Vorige week is de eerste IKEA vestiging in Thailand geopend. De Zweedse meubelgigant is gevestigd aan de Bang Na-Trat road in het district Bang Na (Zuidoost Bangkok).

Vandaag kwam ik dit reclamespotje tegen op Youtube, die regelmatig te zien zal zijn op de Thaise TV. Omdat de Thai wel van onderbroekenlol houden, voldoet dit clipje daar volledig aan. Lachen, gieren en brullen dus…

Met enige verontwaardiging las ik al eerder deze quote van Lars Svensson, de marketing manager van IKEA:

“IKEA denkt dat de populariteit van haar meubels na de overstromingen in Thailand zal toenemen. De heer Svenson wijst erop dat die in tegenstelling tot vast meubilair, IKEA meubelen gemakkelijk te demonteren zijn wanneer mensen bij een ramp hun huis moeten verlaten.”

De één zijn dood is de ander zijn brood, moet je maar denken. Nu nog even wachten tot de waterbedden in de aanbieding zijn…

13 reacties op “Schuddebuiken en dijenkletsen met de Thaise IKEA (video)”

 1. nok zegt op

  Het nadeel van Ikea meubelen is dat ze niet tegen water kunnen en niet tegen termieten.

  Je koopt ze dus voor de korte termijn.

  • Joe zegt op

   Welk meubelen kunnen wel tegen water of termieten dan? tuinmeubelen

   • nok zegt op

    teakhout en daar kan je alles van laten maken in Thailand.

   • Jos Wegner zegt op

    Hoewel ik de artikelen van Khun Peter meestal met veel plezier lees, ben ik het met dit artikel totaal niet eens.
    Is bekend dat Ikea de groots geplande opening afgeblazen heeft en het daarvoor bestemde bedrag van 2 miljoen baht geschonken heeft aan de “floodvictims”?
    Inderdaad zei de Ikea vertegenwoordiger in Thailand daarna, dat misschien na de zondvloed, meer mensen hun artikelen zouden willen kopen omdat ze zo gemakkelijk zijn te monteren en demonteren.
    Het geeft geen pas om zonder commentaar een vooraf opgenomen promotiefilmpje in dit licht te presenteren.

    • @ Jos, van dat afblazen van dat feestje was ik op de hoogte. We praten over een schenking van € 47.000 euro.
     Even wat cijfers: Het Zweedse meubelconcern boekte in 2009 een winst van 2,5 miljard euro. Dat is elf procent meer dan het jaar daarvoor. De omzet kwam uit op ruim 23 miljard euro.

     Dan is € 47.000 euro bijna een belediging… Kopen ze normaal gesproken wat commercial zendtijd voor.

     • Jos Wegner zegt op

      Dat kan allemaal waar zijn. Maar ze bliezen wel de groots geplande opening af. En doneerden wel voor de floodvictims. Wanneer is dat filmpje gemaakt, waar jij nu je hele verhaal aan ophangt?
      Wat wil je dan wel van zo’n bedrijf?
      Dat ze de winst uit de hele wereld doneren om een leuk gebaar te maken?
      Nee, de man hier in Thailand heeft het volgens mij goed gedaan.
      Ook voor hem en de hele nieuwe staf, ook waarschijnlijk allemaal “floodvictims”: moet het toch ook een teleurstelling zijn geweest? Maanden hier naar uitgekeken en dan gebeurt dit! Act of God???? Nou ik weet het nog zo net niet.

      Wij zijn trouwens afgelopen zaterdagavond hier in Pattaya in Silver Lake naar een benefietconcert van de Dutch Swing College Band geweest. De opbrengst werd door een vertegenwoordiger van de Ned Amb aangeboden aan de Governer of Chonburi, voor het opvangcentrum waar daar meer dan duizend evacuees tijdelijk ondergebracht zijn.
      Opbrengst was 250.000 baht. Dat is ook maar een schijntje van wat al die rijke farangs in kas hebben.

      Ik ben geboren in Zeeland en was op 1 februari 1953 nog net geen elf jaar. Mijn vader was iets belangrijks bij de provinciale waterstaat. In de nacht van de 31ste januari werden wij wakker gebeld. Ik heb met verkleumde handjes geholpen met het dichtbinden van zandzakken aan de Sloedam. Heb kadavers en lijken zien drijven. Nee ik weet wel wat een watersnood met zout water is. Een watersnood die onverwacht midden in de nacht iedereen overvalt. Op Walcheren waar ik woonde was nog jaren later geen boomgroei mogelijk. Ik heb ook geholpen met inzamelen van kleding voor de watersnoodslachtoffers. Wijzelf op het hoogst punt van Walcheren, nl., Middelburg waren niet direct getroffen, maar hadden wel veel evacuees in huis.
      Juist daarom ben ik zo begaan met wat er nu gebeurt in Thailand. Weliswaar zoet water, Weliswaar niet zo onverwachts, maar wel afschuwelijk en het treft veel meer onschuldige mensen dan daar in Zeeland en Zuid-Holland toen. Heel veel hulpgoederen die toen in NL ingezameld werden, waren teveel en overbodig. Ik weet dat mijn zuster, net getrouwd en woonachtig in Puttershoek, of all places,niet getroffen, maar wel nog voor zeker tien jaar Nefa maandverband uitgerijkt kreeg, die jaren op de kast in de slaapkamer lagen.
      Vandaar dat ik me druk maakte over jouw bedden voor Thais.
      Ook zoiets overbodigs.
      Wat we hier nodig hebben is een soort Deltaplan voor de Chao Praya. Kanalen graven, direct naar de golf, veel meer dan er nu zijn.Waardoor ook de Noordelijker gelegen gebieden: Ayutthia en daarboven eens verschoond blijven van water. Want daar heeft nooit iemand het over. Zij worden jaar na jaar overstroomd om Bangkok te sparen. En een overheid die beslissingen kan nemen. En een waterbeheer die niet eerst alle waterreservoirs tot de nok toe laat vollopen en dan besluit om ze alle drie tegelijk open te gooien. Met de rampzalige gevolgen vandien.
      Khun Peter ik hoop nog heel veel fantastische berichten van je te lezen.
      Ik was ook heel blij met jullie reportage over het Air Rescue Team Thailand van Coen de Laat. Dat zijn dingen die de mensen hier helpen.

      Groet Josine Wegner

 2. Maarten zegt op

  De heer Svensson werd in een interview gevraagd wat de gevolgen van de overstroming voor Ikea zullen zijn. Ik vind het wel goed dat hij niet voor politiek correct geleuter kiest, maar een direct en eerlijk antwoord geeft. Jammer dat dit meteen wordt geinterpreteerd alsof hij niets om de getroffenen geeft. Hij heeft daar vast ook wel iets over gezegd, maar journalisten kiezen zelf welke quotes ze wel en niet weergeven. Ikea heeft het openingsfeest afgeblazen en het budget van 20 miljoen baht gedoneerd aan hulporganisaties. Ik weet het, voor een bedrijf als Ikea geen enorme aderlating, maar toch een mooi gebaar waar veel mensen wat aan hebben.

  Waarom hebben mensen een hekel aan grote bedrijven? Eerder las ik hier al een commentaar van een redacteur dat hij geen enkel medelijden had met bedrijven als Toyota, omdat ze zelf kiezen om in lage lonen landen te produceren. Hoe kun je anders een bedrijf runnen dan de kosten laag proberen te houden? Dit soort bedrijven bieden een enorme werkgelegenheid. Bovendien zijn Toyota auto’s voor de Thai betaalbaar omdat ze hier fabrieken hebben. En Toyota verdient er ook aan. Daar is toch niets mis mee? Zo werkt economie nu eenmaal en zo bouwen we welvaart op. Dat de arbeiders in de fabrieken weinig verdienen, zie ik niet als de schuld van de Toyota’s, maar meer als de schuld van de regering, die weigert om de welvaart in Thailand iets eerlijker te verdelen.

  • peterphuket zegt op

   Ja, persoonlijk heb ik ook een hekel aan grote bedrijven, immers als ze inmiddels groot geworden zijn van het geld van de consument, gaan ze vaak misbruik maken van de situatie, er zijn voorbeelden genoeg waaruit dat blijkt, denk maar aan service nummers die dan te duur worden, de service op zich waar je mega prijzen voor moet betalen en last but not least de prijsopdrijving, ze doen er allemaal aan mee. Ik weet dit is off topic, maar wel een reactie op de vraag van Maarten.

  • @ Maarten, ik heb geen hekel aan grote bedrijven. Sterker nog, ik heb wel eens wat gekocht bij de IKEA (wie niet?). Ik heb ook niets tegen commercie. Je kunt het zelfs combineren met liefdadigheid. Waarom heeft IKEA niet gekozen voor een TV spotje waarbij ze 100.000 bedden weggeven aan de slachtoffers van de overstroming? Dat had op veel sympathie en gratis publiciteit kunnen rekenen. Dan snijdt het mes aan twee kanten.

   • Jos Wegner zegt op

    Bedden geven aan een Thai? Dat is geen oplossing. Alle Thais die ik ken slapen liefst echt liefst op een dun bedje of matje op de grond. Droge grond, dat wel. Het zijn wel allemaal Thais die een luxe leventje bij een Farang leiden en toch dan nog liefst op de grond slapen. Zeker in nood.
    Alle gegoede Thais hebben trouwens allang een onderkomen gezocht in een van de badplaatsen ten zuiden van Bangkok. Waar ze toch al een appartement of huis hadden.
    Het gaat hier om de arme Thais die geen uitwijkmogelijkheid hebben en hun huisje, met schamele inhoud niet onbeheerd willen achterlaten. Die breed lachend de ellende tegemoettreden,. Ik hoop voor hen dat het water nu vlug terugtrekt. Het is al wekenlang droog in Thailand, Nee, daar moet Ikea niet de zwarte Piet voor toegespeeld krijgen.
    De echte boosdoeners zitten in de regering en in de plaatselijke overheden.
    Ikea heeft zijn openingsfeest afgeblazen en de kosten daarvan a 2 miljoen baht aan de floodvictims doen toekomen.
    Waarom nu een van te voren opgenomen filmpje vertonen en doen alsof Ikea geen fatsoen heeft. In tegenstlling tot jou heb ik nog nooit iets bij Ikea gekocht, terwijl ik toch dichtbij in Breda woonde voor 2006.
    Groet, Jos

 3. Marcus zegt op

  Als je ooit eens een ikea meubletje van spaanderplaat uit mekaar gehaald heb dan weet je wel dat het moeilijk is het zonder schade weer in mekaar te zetten. Die draai / grijp verbindingen moet je niet te vaak gebruiken. Ook krijg je tubetjes met lijm bij sommige meubeltjes voor de houten poinnen en dan kan je het wel vergeten

  Spaanderplaat kan niet tegen water, massief teakhout wel. Termieten lusten teak hout niet, maar smullen van spaanderplaat,

 4. Chang Noi zegt op

  Termieten of niet ….. Index Living Mall zal niet blij zijn dat ze nu niet meer het monopolie hebben. Ik heb begrepen dat ILM de komst van Ikea heeft proberen tegen te houden.

  Maar goed jammer dat zowel niet Ikea als ILM meubels verkopen.

  Chang Noi

 5. aad pronk zegt op

  Ik heb begrepen dat we zuinig moeten omgaan met teakhout (er is, ook in thailand, al ontbossing genoeg).
  Daarom ben ik blij dat ikea spaanderplaat gebruikt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website