Goede voornemens in Thailand voor 2016

Door Gringo
Geplaatst in Column, Gringo
Tags: ,
27 december 2015

Aan goede voornemens voor een nieuw jaar hoef ik, gezien mijn leeftijd, niet meer mee te doen. Ik leef mijn leven zoals het komt en geniet elke dag van mijn verblijf in Thailand. Ja, ik zou wat moeten afvallen en beter mijn best doen bij het poolbiljarten, maar meer kan ik ook niet bedenken.

Omdat ik van dit land houd heb ik wel enkele hartewensen, waarvan ik hoop, dat er in het nieuwe jaar tenminste een goede aanzet toe wordt gegeven door de Thaise overheid;

 1. Neem in vredesnaam een aantal adequate maatregelen om het aantal verkeersslachtoffers te beteugelen. Verbeter de infrastructuur van het wegennet, verbeter de educatie ten aanzien van verkeersgedrag, wees consequenter in de controle op valhelm, autogordels, alcohol en technische staat van alle voertuigen. Zeker, het aantal doden in het verkeer is schrikbarend, maar minstens zo erg is het veelvoud aan gewonden, die mogelijk voor het leven afhankelijk worden van anderen
 2. Neem ook maatregelen ten gunste van het milieu. Overal zie je vuilnis op niet daarvoor bestemde plekken, zorg voor mogelijkheden om die vuilnis op eenvoudige wijze ergens af te leveren. Gebruik (meer) vuilverbrandingsovens.
 3. In dezelfde orde, neem maatregelen om het gebruik van plastic in te dammen. Wat mij betreft, verbied de gratis afgifte van die plastic zakjes in supermarkten en andere winkels. Ook ander verpakkingsmateriaal kan aan banden gelegd worden (een verpakkingsconvenant met de industrie?

Ik nodig u allen uit uw eigen wens voor Thailand in een reactie te plaatsen. Als u reageert, laat de monarchie, politiek en religie buiten beschouwing alstublieft!

Wat de Thailandblog lezers betreft, wees tolerant ten opzichte van elkaar. Iedereen kan en mag zijn mening uiten op het blog en respecteer dat, ook als dat niet uw mening is,

Accepteer Thailand zoals het is, geniet er van en ik wens u daarmee allen een zeer gelukkig, maar vooral gezond 2016.

13 reacties op “Goede voornemens in Thailand voor 2016”

 1. Tino Kuis zegt op

  Waarom zou ik Thailand, of willekeurig welk ander land ook, moeten accepteren zoals het is? En is die oproep om acceptatie niet in tegenspraak met wensen tot verandering en verbetering? We moeten de monarchie, politiek en religie buiten beschouwing laten maar je doet wel een oproep aan de Thaise overheid. Is dat niet politiek dan?
  Ik moet mijn wensenlijstje maar ergens anders plaatsen. Ik vermoed dat de meeste lezers wel kunnen vermoeden wat er op staat. De meeste Thais hebben hetzelfde wensenlijstje. Maar expats en andere bezoekers van Thailand hebben vanzelfsprekend een andere kijk op Thailand en hun rol daarin.

 2. simon borgers zegt op

  Laten zij beginnen in de scholen met verkeerslessen dat zal zeer zeker helpen.Maar als antwoordt krijgje dan goed idee maar wordt helaas niet uitgevoerd.

 3. Henk zegt op

  Gringo :punt 2 en punt 3 is eigenlijk maar 1 ding maar met alle dingen ben ik het 100% met je eens .
  Door 2 en 3 te kunnen waarmaken zullen we toch eerst met de opvoeding moeten beginnen en de jeugd vertellen dat ze niet alles klakkeloos uit hun handen laten vallen .Dat het mogelijk is kan je hier komen bekijken want wij leven tussen 50 Thaien en je vind hier nog geen sigarettenpeuk op de grond.
  Dat Thailand 1 grote vuilnisbelt is komt ook door de regering want waar je ook woont je zal nergens een stortplaats vinden om je afgedankte spullen heen te brengen .
  Als laatste accepteer ik Thailand zoals het is en anders word het de hoogste tijd om een enkeltje Nederland te bestellen .

  • Roel zegt op

   Zeker zijn er stortplaatsen waar jij je vuil heen kan brengen, hier aan de darksite weet ik er wel 3 te vinden en als je komt met een pick up rommel wordt die ook nog leeggehaald, dus hoef je niets te doen.

   Het is alleen jammer dat 90% van de thai het op de makkelijkste en korste manier doen. Ik ben het dan ook niet eens dat regering of plaatselijke overheid niets doet, er rijden immers vuilniswagens, bij mij komen ze 3x p/w. Het is dus de lokale bevolking die hun eigen leefomgeving vervuild, die moeten dus geen kleur maar hersenspoeling ondergaan. En wat wordt er betaald voor dat vuilophalen niets tot nagenoeg niets.

   Punt 1 en 3 mee eens, maar bij 3 kan jezelf ook goede voorbeeld geven neem een stevige tas zelf mee en weiger dat plastic.Maar thai gebruikt dit ook vaak weer als vuilniszakje, hoeven ze die niet te kopen.

   Heb wel een ander punt, laten ze de wet gelijkheidsbeginsel eens invoeren en niet de buitenlander dubbel of het meervoud te laten betalen als je ergens heen wilt om wat te bekijken etc.

   Dat Thailand nog z,n mooi land is klopt, maar op andere dingen gaan ze hard achteruit, dat baart mij toch zorgen voor de toekomst en of dat ik nog wel hier wil zijn als het nog verder bergafwaarts gaat.

   Ik hoop dat de wind nog eens veranderd.

 4. Guus zegt op

  Speciaal voor de overheid van Chiang Mai en omgeving. Ga nu eindelijk met een stel vrijwilligers en agenten de rookontwikkeling in februari maart te lijf, zodat ademhalingsklachten tot het verleden gaan behoren.

 5. Robert48 zegt op

  Allereerst de beste wensen voor redactie Thailand blog en medewerkers.
  En dat ik mag wensen steeds die fijne bijdragen aan Thailand blog 2016 zullen leveren.
  Tevens wens ik ieder een verdere gezondheid in 2016.
  En zeker maar dat wens ik maar die wens zal nooit worden vervult!!! worden dat de Thai wat beter met het milieu omspringt wat een vuilnisbelt op kruispunten ze gooien maar alles langs de weg en uit het raam van auto,s.
  De jongens die het hele jaar op zo,n vuilniswagen staan krijgen van mij een gevulde envelop en voor hun vrouw een heerlijke doos koekjes.

 6. Jacques zegt op

  Een aardige lijst waar ik mij wel in kan vinden, verkeer, milieu waar de overlast van zwerfhonden ook wel mag worden genoteerd, zoveel mogelijk castreren etc. Houdt de stranden schoon waar nodig. Er moet een dienst openbare werken komen van de lokale gemeenten, goed voor de werkverschaffing en houdt de buurten schoon en organiseer een goede afvalverwerking. Concentreer je overwegend op de zaken die in Nederland al hun nut hebben bewezen. Ivm de lokale overstromingen die ieder jaar weer plaatvinden, verplichte jaarlijkse reiniging van riolering.

  Ook vind ik dat het allemaal wel wat buitenlander vriendelijk mag in Thailand. Dus schep de mogelijkheid om grond te mogen aanschaffen op eigen naam voor de aankoop van een woning en dus anders dan op die van deThaise partner, danwel via een zakelijke bedrijfmatige wijze, welke ten alle tijden op frauduleuze manier wordt gerealiseerd en niet houdbaar is als het er echt om spant. Kijk eens naar de mentaliteit van vele Thaise mensen die ver onder de maat is. Het gaat hier om volwassenen die hun kinderen het goede voorbeeld moeten geven maar dit nalaten. De circel wordt zo niet doorbroken en de regering en de belanghebbende instanties zullen het voortouw moeten nemen. Dus uitvaardigen van nieuwe wetten en toezien op de naleving. DE VISUM materie moet worden aangepast. Stoppen met die kortdurende jaarvisa maar voor residerenden gewoon voor vijf jaar of nog langer voor mensen die al langer dan vijf jaar hier woonachtig zijn. En zo kan ik nog wel even doorgaan maar dan ben ik morgen nog bezig ben ik bang. Als dit lukt is er al veel gewonnen.
  Zal mij benieuwen of er iets zal verbeteren. Het verleden stemt mij niet erg verwachtingsvol. Maar er is altijd hoop!,

  • Leo Th. zegt op

   Het gegeven dat in feite grondbezit is voorbehouden voor Thaise burgers heeft ook zijn goede kanten. Als voorbeeld noem ik kapitaalkrachtigen, voornamelijk Russen, Arabieren en nu ook de Chinezen, die in o.a. Zwitserland, Londen en andere wereldsteden onroerend goed hebben aangeschaft waardoor de prijzen zijn geëxplodeerd en niet meer op te brengen zijn voor de locals. Hoewel ook in Bangkok de prijzen flink in de hoogte zijn gegaan valt het verhoudingsgewijs nog mee, wellicht door deze wet dat buitenlanders geen grond mogen aankopen. Dat er via visa eisen aan buitenlanders worden gesteld om in Thailand te mogen verblijven kan lastig zijn voor die buitenlander maar is uiteraard bedoeld als drempel om ‘kansloze’ buitenlanders te weren. Natuurlijk begrijp ik Jacques, draagt waarschijnlijk al jaren zijn steentje bij aan de Thaise economie en wordt telkens geconfronteerd met zijn visumverplichtingen. Of de mentaliteit van vele Thaise mensen ver onder de maat is kan ik niet beoordelen maar geloof ik niet. Als ik Thailand van nu met pakweg 20 jaar geleden vergelijk is er natuurlijk ontzettend veel veranderd en dat geldt ook voor het vaak (asociale) gedrag van de huidige toerist. Thaien zijn kooplui en omwille van het gewin lijken zij dat gedrag te toleleren. De toerist/buitenlander heeft veel geld naar Thailand gesluisd maar of de doorsnee Thai een hoge pet van ons op heeft waag ik te betwijfelen. Mijn wens is meer onderlinge verdraagzaamheid, ben echter bang dat het een ijdele wens zal zijn.

   • Jacques zegt op

    Beste Leo, hetgeen je in je stukje aangeeft is zeker aan de orde, maar er speelt nog veel meer en al lezende en spittende op internet sites ben ik hier ook achter gekomen. Net zoals alles in Thailand is het dubbel en kan het alle kanten op gaan. Op basis van aankoop van huizen vond ik enkele teksten die ik hierbij deel:
    1. “Het oprichten van een eigen bedrijf in Thailand.
    Bedrijfsregelgeving in Thailand
    Buitenlandse ondernemende personen kiezen gewoonlijk een tot drie routes. De mogelijkheden zijn:

    * Oprichten van een Thai Company Limited (BV);
    * Een buitenlands gecontroleerd bedrijf met de protectie van BOI;
    * Oprichten van een Amerikaans gecontroleerd bedrijf, met bescherming onder de “Treaty of Amity and Economic Relations between Thailand and the United States”.

    Alleen de eigenaar van het bedrijf kan een (woning)lease aangaan. (Kan ook een buitenlander zijn).
    De Thaise Staats Courant van augustus 2000 schrijft dat een bedrijf aan een van onderstaande voorwaarden dient te voldoen om voor een lease van 50 jaar in aanmerking te komen:
    * Commerciële bedrijven, personen of instellingen welke minstens 20 miljoen in Thailand hebben, of willen investeren;
    * Industriële bedrijven of instellingen welke voldoen aan de voorwaarden zoals vermeld staan in de ‘Investment Promotion Act’;
    * Andere commerciële of industriële ondernemingen welke een positieve bijdrage leveren aan de Thaise economie.

    Eigendom van land voor buitenlanders
    Land mag in eigendom verdeeld worden over meerdere personen. Deze worden allen in het eigendomsdocument opgenomen van het Landkantoor. Buitenlanders of buitenlandse bedrijven zijn uitgesloten van landeigendom, totdat een speciale permissie is gegeven door de “Minister of the Interior”. Een buitenlander mag als individu en als bedrijf een condominium / appartement kopen en in eigendom hebben.
    De Thaise regering heeft al enige tijd in overweging, er ligt een wetsvoorstel, om buitenlanders het recht te geven van aankoop van maximaal 1500m2 land vrij op naam per persoon. We moeten wachten op de uitkomst van deze discussie en de bijbehorende restricties. Het is goed om te weten dat een Thaise man of vrouw, getrouwd met een persoon van buitenlandse nationaliteit, is gehouden aan het afleggen van een schriftelijke kapitaalverklaring dat de aankoop komt van haar of zijn eigen vermogen en niet wordt gefinancierd door de echtgen(o)ot(e).”

    En als tweede:
    “Bezit of eigendom van land in Thailand
    Het recht om in Thailand land te bezitten is alleen voorbehouden aan Thaise onderdanen (mensen met de Thaise nationaliteit, lees paspoort). Verwar dit niet met een buitenlander die in Thailand ingezetene is. Zo’n buitenlander behoudt zijn eigen nationaliteit en kan dus geen land in Thailand bezitten.
    Enkele uitzonderingen:
    Op enkele uitzonderingen na mogen buitenlanders ongeacht nationaliteit geen land bezitten in Thailand. Via de Board of Investment is er een uitzondering gecreëerd, waaronder buitenlanders onder de volgende voorwaarden grond in Thailand kunnen kopen:
    • Minimale investering van USD 1 miljoen
    • Toestemming van de Minister van Binnenlandse zaken
    • Alleen in speciaal aangewezen stedelijke gebieden.”

    Bovenstaande biedt volgens mij nogal wat mogelijkheden en zeker voor kapitaalkrachtige Russen, Chinezen en Arabieren om eigenaar van grond en woningen te worden. Dus deze groepen houd je niet buiten de deur.

    Dit las ik ook nog als motivatie om geen grond te verkopen aan buitenlanders:
    “Bij aankoop van een huis door een buitenlander kan er geen overdracht van het land, waarop het huis staat, plaatsvinden. Er is in Thailand een legaal en juridisch onderscheid tussen het eigendom van het land en de opstallen die daarop gebouwd zijn. De Thaise overheid heeft hier bewust voor gekozen om massale uitverkoop van goedkope (mooi gelegen) stukken grond aan buitenlanders te voorkomen

    Een deel van de informatie hierboven is terug te vinden in het volgende boekwerk:
    Meer juridische, fiscale, financiële en praktische informatie over wonen en onroerend goed m.b.t. een tweede huis in Thailand leest u in het handboek:

    Wonen en kopen in Thailand
    Auteur: P.L. Gillissen / Uitgeverij Guide Lines
    Aantal pagina’s: 300
    ISBN: 978-90-74646-71-0
    Boek is te bestellen via: http://www.eenhuisinhetbuitenland.nl
    Of via de Nederlands/Vlaamse boekhandel of bol.com

    Ook op het gebied van tewerkstelling is het volgende aan de orde:
    Dat heb je ook met de prostitutie gezien in Thailand waarbij de dames uit Rusland hier te werk werden gesteld”!!! Money rules as Always.

    Als laatste wil ik nog wel het volgende kwijt m.b.t., de vergunning verstrekking in Thailand:
    Persoonlijk vind ik niet dat de goede onder de kwade moeten lijden. Het moet niet zo moeilijk zijn om te kunnen beoordelen wie wel of niet voldoen aan de voorwaarden en dit al langere tijd doen, daar zou een bepaald recht uit moeten voortvloeien. Kijk hoe dit in Nederland is geregeld. Dus deze boodschap wil ik wel aan de autoriteiten doorgeven. Je zou nog kunnen stellen, dat wanneer er een bom wordt gegooid op het ABP kantoor te Heerlen, er voorlopig geen pensioen meer wordt verstrekt en ik niet aan de inkomsten vereisten kan voldoen, maar daar ga ik maar niet van uit.

    Ik ben het wel honderd procent met je eens dat er ook buitenlanders zijn die zich misdragen kennelijk omdat ze denken en vinden dat hier alles mag wat in Nederland verboden is.

    • Leo Th. zegt op

     Beste Jacques, je hebt je huiswerk goed gedaan, mijn petje af. Of er een wet komt die buitenlanders zal toestaan om land aan te kopen is afwachten en of dat in het voordeel van Thaise burgers zal uitpakken blijft ook de vraag. En elke Thaise regering is er natuurlijk voornamelijk voor zijn onderdanen. Aan de belangen van buitenlanders wordt niet veel aandacht geschonken en dan nog alleen als het financieel gunstig is voor Thailand. De door Thaksin opgerichte partij Thai rak Thai, in 2007 ontbonden, getuigt van de sterk nationalistische gevoelens van de Thaise bevolking. De mogelijkheid dat jij in de nabije toekomst verlost zal worden van je visum verplichtingen lijken mij erg klein. Overigens gaan in Nederland steeds meer stemmen op om toegang en verblijf voor buitenlanders van buiten de EEG steeds moeilijker te maken. Een groeiend aantal burgers wil zelfs een ‘hek’ rondom Nederland plaatsen. Een ieder stelt zijn eigen belang voorop, zowel in Thailand als in Nederland en verdraagzaamheid staat onder druk. Wens jou oprecht een voorspoedig 2016 en die wens gaat uiteraard ook uit naar de lezers en de redactie van dit blog!
     P.S. in mijn vorige reactie schreef ik per ongeluk ‘toleleren’ i.p.v. ‘tolereren’.

 7. guy zegt op

  Het Plastiekzakken-Thailand werkt al jaaaaaren op m’n zenuwen. Extreem moeilijk om dergelijke mentaliteit om te turnen. Ik volg de oude wijze raad en begin bij mezelf. Als ik naar het marktje ga hier in de Isaan gebruik ik steevast een herbruikbare boodschappentas, idem wanneer ik voor 5 of 10 baht ijs ga halen: ik herbruik een plastic zak hiervoor, enz … je verschiet ervan hoeveel zakjes je daarmee uitspaart per week … de reacties van de marktkramers/winkeliers is in het begin onbegrip, maar verandert in begrip zodra minn vrouw uitlegt waarom … en 3 weken geleden zag ik een jonge kerel uit ons dorp met een herbruikbare zak op de markt lopen …

 8. William zegt op

  Beste Gringo,

  Wat jij wenst voor 2016, in dit land, zullen velen met jou (willen) wensen !!??
  Alleen, laten we maar ‘nuchter’ blijven, het is zo en blijft zo, ook onder deze
  ; regering’ .
  Zolang geld en corruptie niet wordt uitgebannen gaat alles gewoon zijn gangetje.
  Blijven hopen ??

  Alle lezers , een prettige jaarwisseling en behouden vaart in 2016.

 9. Jos zegt op

  Thailand heeft zich ontwikkeld tot een van de meest geliefde verweg-bestemming van de Nederlanders, is inmiddels ons veruit populairste vakantieland in Azie. Dus zo beroerd doen de Thai het kennelijk niet!
  Wat niet weg neemt dat er ten aanzien van het verkeersgedrag wel wat op te merken valt, even zo goed ten aanzien van het milieu. Maar onze toonaard dient hier minnelijk te zijn; wij zijn slechts te GAST in dit wondermooie land.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website