Jonge vogels in de winter

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Column
Tags:
20 december 2018

Toen ik in de tuin bezig was, viel een paar weken geleden een nestje op in een van de boompjes. Daar lagen keurig twee eitjes in! Ik was oprecht verbaasd want deze tijd, november tot februari, geldt als wintertijd. Nou ja wintertijd met overdag ongeveer 30 graden. En met het (ver)ouderde begrip dat dit in mei zou gebeuren.

Tot zover had ik mij niet erg verdiept in het liefdesleven van dieren in Thailand. Alhoewel de honden op dit moment ook erg actief zijn.
Bij het nest gebeurde verder niets. Geen broedende vogels of iets dergelijks. Twee dagen geleden echter waren twee levendige, opengesperde bekjes, die om voedsel vroegen, te zien. Verder hoorde ik op dat moment op enige afstand het getjilp van een vogel, misschien om mij af te leiden of te verjagen. Een mooi slank vogeltje, kuif op de kop en van onderen aflopend tot aan de staart geel gekleurd.

Nu maar hopen dat het zich verder zonder problemen ontwikkelt. Geen katten of slangen, die dit prille geluk komen verstoren. Echter toen ik naar de auto liep klonk van nabij een waarschuwend gesis. Door de groene takken had ik niets gezien. Kennelijk schrok de slang meer van mij. Gauw geprobeerd een foto te maken en mezelf voor de kop slaan, dat ik dit niet eerder opgemerkt had.

Tot nu toe verloopt het vogelgeluk zonder problemen. Een andere vogel bezocht kort de tuin. Zwart/wit gestreept vanaf de helft. Toen de Thaise mensen in de omgeving dat zagen, zou de Farang veel geluk ontvangen. Ze adviseerde mij om met grote spoed loten te kopen voor de volgende trekking!

Mogelijk dat sommige vogelkenners deze vogels van een naam kunnen voorzien. Dat zou deze leek op dit gebied zeer waarderen!

Amazing, TIT!


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Jonge vogels in de winter”

 1. ruud zegt op

  Omdat er geen sneeuw valt in Thailand, en er het hele jaar voedsel beschikbaar is, zijn de vogels niet aan een seizoen gebonden.
  Net als vele andere dieren, katten bijvoorbeeld.

 2. Luc Vlieghe zegt op

  de vogel op de foto is naar mijn mening een Hop ( Eurasian hoopoe ).

  Ik zit met enkele kanaries die broeden ( al 7 jongen )

  groetjes.
  Luc

 3. François Nang Lae zegt op

  De vogel op de foto is een hop. Prachtvogel. Hij zat hier laatst ook in een boom, maar wachtte helaas niet tot ik terug was met mijn camera.

 4. franky zegt op

  De zebraduifjes (“nok kao fai” als ik het goed schrijf?) in de plantage van mijn landlord doen de hele tijd niks anders dan eenvoudige nestjes bouwen en eieren leggen. De nestjes zijn zo eenvoudig en klein dat moeder regelmatig met nest en inhoud uit de boom valt. Slimme zebraduifjes maken hun nestje tussen de reeds omhoog staande banaantjes. Toch is ook daar vaak geen ruimte genoeg voor moeder en twee kleintjes en valt er regelmatig een kleintje pardoes naar beneden en wordt dus prooi voor de vele slangen hier.

 5. Maarten Vasbinder zegt op

  Dit is een Eurazische Hoopoe. Komt ook in Spanje voor. Prachtige vogel.
  Op deze Wiki pagina vele foto’s
  https://en.wikipedia.org/wiki/Hoopoe#/media/File:Hoopoe_de.jpg

 6. l.lagemaat zegt op

  Een kleurrijke familie!

  Allen dank voor de naamgeving van “mijn geluksvogel”!

 7. jan zegt op

  De getoonde vogel lijkt me inderdaad een Hop, kwam vroeger ook zeldzaam in Nederland voor, zijn platte benaming was strontvogel.
  Ben verbaast dat deze soort in Th- voorkomt.

 8. JanT zegt op

  Op het balkon boven me zijn 2 duiven een nest aan het maken dus ook in de “winter” gaan ze gewoon door.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website