Het bleek al in Azië en Italië, en nu tonen Nederlandse statistieken het ook aan: de coronaziekte covid-19 eist vooral de levens van de oudsten en de verzwakten. Is de longziekte een aandoening die, net als de griep, de al stervenden het laatste duwtje geeft?

 

Maarten Keulemans en Maud Effting schreven hier een artikel over in De Volkskrant, dat u in zijn geheel hier kunt lezen: www.volkskrant.nl

Ik haal uit dat artikel enkele passages, die ik interessant vond, maar ook weer niet verrassend. Ik kom daarna met een eigen conclusie, voor wat het waard is natuurlijk

 1. Twee op de drie is man

Vreemd eigenlijk. Mannen en vrouwen mogen dan ongeveer net zo vaak coronaziekte krijgen, als het gaat om overlijden, zijn mannen veel vaker de klos. Van de 213 Nederlandse overledenen was tweederde man. In Italië maakten de mannen zelfs 70 procent uit van 3.200 patiënten die aan corona overleden.

 1. Negen op de tien was al ziek

Het zijn veelzeggende cijfers die het RIVM maandag bekendmaakte. Van 122 patiënten die in Nederland aan corona overleden waren er 111, die reeds onderliggende medische problemen hadden.

 1. Twee op de drie is 80-plus

Een longontsteking is een belangrijke doodsoorzaak onder ouderen. Met het klimmen der jaren verslapt het immuunsysteem, en ziektekiemen die normaal gesproken het lijf niet in kunnen, grijpen dan hun kans. Dit aspect wordt momenteel bij het ronkend weergeven van de dagelijkse sterfte aan covid-19 weggelaten. Daarin wordt gesteld dat elke covid-19-dode er een teveel is. Iets wat ik bij de duizenden griepdoden nooit zie of hoor.

Inderdaad kan de nieuwe coronaziekte, akelig maar waar, aansluiten bij het rijtje non-descripte ziektekiemen die de alleroudsten aan hun einde helpen. Hoe covid-19 zich precies verhoudt tot de seizoensgriep (vorige winter: 2.900 doden extra) is nog onduidelijk. Maar dát de ziekte vooral ouderen doodt, staat vast. De gemiddelde leeftijd van de nu 213 Nederlandse overledenen is 82 jaar. En volgens de inventarisatie van het RIVM was van alle doden tweederde de 80 al gepasseerd. Jonger dan 60, aan de andere kant, is tot dusver slechts één overledene.

Epidemioloog Patricia Bruijning van het UMC Utrecht herkent het beeld. ‘Veelzeggend is de bevinding dat in Nederland driekwart van de overledenen niet eens op de intensive care is geweest’, zegt ze. Inmiddels is dat zelfs ongeveer viervijfde, blijkt uit de cijfers. ‘Dat geeft wel aan dat het hier gaat om mensen in de laatste fase van hun leven, van wie men kennelijk heeft gezegd: we denken niet dat het nog zin heeft deze persoon op de intensive care onder te brengen.’

Mijn conclusie

Laat er geen misverstand over bestaan, dat ik opgelegde regels om de uitbreiding van het coronavirus tegen te gaan, aan mijn laars zou lappen. Ik blijf voornamelijk binnenshuis, begeef mij niet naar plekken waar veel mensen samenkomen en ik gebruik (soms) een mondkapje.

Niettemin vind ik de maatregelen in het algemeen zwaar overdreven. De hele wereld staat op zijn kop, zowel sociaal als economisch. Er wordt een schade geleden, die zijn weerga niet kent, niet alleen door grote bedrijven, maar vooral ook door mensen aan de onderkant van de maatschappij. Hier in Thailand alleen al komen miljoenen mensen zonder inkomen te zitten.

Hebben de door de coronavirus geïnfecteerden dan geen recht op herstel door adequate medische zorg? Natuurlijk wel, gelukkig gebeurt dat ook, maar de aandacht en de maatregelen vind ik zwaar overdreven.

Tenslotte

Ik weet zeker, dat velen het met mij eens zullen zijn. De tijd zal het leren. We kunnen alleen maar hopen, dat we daarin gelijk krijgen, dat over een tijdje bepaalde maatregelen worden teruggeschroefd en we uiteindelijk weer in een “normale wereld” zullen kunnen leven. Velen zullen dan denken of hardop zeggen: “heb ik altijd wel gedacht”

Ik heb het nu maar vast in dit verhaal opgeschreven!

31 reacties op “Man, oud en meestal al ziek zijn de kenmerken van de coronadode”

 1. Erik zegt op

  Redactie, ik denk dat de link niet juist is. Deze werkt wel:

  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-coronadoden-man-oud-en-meestal-al-ziek~b7e4a192/

 2. Hans Bos zegt op

  In New York is de helft van de geïnfecteerden onder de 50!

  • Steven zegt op

   Dat is wat anders dan eraan overlijden. Ik heb als tiener ook de griep gehad.

   • chris zegt op

    En 67% van de mensen jonger dan 49 heeft een virus onder de naam Herpes Simplex waartegen geen medicijn is. Er is een vaccin dat maar zeer ten dele werkt.

 3. Harry Romijn zegt op

  Denk eens na: virus heeft zich zo’n beetje over de hele wereld verspreid: tot in Idlib enz in Syrie en Iraq, waar NIEMAND iets kan doen aan een 100% verspreiding en 10% van alle ouderen boven de 60 dood. Idem armoede-steden in Bangla Desh, India, Pakistan, Afrika en Latijns-Amerika. In de USA 27-30 miljoen mensen, die zich geen ziektedag kunnen veroorloven en ook geen ziekenhuis opname. Dus… Covid-19 mag misschien in NL /EU teruggedrongen worden, zolang we niet groepsimmuniteit hebben, is het virus zo weer terug.

 4. Johnny BG zegt op

  In de VN is middels een resolutie besloten dat de landen de verplichting op zich nemen om de hoogst haalbare zorg aan haar burgers te leveren.
  Dit kan verklaren dat ieder land zijn eigen maatregelen treft met in het achterhoofd de eigen economie en misschien niet aansluiten met maatregelen in de buurlanden.

  Zolang er geen medicijn is is het ook Russisch roulette spelen want er kan dan wel gesteld worden dat de meeste mensen die overleden zijn ook onderliggende ziektes hadden, maar geldt dat ook voor China?
  Kijk dan ook even naar het aantal besmettingen en doden onder artsen zoals de beste man die als eerste voor het virus waarschuwde. Als artsen het loodje gaan leggen dan gaat er een heel ander probleem spelen en moet je dat als overheid en ook als burger zijnde kiezer dat willen?

  En wat als het virus muteert en een plaats weet te vinden in de vleesindustrie? Dat zou massale preventieve opruimingen gaan kosten en tel uit je winst.

  Ik ben zeker geen viroloog maar zolang er geen medicijn is moet je er niet lichtzinnig over doen. Dat laatste komt wel weer als er meer duidelijkheid is hoe dit virus aan te pakken maar zover zijn we nog niet.

 5. Sjaakie zegt op

  Meestal kan ik me in jouw gedachtengoed aardig vinden, maar vandaag echt even niet.
  Je vindt de maatregelen in het algemeen zwaar overdreven.
  Heb je de foto’s al gezien van de mensen die in de straat zitten met een laken om bij het ziekenhuis?
  Hoe ziek ze ook zijn, ze komen het ziekenhuis niet in, ze zijn 60 +.
  De grote hoeveelheid zieken in een korte tijdsspanne is het verschil met gewone griep, dus maatregelen overdreven? Denk het niet.
  Fijne avond.

 6. Steven zegt op

  Geheel eens met Gringo. Collectieve wereldwijde waanzin.

  Vorig jaar in NL 2900 extra doden door normale griep, het jaar daarvoor 9000.
  Griep geeft het laatste zetje aan oude, zwakke mensen, aldus het artikel. We hebben inderdaad te maken met een bizarre hysterie om de economie half plat te leggen, 1000-en gezinnen financieel te ruineren (met mogelijk zelfmoorden?), met als doel zieke, oude mensen te beschermen die binnen 1-2 jaar aan de normale griep of hun onderliggende kwaal overleden zouden zijn. Waar zijn we mee bezig !!!

  Als gevolg van het beschermen van die oude mensen, worden er in Europa en USA 1000-miljarden geld bijgedrukt… dat gaat zich een keer wreken.

  Bescherm je op een verstandige manier, leef gezond, slaap goed en je bent wellicht (bij infectie) na een weekje weer beter. Kortom: laat het virus z’n gang gaan

  In Thailand nu 4 doden (en 800 besmettingen) totaal in een paar weken: het land gaat waarschijnlijk (deels) op slot. Dat er elke dag iets van 75 (dus in 2 weken meer dan 1000) verkeersdoden vallen is daarentegen geen enkel punt. Als we die verkeersdoden willen voorkomen en net zo zouden redeneren, zou al het verkeer in Thailand stilgelegd moeten worden (en net zo in NL).

  • Sjaak S zegt op

   En weer iemand die het niet snapt. Dit is geen griepje. Het probleem is dat op het ogenblik te veel mensen aangestoken worden. Daardoor is het kleine aantal dat hulp nodig heeft, dermate gestegen dat het snel de capaciteiten van de ziekenhuizen overstijgt. Moet je die mensen dan gewoon maar laten kreperen? Het is een ziekte waarvan de gevolgen niet te overzien waren. Zo langzaam kristalliseren zich een ziektebeeld, waarbij men leert wie juist zwaar betroffen is. Dat wist men in het begin nog niet. Laat je het virus zijn gang gaan, kun je straks de lijkkisten niet meer aanslepen. Nu is het aantal verkeersdoden hoger. Klopt. Als ik corona krijg, zal ik er waarschijnlijk ook niet veel van merken. Ga ik echter mijn eigen vader bezoeken, is de kans dat hij bij een infectie komt te overlijden waarschijnlijk 100%. En jij zegt dat het maar zijn gang moet gaan? Jij zult anders piepen als jij in een ziekenhuis opgenomen moet worden.
   Het gaat er in hoofdzaak om dat het aantal dat tegelijkertijd ziek wordt, zoveel mogelijk te verspreiden.

   • Steven zegt op

    Integendeel, ik snap het heel goed. Zie een eerdere reactie van mij elders waar ik de overbelasting van de ziekenhuizen ook noem.
    Echter, met 9000 doden in 2018 en een veelvoud van opnames, puilden de ziekenhuizen toen ook uit. Krantenbericht april 2018: “Ziekenhuizen verzorgen duizenden griepslachtoffers. Dagelijks was het passen en meten; ernstige complicaties van de griep. … is de griep na ruim 8000 doden eindelijk op zijn retour?”

    Dan dit: America 60.000.000 besmettingen varkensgriep in 2009 . 12000 doden, wereldwijd meer dan 2 miljoen doden. Werd de economie platgelegd?

    BIj dit corona-virus zeg ik: De enige juiste maatregel zou zijn om alle ouderen (70+) in quarantaine te plaatsen en laat dan de rest van van de wereld gewoon (voorzichtig en met goede hygiene) doorgaan.

  • rori zegt op

   Ben het gevoelsmatig met je eens.

   Staatje staat gewoon op de site van het RIVM.
   https://www.rivm.nl/monitoring-sterftecijfers-nederland.

   2017 – 2018 week 50 tm 15. Geschat (RIVM) ongeveer 930.000 geinfecteerden, In werkelijkheid misschien een factor 3 hoger.
   78.000 ziekmeldingen via UWV. Ongeveer 16.000 opnames in ziekenhuizen en geschat door RIVM 9444 doden.

   Verder: Op 10 februari overleden en in Wuhan een stad met ongeveer 13 miljoen mensen 108 mensen aan het “çorona” virus.
   Verder stierven er:
   26.283 mensen aan kanker
   24.541 door hart ziektes
   4300 aan dibetis
   geschat een 3000 mensen pleegden zelfmoord
   2740 mensen stierven door de gevolgen van muskietbeten
   er werden 1300 mensen vermoord
   slangen doden er 137

   Verder stierven er in Afrika iedere 2 minuten een kind onder 5 jaar aan Malaria. is 720 doden
   Met volwassenen erbij een 1000 tal.

   Zie volgende you tube uitleg vanuit Engeland.

   https://www.youtube.com/embed/vZ8sQQvqvrE?start=

  • Sir Charles zegt op

   Statistieken worden onbelangrijk wanneer het je geliefde, familielid, vriend(in) of jezelf betreft die besmet wordt of nog erger er aan komt te overlijden…
   #Covid19

   • Steven zegt op

    Maar voor je geliefde etz, leggen we de economie niet stil. Maar nu is het een hype, grote koppen in de kranten, tv staat bol ervan… met als gevolg dat regeringen zich geroepen voelen iets te doen.

    • Sir Charles zegt op

     De economie al of niet stilleggen is dan toch ook onbelangrijk wanneer het je geliefde etc. betreft…

 7. RuudB zegt op

  De focus is komen te liggen op het in quarantaine zetten van de hele samenleving om de kwetsbare ouder te beschermen. Het zou andersom moeten: zet de ouderen in quarantaine, de samenleving kan aan de slag met groepsimmuniteit, naast het zoeken naar vaccin, medicatie, behandeling. Lees: https://www.nytimes.com/2020/03/20/opinion/coronavirus-pandemic-social-distancing.html
  In het VK van Boris was een week geleden al sprake van een plan in die richting:
  https://www.zeelandnet.nl/nieuws/britten-van-70-jaar-en-ouder-vier-maanden-in-quarantaine

  • Sjaak S zegt op

   Ik kan me voorstellen dat dit kan gebeuren. Als je echter dr ouderen en zwakkeren afzondert en dan toch iemand geïnfecteerd is, zal er een slachting plaats vinden.

  • Mark zegt op

   … en ondertussen hebben Boris, Donald en Mark (ja, die van Nederland) allen razendsnel een U-bocht gemaakt.

   Zoals Woody Woodpecker dat zo beeldig doet als hij al boven de afgrond hangt in de tekenfilms

 8. Marc zegt op

  Leuk verhaal en begrijp uw mening. Toch moeten we niet de minste indruk wekken alsof dit een bagatel is, want momenteel is het gemiddelde sterfte percentage (vandaag 24-3) al 4,36% en nog steeds voorzichtig oplopend. Ik houd de statistiek van alle landen in de wereld al 65 dagen bij in een inmiddels heel groot spreadsheet en kan uiteraard allerlei grafieken maken. Extrapolatie van de groei in het sterfte percentage over de tijd doet mij vermoeden, dat wanneer het allemaal achter de rug is, het sterfte percentage tegen de 5% zal lopen. Dit is zeer ernstig, en rechtvaardigt niet uw toch wel relaxte opinie. Bij gewone griep is dit %-age slechts 0,5-1% (ik lees verschillende getallen in dit gebied van 0,5 tot 1.0%). Derhalve concludeer ik dat dit COVID-19 virus, voor wat betreft sterfte cijfers, oud of jong, deze wellicht 5-10x zo hoog ligt dan bij griep. Ben allerminst een expert, maar ik lees tevens dat het virus eenvoudiger overdraagbaar is dan het gebruikelijke griepvirus.
  Ik raad iedereen aan heel voorzichtig te zijn; de experts zeggen dat ook niet voor niets. Zeker niet bagatelliseren, want dat lokt nonchalance uit.

  • Hansest zegt op

   Ik hoor van virologen dat het SARS-COV 2 virus zich heel gemakkelijk binnendringt via de neus, en dat dat ook de reden is waarom het zich zo snel verspreidt tussen de mensen. Dus blijf zo veel mogelijk binnen.

  • johny zegt op

   Het aantal besmettingen is misschien een tienvoud van de cijfers die ze nu hebben. De meesten met lichte ziekteverschijnselen zijn nog niet getest.
   Dan gaat het percentage doden een pak lager zijn, niemand weet het nu.

   • RonnyLatYa zegt op

    Dat geldt voor elk land

 9. Erik zegt op

  Eindelijk een verstandig verhaal..!

 10. Natuurlijk moeten we ouderen en zwakkeren beschermen. Dat staat buiten kijf en dat had al veel eerder moeten gebeuren door deze groep te isoleren.
  Maar of het platleggen van het openbare leven de beste optie is? De kans is vrij groot dat deze coronacrisis opgevolgd gaat worden door een veel grotere wereldwijde economische crisis. Dat zal zorgen voor ernstige sociale onrust, bedrijven die failliet gaan, werklozen, hongersnood, grote armoede, wellicht het ontstaan van oorlogen. Pensioen- en ander uitkeringen die fors gekort gaan worden.
  De prijs van het stilleggen van de wereld zal in de toekomst misschien wel meer doden opleveren, dan als we het coronavirus zijn gang hadden laten gaan.

 11. Erik zegt op

  Een bijzonder verstandig verhaal..!

 12. johny zegt op

  Als deze bevindingen kloppen, dan worden hopelijk de maatregels ook wat minder gek. De manier waarop nu wereldwijd wordt gereageerd is bijna onvoorstelbaar.

  • theoS zegt op

   George Orwell’s 1984 komt steeds dichter bij. Al gearriveerd hier.

 13. Leo Th. zegt op

  Beste Gringo, de door jezelf gestelde vraag ‘Hebben de door de coranavirus geïnfecteerden dan geen recht op herstel door adequate medische zorg’ beantwoord je met ‘Natuurlijk wel, gelukkig gebeurt dat ook’. Dat antwoord is ook vanzelfsprekend. Dat het ons bekende griepvirus jaarlijks aan duizenden het laatste zetje geeft en komen te overlijden is een feit. Wat dat betreft zou je het coranavirus enigszins gelijk kunnen stellen met het influenzavirus, alhoewel de doodstrijd bij patiënten met het coranavirus voor velen verschrikkelijk lijkt te zijn. De drastische maatregelen die thans wereldwijd genomen worden zijn volgens de gezondheidsexperts voornamelijk bedoeld om het aantal besmettingen terug te dringen en zodoende de gezondheidszorg, voorzover mogelijk, beheersbaar te houden en het mogelijk maakt om te blijven behandelen/verzorgen. Eigenlijk overeenkomstig jouw antwoord. Natuurlijk zijn het tijdelijke maatregelen, in de hoop op de spoedige komst van een vaccinatie stof of geneesmiddel. Geen enkel land kan het zich permitteren om maandenlang de hele samenleving plat te gooien en mensen te verbieden om in hun levensonderhoud te voorzien. Multinationals hebben wellicht wat meer ruimte om de crisis uit te zitten maar de miljoenen zelfstandigen in Thailand, België en Nederland en de miljarden in de rest van de wereld zijn nu al ten einde raad en staan op omvallen. Deze chaos kan niet te lang duren, dat ben ik in ieder geval met je eens.

 14. Antonius zegt op

  All met all. Als dit verhaal klopt. Is dit gunstig voor koolmees. En wellicht ook voor de verhoging van de A. O. W. Grpet Antonius

 15. Erik zegt op

  Mooie discussies over en weer. Het altijd makkelijker over statistieken te praten dan over de individuele schade.

  Maar ik houd het bij het verhaal van Gringo. We krijgen de rekening nog van alle maatregelen. Let maar op…!

 16. theoS zegt op

  Nou, dan kan ik mijn borst wel natmaken. Ik ben 83 jaar oud en kan haast niet meer lopen, meer schuifelen wat ik doe. Ga dan maar vast in bed liggen, ben ik er klaar voor. Wat een waanzin zeg.

 17. Hans Bos zegt op

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/187086726/gezonde-jonge-vrouw-sterft-aan-corona


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website