Toe, neem gerust nóg een chocolaatje!

Door Gringo
Geplaatst in Column, Gringo
Tags: , ,
17 maart 2012

Valentijnsdag is alweer achter de rug, eigenlijk een on-Nederlands feest, hoewel wij het inmiddels meer en meer hebben overgenomen van de Amerikanen. Ik heb nog wat chocola liggen, dat ik ter gelegenheid van Valentijnsdag kreeg, want het is bij uitstek een gelegenheid om onze geliefden te verwennen met zoetigheid. Wat je ook kiest, chocolade, gebak, snoep, luxe koekjes of ijs, is om het even, het gaat erom hoe snel men het opeet en wanneer men er mee stopt.

“We houden allemaal wel van zoetigheid, want het eten daarvan geeft een gelukkig gevoel”, zegt Sujit Saleepan, een voedingsdeskundige van het Ministerie van Gezondheid. “Maar niet veel mensen weten wanneer zij met eten moeten stoppen. Eten van teveel zoetigheid in één keer kan een moe gevoel geven, omdat de stofwisseling in het lichaam op volle toeren werkt.” Zij legt uit, dat bij het eten van veel suikerhoudend voedsel de alvleesklier grote hoeveelheden insuline moet aanmaken om de bloedsuikerspiegel snel te verlagen. Deze plotselinge en snelle verlaging geeft een gevoel van vermoeidheid.

Chocola eten is goed

Volgens Sujit is chocolade eten op zich best goed, zolang wij dat maar met mate doen en ons beperken tot maximaal een halve reep of drie bonbons per dag.  Een kleine reep melkchocolade met een gewicht van 100 g levert ongeveer 520 kcal aan energie. Als je daar de helft van opeet heb je die dag dus al 260 kcal binnen, terwijl de door haar  aanbevolen grenswaarde per dag 180 is. Dat betekent dus, dat je op een andere manier 80 kcal moet “besparen” om aan die richtlijn te voldoen.

Volgens bepaalde voedingsrichtlijnen zijn 2000 kcal per dag voor een volwassen Thaise man voldoende, terwijl een vrouw met 1600 kcal per dag toe kan. Mensen, die bij het uitvoeren van taken veel energie verbruiken zullen uiteraard ook een hogere calorie-inname hebben.

Calorie-rijk

Chocolade is dus zeer calorie-rijk en bovendien bevat het vet, zodat niet iedereen het wil eten uit angst voor gewichtstoename. “Maar chocola is niet niet zo slecht als je wel zou denken”, zei Sujit, “chocolade is in sommige opzichten ook goed voor de gezondheid. Het wordt gemaakt van de cacaoboon, dat meerdere bio-actieve stoffen bevat. Chocolade stimuleert bijvoorbeeld de aanmaak van endorfine, een stof, dat ons een gevoel van geluk geeft.”
 
Zij vervolgt met: “Neem bij voorkeur wel pure chocolade en om optimaal van een aantal chemische verbindingen in de chocolade te profiteren, eet het langzaam. Neem geen grote happen, maar laat kleine stukjes chocolade langzaam in je mond smelten, geniet op die manier optimaal van de textuur en de smaak.

Nauwelijks vezels

Tenslotte dan toch nog een lichte waarschuwing. Besef goed, dat chocolade nauwelijks vezels bevat en dat bij het eten van grote hoeveelheiden chocolade constipatie (verstopping) kan ontstaan. Om de stoelgang dan te vergemakkelijken raadt Sujit ook aan meer water dan normaal te drinken. Zij besluit met: “Natuurlijk is het beste er een gezond, gevarieerd eetpatroon op na te houden, bij zoetigheid een beetje zelfdiscipline te betrachten en dat niet alleen op speciale dagen, maar elke dag!

De chocola, die ik kreeg, ligt nog in de koelkast. Zal ik het zelf opeten of toch maar weer weggeven?

Een vrije en beknopte weergave van een recent artikel in de Bangkok Post

2 reacties op “Toe, neem gerust nóg een chocolaatje!”

  1. Harry N zegt op

    jammer dat die voedingsdeskundige weer niets zegt over allergie. Chocola kan allergische reacties geven. Mijn vriendin heeft binnen 24 uur pijnlijke rode bultjes op neus .kin achter oor lel en die zijn behoorlijk pijnlijk. Wat de allergie veroorzaakt is niet duidelijk maar ik vind het wel lekker hoor die chocola. Wel leuk om te weten: mijn vriendin wilde ook chocola aan de kat geven.(hoe komt ze erop zou je zeggen) Heb haar maar gewaarschuwd dat niet te doen er zit nl een stof in die bij katten niet verteerd en dodelijk kan zijn.

    • Hans Bos (redactie) zegt op

      In veel chocola zitten kleine hoeveelheden pinda’s. Daar zijn veel mensen gevoelig voor. Als het goed is, vermeldt de verpakking dat.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website