Het is prachtig weer in Nederland. Een reden om er op uit te trekken. Mijn vriendin die Thailand voor drie maanden heeft verruild voor de lage landen, geniet zichtbaar van de natuur in volle wasdom.

Vooral fietsen door  het landschap vindt ze erg leuk. Ze kijkt met enige jaloezie naar de vele mooie en veilige fietspaden.”Jammer dat wij dat in Thailand niet hebben”, verzuchtte ze. Ons landje valt goed in de smaak. “Wat is Nederland toch groen en schoon. Al die prachtige bomen”, ze kijkt haar ogen uit. Als dochter van een ‘Farmer’ kan ze zelfs blij worden van de vele maisvelden die we onderweg tegenkomen. Er is echter wel een klein minpuntje aan ons land, die iedere Thai zal opvallen, zo bleek maar weer eens.

Zondag zijn we een kleine vier uur gaan fietsen. Via idyllische dorpjes als Empe en Tonden kwamen wij terecht in Zutphen, een mooie Hanzestad met veel oude bezienswaardigheden. Bij de spoorbrug namen wij even een rustpauze. Er is daar een restaurant ‘Het IJsselpaviljoen’ met uitzicht over de IJssel. Omdat ze wat trek had gekregen, wilde ze wel een kop soep. Kippensoep in dit geval. Ik zag het lijk in de IJssel al drijven en vertelde er voor de zekerheid maar bij dat het ‘clear soup’ was.

Na tien minuten werd de soep geserveerd. Een klein kopje met wat vermicelli en wat sporen van groenten. Ze keek mij verbaasd aan. “Where is the chicken?” Ik roerde wat in de soep en kwam welgeteld 1 stukje kip tegen, formaat 2 centimeter lang en een halve centimeter breed. “This is it”, zei ik enigszins verklarend. Ze probeerde het nog een keer: “No chicken leg in the soup, only hot water?” “Mmm, tja, dit noemen wij kippensoep”, antwoordde ik en begreep haar verbazing.

Toen we onze fietstocht vervolgden en weer genoten van weiden, koeien, schapen en ander Hollandse vergezichten, vertelde ik haar wat ik moest betalen voor het kopje soep. “I paid € 4,75 almost 200 baht for the soup…”

Ze barstte in lachen uit en dat hield wel even aan. De tranen rolden over haar mooie wangen: “Farang ting tong mak mak!” en ze schudde haar hoofd.

“If you want to live in Holland you must be a millionaire” en ze genoot verder van Nederland in al haar zomerse glorie.

Tja, helemaal ongelijk heeft ze natuurlijk niet…

18 reacties op “‘Farang ting tong mak mak!’”

 1. Jan Tebbes zegt op

  Een bijzonder leuk verhaal. Ik kan mij goed voorstellen dat ze hard moest lachen omdat kleine, slecht gevulde kop(je) kippensoep. Dat zijn nu die heerlijke cultuurverschillen, maar zij ziet Nederland zoals het is,dus heeft zij heel wat te vertellen als ze terug in Thailand is.
  Nog een prettig verblijf.
  Jan

 2. Cú Chulainn zegt op

  Leuk verhaal en ik herken het verhaal. Ook mijn Thaise vind bijna alles (m.u.v. het eten, maar er is bijna overal wle een Toko te vinden) beter dan in Thailand. Hoe wij ons afval scheiden (in Thailand alles op één hoop), ons medische zorgstelsel (niet perfect, maar wel rechtvaardig) dat voor iedereen toegangkelijk is. In Thailand kan de armere Thai weliswaar voor een paar bath ene goedkope ziekenhuispas krijgen, maar de praktijk leer dat je bepaalde behandelingen niet krijgt, tenzij je extra betaald. Dus is die medische zorg in Thailand veelal alleen toegangkelijk voor de rijkere Thai en rijke farang. Daarnaast weet ze ook dat de Thai in het Westen rechtvaardiger behandeld zal worden dan de rijke farang in Thailand die voor bijna alles het dubbele moet betalen en als melkkoe gebruikt wordt door visaruns te maken. Grappig te lezen dat de Thai in het algemeen positiever zijn over Nederland dan de gepensioneerden en expats die in Thailand leven. Ik hoor ook mijn vrouw vaak zich beklagen over bepaalde misstanden in Thailand, waaronder corruptie, terwijl Nederlanders daar vaak geen problemen mee hebben. Kennelijk moet de roze bril van vele in Thailand wonende Nederlanders, koste wat het kost in stand worden gehouden.

  • Bacchus zegt op

   Ik geef Nederland nog een jaar of 3 en dan staan we met het sociale vangnet, waaronder het zorgstelsel, op het zelfde niveau als deze kippensoep.

 3. GerrieQ8 zegt op

  De eerste keer dat ik Kanok meenam naar Nederland was het winter. Geen sneeuw, maar het bleef donker terwijl we in de trein zaten. Eerste vraag; is het nacht?
  Ton het licht werd, zag ze dat er geen bladeren aan de bomen zaten. Tweede vraag; zijn alle bomen hier dood.
  Ze wilde sneeuw zien, dus ik een wekend in Winterberg geregeld. Veel sneeuw en ze had het koud. Na twee dagen thuis te zijn begon het in Q8 te sneeuwen. Derde vraag; Ben jij gek?, je rijdt 500 kilometer om sneeuw te zien en nu ligt het voor je deur.
  Die Thais moeten toch rare ideeën hebben over ons.

  • Khun Peter zegt op

   Haha, ja een botsing der culturen komt wel voor. Zoals wij het weleens hebben over Thaise logica, zal dat andersom ook het geval zijn. Farang logica…

 4. Fred Schoolderman zegt op

  Khun Peter, dan kan ze zich vanavond verheugen op een goed gevulde kippensoep en dat uiteraard volgens Thais recept.

 5. Hans-ajax zegt op

  Is toch om je kapot te schamen als Nederlander, heb je in Thailand een goedgevulde maaltijd voor, gek he dat de Nederlanders in Nederland niet meer uit eten gaan, en gelijk hebben ze, de uitbater van genoemd restaurant kan beter rap gaan sluiten. Is toch niet te geloven die prijs van heet water, waar de kip overigens ook nog eens met opgetrokken pootjes overheen is gevlogen.
  Te gek voor woorden gewoon walgelijk, de Thaise dame in kwestie heeft gelijk hoor, dat ze daar smakelijk om heeft moeten lachen.
  Shame on you (restauranteigenaar) dutch man, slechte reclame voor je zaak.
  Groeten uit een zonovergoten Thailand, by the way wij gaan “lekker” uit eten vanavond hoor, denk dat ik maar een lekkere hele Thaise kip bestel.
  Hans-ajax.

  • ruud zegt op

   U zou toch de prijslijst van een Thais restaurant in Nederland eens goed moeten bekijken.
   Die doet niet onder voor een prijslijst van een Nederlands restaurant.

   • Fred Schoolderman zegt op

    Dat de prijslijst van een Thaise restaurant in Nederland anders zou moeten zijn dan bijvoorbeeld Hollandse restaurants, is iets wat mij compleet ontgaat. Die prijzen zijn afgestemd op de Nederlandse markt en dat geldt met name voor de inkoop, waarbij vele producten en ingrediënten uit Thailand zijn geïmporteerd en dat maakt het extra duur!

    Wij zitten met onze restaurant in het hogere marktsegment, op het niveau van de Franse culinaire restaurants. Kortom, een restaurant voor fijnproevers. Wij voeren uitsluitend kwaliteitsproducten, w.o. Pandan rijst, kipfilet, eend, geroosterd spek, varkenshaas, kogelbiefstuk, de kleine inktvis, gamba’s (13/15) en vier verschillende soorten vis en heel veel geïmporteerde Thaise groenten. Ik schrik mij werkelijk elke keer rot wanneer wij inkopen doen.

    Onze couverts zijn echter goed gevuld en dat geldt ook voor onze soep!

  • pim zegt op

   Hans Ajax .
   ik zou niet als eerste de eigenaar de schuld durven geven.
   Hier in Thailand hebben wij niet die enorme belastingdruk ,stel je eens voor als je hier wegenbelasting voor je hond moest betalen en poepbelasting voor jezelf .
   Je zou hier geen hond meer zien .
   De Nederlanders praten als een kip zonder snavel die zitten te wachten dat er eindelijk een haantje de voorste naar voren komt .
   Haan Jan met zijn maat waren niet zo Fortuinlijk
   Haan Pim helemaal niet , zodat deze voortijdig aan het spit moest.
   Moederkloek Theo moest het al weten dat ook hij voor het laatst had gegeten .

   Als ik het zo af en toe hoor moet je zelfs op de Nederlandse stranden soms 6 euro neertellen voor 1 flesje kraanwater .
   Voor je het op hebt vlucht je naar huis ,ze komen je vrouw weer lastig vallen, dat gekrulde gespuis .
   Zelfs als je auto stilstaat kost deze nog geld ook als je slaapt terwijl deze voor je deur staat .

   Het is niet alleen die eigenaar die mee moet betalen voor de Haagse kaviaar .
   Daar lullen ze als een kip zonder kop .
   Kakelen zij niet in die kamer dan zitten ze op stok .

   Moderator: Graag niet teveel uitweiden.

 6. Rob V. zegt op

  Ik geef je vriendin groot gelijk, de soep die je omschrijft lijkt op de beschrijving van een goedkoop ” soepje” uit blik met wat vleesrestjes er in. Dat is natuurlijk geen echte soep te noemen. Zoiets koop je bij als C merk in een budget supermarkt en dan krijg je ook weinig kwaliteit voor weinig geld voor terug.
  Wij zijn nog niet aan fietsen toegekomen, zondag ochtend uitgeslapen, inkopen bij de toko gedaan en ’s middags was het te warm (te veel zon en ze wil niet bruin worden). Maar van de kleine uitstapjes het afgelopen half jaar heeft ze erg genoten (zoals ik al schreef in mijn dagboek: onkruid op de foto gezet etc.). Alles is huur duur maar veel is hier ook goed in de ogen van mijn vriendin. Maar zo’n soepje is natuurlijk om te huilen (of lachen) best absurd.
  Geniet van de rest van jullie verblijf hier in NL!

 7. Mary zegt op

  Misschien een domme vraag maar wat betekend “Farang ting tong mak mak!” ?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Mary Domme vragen bestaan niet, alleen domme antwoorden. Farang=buitenlander; ting tong=gek, raar; mak= veel, dus mak mak is de overtreffende trap van veel. Ik zou het willen vertalen als: Buitenlanders zijn hartstikke gek.

   • Rob V. zegt op

    Dick dat is een prima vrije vertaling. Om toch iets nauwkeuriger te zijn voor degene die dat interesseert:
    – Farang (ฝรั่ง) = Niet-Aziatisch persoon, blanke buitenlanders. Westerlingen dus.
    – Khon/chao tang chaat (คน/ชาว ต่างชาติ) = buitenlander. Letterlijk: Khon = persoon, Chao=volk/mensen. Tang = ander, Chaat = land.
    – Khon tang dao (คนต่างด้าว) = Buitenlander. Letterlijk: dao = land
    – Khon/chao tang prathet (ต่างประเทศ)= van buiten, buitenland(er). Letterlijk: prathet = land.
    – Baksida (บักสีดา) = Isaan dialect voor buitenlander.

    Een tijd geleden stond er eens een blogje over:
    https://www.thailandblog.nl/taal/farang-geen-guave/

    Kortweg lijkt farang het meest waarschijnlijk van het Persisch woord “Farangi” te komen, wat werdt gebruikt voor Europeanen. Dat valt weer te linken met de Germaanse Franken waar dan weer de naam van Frankrijk mee verbonden is.

    Ik hoop dat ik zo niet te ver van het topic ben afgegleden.

    Over tingtong en duur (Thais: peng) gesproken. Wij waren pas in de stad, meestal parkeren we bij vrienden of vlak buiten het centrum. Deze keer kwam dat ongelegen, volgens mijn vriendin geen probleem, totdat ze zag wat je aan parkeerkosten kwijt was.. dat vinden wij soms al duur, voor Thaise begrippen gaan er zowat gouden dukaten in die machines! Dus volgende keer mijden we de parkeergarages en betaalautomaten weer als het even kan.

 8. Rick zegt op

  Het ergste is dat er steeds meer een kern van waarheid in het laatste deel zit.
  Wil je het hier nog leuk hebben zul je een flinke cent moeten hebben of een riant salaris.

 9. Hans-ajax zegt op

  Beste Fred Schoolderman, in de stelling gaat het over een waterig kippensoepje met welgeteld 1 stukje kip. Als mensen in jou restaurant komen eten, begrijp ik dat daar een kaartje aanhangt, e.e.a. i.v.m. evt. geimporteerde ingredienten en niet te vergeten de in de prijs doorberekende BTW (inmiddels ook 21%, als ik goed ben ingelicht), en die keuze maken de mensen zelf. Nogmaals schandalig, om een kop kippensoep met niets erin te serveren voor de prijs van 4,75 euro, naar mijn bescheiden mening hoef je een kip, zelfs in Nederland niet te importeren toch, en wat vermicelli en wat selderij en een takje peterselie ook niet hoor.
  Vriendelijke groet uit Thailand.

  • Fred Schoolderman zegt op

   Beste Hans-ajax, ik reageer niet op de waterige kippensoep, maar op de opmerking van Ruud. Eten valt overigens onder het lage tarief, dus 6%.

 10. Hans-ajax zegt op

  Moderator: chatten is niet toegestaan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website