Maandag: wasdag!

Door Gringo
Geplaatst in Column, Gringo
Tags: ,
22 februari 2021

Het is maandagmorgen, een uur of elf, koffietijd dus, zal ik maar zeggen. Tijd om even rustig bij te komen met koffie en een sigaar na gedane arbeid.

Ik heb namelijk net de wasmachine weer gevuld met de bonte was en om met Trafassi te spreken, “laat maar lekker draaien”. Eerst de witte was gedaan en die hangt nu al te drogen in de ochtendzon. Later tegen de avond (of morgenvroeg), als alle was droog is, vouw ik alle handdoeken, ondergoed, zakdoeken, T-shirts, enz. en leg deze op keurige stapeltjes in de kast(en)

Vrouwenwerk

Dat is toch vrouwenwerk, zult u misschien zeggen, maar dan hebt u het mis. Ik ken redelijk veel mannen, die ook de taak van het wassen ook op zich genomen hebben. Waarom? Wel, in de eerste plaats is het een kwestie van taakverdeling binnen een huishouden. Dat was voor mij in Nederland al zo (wijlen mijn vrouw en ik werkten beiden) en nu in Thailand is het weer zo. Mijn Thaise vrouw keek daar in het begin wel raar tegen aan, maar zij is er inmiddels aan gewend. Zij kan veel, hoor, zij is een prima kok, houdt het huis schoon, beheert een minishop, zorgt voor mij en onze zoon en zo, maar het wassen en alles wat daarbij hoort, is niet haar sterkste punt. Ik bekijk dat natuurlijk wel met een Nederlands oog, nietwaar?

Vroeger

Ik zal niet uitweiden over hoe het vroeger bij mijn ouders thuis ging, maar als ik er aan denk, dan ruik ik nog die drogende was op een rekje rondom de kolenkachel. Van de marinetijd heb ik de gewoonte, dat alles keurig op stapeltjes moet liggen, ook eigenlijk wel op een vaste plek, maar dat kan nu variëren. De was de deur uit doen is geen echt typisch Hollandse gewoonte, alleen als het niet anders kan. Dat gebeurde dan bij mij tijdens wat langere reizen in het buitenland, waar ik dan de was door het hotel liet doen. Vaak deed ik dat nog wel vlak voordat ik naar Nederland terug ging, zodat in plaats van een berg wasgoed ik alles weer schoon naar huis bracht.

Wasmachine

Toen mijn Thaise vrouw en ik jaren geleden verhuisden van een appartement naar een eigen huis, moest er vanzelfsprekend een wasmachine komen. Op dus naar verschillende winkels om een keus te maken en wij kwamen uiteindelijk terecht bij – wat toen nog – Carrefour heette. Tientallen machines op een rij en ik liet mijn vrouw met de verkoper praten over allerlei details van de verschillende machines. Prijsklasse lag tussen de 8 en 12.000 Baht. Ik liep wat rond en zag een andere rij machines, die ineens het dubbele kostten. Toen ik naar het toch wel grote verschil informeerde, kwam de aap uit de mouw. De wasmachines, die mijn vrouw bekeek hadden geen verwarmingselement en werkten dus op “gewoon” kraanwater. “Hoe kan je nu wassen in water zonder het te verwarmen”, vroeg ik. In Nederland doen we de verschillende soorten was in 40, 60 of 80 graden water. Ik kreeg mijn zin, er kwam een machine mét verwarming.

Tegenwoordig

Die machine gaf na een paar jaar de geest en omdat mijn vrouw toch al niet met die verschillende temperaturen overweg kon, kwam er een grotere machine, nu zonder verwarming. Niet nodig in Thailand, vond mijn vrouw en ik heb mij er maar bij neergelegd. Ik verdeel de was nog wel in wit en bont, maar zie ook wel degelijk, dat wat ooit wit was, nooit meer wit wordt, langzaam maar zeker krijgt dat allemaal een grijze tint. Maar ja, schoon is het wel. De was ophangen doe ik ook, want, geloof mij of niet, dat kan een Thais niet. Als mijn vrouw het doet, hangt alles schots en scheef, als het maar droog wordt, vindt zij, maar die valse vouwen, die tijdens het drogen ontstaan, maken het netjes opvouwen er niet gemakkelijker op.

Maandag – wasdag

Tja, traditioneel deden we de was in Nederland op maandag. Maar omdat steeds meer mannen en vrouwen beiden werkten is die gewoonte langzaam verdwenen. Wij doen het wanneer het ons uitkomt. Toevallig is het vandaag dan maandag, maar ook hier in Thailand geld daar geen specifieke dag voor. Hoewel…, één gewoonte zit er bij mij vastgeroest: de was buiten hangen op een zondag, dat kan niet, zelfs in Thailand doe ik dat niet!

Strijken

Nee, strijken doe ik niet. Dat deed mijn vrouw oorspronkelijk wel, niets voor mij. Hebt u wel eens Thaise vrouw zien strijken? Nou, mijn vrouw zat gewoon op de Thaise manier op de grond, de strijkplank op de laagste stand en strijken maar. Ze streek alleen wat noodzakelijk was, overhemden, blouses, jurken, T-shirts en zo. In Nederland kende ik wel vrouwen, die alles, dus ook de sokken en het ondergoed streken, maar dat hoeft voor mij niet. Ik kende trouwens ook wel vrouwen, die een gruwelijke hekel aan het strijken hadden. Ooit van een collega gehoord, dat zijn vrouw bij het trouwen al tegen hem zei, ik doe alles voor je, maar je strijkt je eigen spullen maar. Zijn dagelijkse routine was, dus opstaan, douchen, overhemd strijken en aankleden.

De was de deur uit

Ook mijn vrouw kreeg genoeg van dat vele strijken en wij besloten toen, dat de was, die na de was gestreken moest worden, de deur uitging. Er zijn in Thailand talrijke kleinere wasserijen waar je terecht kunt en waar – meestal – een vriendelijke dame alle aangeboden was wast en strijkt. Het kan dezelfde dag nog klaar zijn, maar als je routinematig de was brengt, heeft zij wat meer tijd. Een ideale oplossing en wat belangrijk is, het is niet duur. Als je de was in een hotel laat doen, bestaan er verschillende prijzen voor verschillende artikelen, maar bij de wasvrouw is er maar één vast tarief. Wij betalen nu 500 Baht voor 80 stuks wasgoed, of het nu een overhemd, jurk of T-shirt is.

Vakantie

De meeste mensen, die hier wonen of langer verblijven, weten wel hoe het allemaal werkt. Als u met vakantie in Thailand bent, loop met uw wasgoed even het hotel of ander verblijf uit en gegarandeerd, dat er binnen een straal van 500 meter wel een wasserij voor u beschikbaar is.

Trafassi

Zo, de koffie is op, de sigaar ook trouwens, dus ik ga het volgend vrachtje wasgoed ophangen. Ter afsluiting, geniet nog even van onderstaande Trafassi video:

Herplaatst bericht


» Laat een reactie achter


Rating: 4.67/5. From 9 votes.
Please wait...

26 reacties op “Maandag: wasdag!”

 1. kaidon zegt op

  Koud wassen heeft ook nadelen;

  Annelies van Bronswijk, bijzonder hoogleraar Bouwkunde (gezonde gebouwen, gezondheidsleer) aan de TU Eindhoven geeft aan dat nooit alles verwijderd wordt, zoals zeepresten maar ook organismen waarvan wij ziek worden. Schimmels, wormeieren (Enterobius vermicularis), huisstofmijten, het coronavirus (veroorzaker van het SARS ) en allerlei bacteriën blijven achter in het wasgoed. Er zijn, stelt van Bronswijk, twee soorten schoon, namelijk optisch schoon en microbiologisch schoon. Met minimaal 60 graden wassen gedurende een bepaalde tijd is voor afdoding meestal afdoende.
  Vooral voor jonge kinderen en ouderen is dit van belang.
  Daarom was ik de kleding die mee terug komt uit Thailand hier altijd een keer op 60 graden. Evt kakkerlak eitjes etc. zijn dan ook onschadelijk. Dit deed ik ook altijd als ik na een zeereis uit de tropen terug kwam.

  • Theiweert zegt op

   Ik begrijp dan niet dat de wasmachines in Nieuw-zeeland en Australië ook geen verwarming hebben bij alle motels.

   Vroeger maakten we in de keuken de vloer schoon met heet water en groene zeep. Later kwam een vertegenwoordiger van Johsons en vertelde dat heet water op een koude tegelvloer gelijk afkoelde. De schoonmaakmiddelen die gebruikt werden aangepast. Denk dat hetzelfde het geval is met wasmiddelen. Want kan niet geloven dat ontwikkelde landen zoals genoemd. Dit uitsluitend doen om elektriciteit uit te sparen.

 2. Lex K. zegt op

  Niet alleen wordt je wasgoed schoner als het op een ietwat hogere temperatuur gewassen wordt, maar eens in de zoveel tijd je was machine “heet” laten draaien reinigt ook de binnenkant van de machine, zeep, bacteriën en vetresten worden dan verwijderd.
  Ook het wassen is mijn verantwoording, mijn vrouw stopt veel te veel was in de machine en de was netjes ophangen, wat strijken vergemakkelijkt, begrijpt ze ook niet helemaal, sorteren op kleur en materiaal is ook niet nodig, volgens haar dan.
  Het enige probleem is het mannelijke gedeelte van mijn schoonfamilie, die begrijpen maar niet waarom ik het niet door haar laat doen.

  Groet,

  Lex K.

 3. Tino Kuis zegt op

  Goed zo, Gringo, ik doe ook de was, gewoon op kamertemperatuur, ik heb het net keurig buiten opgehangen.
  Veel mensen hebben een bacteriofobie, het is onzin dat je ziek kan worden van kleren die niet op 60 graden of meer zijn gewassen. ‘Dood 99 procent van alle huishoudbacterien’, antiseptische zeep, dat soort onzin. (Ik praat over gewone huishoudens, niet over ziekenhuizen en dergelijke). Bacterien zijn bijna altijd uiterst onschuldige en nuttige beestjes, we zitten er allemaal vol mee, inwendig en uitwendig. Die zindelijksheidsobsessie is nergens goed voor, integendeel, als je onschuldige bacterien doodt grijpen de ziekmakende bacterien hun kans.
  Ik woonde vroeger in Vlaardingen en daar staat een laboratorium van Unilever die jaarlijks een open dag heeft. Ik bezocht daar eens de afdeling die schoonmaakmiddelen test. Het hoofd vertelde me dat alles er op gericht is een 100 procent schoon product te verkrijgen,dat wil de klant nu eenmaal. Als we de hoeveelheid schoonmaakmiddelen, de tijd, de temperatuur en de hoeveelheid water halveren in afwas-en wasmachines dan is het voor 99 procent schoon, misschien af en toe eens een nog wat vieze broek of bord, zei hij. Ik denk dat het streven naar perfectie in dit opzicht eerder schadelijk dan gunstig is.

  • weyde zegt op

   precies zo is dat, als we alle bacterien dood maken sterven wij mensen ook

 4. Sjaak zegt op

  Toen ik met mijn vriendin samen ging wonen, waste zij de was met haar handen in een grote kom buiten. Omdat ik gewend ben zelf mijn was te doen, en wij met zijn tweeën toch veel aan wasgoed verbruikten, vond ik een wasmachine wel op zijn plaats. Het aanvankelijke protest is allang verdwenen. Ik heb ook bewust voor een wasmachine gekozen die van boven geladen wordt. Er is geen afvoerpomp, de was wordt met koud water gewassen, maar er is wel fuzzy logic. Deze zorgt ervoor dat er meer of minder water in toegelaten wordt en de was tijd wordt ook automatisch aangepast aan de hoeveelheid was.
  Ik denk zelf dat de was schoon genoeg wordt, omdat het water hier bijna altijd een temperatuur heeft van boven de 25 graden, nu in deze warme tijd zelf boven de 30 graden. Een wasmachine in Nederland, waar je met winterse temperaturen te maken hebt, moet kunnen verwarmen. Hier heb je dit niet nodig. Wij dragen onze kleren nooit meer dan een dag en nu het warm is, wordt nog vaker van kledingstuk gewisseld, dat meteen in de wasmand gaat. Echt vuil is de was niet, maar wel altijd fris. Bacteriologisch gezien zal het wel niet zo schoon zijn als in Nederland, maar ach, we roken niet en drinken nauwelijks alcohol…. 🙂

 5. henk zegt op

  Hoewel de gemiddelde Thai geen wasmachine gebruikt maar alles spoelt in plastic teilen is het verwonderlijk hoe de was er uit komt.
  Het hangt vaak buiten te drogen en dan ook nog wel regelmatig naast de spporbaan of snelweg.
  Ondanks dit alles zie je de vele bedrijfskleding van o.a. de opticiens er super uitzien.
  Wordt dit naar de wasserette gebracht? Kan haast niet anders.

  Wat vergeten wordt is dat een wasmachine dus leidingwater gebruikt. Deze heeft redelijk invloed op de levensduur van een machine. Er zit erg veel kalk in het water.
  Ook een stoomstrijkijzer heeft hier last van.

  Hoe en en ander bacteriologisch in elkaar zit: Mai pen rai.

 6. leendert zegt op

  Een van de fijnste dingen die er zijn in Thailand, is om de 100 meter een laundry service.
  Doe de was de deur uit. Nooit meer een kapotte wasmachine. Voor 40 baht per kilo wordt
  mijn wasgoed gewassen en gestreken. Fantastisch. En er verdient ook nog iemand een boterham (bakje rijst) mee 🙂

 7. ruud NK zegt op

  Ook ik doe de was en strijk. Nu gebruik ik opgepompt grondwater, maar straks als het weer regent, regenwater uit een grote kruik (2.000 liter) Gebruik een bovenlader, spoel uit in een grote zwarte bak, daarna in een bak met wasverzachter (eis van mijn vrouw) en dan weer in de machine voor een korte centrifuge. Als de 2e ronde uit de machine is kan ik de 1e ronde meestal al weer opvouwen. Alleen de jurkjes van mijn vrouw en mijn broeken strijk ik.
  Er gaat bijna geen wasbeurt voorbij zonder dat een van de buren hierover iets zegt. De vrouwen meestal tegen mijn vrouw, maar veel mannen steken hun duim op naar mij ter goedkeuring. In mijn omgeving zijn er dan ook verschillende thaise mannen die de was en strijk doen. Als iemand mij vraagt waarom mijn vrouw het niet doet zeg ik altijd: “Mijn vrouw zorgt voor het eten en ik voor de was.”

 8. H.A.P. Jansen zegt op

  Hallo Gringo,prachtig huishoud-verhaal,ik kan de was hier ruiken ! Ook ik ben uit Falang-land,en gewend,(en vind het normaal) dat je samen de dingen doet die in het leven nodig zijn.Al gauw bleek dat dit systeem met mijn Thaise vrouw,wat de huishouding betreft moest stoppen.Na 10 jaar heb ik het opgegeven om nog te proberen iets in ons gezamenlijke huishouden te doen.Voor haar is het de gewoonste zaak om al deze strootjes voor mijn voeten weg te nemen,zelfs voor ik ze zelf gezien heb !En wat me een warm hart geeft is dat het met veel liefde naar mij toe gebeurd.Ik hoef me niet moe te maken met al die onbenulligheid,ik heb alleen maar de taak om zoveel mogelijk te relaxen en van mijn leven te genieten.Ze zou zelfs nog mijn kont afvegen als dat teveel moeite was om zelf te doen!
  Tja en wat moet je dan met je stijve, geemancipeerde,alles beter wetende Hollandse kop?
  Accepteren,genieten,en veel van haar houden….toch?

 9. Hans van Mourik zegt op

  Beste Tino,
  Waarom eigenlijk water gebruiken om je kleding te reinigen?
  De vuile kleding kan je gelijk strijken,
  want het hete strijkijzer dood al het ongedierte in de kleding.
  Tot slot…een wasmachine zonder warmte-element kan òòk.,
  tussen de watertoevoer en de wasmachine een elektrische
  boiler geplaatst…werkt uitstekend

 10. Hans Pronk zegt op

  Vroeger werd wasgoed in Nederland op de bleek gelegd. Het ultraviolet in het zonlicht bleekte bepaalde vlekken (zoals bleekmiddelen in Nederland dat bij wassen op hoge temperaturen doen) en doodde veel bacteriën. In Thailand zit er nog veel meer ultraviolet in het zonlicht dus dat proces gaat hier nog veel beter dan in Nederland.

 11. Jack G. zegt op

  Leuk dat drogen met die ultravlotte stalen op je wasgoed maar ik heb graag een handdoek die heerlijk zacht is en heerlijk met tere huid afdroogt. Maar even een wastechnische vraag. Zit in de wasmiddelen in Thailand nog fosfaat?

  • Hans Pronk zegt op

   Wasgoed wordt hard tijdens het drogen. De vezels plakken dan aan elkaar. Dat kan je voorkomen door het in de wind te laten drogen of in de droogtrommel. Dus buiten laten drogen levert extra schoon wasgoed op en het is nog zacht ook.
   Zover ik weet zitten er ook in Thailand geen fosfaten meer in de wasmiddelen, maar een procentje fosfonaat zal er nog wel in zitten. Eigenlijk wel jammer, want Thailand exporteert veevoer (met fosfaten) naar o.a. Nederland waardoor Nederland te veel fosfaat heeft (koe- en varkensmest) en Thailand op veel plaatsen juist een tekort. De Thaise boer moet dat tekort aanvullen met kunstmest. Daar ontkomt hij niet aan. Helaas.

 12. riekie zegt op

  Ik doe ook de was met koud water hier in een bovenlader en witte kleding krijg je weer wit door er wat bleek bij te doen witte kragen even insmeren met lemonzeep en in laten trekken heren
  Strijken doe ik mijn eigen kleding want mijn schoondochter gooit alles altijd op een hoop en heeft een hekel aan wassen en strijken heb verschillende keren alles netjes gevouwen maar ben er maar mee gestopt.
  Leuk om hier te lezen dat mannen de was doen ben 36 jaar getrouwd geweest nou mijn ex keek er alleen maar naar

 13. Danzig zegt op

  500 baht voor 80 stuks kleding in Pattaya? Dan mag je mij wel eens vertellen waar, Gringo! Ik betaal in Pattaya altijd per kledingstuk en dat varieert van 5 baht tot 20/25 baht. Absoluut niet de spotprijs die jij noemt. Ik ben benieuwd.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   5 tot 20/25 baht is ook een spotprijs…. en als je 80 stuks van 5 Baht zou hebben is dit volgens mij zelfs maar 400 Baht…. 😉

   • rudy zegt op

    Idd, wij betalen in soi 6 op 3th road 100 bth voor 25 stuks, dus dat is nog minder dan Gringo, de dame zal waarschijnlijk jonger en knapper zijn! 55555

  • Gringo zegt op

   @Danzig: ik heb het vanmorgen even gecontroleerd bij onze mooie Thaise wasdame. Zij rekent 500 Baht voor niet 80 maar 70 kledingstukken. Mijn verhaal was twee jaar geleden al een keer geplaatst, vandaar.

   Welk kledingstuk maakt niet uit, dus een onderbroek wassen is net zo duur als het wassen en strijken van een overhemd.

   Ik breng er alleen kleding, dat gewassen en gestreken moet worden. Haar “laundry” is in Soi 27 van Naklua Road. Als dat je past wil ik je wel precies vertellen wie en waar.

 14. Paul zegt op

  Ik heb een wasautomaat voor 10 kg zonder verwarmingselement. Werkt perfect. De was komt er schoon en goed gecentrifugeerd uit. Ophangen en het is binnen de kortse tijden droog.
  Ik strijk nooit en wat gestreken moet worden besteed ik uit.
  Omdat men in het westen zo overdreven “SCHOON”is hebben wij last van allerlei vormen van allergie. Een van de oorzaken van bv hooikoorts schijnt de afwezigheid van wormen in het lichaam te zijn. Ik kom uit de tropen en de enige was die toen (kookwas werd inderdaad gekookt in een grote metalen teil boven op het vuur) heet gewassen werd was de werkkleding van mijn moeder die verpleegster was in een leprozerie. Juist door het niet “hygienisch” zijn heb ik een enorme weerstand opgebouwd en kan dingen eten en drinken waar de gemiddelde westerling doodziek van wordt. Hoewel vaak in roestige spijkers getrapt, opengehaald door prikkeldraad etc heb ik nog nooit een tetanusinjectie gehad. Ik heb dus lak aan de eventuele achtergebleven bacteriën eitjes etc.
  Ook ik vouw de was keurig op (uit ervaring is dat mesbreedte) en plaats het op een vaste plaats in de kasten, daarbij vermeldend dat ik een vrijgezel ben en mijn vriendinnen niet belast met mijn huishouden hoe lang ze ook blijven logeren. Koken doen we wel om en om. Zij Thais en ik farang food en uiteraard Surinaams.

 15. Inge zegt op

  Hoi,
  Afgelopen januari waren wij in Thailand , in Chiang Mai, waar ik een huis had gehuurd voor ons,
  mijn dochter, mijn zoon die in Thailand woont, mijn schoondochter en mijn kleindochter.
  Het huis was prima, maar inderdaad een wasmachine zonder verwarmingselement.
  Tot mijn verbazing kwam alles er schoon uit; naar mijn idee is de zeeppoeder of gel erg
  agressief in Thailand. Wel een gigantische wasmachine voor 17 kilo was, waterniveau was te
  regelen, aantal keren spoelen was te regelen, alles op rek onder afdak drogen en na een uur kon
  je alles opvouwen, dat dan wel weer. Alles went!
  Inge

 16. Maurice zegt op

  De beste wasmethode schijnt de Indiase te zijn: het slaan vd natte kledingstukken op n steen of hout. Alle vuil wordt er letterlijk uit geslagen. Nadeel is echter de grotere slijtage v d kleding. Maak er weleens gebruik van als ik snel iets moet uitwassen in mijn hotelkamer en geen waspoeder of laundry in de buurt is. Sla t verrot op de badkamervloer. Maar wel schoon daarna!

 17. Daniel VL zegt op

  In de blok waar ik woon heeft men drie voorgeprogrammeerde wasmachines 7 kg 20 BT meer 30 BT;De hele procedure duurt 53 minuten voorwassen tot zwieren; (spinnen) Het eigenlijke wassen enkel 9 minuten.
  Ik heb de gewoonte de dag voor dien de kleding nat te maken en de boorden in te wrijven met waspoeder. Alles heeft dan een ganse nacht om met waspoeder te doordrenken. Volgende dag na de machine gevuld te hebben er nog 3 schepjes poeder boven op. Ik zie dat de Thaise bewoners hier doorgaans zaterdag en zondag wassen. Zelf was ik twee maal per maand rond 1 en 15 volgens er een machine vrij is. De machines zijn koud water bovenladers maar ik vind de 9 minuten veel te kort om echt schoon te wassen soms vliegt er nog wel eens iets terug in de wasmand. Geen probleem ik heb veel te veel kledij. Heel de week T-shirts of polo’s en zondag en speciale dagen hemden.

 18. zwarteb zegt op

  Hallo Gringo, doe eens een eetlepel “Baking Soda” bij de witte was en je zult versteld van het resultaat.
  Groetjes

 19. Bert zegt op

  Wij hadden de wasmachine meegenomen uit NL, daar deden wij (lees ik) de was op 20 graden, wit en bont apart. Alleen handdoeken en beddengoed op 90 graden met een scheut azijn )om te ontkalken). Na 3 jaar Thailand was de machine op en hebben we een nieuwe gekocht van Elektrolux (in NL is dit AEG), zelfde methode als in NL. Was er in en gecentrifugeerd er weer uit. Ook hier doen we de handdoeken en beddengoed op 90 graden met een scheutje azijn. De witte was gooi ik altijd een tablet van de vaatwasser bij, dan komt ie er mooi uit en alles op koude temperatuur.
  Enerzijds heb ik er toch spijt van dat ik niet zo’n bovenlader heb gekozen, die heb je tegenwoordig van 18-20 kilo. Dan hoef je niet zo vaak te wassen.
  Wassen is dus mijn afdeling, strijken doet mijn vrouw.

 20. Inge zegt op

  Ls,

  Herkenbaar, Als ik bij mijn zoon, schoondochter en kleindochter ben, zie ik ook
  het wasritueel, in machine met koud water. Ik heb gemerkt toen we met elkaar, in ChiangMai
  waren, waar ik een huis had gehuurd, dat de waspoeder wel erg agressief is.
  Mijn kleindochter was toen 3 jaar en voor haar kleertjes hadden ze speciaal baby wasmiddel.
  De wasmachines vond ik ook erg groot, 1 van 9 kilo en 1 van 15 kilo, dus we zaten elkaar niet
  in de weg.Overigens doet mijn zoon ook altijd de was en strijk! Mijn schoondochter vindt dat
  “geweldig”.Waarom niet; zij kookt “geweldig”.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website