Een gesprek met een Thaise, die ik beschouw als een Thailandkenner bij uitstek – zij is er immers geboren – levert soms verrassende inzichten op. Zo kent men in Thailand min of meer ook het begrip ‘functioneel naakt’.

Functioneel naakt is een uitvinding van de Nederlandse filmindustrie, die de bevrijdende seksgolf in de jaren zeventig aangreep om spraakmakende en taboedoorbrekende klassiekers als Blue Movie, Turks Fruit en Spetters op het witte doek te toveren.

De films trokken volle zalen, niet zozeer dankzij de acteerprestaties of boeiende verhaallijnen maar meer om de tegen porno aanschurende scènes ongegeneerd te kunnen begluren. Jan en Bep hoefden nu niet meer met de gordijnen dicht de 8 mm filmprojector van zolder te halen om toch nog wat opgewonden te raken op een regenachtige zondagmiddag in spruitjesland.

Regisseurs en producenten zoals Paul Verhoeven, Wim Verstappen en Pim de la Parra hielden criticasters van het lijf door te benadrukken dat deze blote-konten-parade in benauwde bioscoopzaaltjes vooral de esthetische kant van het lichaam benadrukte. Functioneel naakt dus.

Ik dacht aan deze term toen ik een geanimeerd gesprek voerde in onvervalst Tinglish. De Thaise dame in kwestie werkt in een groot condogebouw en stoort zich aan farang dames die in (te kleine) bikini’s door het gebouw lopen. Deze dames zijn dan op weg van hun condo naar het zwembad of omgekeerd. De Thaise vindt dat er dan minimaal even een doek of een handdoek omgeslagen moet worden.

“Why?”, vroeg ik haar op de vrouw af. “Can see pussy. Ugly”, antwoordde zij (nogal vrij direct voor een Thai). “Thai lady’s are same same”, antwoordde ik ad rem (ik hou er wel van om conversaties een verrassende wending te geven).

“Why?”, vroeg ze nu op de man af. “If I go to a Go Go bar I can see pussy from Thai lady too”, liet ik haar bijdehand weten. “No”, was de resolute en ontkennende reactie. “That’s something else, they work.”

Kijk, beste lezers, daar zit hem nou net de kneep. Thaise dames die zwierend aan een goudkleurige paal hun handelswaar onverhuld aanprijzen, zijn kennelijk een voorbeeld van functioneel naakt en dat terwijl dat begrip niet in Thailand voorkomt.

Interessant, nietwaar? De dubbele moraal van de gemiddelde Thai blijft mij dan ook boeien. Het boeddhisme verbiedt om dieren te doden, alcohol te drinken, te gokken en iets te wellustig door het leven te gaan. En wat doen veel Thai? Ze eten dieren inclusief al het andere wat kruipt of vliegt, bezatten zich op gezette tijden, gokken op alles wat los en vast zit en seksen alsof hun leven er vanaf hangt.

Confronteer je de Boeddha vrezende vrome Thai daarmee, dan krijgen de genoemde feiten een enorme draai. En praat men vrolijk alles recht wat daarvoor nog behoorlijk krom was. In discussie gaan heeft geen zin, want dan komt vroeg of laat het verwijt op tafel dat farang niets, maar dan ook niets, van Thailand snappen.

Natuurlijk veroordeel ik de Thai niet die creatief omgaan met hun eigen leefregels. Dat doen wij ook. Mattheüs was wat dat betreft een ziener: ‘De geest is best wel gewillig, maar het vlees is nogal zwak’. En deze quote heeft hij kennelijk aan Boeddha cadeau gedaan om zijn discipelen daar ook mee om de oren te slaan.

Voor ons mannen is het desondanks plezierig te weten dat wij voor een dosis functioneel naakt niet per se naar een bioscoop, kunstgalerie of tentoonstelling hoeven te gaan. Loop even een Go Go bar binnen, die zijn ook nog eens gemakkelijker te vinden in Thailand.

– Herplaatst bericht –

7 reacties op “‘Functioneel naakt in Thailand’”

 1. BramSiam zegt op

  De Thaise vrouw heeft natuurlijk groot gelijk en het antwoord is ook minder ad rem dan het lijkt, want het is niet vergelijkbaar. Een go-go bar heeft als functie schaars geklede paaldansende dames (of heren) te tonen. Wie er aanstoot aan neemt hoeft niet naar binnen te gaan.
  Om in aanstootgevende kledij in een openbare ruimte te lopen is ongepast, niet alleen in Thailand overigens. Westerlingen zijn helaas het gevoel voor fatsoen vaak kwijt en denken dat alles overal moet kunnen. Mai mee marajaat.

 2. Gerardus Hartman zegt op

  Ben het eens met laatste advies. Nudistenverenigingen trekken zich de haren uit het hoofd dat Thais niet ontvankelijk zijn voor naakt op het strand laat staan een kleine bikini aan het zwembad. Loop voor de lol eens de kelder binnen van Fiesta Mall Pattayua Beach Road en kijk eens naar het ruime assortiment mini bikinis die niets verhullen en als Siam ware woorden gepresenteerd. Wel verkopen maar niet dragen door de buitenlandse farang dame. Kromme manier van Thainess.

 3. Karel hermans zegt op

  Een aantal jaren een aardige vriendin gehad in Thailand .
  Alles was te gek,wilde trouwen, wilde een baby vroeg niet om geld,
  Was steeds drie maanden in Thailand en hadden een geweldige tijd samen.
  Nu hoorde ik van een bevriende dame ,dat als ik daar niet vertoevde,dat ze met menige man het bed deelde.
  Bij het laatste contact wat ik met haar had sprak ik haar daarover aan,we hadden daar duidelijk afspraken over gemaakt,geen relatie met ander mannen
  Nu komt haar uitleg,
  Ik hou van je en wil samen een toekomst met je,
  Mijn vraag aan haar waarom ga je dan steeds met andere naar bed?
  Wat wij hebben is liefde en wat ik met andere mannen doe is werken!!
  Einde vriendschap.

 4. ruud zegt op

  Er is geen sprake van een dubbele moraal, het zijn verschillende omstandigheden.

  De te krappe bikini is laten we zeggen – onfatsoenlijk, – volgens de geldende Thaise fatsoensnormen.

  De paaldanseres is zoals u zelf zegt, functioneel bloot.
  Daar is sprake van de noodzaak om bloot te zijn, want er moet eten op tafel komen.

  Als die paaldanseres dat bloot zijn verder door zou voeren dan noodzakelijk is, om dat eten op tafel te krijgen, zou het weer onfatsoenlijk zijn en zou ze door uw vrouw weer worden veroordeeld, met “ugly”.

 5. John Chiang rai zegt op

  Je ziet vaak Thaivrouwen die overdag met T- Shirt en lange Jeans in de zee baden,terwijl ze s’avonds in de go go bar,half naakt aan de paal dansen. Bij het baden heeft de kleding ook een functie om zich te beschermen tegen de zon,maar ook om dat de Thai een duidelijk verschil maakt tussen het half naakt rondlopen op het strand en bijv. een go go bar. Het laatste wordt als commercieel gezien,om zich in het levensonderhoud te voorzien,en het andere wordt als vrijwillig gedrag gezien,zonder dat men hier een vergoeding voor krijgt. En dit laatste is in de ogen van de thaivrouw onbegrijpelijk, vulgair, en ordinair.

 6. Hans Struijlaart zegt op

  Functioneel naakt kent vele vormen.
  Het hangt er vaak vanaf wat algemeen is geaccepteerd en door hoeveel mensen en bij welke gelegenheden. In Nederland loopt iedereen naakt in de sauna. Mannen, vrouwen en kinderen.
  Eigenlijk een soort Sodom en Gomorra zou je dan denken, maar dat is het juist niet. Daar is het naakt uiterst functioneel en volledig geaccepteerd door iedereen. Vergelijkbaar met een nudistenstrand. Zoals het paradijs ooit bedoeld moet zijn. Ik ga vaak naar de sauna en als ik dan al die naakte mensen zie word ik totaal niet opgewonden of zo. Ik heb daar ook nog niemand met een stijve rond zien lopen. Naakt krijgt dan een totaal andere dimensie vind ik. Zo van: ja we zijn allemaal naakt en zo wat. Stel dat er dan 1 iemand is tussen al die naakte mensen die een bikini draagt bijvoorbeeld, dan wordt dat juist als onfatsoenlijk gezien. en mogelijk wordt je daar juist wel opgewonden van. Thailand heeft ook sauna’s. De 1e keer dat ik in een Thaise sauna kwam trok ik gelijk in de kleedkamer al mijn kleren uit tot grote schrik van de Thaise mannen.
  Can not do sir, you must wear shorts. Daar dragen dus alle mannen een soort boxershort en de vrouwen slaan doeken om zich heen. Niets geen naakt dus. En als ik dan daar toch naakt ga rondlopen, dan word ik er zeker uitgegooid, want dat is in die situatie dan onfatsoenlijk. In Thailand loop ik ook niet van het strand in mijn zwembroek de 7-eleven binnen of een restaurant binnen. Dat vind ik dan weer onfatsoenlijk, hoewel menig farang zich daar dan weer niet aan stoort. Zo heeft iedereen zijn eigen fatsoensnormen. Maar je moet er wel rekening mee houden in Thailand wat daar wel geaccepteerd wordt en wat niet. Andere normen, andere waarden.

 7. Niek zegt op

  Thaise, Filipijnse enz. vrouwen in het uigaanscircuit verwijten de man ‘butterfly’ gedrag en als je dan vraagt wat zij dan doen is het vaste antwoord dat het hun werk is. Ha,ha….., maar een beetje gelijk hebben ze wel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website