Thaise mensen beschouwen de lotusbloem als een heilige bloem, die de geboorte van Lord Boeddha symboliseert. De lotusbloem is de traditionele bloem van het boeddhisme. Het is het symbool, dat vele aspecten van het Thaise leven beïnvloed.

Volgens de Boeddhistische overleveringen symboliseert de lotusbloem de geboorte van Lord Boeddha. En werd zo het symbool voor het Boeddhisme als van Thailand. Boeddha vergeleek de mens eens met de lotusbloem in de verschillende levensfases. Mensen, die weinig van de leer begrepen, bleven net als de plant onder water in de modder. Pas bij een redelijk inzicht kwamen de mensen net als de plant boven water. Daarom wordt de lotusplant als een heilige bloem beschouwd.

Tevens is dat de reden waarom Boeddha in verschillende houdingen afgebeeld wordt en is opvallend vaak te zien samen met lotusbloemen. Thaise mensen leggen vaak drie lotusbloemen neer bij Boeddha afbeeldingen, een voor Lord Boeddha, een voor zijn leer en een voor zijn discipelen. De meest afgebeelde lotusbloem is de Bua Luang, wat “koninklijke lotus” betekent.

De lotusplant groeit overvloedig als er voldoende zonlicht is en water. Vijvers, moerassen en zelfs grote potten gevuld met water zijn de beste plaatsen voor deze plant om te groeien. Het is opvallend hoe vaak deze afbeeldingen in gewone huishoudelijke voorwerpen te zien zijn. Ook is dit veel terug te vinden in de designs van zijden stoffen.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “De Lotusbloem, een religieus en nationaal symbool in Thailand”

  1. ton zegt op

    Bij het bouwen van het huis van mijn Thaise zoon werden er onder de betonnen palen die het huis moesten gaan stutten, lotusbloembladeren gelegd. tesamen met een handvol of 1 bath muntjes moet dit het huis beschermen tegen slechte dingen, en behoeden en geluk brengen. Het heeft dus meer dan alleen de aandacht voor Boeddha.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website