Alfabra 01 – Dat ingebakken vooroordeel over Thaise vrouwen

Door Alphonse Wijnants
Geplaatst in Column
Tags: ,
3 december 2022

Vorige week kwam ik na mijn laatste Salsa-les aan de praat met Carmen, dame van middelbare leeftijd die in sessies met wonderstenen en magische zalven mensen van hun demonen verlost. Ze had zo’n zoete meelevende glimlach die in werkelijkheid veel misprijzen voor anderen verbergt.
Toen ik zei dat ik weldra naar Azië vertrok, zei ze ‘Thailand zeker…’
Wat een repliek! Zo’n reactie is net zoiets als ‘Naar de Wallen zeker’ opwerpen – als men je vertelt dat je naar Europa reist. Niemand ter wereld antwoordt zoiets, behalve hier bij ons! Zelf was ze er nog nooit geweest.
Waarom denken vrouwen en ‘feministische vrouwen’ in Nederland en België – én ook vele mannen van bij ons – dat Thailand één rosse buurt is?

Er geen zinnig antwoord op te geven. Het toont een totaal gebrek aan enig inzicht in een maatschappelijke werkelijkheid, sterker: in een menselijke werkelijkheid! De vrouwen van Thailand zijn ook en vooral en in de eerste plaats mensen, hoor! Alleen een verwrongen brein kan zulke meningen ten beste geven.
Kun je zulke uitspraken, en de mensen die erachter staan dan au sérieux nemen?
Lompe en botte antwoorden doen niemand goed. Westerse vrouwen werpen hun (voor)oordelen op als een aanklacht tegen ‘prostitutie’. En altijd knopen ze er misbruik en kinderprostitutie aan vast. Dat slaat altijd door. Waar halen ze hun vooroordelen? Hebben ze het gezien? Enkele jaren geleden kwam op de online van twee Belgische kranten eenmalig en kortstondig een bericht over troepen minderjarige Nigeriaanse meisjes die in de Europese wijk van Brussel werkzaam waren en opgepakt… Na die twee berichten verdween alles onder de radar. Het grote stilzwijgen van de media.

In Nl & Be schat men dat 0,25% van de bevolking werkzaam is als sekswerker. Dat komt dan overeen met 25 000 – 40 000 stuks. Volgens studies van de Nationale Bank en KU Leuven (september 2015) genereert dat in België een geschatte omzet van 870 miljoen euro, in het wit. Dezelfde instituten schatten de werkelijke gedane uitgaven voor betaalde seks om één miljard, dus heel veel in het zwart. Hoor je het goed: 1 miljard! (Cf. bron Het Nieuwsblad, link onder)
De meeste bronnen over Thailand (geheel Thailand en niet enkel Bangkok) spreken van ca. 180 000 tot 220 000 werkers. Dat is ook een gemiddelde van 0,25 – 0,30 % op een bevolking van 70 mln.
Studies m.b.t. Duitsland van 1992 en 2005 geven 200 000 sekswerkers aan. Op 80 mln inwoners ligt dat dus parallel.
Dus ik herhaal mijn vraag: ‘Waarom zien zoveel mensen van bij ons alleen de Thaise vrouwen als sekswerkers?’ Ik kan het woord ‘hoeren’ niet over de tong krijgen.
Terwijl evenveel kubieke liters sperma hier bij ons, zomaar onder onze ogen in het rond spatten.

Kijk, vooroordelen hebben altijd twee onacceptabele ladingen die tot ontploffing gebracht worden: 1 Mensen met vooroordelen voelen zichzelf altijd zoveel beter mens dan anderen; 2 Mensen met vooroordelen discrimineren – en niet zo’n klein beetje.
Vooral stellen ze het voor of ze met hun meningen de wereld zoveel beter willen maken.
Ik weet intussen al lang door simpele ervaring dat mensen die je voorhouden de wereld beter te maken heel onbetrouwbaar zijn en verborgen agenda’s volgen. Als ze al geen oogkleppen op hebben.

Uitsmijter. Waarom spreekt nooit iemand over Rusland en Moskou als ‘de grootste hoerenstad ter wereld’, waar ca. 150 000 meisjes, vooral uit de armere Aziatische gebieden, maar vooral ook Oost-Europa (de voormalige, nu onafhankelijke, sovjetregio’s, neem Moldavië bijvoorbeeld) naartoe trekken om een centje te verdienen? Jonge meisjes uit die landen hoeven geen paspoort te tonen als ze de Russische Federatie binnen willen. Het is een van de weldaden die Poetin over de hoofden van zijn gegoede Russische medeburgers uitstrooit, de mannelijke dan.

Bronnen:

21 reacties op “Alfabra 01 – Dat ingebakken vooroordeel over Thaise vrouwen”

 1. Jahris zegt op

  Prima stuk, ik ben het hier helemaal eens. Opvallend ook dat het juist altijd de sekswerkers zelf zijn die negatief bejegend worden, en niet de mannen die hen ‘gebruiken’. Deze vrouwen zouden beter als slachtoffer moeten worden gezien, dat doet meer recht aan hun status.

 2. Khun moo zegt op

  Alphonse
  Ik heb ooit hoofd aids bestrijding voor Thailand gesproken in Nederland op een Thaise bijeenkomst.
  Hij vertelde me dat Thailand ongeveer 10-15 % meer prosituees dan Nederland zou hebben.
  Niet echt een gigantisch verschil.
  De media zijn voornamelijk de oorzaak van het beeld.
  Ze willen kijkcijfers hebben en daar zijn spraakmakende rapportages geschikt voor.
  Verder is de prostitutie in Thailand beter zichtbaar en speelt zich minder achter gesloten deuren af.
  Wanneer men in Nederland een man van in de 50 ziet lopen met een veel jongere meid ,zal iedereen vermoeden dat het zijn dochter is
  In Thailand gaat die veronderstelling niet op.
  Daar naast zal er ook wel jaloezie zijn van westerse vrouwen die hun landgenoot met een veel mooiere jonge vrouw zien lopen en kunnen fluiten naar zijn pensioen.

  • Alphonse zegt op

   Juist, Khun Moo, ik denk dat je daar bij de kern bent.
   Bij ons is sekswerk haast helemaal achter gesloten deuren.
   Dan is het er niet…
   Onze dubbele moraal, hè.

   • Erik zegt op

    Alphonse, nee, dat is geen dubbele moraal! Dat is een beschermende praktijk om ons voortbestaan te verzekeren!

    Ook jij kent de anatomie van ons armzalig lijf en je weet dat onze toekomst gebaat is bij een iets lagere temperatuur dan de lichaamstemperatuur. Daarom hangt onze toekomst een paar centimeter onder ons lijf, losjes verpakt in een gerimpeld vel met een spierstreng die bij ernstige koude het zaakje tegen het lijf aan trekt! Ach, ik heb nog waterpolo gespeeld in oppervlaktewater van 13 graden en moest na afloop mijn mannelijkheid met een lampje en vooral met warme handen gaan zoeken….

    Daarom, en alleen daarom, hebben wij onze pleziertjes achter dubbel glas! Met de dikke molton gordijnen stevig dicht en de CV op tien, ook al wil onze eerste minister het anders. Wij doen ‘het’ in de warme zekerheid van ons huis terwijl de tropische mens, waaronder de Thai, zich vrolijk in de warmte wentelt tijdens plezierige bezigheden. Daarom, en alleen daarom, heeft de Thaise vrouw zo’n slechte naam. Gewoon, omdat het lieve mensje doet wat wij alleen doen onder dikke molton dekens.

    Dus trek je niks aan van al die no-no’s die maar raak kwaken over Thaise vrouwen. Wij weten wel beter, toch?

    • theiweert zegt op

     Ik ben het met het stuk eens maar met jouw opmerking dat het door de temperatuur komt.

     Nu ik zie hier vele vrouwen en mannen, die soms elkaar maanden niet zien. Ook denk ik dat het sexleven onder de Thaise mensen onderling lager ligt. Zeker tegenover ons.

     Men is ook niet zo knuffelen of kusssende als wij. Ook zijn ze veel preutser vaak w het meisje alleen douchen en ondanks ze vaak als een beest in bed kunnen zijn met samen een westerling. Maar vaak zullen ze wel een handdoek dragen. Dus dat betreft met jouw molton dekens.

     Denk dat wij meer naakt slapen, dan de gemiddelde Thai,

 3. Johnny BG zegt op

  Ik ben het met je eens maar het heeft weinig zin om je er druk over te maken. Leef je eigen leven en als dat een verlies van familie, vrienden of kennissen oplevert dan is dat eenmaal zo. Uiteindelijk hou je een select groepje over die elkaar wel respecteren.

 4. Peter koopman zegt op

  Dat is hetzelfde als in Nederland iedereen op klompen loopt en in een molen woont

 5. f zegt op

  Aan sommige mensen destijds zei ik altijd ik op vakantie ging naar Cambodia …..dat daar nooit iemand dezelfde opmerking over maakte dan wanneer het over Thailand ging bewijst hoe moeilijk het is om aan een vastgeroest oordeel iets te veranderen.

 6. BramSiam zegt op

  Dit verhaal komt steeds weer terug. Doorgaans zijn het mensen met misplaatste superioriteitsgevoelens en een daarop gebaseerde moraal die zich roeren.
  Sowieso is er geen duidelijke afbakening van het begrip prostitutie. Hoeveel mannen hebben een relatie of huwelijk die hen niks kost en als ze al financieel niets inleveren dan mogelijk des temeer op andere vlakken.
  Het enige wat telt en wat geldt voor een huwelijk, voor een one night stand (waarbij doorgaans tenminste in een etentje wordt geïnvesteerd) en voor directer betaalde vormen van seksuele contacten, is de instemming van beide partijen. Ik zie huwelijken die niet veel meer zijn dan een gelegaliseerde vorm van prostitutie en een dure vorm. Er zijn dames die met veel plezier in een go-go bar werken en er zijn er die dit met tegenzin doen. Die tegenzin komt dan ook nog vaak voort uit de moraal, omdat er op het beroep wordt neergekeken en niet per se uit tegenzin tegen de activiteiten zelf. Seks komt in vele vormen en de gratis-variant is niet oververtegenwoordigd is mijn beeld. Seks of het zich onthouden daarvan wordt in relaties regelmatig gebruikt (misbruikt) om te manipuleren. Iedereen kan in Thailand zijn/haar geld verdienen met een normale baan. Toch kiezen velen voor de seksindustrie waarvan de inkomsten sterk overschat worden.
  Mannen die naar Thailand gaan maken misschien misbruik van de ongelijkheid en armoede. Gezinnen die hier komen voor een goedkope vakantie waarbij ze van allerlei goedkope diensten gebruik maken, doen precies hetzelfde. Een massage met en een zonder happy ending zijn eigenlijk aan elkaar gelijk. Het enige verschil zit in morele oordelen over de verrichte handelingen.
  Natuurlijk zijn er nog mensen die denken dat seks per se op voortplanting gericht moet zijn, maar alle anderen met oordelen over wat hun medemens doet op dit vlak zijn hypocriet. Als het gratis is, is het o.k. en anders is het kennelijk verwerpelijk. Dat is een typisch Nederlandse moraal. In Thailand zijn ze meer van geen money heen honey. Een wat pragmatischer insteek.

 7. Tino Kuis zegt op

  Fijn dat je ons meer laat weten over het aantal sekswerkers in Thailand, Alphonse. Ik neem aan dat het ook gaat over sekswerkers voor Thaise mannen.
  Ik ga niet westers moraliseren over sekswerk in het algemeen maar ik heb wel een aantal vragen waar jij misschien het goede antwoord op weet.
  1 hoeveel sekswerk is min of meer gedwongen? Daaronder versta ik ook ouders die hun dochters en zonen vragen bij te dragen in het gezinsinkomen of die gelokt worden met loze beloften.
  2 hoeveel van de sekswerkers zijn minderjarig, onder de 18?
  3 hoeveel sekswerkers zijn het gevolg van mensenhandel uit Laos, Cambodja of Birma en worden extra gediscrimineerd?
  4 hoeveel geld betaald door klanten verdwijnt in de zakken van bareigenaars en politie?
  5 hoe staat het met de sociale zorg en gezondheidszorg voor sekswerkers?
  Ik heb niets tegen sekswerk als het op een eerlijke manier wordt uitgevoerd.

  • Chris zegt op

   hoi Tino
   Ik kan proberen de vragen te beantwoorden voor de heel grote categorie van part-time en gelegenheidssekswerkers:
   1. er is niets gedwongen tenzij de wens om meer geld te hebben en/of een man te vinden die je financieel ondersteunt (en eventueel meer). De meeste van deze vrouwen hebben een (klein) inkomen;
   2. Heel weinig. Het gaat vaak om vrouwen die gescheiden zijn. Op sommige dating websites zijn er leeftijdschecks.
   3. Geen
   4. De vrouwen pikken soms welklanten op in ene bierbar maar betalen de bar niks. Voor de dames die via datingsites werken,komt er ook geen bareigenaar aan te pas, en politie ook niet.
   5. Deze vrouwen zijn ‘gewone Thais de al dan niet verzekerd zijn zoals alle Thais. Veel vrienden en kennissen weten ook niet dat de vrouw een part-time sekswerker is.(tenzij zij het werk gezamenlijk doen)

   Ik hoef hopelijk niet uit te leggen dat deze vorm van sekswerk vele ‘aantrekkelijke’ kanten heeft in vergelijking met het barwerk. Het is dan ook niet zo verbazingwekkend dat het aantal sekshuizen sterk is afgenomen, en dat zelfs fulltime sekswerkers nu via het internet werken. (soms met Onlyfans pagina’s waar je als kijker voor moet betalen).
   Het aloude, doorsnee sekswerk via bars en sekshuizen heeft zijn langste tijd gehad, volgens mij. De branche is zih aan het specialiseren en zoekt de marktniches op.

   • Tino Kuis zegt op

    Je hebt gelijk, Chris, die goede trend is er. Tegelijkertijd zijn er regelmatig berichten in de pers dat de politie invallen deed in massage salons en karaoke bars waar ze minderjarige meisjes aantroffen. Ik vind het belangrijk dat dit soort uitwassen benoemd en bestreden wordt.

    • Chris zegt op

     Je hebt gelijk maar de politie heeft ook belangstelling voor Thais die een Only fans pagina hebben en daar achter een decoder seks hebben. Vorig jaar werd een jonger Thais stel daarvoor opgepakt.
     https://www.bangkokpost.com/thailand/special-reports/2188779/onlyfans-stars-arrest-renews-debate-on-sex-work
     Deze individuen aanpakken, als je dat al zou willen, vergt natuurlijk veel meer tijd en energie dan een raid in een bar. De algemene seksuele moraal in dit land is al lang gewijzigd maar de overheid heeft daar geen boodschap aan.

 8. Arnold zegt op

  Beste Alphonse,

  Heb je de dame gevraagd waarom ze denkt dat je naar Thailand gaat? Misschien heeft ze eerder gehoord dat je wel eens naar Thailand bent geweest. Of denkt ze dat het vanwege temperaturen en lekker eten voor weinig geld een ideale plek is.

  Je conclusie kan ook kloppen, maar dat hoeft niet.

  Arnold

 9. Khun moo zegt op

  Tino,
  Natuurlijk schrijnende onmenselijke toestanden.
  Maar het heeft ook met het imago te maken.
  Je zou jouw vragen ook op India kunnen richten, waar het wat gedwongen sex zeker niet beter is.
  Wanneer ik vertel dat ik naar India op vakantie ga, komen er geen opmerkingen over prostitutie.
  India , mooie oude cultuur met zeer oude beschaving.

  • Tino Kuis zegt op

   Khun moo, er is overal en altijd een heel scala aan soorten sekswerk. Van zelfstandig werkende vrouwen die eigen keuzes kunnen maken, zelden te maken hebben met nare of gevaarlijke situaties en redelijk tot goed verdienen. En dan zijn er de 14-jarige Laotiaanse meisjes die opgesloten worden, ook moeten werken tijdens de menstruatie en na jaren zonder een enkele satang naar huis terugkeren. Overal zei ik, maar in Thailand heel extreem. Dat verhaal moet ook verteld worden. Het heeft niets te maken met ‘de Thaise vrouw’ maar met de politieke en sociale toestand in een land.
   Toen ik in 1999 in Thailand kwam wonen hoorde ik vaak ‘als je maar betaalt kun je elke Thaise vrouw krijgen’. En ik hoorde dat ‘alle sekswerkers in Thailand vrijwillig werken, er plezier in hebben en goed verdienen’. Een romantische orientalistische visie op het Oosten. Ik wil de werkelijkheid benoemd zien, de goede en slechte kanten. Ik heb sekswerkers gesproken die zeiden dat ze ‘verkracht’ werden, ik zag de littekens op hun polsen, en ik hoorde ook positieve verhalen, vooral over de verdiensten.

 10. Lung addie zegt op

  Het antwoord op de vraag:’Waarom denken vrouwen en ‘feministische vrouwen’ in Nederland en België – én ook vele mannen van bij ons – dat Thailand één rosse buurt is?’ is heel eenvoudig.
  Vele ‘touristen’ kwamen naar Thailand en de enige plaats waar ze geweest zijn was Pattaya. En dan brachten ze hun ;verhalen’ mee naar huis, vaak met de nodige foto’s. Deze verhalen strooiden ze dan heel gul rond aan de toog met ook nog een dille portie overdrijvingen.
  En ja, mensen die er nooit geweest waren, vertelden dit nog eens verder en zo krijg je dit soort beelden van een bepaald land, die enkel steunen op een bepaalde regio maar veralgemeend worden.
  Ik heb ooit eens aan een van die ‘notoire Pattayagangers’ de raad gegeven dat hij dat soort verhalen beter voor zich zou houden want dat dit, voor een echte Thailandbezoeker, enkel een beeld van hem zelf gaf.

 11. Chris zegt op

  Na 16 jaar een beetje rondkijken in dit land. zowel in het openbaar, op internet en in mijn eigen omgeving, (in bangkok en in Udonthani) durf ik de stelling wel aan dat er meer, nee VEEL MEER part-time en gelegenheids sekswerkers zijn dan de ‘officiele’ sekswerkers die via de bars en sekshuizen werken.
  Ik bedoel dan: de gigs, de vrouwen die een gewone baan hebben maar (vaak in het weekend) een one-night-stand hebebn via een bierbar of websites zoals Tinder; en studenten die een centje bijverdienen en hun stdie financieren met one-night-stands; vrouwen die bereid zijn om voor 1 of 2 weken als ‘gids’ op te reden voor alleenstaande mannelijke toeristen.

 12. Rob V. zegt op

  Voor Nederlanders die naar Azië reizen zijn Thailand en Indonesië de meest populaire bestemmingen, dus wat is er zo vreemd aan het vermoeden van die vrouw? Goede kans dat je 1 van die twee landen als bestemming had. Ik heb de indruk dat je zelf verdere invulling gegeven over het hoe en waarom wat deze vrouw over Thailand en halve bevolking daar zou denken. Je had de vraag natuurlijk met een wedervraag kunnen beantwoorden: “ja, klopt maar hoe kwam je daar bij? Waar denk je aan bij dat land?”.

  Ik zou dit stuk kunnen zien als een vooroordeel die een Nederlandse man over (de gedachtes van) Nederlandse vrouwen heeft. Die ironie, dat heeft wel wat…

 13. Martin zegt op

  Ik heb geprobeerd een linkje te plaatsen maar helaas werd deze niet toegestaan

  Het betrof een simpele google actie met als zoeker, worldwide prostituion by country
  1) thailand, 2 cambodia en 3 nederland
  We zijn weer roomser dan de paus

  Ik vermoed dat de kennis van de mensen daarop is gebaseerd en dus niet onterecht is???
  We zullen ermee moeten leren leven..

 14. Rob I zegt op

  Sluit mij geheel aan bij mijn naamgenoot. Maar misschien heeft de schrijver een toontje gehoord wat wij niet konden horen, en zegt het iets over hoe de vrouw in kwestie tegen de schrijver aankijkt. Wat de vooroordelen betreft, mijn mening als toerist. Prostitutie is in ons land en taboe-onderwerp. Sex sowieso al. Ik heb toch het idee dat Thai daar niet zo krampachtig mee omgaan. Een onderzoek waard. Wel ( mijn verhaal zal ik nog plaatsen) zie ik dagelijks hoe Joe, de manager van Long Beach schuine grappen maakt, en zowel man als (Thaise) vrouw daar dubbel om liggen van de lach. Als hij praat over sex y ladies krijgt hij een lachende schop onder zn reet van zn vrouw. ( Beiden moslim!). Verder schijnt ook Koh Chang(westkust) na 8en een promenade van ladies te zijn, maar heb t nog niet mogen aanschouwen. En neem de ladyboys, zij hebben daar een woord voor, in NL kan je je beter laten ombouwen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website