Xayaburi dam vermoordt de Mekong

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
1 december 2014

De bouw van de Xayaburi dam in Laos vormt een onmiddellijke bedreiging van het levensonderhoud van 20 miljoen Thais en 40 miljoen Cambodjanen, Laotianen en Vietnamezen. De dam is ook op termijn een ecologische ramp.

Het is al door velen betoogd, er is al veel tegen geprotesteerd en veel over vergaderd, dus deze sombere toekomstvoorspelling is (helaas) geen nieuw geluid. Kraisak Choonhavan, voormalig senator en voorzitter van de senaatscommissie Buitenlandse Zaken, windt er in Bangkok Post geen doekjes om.

Hij schrijft: ‘De dam voldoet aan geen enkel criterium van de internationaal geaccepteerde en onafhankelijk gecertificeerde Environmental Impact Assesment.’

Wilt u het nog duidelijker? Kraisak: ‘De dam wordt algemeen beschouwd als een van de potentieel meest schadelijke dammen, die momenteel op de wereld worden gebouwd.’

Solidariteit ontbreekt in de Aseanlanden

De gevolgen voor de bevolking van de vier Mekonglanden zijn vaak genoeg beschreven; wat nieuw in het artikel is dat hij wijst op het gebrek aan solidariteit in de Aseanlanden. Thailand, dat elektriciteit gaat afnemen van de dam, en Laos trekken zich niets aan van de bezwaren van Cambodja en Vietnam.

Voor Vietnam zijn die rampzalig als gevolg van sedimentvorming in de Mekongdelta. Volgens de Vietnamese minister-president lopen 27 procent van ’s lands bruto binnenlands product, 90 procent van de rijstexporten en 60 procent van de visexport gevaar wanneer de dam afgebouwd is.

Kraisak noemt de drie belangrijkste reden waarom de dam er niet mag komen en Thailand ervan moet afzien de door de dam te generen elektriciteit af te nemen, zodat de bouw stopt.

 1. De dam heeft grote gevolgen voor 60 miljoen inwoners van Thailand, Cambodja, Laos en Vietnam, die allemaal afhankelijk zijn van de visserij op de Mekong , ’s werelds visrijkste rivier. Hierdoor loopt Thailand’s relatie met de andere landen gevaar.
 2. Alhoewel de dam een zogeheten ‘run-of-the-river’ dam is (zonder stuwmeer) met een beperkt gevolg voor de hydrologie van de rivier, ontstaat toch in de rivier een meer dan 60 kilometer lang reservoir dat een permanent gevolg zal hebben voor de migratie van vissen en sedimentstroom.
 3. Het concept van een zogeheten transparante dam zonder gevolgen voor de sedimentstroom en passage van vissen is nooit met succes toegepast in een grote tropische rivier. Er bestaan geen internationaal geaccepteerde, technologisch bewezen oplossingen voor het oplossen van de gevolgen van de dam voor de migratie van vissen en sedimentstroom.

Bovenstaande tekst is slechts een klein deel uit het gedegen artikel van Kraisak. Wie het helemaal wil lezen, zie: Xayaburi dam risks killing the Mekong.

(Bron: Bangkok Post, 26 november 2014)

Foto: Protest van bewoners van acht provincies tegen de bouw van de dam. Het bijschrift zegt niet waar en wanneer er geprotesteerd werd.

De oplossing ligt in onderhandelingen

In een vervolgartikel wijst Kraisak erop dat Thailand het enige van de vier Mekonglanden is dat de dam kan tegenhouden door de hydro-elektriciteit niet af te nemen. Andere opties zijn er niet, want de Mekong River Commission, een intergouvernementeel orgaan van de vier landen, is een papieren tijger. En het grote watermonster China versterkt zijn greep op de Asean-landen.

Onder normale democratische, politieke omstandigheden zou volgens Kraisak de kans nihil zijn dat Thailand de bouw blokkeert, want die riekt naar corruptie en politieke beïnvloeding. Eén voorbeeldje: wie gaf het bevel aan de Thai Ex-Im Bank om een garantie te verlenen? Zonder die garantie zouden Thailands vier grote commerciële banken het project nooit gefinancierd hebben tot een bedrag van 80 miljard baht.

Kraisak heeft zijn hoop gevestigd op de door het leger gevormde, hervormingsgezinde regering en hij wijst op twee juridische procedures bij de bestuursrechtbank. Als die gunstig verlopen, moet de bouw worden stilgelegd en stort het hele project vermoedelijk ineen.

De beste oplossing is daarentegen wanneer onderhandeld wordt over beëindiging van het project, waarbij investeerders en kredietverleners beheersbare verliezen leiden. Ze zouden gecompenseerd kunnen worden met duurzame hydro-energie projecten in de zijrivieren van de Mekong. Op die manier loopt het ecosysteem van de hoofdrivier geen schade op en worden de bestaansmiddelen van 60 miljoen mensen niet bedreigd.

(Bron: Bangkok Post, 27 november 2014)

Voor het vervolgartikel klik hier.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Xayaburi dam vermoordt de Mekong”

 1. Mark zegt op

  Er bestaat een internationale organisatie met als doelstelling duurzame ontwikkeling in het stroomgebied van de Mekong: de Mekong River Commission (MRC). Website: http://www.mrcmekong.org/

  De impact (of het gebrek eraan?) van MRC op het rivierbeleid en beheer van de overstaten langs de Mekong is een verhaal op zich.

  Vanuit de lage landen werden bijdragen geleverd aan projecten van MRC. Ik meen me te herinneren technische, personele en financiële ondersteuning bij het analoog in kaart brengen van het Mekongstroomgebied (o.a. peilingen, metingen) en bij het ontwikkelen van een digitaal model van de rivier. Erg nuttig omdat je daarmee effecten van geplande ingrepen kan simuleren. Het is een instrument om discussies tussen landen factueel te objectiveren.

  Vorm en inhoud geven aan internationaal rivierbeheer is een issue waarbij MRC ondermeer kijkt naar het beheersmodel dat in Europa historisch gegroeid is in het stroomgebied van de Rijn:

  http://www.iksr.org/index.php?id=383&L=2&ignoreMobile=1http%3A%2F%2Fwww.iksr.org%2Findex.php

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Centrale_Commissie_voor_de_Rijnvaart

 2. HansNL zegt op

  De gevolgen van de bouw van de dam zal de investeerders een Chinese worst zijn.
  China betaalt de aanleg, Thailand koopt de stroom, Laos krijgt ook wat toegeschoven, en China, toch al niet zo’ n prima naam hebbende op ecologisch gebied noch veel aandacht tonende voor de gevolgen van zijn investeringen, zal ik maar zeggen, voor mensen, is weer tevreden met de binnenkomemde geldstroom EN de tactische invloed in het gebied.

 3. willem scheveningen. zegt op

  “Onze Mekong rivier”:
  Heb op BBC van de week recente opnames gezien” hoe goed de regeringen” zijn voor de Laotianen. Een mooi huis gebouwd plus stroom en tv indien er verhuisd wordt.Leuk aanbod maar hoe komen deze mensen aan hun vis wat hun dagelijks bestaan tevens is. Nabij de dam zouden openingen gelaten worden waardoor de Monkfish en kleinere vissoorten langszij kunnen zwemmen! Ik moet dit eerst nog zien. Helaas wordt er geen inbreng geaccepteerd,omdat het toch maar plattelanders zijn!
  Thaksin;come back> lew-lew.
  Willem Schevenin…
  [Dank voor je beloofde stukje,Dick]!

 4. Sabine zegt op

  Hopen en bidden, figuurlijk gesproken, dat geldreus China niet wint! Het zou inderdaad een ramp zijn.

 5. john zegt op

  De mensheid is de aarde totaal aan het vernietigen , geld , geld en nog meer geld dat is het belangrijkst denken de heren …Laat deze rivier toch eens met rust heren .
  Hoop dat het menselijk brein eens nuchter gaat denken over deze kwestie .
  Bidden dat deze dam er zeker nooit komt !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website