Goede oude tijd in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Column
Tags: ,
30 mei 2020

Die “goede oude tijd” is een bekende verzuchting, die soms niet opgaat. Als teruggekeken wordt, is de corona pandemie wereldwijd nog maar 5 maanden, vanaf eind januari, gaande.

Interessant in deze tijd is te zien hoe de “eenheid” van Europa zich manifesteert. Onwillekeurig kan daarbij aan de fabel van ” de krekel en de mier” gedacht worden, een fabel van Jean la Fontaine.

De fabel van de krekel en de mier van Jean de la Fontaine kan niet actueler zijn dan nu. De krekel maakte plezier in de zomer, terwijl de mier hard werkte om ook in de winter reserves te hebben. De krekel vond dat onzin en lachte de mier uit. Echter toen de winter kwam, klopte de krekel berooid en hongerig bij de mier aan voor hulp.

Terwijl de Noord-Europese landen de begroting op orde probeerden te krijgen, gebruikten de zuidelijke landen (en Frankrijk) de lage rente om zich nog erger in de schulden te steken dan na afloop van de Lehman-crisis. Echter de krekel zag zijn fout in, de Zuid-Europese landen daarentegen reageren boos met name op Nederland op de Minister van Financiën Wopke Hoekstra. Vanwege het exportbelang van Nederland komt deze dan ten dele tegemoet aan het voorstel.

In Thailand is het corona gerelateerde aantal doden laag te noemen, maar treft wel draconische maatregelen om dit virus tegen te gaan. Hoeveel verkeersdoden zijn er in diezelfde periode gevallen? En welke maatregelen onderneemt men daarvoor?

Een ander verschijnsel wat naar de achtergrond geraakt is, is de grote droogte die er nog steeds heerst! Ondanks de heftige tropische buien met veel schade en doden de laatste tijd.

Hoewel, cynisch gedacht, komt het wegblijven van toeristen en vertrek van een aantal mensen uit Pattaya het bestuur van de stad wel goed uit. Er is wel een groot inkomensverlies, maar over het gebrek aan water hoeft men zich nu minder zorgen te maken, omdat er een veel lagere afname is. De meren krijgen in deze tijd zich te herstellen. Of daarmee het schema in de posting van 15 april gehandhaafd blijft, is niet bekend. Opvallend is wel het aantal tankwagens wat nog rondrijdt.

Hoe lang het nog gaat duren wanneer de “goede oude tijd” terug zal keren, is niet te voorspellen. Ik verlang terug naar mijn mooie terras met prachtig uitzicht op het Maprachan meer en niet het troosteloze uitzicht zoals het er nu uitziet, anno mei 2020.

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Goede oude tijd in Thailand”

  1. Jacques zegt op

    Ik heb het niet zo op de term “goede oude tijd”. Ook ik heb wat leeftijd betreft veel om terug te kijken en dan zie ik de fijne momenten maar ook de slechte momenten, het goed en het kwaad en ga zo maar door. Dat was zo, dat is zo en dat zal altijd zo blijven. Iedere periode is gekenmerkt door de waan van de dag en daar hebben we maar beperkt invloed op. Wel met zijn allen gaan voor een fijne toekomst, maar ja de eenheid is ver te zoeken. Ieder heeft zijn of haar gelijk aan de zijde en velen zijn er wars van opbouwende kritieken. Dat de toekomst anders moet staat buiten kijf, willen we het leefbaar en veilig houden.
    Net zo als het coronavirus hebben we het heden te danken en in dit geval mede te wijten aan zeer laakbaar gedrag. Vele mensen doen maar wat en denken niet na en spijt is wijsheid na de zonde. Ik mag het hopen dat er maatregelen komen die de bestrijding van armoede over de hele wereld tegen gaan. Dat er voldoende betaalbare woonruimte komt, om maar eens wat te noemen en dat de mens met de juiste genomen maatregelen een menswaardig bestaan mag leven. Dat de grote financiële verschillen tussen arm en rijk wordt aangepakt. Dat de absurde bedragen die worden neergeteld voor grote bedrijfsbazen en bekende voetballers en hun makelaars, wederom om maar eens wat te noemen, worden beperkt tot normale proporties. We kennen ze wel de mensen in het geld en met alleen maar dollartekens voor de ogen. Wat de plannen voor Thailand betreft zal het kabinet toch op de hoogte zijn van de eigen problematiek en hiermee hard aan de slag moeten. Dat zal alleen gaan lukken als er plannen zijn die paal en perk slaan en als een ieder de schouders er onder gaat zetten en voldoende wordt ondersteund en gewaardeerd. Zo niet dan gaan we weer door zoals het altijd gaat en daar ben ik toch minder enthousiast over. Dus de oude tijd terug hopelijk niet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website