Zoutwinning in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
22 oktober 2016

Als men aan Thailand denkt, denkt men niet in eerste instantie aan zoutwinning. Meer aan fraaie witte stranden met palmen en een azuurblauwe zee in het zuiden van Thailand. Minder nog aan bergen en oude culturen in het noorden van Thailand. Toch hoort zoutwinning eveneens bij de traditie van Thailand.

In Pattaya is zelfs een straat daarna genoemd Na-klua, zout velden, waar vroeger zout gewonnen werd. Bekender zijn de provincies Samut Sakhon en Samut Songkhram voor de zoutwinning. Daar wordt aan de kust door verdamping zout uit de zoutwaterbekkens verkregen. Echter een slopende bezigheid, die steeds minder arbeiders trekt. Bovendien trekken veel mensen naar de steden voor werk. Door het gebrek aan arbeidskrachten zijn er steeds minder zoutvelden in gebruik, waardoor de traditionele zoutwinning verloren dreigt te gaan. De mensen kunnen overal in winkels zout kopen en zijn niet meer van dit productieproces afhankelijk.

Om deze manier van zoutwinning niet verloren te laten gaan, hebben enige ondernemers een vormingscentrum ingericht om mensen over deze wijze van zoutwinning te informeren. Ook is er een “zout route” in Samut Sakhon uitgezet.

Samut Sakhon is de provincie met de meeste zoutvelden van het land.Volgens een studie uit 2011 zou er op een oppervlakte van ruim 12.000 Rai zout gewonnen worden. Maar na die tijd is dit minder geworden evenals bij andere zoutvelden in Phetchaburi en Samut Songkhram. Het meeste zout wordt in de industrie gebruikt zoals in de textiel-, papier- of visindustrie. Slechts 10% van het gewonnen zout wordt tot tafelzout verwerkt.

Zoals ook elders in de laagbetaalde banen zijn hier veel buitenlanders aan het werk. Nu wordt gezocht naar nieuwe innovatieve ideeën om de zoutvelden te kunnen blijven gebruiken. Bijvoorbeeld om dit product te integreren in spa-behandelingen en andere gezondheidsinstellingen. Tegelijkertijd moet het nationaal bewustzijn bevorderd worden over dit traditionele ambacht.

Apiradi Tantraporn, minister van handel, zoekt naar nieuwe afzetgebieden en marketingstrategieën voor dit produkt en richtte handels centra op in o.a.Samut Sakhon, Samut Songkhram en Phetchaburi.

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Zoutwinning in Thailand”

 1. rob zegt op

  voor zoutvelden kijk ook eens in de provincie Chanthaburi, tussen Tha Mai en Chao Lao Beach, dagelijks zout winning

 2. henry zegt op

  Er word in Bo Klua, provincie Nan ook zout uit een bron gewonnen.

 3. Jan VC zegt op

  Ook bij ons in de buurt doet men aan zoutwinning! Ban Muang Sakhon Nakhon – Udon Thani.
  Voor onze waterzuivering (waterverzachter) halen we het zout op en betalen er 3 bath per kg voor.

  • simon borgers zegt op

   In Bandung is ook zout winning.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website