(Geen) alledag leven in Pattaya

Door Gringo
Geplaatst in Column, Gringo
Tags:
15 juni 2014

Constant bevinden zich enkele duizenden Nederlanders en Belgen in de regio Pattaya, dat wil zeggen in Pattaya zelf maar ook in Jomtien, Naklua, Na-Jomtien en Nong Prue. Een groot deel daarvan kunnen we beschouwen als toerist; zij komen voor een relatief korte periode en genieten van alles wat deze regio te bieden heeft. En dat is heel wat!

Langverblijvers

Een niet onbelangrijke groep bestaat uit mensen die al dan niet met hun (soms Thaise) partner hier voor langere tijd verblijven. Ik doel daarmee op bijvoorbeeld overwinteraars of hen die hier permanent wonen. Over die groep wil ik het even met u hebben,

Die mensen wonen doorgaans in een appartement (condo) of een woonhuis en genieten net als andere anderen van het fijne klimaat, het lekkere en goedkope eten, de aardige Thais, enzovoort. Anders dan de toeristen gaan ze dagelijks naar de (super)markt, doen het werk in eigen huishouding, vermaken zich met hun hobby’s en zijn mogelijk actief in plaatselijke clubjes van allerhande aard. Als je hier dan wat langer verblijft, ik bedoel enkele jaren, is het leven op de keper beschouwd vrijwel identiek aan je leven in het thuisland. De omstandigheden zijn, zeg ik, in het algemeen wel beter.

Sleur

Maar na verloop van tijd ga je veel dingen die je in het begin zo apart en verrassend vond gewoon vinden, want je raakt er aan gewend. Ik merk het bij mijzelf, tegen een vriend die eens per jaar komt en vraagt of er nog wat bijzonders is gebeurd, kan ik alleen maar zeggen: “Nee, het leven is goed en gaat zijn gangetje.” Met andere woorden, er dringt zich een bepaalde sleur op in het dagelijkse leven, verrassingen zijn er niet.

Begrijp mij goed, ik vermaak mij als pensionado opperbest en verveel mij geen moment. Ik ga u mijn dagindeling niet vertellen, maar neem maar aan dat ik het af en toe op mijn manier druk heb. Ik heb hobby’s (zoals het schrijven voor thailandblog.nl), ik rommel wat om het huis en ga ’s avonds regelmatig eten in een restaurant om daarna een spelletje poolbiljart te spelen.

Doe eens iets anders

Ik begon er over na te denken, toen ik een artikeltje las in het juni-nummer van Inspire, een vooral op onroerend goed gericht tijdschriftje. In dat artikel wordt op dat “gewone” ingegaan door te stellen dat het leven zo veel mooier kan zijn, als je af en toe eens wat anders doet dan de bekende dagelijkse bezigheden. Ga eens naar een andere winkel voor je inkopen, een ander restaurant dan je gewend bent, loop eens door een andere buurt dan waar je woont, ontmoet andere mensen, enzovoort.

Een paar weken geleden ging ik met blogschrijver Joseph Jongen naar de wijngaard Silverlake, waar ik na al die jaren nog nooit was geweest. Een prachtige dag was dat! Als ik mijn eigen artikel op dit blog: thailandblog.nl/steden/vakantie-pattaya nog eens nalees, moet ik ook tot mijn schande bekennen dat daar veel toeristische attracties in staan die ik persoonlijk niet ken. Ook plaatsen in de buurt als Rayong, Chantaburi, Trat, die je alle in een dag kunt bezoeken ken ik niet.

Goede voornemens

Ik ga daar verandering in aan brengen en volg de raad in het desbetreffende artikel op om met een regelmaat (eens per maand?) iets te doen wat ik nog nooit gedaan heb. Zoals gezegd, Pattaya en de wijde omgeving tot aan Bangkok toe heeft enorm veel te bieden, zodat het niet eenvoudig is om de keus te maken wat nu het eerst en daarna te doen.

Het artikel heeft een aardig advies hierin. Het refereert aan een beroemd boek met de titel “The dice man”. Het beschrijft het leven van een man die voortdurend een keus moest maken. Hij schreef hiervoor telkens zes mogelijkheden op en liet daarna een dobbelsteen rollen. Zijn beslissing werd dus altijd bepaald door het cijfer van een dobbelsteen.

Zo kunnen we ook de keus voor een regelmatige “uitspatting” in Pattaya bepalen. Ik raad u aan hetzelfde te doen als ik, namelijk: schrijf eens zes mogelijkheden op om er een ochtend, een dag of een weekend uit te vliegen of in ieder geval iets anders dan u gewend bent te gaan doen. Laat de dobbelsteen de keus bepalen en doe het! Ik weet zeker dat het ook uw leven in het mooie Thailand zal verrijken!

Tenslotte

Ik heb het artikel geschreven met Pattaya als leidraad omdat ik er woon. Wat hierboven beschreven is geldt uiteraard ook voor andere plaatsen in Thailand waar Nederlanders en Belgen langere tijd verblijven.

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “(Geen) alledag leven in Pattaya”

 1. matthijs zegt op

  Gringo. Als de wineyard voor jouw al zoveel genot brengt moet je de rest van thailand eens gaan onderzoeken. Van verveling geen sprake meer

  • Gringo zegt op

   Matthijs, het genot kwam niet van de wijngaard, het was gewoon een dag gezellig UIT
   Ik woon hier al 12 jaar in Thailand en ik kom al sinds 1980 met een bepaalde (on)regelmaat hier. Geloof me, ik ben in alle windstreken van Thailand geweest, maar, wat ik met het verhaal bedoelde, ik heb nog lang niet alles gezien. Ik heb ook gezegd, dat ik mij geen moment verveel, dat is het punt helemaal niet.

 2. chrisje zegt op

  Ja gelijk heb je Gringo doorbreek de dagelijkse sleur
  Ik ben woonachtig te Jomtien en tracht mijn dagelijkse sleur te veranderen.
  Daarom go ik soms winkelen in Pattaya
  Bezoek ik verschillende restaurants om toch iets anders te eten in een andere omgeving
  Bezoek een strand in Sattahip, of Bang sarey Er zijn vele en mooie plaaten om te bezoeken
  Een trip naar Korat voor een dag of 2
  Er zijn teveel leuke plaatsen die het bezoeken waard zijn te veel om op te noemen
  Ga een lekkere pils drinken in verschillende bars zo ontmoet je andere mensen.
  Je kan je eigen vrije tijd indelen en nooit verevelen
  Grt

 3. Marien zegt op

  Hi Gringo,
  Ik ben benieuwd naar je eerste “uitspatting”.

 4. Siam Siem zegt op

  Ik ben het met je eens Gringo. Het feit dat wij ooit de stoutmoedige stap hebben gewaagd om in een ander land ver van huis te gaan wonen, wil nog niet zeggen dat je daarna maar op je lauweren moet gaan rusten. Er is zoveel moois in Thailand te zien en te beleven en voor de nodige variatie vlieg je met een prijsstunter naar totaal andere werelden in Zuidoost-Azië.
  Ik vind het belangrijk om af en toe buiten je eigen comfort zone te treden, maar het blijft wel moeilijk om zelf altijd het initiatief daartoe te nemen. Gelukkig heb ik een partner die me daarbij helpt. En, indien ze me meekrijgt, wil ik haar regelmatig nog even voor de ‘extra mile’ laten gaan.
  Eerder dit jaar stelde zij voor om een aktie-vakantie naar Chiang Mai te ondernemen.
  We hebben tijgers geaaid (Oke, wie niet?), op krokodillen gezeten, slangen vastgehouden, maar het hoogtepunt was toch wel bij Xcentre. Eerst ATV rijden in de bergen en daarna toen we voldoende adrenaline hadden verzameld, Bungy jumpen. Hoewel ze het wel al had toegezegd, duurde het een half uur om haar alsnog zover te krijgen. Maar toen ging ze er ook voor. Achteraf vertelde de begeleider dat ze de eerste Thaise ooit was die dat bij hun had aangedurfd. Ze heeft het er nu nog vaak over en pronkt het certificaat trots op onze kast.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website