beroep nagaan. Alleen de groep mannen die dit anders handhaven,is zeker zo groot. Veel z.g.n. kindskoppen die zich liever laten vollopen met wishky,als dat ze zich werkelijk bemoeien voor hun familie te zorgen,zie ik dagelijks. Zelfs veel mannen die wel vlijtig zijn,en bijv. een zelfstandig beroep uitoefenen,zie je erg vaak in de aanwezigheid van hun vrouw. die het financiële regelt. Dit laatste is vaak om zelf het financiële overzicht te houden,en er voor te zorgen dat de man niet verleid wordt tot het doen van domme dingen. Vooral op het land zie je erg veel jongedames die zwanger,of reeds moeder zijn,waarvan de partner al lang over alle bergen is,om elders zijn plezier te hebben. Erg veel Thais,als ze beginnen te drinken,hebben in vergelijk tot de meeste farangs geen enkel maatgevoel,en zullen zolang drinken,tot alle flessen leeg zijn,om dan bezopen achter het stuur te kruipen om de familie te verrassen,met zijn zoveelste dronkenschap.

  • ser kokke zegt op

   Ik woon ook in het noorden van Thailand en jouw verhaal over jouw dorp geldt voor mijn dorp ook. En je bent echt nog heel mild. Maar de rol van de relatie-ongeïnteresseerde thaise vrouwen dien je ook in het verhaal te betrekken: thaise mannen worden nogal eens buitengesloten door de heel sterke vrouwen/vriendinnen gemeenschap in zo’n dorp. Vrouwen hier in het noorden regelen alles samen/zelf. Mannen mogen het sjouwwerk doen en moeten werken voor het inkomen. De meeste jonge mannen en vrouwen werken in Bangkok of verder weg en laten hun kinderen achter in het dorp bij oma (er is geen opa). Triest! Ook heel veel mannen leven alleen, vaak wel in een huis samen met een moeder of broer en zus of zo. Een gezinsverband zoals dat in Europa gebruikelijk is, is hier zeldzaam. Ik ken er twee (van de 250 gezinnen) en die zijn dan ook sociaal succesvol. En de kinderen uit die gezinnen hebben aanzienlijke functies in het onderwijs en de gezondheidszorg.
   En hoe red je je als falang in zo’n door thaise dames gedomineerde samenleving?
   Aanpassen en overal aan deel nemen en ondertussen je eigen wensen en belangrijke dingen niet vergeten en ook dat ook meedelen: vooral meedelen. Communicatie is zwak ontwikkeld hier in ons dorp.

   • John Chiang rai zegt op

    Bij veel reakties die schrijven over positieve ervaringen met de Thaise man,zou men eigenlijk moeten vermelden,welke opleiding deze mannen genoten hebben,en in welk sociaal niveau deze zich dagelijks bewegen. Ik denk ook dat er een groot verschil is tussen mannen die op het land wonen,of elders. Dat op veel dorpen in het noorden,een sterke vrouwen/vriendinnen gemeenschap heerst,ligt gewoon aan het feit,omdat deze ook de meeste intresse,en serieusiteit meebrengen. Veel mannen die ik ken in het dorp,hebben zonder te generaliseren,een erg laag Interessen niveau,en houden zich vaak bezig met small talk en alcohol,zodat het niet verwonderlijk is,dat de vrouw het heft in handen neemt,als er iets belangrijks organiseerd moet worden. De man is dan inderdaad vaak alleen te gebruiken,voor het sjouwwerk,wat deze vrouwen gemeenschap hem opdraagt. Als farang in deze zelfde vrouwen gemeenschap,heb je de zelfde status als die Thaiman die bereid is wel serieus mee te denken bij het organiseren, zodat ook vaak de dominante houding,die zij alleen gebruikt om te bestaan bij de niet serieus denkende man,weg valt. Er zullen zeker reageerders zijn,die dit anders beleven,alleen speelt hier de opleiding,en de sociale omgeving een erg belangrijke rol.

    • Sandra zegt op

     Mijn man had alleen lagere school en kwam uit een klein dorpje op Phuket uit een familie van rubbertappers. Maar ik denk dat hij een uitzondering was als het gaat om niet roken en drinken…

 9. jeroen zegt op

  ‘u bent in het algemeen gesproken niet naar Thailand gekomen voor de Thaise man. Eerder voor de Thaise vrouw, nietwaar?’

  Waarom ga je er van uit dat de meeste lezers in Thailand uit zijn op een seks- dan wel huwelijkspartner? Er bestaan ook nog normale toeristen, hoor…

 10. sjef zegt op

  De arme Thai wederom.

  Ik ken Thaise mannen in Thailand en verdomd ze zijn Normaal haha.
  Ze hebben respect voor hun familie en werken hard, heel hard.
  Lachen drinken kletsen over het andere geslacht en kijken naar vrouwen.
  Ouwehoeren over de Farang en vertellen hoe wij het beter moeten doen.
  Uiteraard vertel ik ze tot ze dat verkeerd zien haha en wij b.v. een beter belasting stelsel hebben waar je niks van overhoudt en we drinken het weer bij. Chok dee na

  In mijn jeugd heb ik best veel Nederlandse mannen gezien die handjes los hadden en een slechte dronk hadden en achter andermans vrouwen aanzaten.
  Ik denk tot dit nu verbeterd is door o.a. sociale verbeteringen en ontwikkeling/voorlichting.

  grsj

 11. Sandra zegt op

  Ik ben 10 jaar getrouwd geweest met een Thaise man. (13 jaar samen)

  In Thailand had ik naast het contact met mijn vriend ook een aantal vriendschappen, de meeste daarvan met mannen. Zowel boeddhistische mannen als moslim mannen. En ook met mijn mannelijke schoonfamilie was het contact goed.

  Ik ken Thaise mannen als vriendelijk en alles over hebbend voor hun familie/relatie. Wat mij wel opviel dat veel mannen roken en (teveel) drinken. Mijn man deed geen van beide.

  Om een relatie met een Thai goed te houden is het wel van belang dat je je verdiept in elkaars cultuur en elkaar daarin ook in je waarde laat. Maar dat geld zowel voor een relatie met een Thaise man als vrouw.

  (Ik ben zelf een vrouw)

 12. Sofie zegt op

  Ik ben ruim 3 jaar erg gelukkig met mijn Thaise vriend en vind het erg leuk dat ik er een positief verhaal voorbijkomt over de Thaise man. Een ode aan de Thaise man mag ook weleens af en toe 😉

  In tegenstelling tot wat veel Thaise vrouwen zeggen, kan ik het heel goed vinden met mijn Thaise vriend en niet zo met de Nederlandse man. Zo zie je maar, iedereen is anders.

  Ik ben heel erg benieuwd of er nog meer Nederlandse meiden/vrouwen zijn met een Thaise vriend/man?
  Tot nu toe ben ik namelijk alleen nog maar Nederlandse mannen met een Thaise vrouw tegen gekomen..

  • Khun Peter zegt op

   Je zegt: ‘ik kan het niet zo vinden met de Nederlandse man’. Heb je ze allemaal gehad dan? Nogal een generalistische opmerking.

 13. Alex zegt op

  Ik onderschrijf de stelling van vandaag. Ik ken veel Thaise mannen, goed en slechte, hard werkende en luie, net als in Nederland. Ik heb al bele jaren een relatie met een Thaise man (gay) en heb door hem vele vrienden en familie, dorpsgenoten collega’s leren kennen. Heel normale mannen die hun gezin beschermen, werken, gezin onderhouden, liefdevol omgaan met vrouw en kinderen, helemaal niets mis mee!
  En ik ken ook foute mannen, maar die zijn overal in de wereld, ook in Nederland.
  Ik haat het dat mensen overal etiketjes opplakken generaliseren etc. Er bestaat geen “Nederlandse man” Er zijn heel veel berschillende Nederlandse mannen in maten en soorten, dom of intelligent, hoge of lage moraal etc. Zo ook Thaien.
  Stop met generaliseren en respect mensen zoals ze zijn. Ik heb heel veel goede Thaise mannen, huisvaders en hoerenlopers ontmoet. So what? Het overgrote merendeel zijn normale hardwerkende verantwoordelijke mannen! Zowel in Bangkok als Pattaya als in Isan…

 14. SOMMEIL zegt op

  Wat lees ik dit allemaal zoooo graag. ;-).

  Binnen mijn beperkte kennissenkring (dus geen referentie) ontmoet ik meestal dezelfde brave thaise familievaders (30 +) op de frequente BBQ .
  In de namiddag krijgen de kinderen meer dan de nodige aandacht. Naarmate de avond vordert, en de flessen leeg geraken, ( zowel bij de mannen als de vrouwen), pochen de mannen graag in de groep ( zonder de vrouwen) over hun prestaties, alhoewel ik veel met een dikke korrel Thais zout neem.
  Verschilt niet zoveel op de BBQ hier in Brabant. Wellicht zullen er overal wel mannen en vrouwen zijn met een iets meer duister kantje
  Al bij al denk ik dat ik op een goede plaats ben terecht gekomen.

  Meest storende voor mij is dat sommigen na de BBQ, met vrouw en kind in vrij dronken toestand naar huis willen rijden.
  Eén van mijn gastheren verloor op 1 avond 2 van zijn beste vrienden door een verkeersongeluk.

  En dat gebeurt ook hier in Brabant, ….. jammer toch!!

 15. Jacques zegt op

  Mijn ervaring is dat mensen over de hele wereld niet zo veel verschillen. Invloeden die bepalend zijn voor trouw en respectvol samenleven zijn geld, macht en vaak ook uiterlijk. Met geld en roem is alles te krijgen en zie je dat er vaak mensen in verleiding komen en toe geven aan hun zwakheden.
  De Thaise mannen van de zusters van mijn Thaise vrouw zijn zeer trouw en hardwerkend en hulpvaardig om maar eens wat te noemen. Goede voorbeelden, die zeker in dit verband in aanmerking komen voor de ode aan…
  Ik ken ook de slechte figuren en de vele verhalen over slechte figuren. Vele Thaise vrouwen klagen echter zelf over de “Thaise man”. Zeker diegenen die gaan voor een buitenlandse man. Allerlei motieven liggen ten grondslag aan de manier waarop mensen met elkaar verkeren. De armoede speelt hierbij ook een factor van betekenis. Men moet hier overleven en velen hebben het zwaar. Mijn zwagers hebben geen pensioen in het vooruitzicht, dan wel een gering bedrag dat gespaard is. Dat zal in een tot twee jaar op zijn. De kinderen zullen hun verantwoordelijkheid moeten nemen en bijdragen dan wel voorzien in de oude dag van de ouders.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website