Liefhebbers van archeologie, geschiedenis en schilderkunst kunnen hun hart ophalen in de 31 tempels van Suphan Buri, een provincie in het midden van Thailand.

Er zijn talloze prachtige muurschilderingen te bewonderen, geschilderd in de tijd van koning Rama V (1868-1910) en later. Ze hebben betrekking op het boeddhisme, het dagelijks leven en op de tradities van de tijd waarin ze gemaakt werden.

Te zien zijn beelden uit het leven van de Boeddha, jataka verhalen over Boeddha’s vorige tien incarnaties, de Chulamanee Chedi, de pagode in de hemel  waar het haar en de tanden van Boeddha liggen, en het verhaal van Phra Malai, een monnik die de hemel en de hel bezocht en naar de tijd van Phra Sri Ariya Metrai reisde, de volgende Boeddha.

Maar ook alledaagse taferelen worden afgebeeld, gewone mensen, buitenlanders in Siam en belangrijke personen zoals koningen en Devas (beschermgeesten) en hun paleizen, waarbij persoonlijke bezittingen en dieren bedekt zijn met bladgoud, een stijl die populair was in de tijd van Rama III.

De dieren zijn bestaande dieren, zoals herten, olifanten en vogels, maar ook mythische dieren uit het Himaphan Forest zoals Narasimha, half-mens, half-leeuw en Kinnaree (vrouw) en Kinnorn (man), beiden half-vogel.

Verder zijn de vijf Boeddha’s afgebeeld: Gautama Boeddha, de drie die voor hem leefden, terwijl nummer 5 een toekomstige Boeddha is, genaamd Phra Sri Ariya Mettrai.

2 reacties op “De prachtige muurschilderingen van Suphan Buri”

 1. Tino Kuis zegt op

  Even over de eerste afbeelding.

  Bovenin zien we de hemel met triomfantelijke engelen en goden, in het midden de Boeddha met zijn leerlingen, allemaal getooid met kronen en zwevend of liggend op bedden, en helemaal onderaan kruipt en buigt het nederige volk half-naakt op de blote grond.

  Dat is zoals de wereld wordt beschreven in het oude boeddhistische geschrift, Traiphum. Trai is hetzelfde als ons ‘drie’ en phum is ‘land, gebied’ als in Bhumibol (‘De Leider van het Land’) en Suwannaphumi ( ‘Het Gouden Land’)

 2. Erwin Fleur zegt op

  Beste redactie,

  Een ontzettend leuke tip.
  Ik ga dit zeker nader bekijken.

  Van de zomer gaan we zoals bij ons gebruikelijk op tour met de auto.
  Een aantal van deze tips hebben wij al gevolgt en is ons erg goed bevallen.

  Mensen denken vaak aan oude stoffige dingen wat saai is, maar het tegendeel
  is waar.

  Vroeger op school vond ik dit al erg interessant en geschiedenis is “apsoluut” niet saai.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website