Min of meer een column: Het fiasco tablet PC

Door Redactie
Geplaatst in Column
Tags: ,
24 oktober 2013

Het had zo mooi kunnen zijn, rozengeur en maneschijn, maar ’t is weer hommeles… Deze liedregel uit het vroegere radioprogramma Pension Hommeles lijkt me perfect van toepassing op het leuke verkiezingsideetje van regeringspartij Pheu Thai om alle Thaise schoolkinderen een tablet PC te geven. Maar jongens, jongens, wat maken ze er een zooitje van.

Vorig schooljaar kregen de eersteklassers er één. Te laat. Het kantoor van de procureur-generaal liet onlangs weten dat 30 procent van de Chinese tablets kapot is gegaan en dat de beloofde servicepunten zijn gesloten. Natuurlijk spreekt het ministerie van ICT dat tegen: nee papa, het is 0,6 procent.

Dit jaar leverden verschillende bedrijven de tablets. Of moet ik schrijven: leveren, want de leerlingen van Prathom 1 en Mathayom 1 (dit jaar voor het eerst) moeten ze nog krijgen. Eén regio zal nog langer moeten wachten, want de veiling moet worden overgedaan. Eén keer raden waarom.

Maar dat is nog niet alles. Vorige maand stelde de staatssecretaris van Onderwijs voor om volgend jaar coupons aan de ouders te geven, zodat ze zelf zo’n ding kunnen kopen. De minister schoot het voorstel de volgende dag af. Dat schept ongelijkheid tussen kinderen van rijke en arme ouders. Of ze verpatsen de coupon. Ja, de minister kent zijn pappenheimers. Je vraagt je wel af: komen beide bewindslieden via dezelfde deur het ministeriegebouw binnen?

En nu heeft de aankoopcommissie weer wat nieuws bedacht. Ze noemt het met een duur woord: distributiemodel. De 183 onderwijsregio’s met elk 100 tot 200 scholen mogen ze zelf kopen en distribueren aan de hand van specificaties, geleverd door het Office of the Basic Education Commission. Ik denk zo dat een aantal lui vergenoegd in hun handen wrijven, want dat biedt ongekende mogelijkheden om steekpenningen te incasseren.

Maandag neemt de commissie een besluit. Ik weet het al wel zeker: het geknoei gaat door. En dat voor een tablet die – indien de onderwijzer hem niet kan inpassen in het onderwijsleerprogramma – niet meer is dan leuk om mee te spelen. Iets voor het laatste halfuur van de schooldag. Toen ik zelf nog voor de klas stond, mochten ze dan ‘iets voor zichzelf doen’.

(Gebruik is gemaakt van mijn geheugen en gegevens uit Bangkok Post van 24 oktober 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Min of meer een column: Het fiasco tablet PC”

 1. Theo Moelee zegt op

  Hallo Dick, Vreemd, maar er zijn (nog) geen reakties op jouw verhaal over de tablets. Zouden de lezers het niet belangrijk vinden ! Iedereen met een beetje inzicht in het Thaise kon van te voren zien, dat dit projekt een flop zou worden. 80% van de leerlingen op die leeftijd heeft geen flauw idee wat ze met zo’n ding moeten doen, om nog maar te zwijgen van de onderwijzers. Mijn dochter van 9 jaar geeft info aan de onderwijzeres, maar dat kan ze alleen, omdat ze een farang vader heeft en de juf er open voorstaat, wij in Chiang Mai wonen en niet ergens in de rimboe, waar de leraren Engels niet verder komen dan “Hello en what is your name” Tel uit je winst. Leuk projekt voor de “graaiers”
  Sorry ik wilde niet negatief doen, maar ik baal al jaren van het slechte onderwijs nivo alhier………

  Met vr.gr.,
  Theo Thai.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Theo Toevallig behoorden 3 reacties op het tablet-verhaal tot de vier die niet overgezet konden worden van Disqus naar het oude systeem. Zie de mededeling van khun Peter.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website