Koos uit Beerta, een echte pechvogel

Door Gringo
Geplaatst in Column, Gringo
Tags: ,
10 maart 2021

Koos uit het Groningse dorp Beerta ken ik al een flink aantal jaren. Een aardige sympathieke jongeman van iets meer dan 30 jaar, die regelmatig in Pattaya komt.

Hij kwam ooit eens in Megabreak om een potje te poolbiljarten met zijn Thaise vriendin Ning. Hij speelt niet echt goed, maar daar gaat het niet om. Poolbiljarten is ook een leuk tijdverdrijf voor stelletjes Farang/Thai, om wat tijd te doden alvorens het nachtleven van Pattaya in te duiken.

We raakten wat aan de praat en sindsdien komt hij regelmatig, meestal alleen óf om te spelen óf om gewoon even te kletsen met een biertje er bij. Ik ken inmiddels bijna zijn hele verleden en de rode draad die door zijn leven loopt is pech.

Ik zou als leek zijn karakter omschrijven als: sympathiek, zonder zelfvertrouwen en dus onzeker, charmant voor dames, maar tegelijkertijd geen aanleg om goede contacten met het andere geslacht te onderhouden. Ik kom daar op terug maar laat ik bij het begin beginnen.

Privé

De pech voor Koos begint al bij zijn geboorte. Zijn vader drijft een plattelandscafé in het dorp waar hij zelf de beste klant is. Zijn moeder werkt op een kantoor in de stad Groningen, althans zo wordt hem verteld. Later blijkt dat dat kantoor niet meer is dan een peeskamertje in de Vischhoek. Liefde van ouders en geborgenheid van een gezin kent Koos niet, hij moet zijn eigen weg vinden in de grote boze wereld. Hij maakt de middelbare school niet af en zoekt allerhande baantjes. Af en toe kan hij als kelner of barkeeper werken, dan weer vindt hij een baantje als pakjesbezorger. Een échte baan kan hij gewoon vergeten.

Pokeren

Koos in echter niet dom en er zijn dingen waar hij goed in is. Eén daarvan is pokeren. Hij bekwaamt zich in dat online spel en langzaam maar zeker gaat hij prijzen winnen. Geen miljoenen, maar toch kan hij van de winsten behoorlijk in zijn levensonderhoud voorzien. Vorig jaar nog ging hij naar Parijs waar enkele grote toernooien waren georganiseerd. Redelijk succesvol ging hij terug naar huis, de kosten van de reis naar Parijs (betaald door een vriend) waren terugverdiend en hij hield zelfs nog een aardig spaarcentje over.

Thailand

Terwijl hij bij het pokeren successen en succesjes boekte, ging dat wat minder met de Groningse dames. Hij heeft wel een aantal relaties gehad, maar die liepen alle op niets uit. Op advies van enkele vrienden besloot hij toen een reis naar Thailand te maken. Na de voor een buitenlander die voor het eerst Pattaya bezoekt gebruikelijke avontuurtjes, ontmoette hij de eerdergenoemde Ning, een aardig meisje uit Surin. Het leek te klikken en Koos genoot volop van zijn vakantie.

Tik

Bij een volgend bezoek aan Thailand leek er een dipje te zitten in de relatie van Koos met Ning. Hij kwam in contact met een aantal uitgaanders en Tik, een dame die ikzelf toevallig erg goed ken, werd zijn favoriet. Er ontstond geen echte relatie maar toch zijn ze samen wel uitgeweest en hebben een excursie ondernomen naar de wijngaard Silverlake. Daar bleef het bij want het contact was alleen buitenshuis. Toch bleef Koos hoop koesteren dat Tik hem wel meer dan aardig vond. Ik heb de vele SMS-jes tussen die twee gelezen en ik moet eerlijk zeggen dat die hoop niet geheel ongegrond was. Hij wilde wel verder maar wist niet hoe dat goed en toch behoedzaam aan te pakken.

(Tang Yan Song / Shutterstock.com)

Hij ging onverrichterzake terug naar Nederland en toen hij weg was kwam Tik naar mij toe om te vragen wat die Koos nu eigenlijk wel dacht. Zij vond hem wel wat vreemd, maar toch ook wel een aardig iemand om als vriend te hebben, maar niet als boyfriend (de Thailandkenner kent het verschil in nuance van deze twee woorden). Koos bleef haar vanuit Nederland met nietszeggende berichtjes op Facebook bestoken totdat zij er genoeg van had en hem blokkeerde. Einde verhaal.

Huwelijk

Begin vorig jaar kwam Koos met het heuglijke nieuws dat hij ging trouwen met Ning. Weliswaar alleen voor Boeddha maar toch, wie had dat gedacht? Koos ging trouwen! Hij had Ning opnieuw ontmoet de voorgaande plooien gladgestreken en de liefde voor elkaar vierde hoogtij. Alles werd voor de trouwpartij afgesproken, dat wil zeggen, hij vertelde haar hoe hij dacht dat het leven als getrouwd stel er uit zou zien en Ning knikte gedwee ja en amen. Hij zou blijven werken (pokeren) in Nederland maar zij moest niet rekenen op financiële steun vanuit Nederland dat zat er gewoon niet in. Hij zou sparen en als alles goed ging dan zouden zij of in Nederland of in Thailand gaan samenwonen. Ning vond dat geen probleem, zij hield immers van hem en dat was veel belangrijker dan geld, toch?

Surin

De Boeddhistische ceremonie vond plaats in Surin. Koos had een prachtig wit kostuum in Thaise stijl aangeschaft en ook Ning verscheen in een schitterend wit gewaad. Wit is kennelijk niet de kleur van maagdelijkheid in Thailand, maar dat terzijde. Koos had zijn moeder en twee andere familieleden laten overkomen uit Nederland. Het feest daarna met zeker 100 gasten was uitbundig en geweldig. Prachtige foto’s heeft hij mij laten zien en op Facebook geplaatst. Het moet Koos een vermogen gekost hebben maar wie kan dat wat schelen, zeker een Thai niet. Koos gaat voldaan en gelukkig naar Nederland om daar opnieuw te beginnen met het vullen van het spaarvarken.

Diefstal

Het volgend bezoek van Koos aan Pattaya brengt hij met zijn geliefde in een hotel door. Zij zijn gelukkig samen, genieten van elkaar en van het uitgaansleven. Pattaya is de zevende hemel voor hen. Een kleine domper tijdens dat bezoek is, dat er 40.000 Baht uit zijn kamer wordt gestolen. De eigenaar/portier heeft niets gemerkt van vreemde vogels in het hotel en ook de aangifte bij de politie levert verder niets op. Domme pech gewoon, maar wel een aanslag op het budget van Koos.

Climax

Alle goede dingen bestaan in drieën, is een Nederlands gezegde. Voor Koos geldt de uitdrukking ook, als het om pechgevallen gaat. Alle pech kwam tijdens zijn recente bezoek aan Pattaya in drieën, waarvan het laatste geval wel heel erg pech was.

De eerste keer dat hij mij bezocht, was drie weken geleden. Hij vertelde hij een scooterongeluk had gehad. Ach, een ongeluk kon je het nauwelijks noemen. Hij reed op zijn scooter langzaam achter een Bahtbus in Soi Buakhow, terwijl een motorbiketaxi hem links wilde passeren. De spiegels raakten elkaar en beiden kwamen ten val. Geen noemenswaardige schade aan mens of scooter, er ontstond wel consternatie. De taximan vond Koos roekeloos rijden en eiste een vergoeding voor geleden schade (die er niet was). De man werd gesteund door een aantal collega’s, die plotseling uit een nabij nest van taxichauffeurs waren gekropen. Koos werd bijgestaan door een aantal Farangs, die toevallig in de buurt waren, alleen door 5000 Baht te betalen, ontkwam Koos aan een lichamelijke afstraffing.

Een week later kwam hij weer langs, vlak na een weekend. Hij (wie anders?) was de avond tevoren aangehouden door een politiecheck in de buurt van Walking Street. Ja, hij had gedronken en dat werd ook wel bewezen door het resultaat van de blaastest. De agent vertelde hem dat hij voorlopig de gevangenis in moest in afwachting van een rechtszaak, hij kon het afkopen door het betalen van 20.000 Baht. Hij had geen keus, ging naar een ATM en betaalde de politie, uiteraard zonder een bewijs van ontvangst. Merkwaardig genoeg mocht hij daarna gewoon zijn weg vervolgen op de scooter. Na 500 meter bedacht Koos, dat hij zijn helm vergeten was bij die politiepost, keerde om en werd wederom voor een blaastest aangehouden. Het lukte hem die agent te overtuigen dat hij net 20.000 Baht aan de overkant had betaald.

Afgelopen week zag ik Koos weer.”En, Koos”, zei ik om grappig te zijn, “welk malheur kom je me nu vertellen?” “Nou”, antwoordde Koos met een droevig gezicht, “Ning is bij mij weg, zij heeft mij de bons gegeven!” Dat was toch het toppunt van pech. Hij vertelde mij in geuren en kleuren hoe het gebeurd was. Ik zal u de details besparen maar het kwam er op neer, dat Ning niet meer van Koos hield. Klaar, over en uit! Is dat een pechvogel of niet soms?

Nasleep

De scheiding ging niet zonder of stoot, de liefde voor elkaar veranderde in vijandigheid waarbij zelfs met de politie werd gedreigd. Koos mist ruim 900 Euro, dat hij had verstopt tussen zijn sokken en ondergoed en volgens hem kan het niet anders, dan dat Ning dat heeft gestolen. Hij heeft nu ook een idee waar de eerdergenoemde 40.000 Baht zijn gebleven.

De dag na de definitieve scheiding gooide Koos alle remmen los. Hij nam een dame uit een bar en twee dagen lang was het drank en seks, de hele wereld om hem heen bestond niet.

Koos is nu terug in Beerta en het is te hopen voor hem, dat die dame hem niet een souvenir in de vorm van een SOA heeft meegegeven. Zou niet verwonderlijk zijn, want Koos trekt nu eenmaal alle pech naar zich toe.

N.B.: Namen van personen zijn vanwege privacy verzonnen.

6 reacties op “Koos uit Beerta, een echte pechvogel”

 1. BA zegt op

  Als ze alleen voor boeddha willen trouwen dan moeten de bellen al gaan rinkelen.

  Oudere dames doen dit nog wel eens met een oudere heer, maar bij een jong stel zal de dame altijd voor de wet willen trouwen.

  Een groot deel van de dames die in oorden ala Pattaya of ergens anders in de seksindustrie werken zijn namelijk gewoon getrouwd met een Thai. Een goede bekende van mij werkt als manager in een zakenhotel in Khon Kaen, daar hebben ze ook een bordeel/karaoke in de kelder. En hij ziet dus de ID cards van de dames die er werken. 80% is getrouwd. Als ze geen klant hebben komt manlief ze ophalen, hebben zie die wel dan gaat manlief een avondje voor zichzelf feesten.

 2. John Chiang rai zegt op

  Ze zullen vrijwel zeker niet allemaal uit Beerta komen,maar ben zeker dat er veel van deze Koosjes rondlopen.

 3. Mark zegt op

  Geluk in het (poker)spel en ongeluk in de liefde?

 4. Jan S zegt op

  Het is makkelijk om in Pattaya een pechvogel te zijn.
  Jouw verhaal Gringo is een mooie pleister op de vele wonden.

 5. lung addie zegt op

  Een verhaal uit de honderden. Een “pechvogel” of gewoon onbezonnen zijn? Als je gesnapt wordt door de politie in beschonken toestand, heb je dan pech of heb je geluk gehad dat het niet erger werd? Dan nog, in dezelfde toestand terugkeren naar het politiebureel, daarvoor moet je wel heel snugger zijn. Zijn “ervaring” met de dames… ja, wat kunnen we daar over zeggen? Huwen en dan stellen dat ze op geen “bijstand” moet rekenen …. ja … stel je in de plaats … het “huwelijksgeluk” zal heel moeilijk verder stand houden, zelfs in het thuisland. Stel me geen vragen meer bij deze categorie Pattayabezoekers.

 6. David zegt op

  Hoewel ik Koos niet persoonlijk ken, weet ik wie je bedoelt, Gringo. Inmiddels heeft hij in ieder geval een mooi dochtertje op de wereld rondlopen. Hopelijk gaat het hem in de liefde en het (poker)spel nog steeds voor de wind.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website