Waterbeheer in Thailand (deel 4)

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
4 oktober 2013
Waterbeheer Thailand

Op 14, 16 en 21 maart 2011, dus vóórdat de catastrofale overstromingen later dat jaar plaatsvonden, schreef ik een algemeen verhaal in drie delen voor dit blog over het waterbeheer in Thailand.

In deel 1 beschreef ik de geschiedenis van de Thais-Nederlandse betrekkingen op dit gebied, in deel 2 een samenvatting van een rapport “De watersector in Thailand” gemaakt in 2008 door Alex van der Wal van de Nederlandse Ambassade in Bangkok en deel 3 behandelde het verslag van een Nederlandse delegatie experts op het gebied van waterbeheer, dat op verzoek van het Thaise Ministerie van Wetenschap en Technologie, na ter plekke onderzoek te hebben gedaan, een aantal aanbevelingen deed voor een duurzaam waterbeheerbeleid in Thailand.

Ik beveel u vooral deel 3 aan: www.thailandblog.nl/thailand/waterbeheer/ waarin de conclusies en aanbevelingen vermeld staan. Uit dit verhaal mag u gerust de conclusie trekken, dat de latere ramp in Thailand niet alleen aan natuurgeweld te wijten is, maar zeer zeker ook aan het falen van meerdere instanties, die met waterbeheer te maken hebben.

De delegatie zal zeker niet verwacht hebben, dat de aanbevelingen direct zouden worden overgenomen, waar dan nog bijkomt, dat er later in het jaar directe maatregelen moesten worden genomen de schade zo veel mogelijk te beperken. Dat laatste, weten we allen, is op geen stukken na gelukt.

Nu, twee jaar later, is er hier en daar wel wat verbeterd, maar enige coördinatie ontbreekt. De overstromingen zijn weer aan de orde van de dag, hoewel de regering regelmatig roept: “Don’t Worry!”

En zie, een beetje verscholen in ander actueel nieuws, verschijnt een nieuwsfeit, dat er een doorbraak (vergeef mij deze ongelukkige woordkeus!) zou kunnen zijn. Het huidige kabinet heeft de WFMC (Water and Flood Management Commission) het groene licht gegeven om een wetsontwerp voor te bereiden voor het oprichten van een Ministerie van Water.

De voorzitter van deze commissie, vice-premier Plodprasop Suraswadi, gelooft dat een dergelijk ministerie noodzakelijk is om op langere termijn een efficiënt waterbeheer te realiseren. De goedkeuring werd verleend nadat hij het kabinet ervan had overtuigd, dat op deze wijze een reeds eerder door het kabinet goedgekeurde begroting van 350 miljard baht een geïntegreerd en efficiënt waterbeheer mogelijk maakt.

Afgezien van de zich opnieuw voordoende ellende, vond ik dat goed nieuws!

12 reacties op “Waterbeheer in Thailand (deel 4)”

 1. cor verhoef zegt op

  Prima verhaal, Gringo. Alleen, wanneer dat Ministerie van Water er daadwerkelijk gaat komen, vrees ik met grote vreze dat daar weer mensen komen te werken die niet geselecteerd zijn op hun kennis van zaken, maar op de mate van hun loyaliteit naar Thaksin S. Het hele kabinet is tot nu toe op die manier bijeen gesprokkeld.

 2. Gerard zegt op

  Het zal mij werkelijk een worst wezen om hierover een standpunt in te nemen omdat uit het verleden gewoon bleek dat er totaal niets wordt gedaan aan waterbeheer en de eigen bankrekeningen van politici en aannemers gewoon blijven ‘vollopen’. Ze laten liever de eigen bevolking verrekken. Wij laten Thailand wat Thailand is en trekken ons eigen plan wel. We genieten dagelijks van elkaar en van ons huis hier. Gelukkig woon ik in een gebied die nog never is ondergelopen maar mocht het zover komen, dan nemen wij onze toevlucht wel tijdelijk in onze condo in Singapore. Zeg maar zo… ook dit is ‘Amazing Thailand’.

 3. rebell zegt op

  Waarom zijn sommige Nederlanders zo pesimistisch als het er over gaat dat de Thais een verandering -spreek verbetering willen doen ?. Eerts mopperen dat de Thai aan de wateroverlast niks doen. Als de Thais dan aankondigen er iets aan te gaan doen mopperen ze weer ?. Als meneer P, volgens sommige lezers, het zogenaamd niet kan laat dan de mopperaars aan de beurd. Tot nu hoor ik alleen mopperen. Uitvoerbare oplossingen heb ik van deze groep, alles beter weters, hier nog niet gezien.

  De Thaise bevolking leeft al honderden jaren met water overlast. Toegegeven dat precies als in 1942 het in 2011 wel erg raak was. In de moeson tijd loopt het toch elk jaar onder. En wij maken ons hier druk er over ?. rebell

  • cor verhoef zegt op

   @Rebell, aankondigen om iets te doen en daadwerkelijk iets doen zijn twee verschillende zaken. Verder kan ik je vertellen dat in de afgelopen tijd en in 2011 er wel degelijk alternatieven zijn aangebracht door posters op TB over hoe een (nieuwe) catastrofe te vermijden, maar die heb jij kennelijk gemist.
   En ten slotte, wanneer joj meent dat Plopje ;het’ wel kan, dan kan ik je een cursus aanbevelen “Hydrology for Dummies”. Binnen een dag zul je snappen dat Plopje ‘het’ niet kan.

   • rebell zegt op

    Hallo Cor. Dat aankondigin en doen niet het zelfde is mij bekend. Maar je mag de “doener” eerst een kans geven. Dat doen wij ook bv. bij een nieuw kabinet. Ook al denken wij te weten de een of de andere nieuwe er geen bal verstand van heeft, geven wij hem toch een kans. Starter bonus ? Mogen die Thais ook van mij hebben.

    Het lijkt mij een goed idee een speciaal Thais ministerie in het leven te roepen. Hoe die het dan gaan “doen” zien wij achteraf, niet toch ?
    Het kan best zijn, dat ik een paar reakties op TB gemist heb. Lijkt me ook normaal. Maar ik ga toch liever in zee met informatie die iets duidelijker zijn als sommige private mening en ideen. Graag zou ik die van jouw aangesproken cursus willen ontvangen. Ik ben altijd open voor verbreding van kennis.

    Wat het Thaise water management aan gaat rij ik regelmatig het traject van Korat-Udon Thani. Vaste prik dat daar elk jaar de highway een paar maal onder staat. De Thais daar hopen zelfs dat het gebeurd, want anders mislukt hun rijst oogst.
    Dit deel van de wereld leeft van de moeson. En daar ligt het probleem wat moeilijk bij te komen is. Het heeft ook voor een heel groot deel met de geografische ligging en indeling van Thailand te maken. Hetzelfde gelt voor Nederland. Pakken wij onze dijken weg, is Nederland 60% kleiner. Afgezien van de Veluwe heeft Nederland een gestaag naar de kust aflopen hoogte verschil. Dit is in Thailand anders, wat het probleem er niet gemakkelijker op maakt. Integendeel.

    Hetzelfde als dat wat in Thailand gebeurd, vond plaats een paar jaar geleden in Noord Limburg en op de Pools-Duitse grens en elk jaar in het Moezel dal. Ook dit jaar stond in Juni-July een deel van Duitsland blank. En daar hebben ze wel die kennis, en wel de expertiese, en wel een goed water mangemant en een ministerie van waterstaat. Het lijkt me dus geen gemakkelijke materie ? Mischien brengt jouw cursus een oplossing ?. rebell

    • cor verhoef zegt op

     Beste Rebell.
     ,
     Het probleem naar mijn idee is dat de Thaise waterologen nog steeds niet snappen dat water uiteindelijk een weg zoekt. Naar beneden. Dus door het aanleggen van dijken rondom gebieden hou je die gebieden misschien wel droog, maar vererger je de situatie in de onbeschermde gebieden die rondom die dijken liggen. Het water moet immers ergens heen.
     We hebben al weer gezien dat er in de maanden juli en augustus, geen water is geloosd uit de stuwdammen. Er was betrekkelijk weinig regen gevallen en uit angst dat de stuwmeren voor de droge tijd niet voldoende water zouden hebben voor irrigatie in de droge maanden, hielt men de kranen dicht. Dat lijkt logisch.
     Het is niet meer logisch wanneer je kijkt naar het langjarig gemiddelde betreffende regenval, en er dan achter komt dat er in augustus en september de meeste regen valt. Dat is al decennia lang zo. Wanneer er in de maanden juni en juli water was geloosd uit de dammen in de rivieren die het op dat moment moeiteloos konden afvoeren, haddden we nu niet weer in de shit gezeten. Want de hoeveelheid regen die er tot dusver is gevallen, ligt precies op het langjarig gemiddelde.
     Dit was mijn stoomcursus “Hydrology for Dummies”
     Dank U wel.

     • rebell zegt op

      Hallo Cor. Dank je wel. Als we nu op het gemiddelde zitten begrijp ik niet waarom de pers zo een ophef van de momentane toestand maakt. Volgens jouw idee zijn de overstromingen die we nu hebben, dat wat we verwachten konden ? Dat is een heel raar standpunt. Vertel dat toch eens zelf aan die Thais, die nu in een oude badkuip naar huis roeien.
      Natuurlijk hadden de Thais alle stuwdammen in augustus kunnen laten leeg lopen. Stel je dan voor dat het niet zo veel had geregend als nu ? Wat dan a.u.b. ?. Waar had U dan het water benodigde water vandaag gehaald ?. Want het woord zegd het; het gemiddelde is het punt tussen min en max. Het had dus ook minimale regen kunnen zijn ? En waar woond die profeet die al maanden dood zeker van te voren weet hoeveel het uiteindelijk gaat regenen ? Want daar moet je dus je hoeveelheid berekening op los laten.
      En wat is met de rivieren die niet door een stuwdam lopen ?. Hoe gaat we daar het regen water beheren ?. Fakt en feit is, dat geen enkel land de mogelijkheid heeft de natuur te beinvloeden. En geen enkel land treft maatregelen op verdacht. Ik denk dat een stoom cursus in realistisch denken beter is. En die heb je nu net gelezen. rebell

 4. chris zegt op

  Heb alle artikelen maar weer eens nagelezen en op verzoek van Gringo speciaal aandacht besteed aan deel 3. Naar aanleiding van de aanbevelingen van de Nederlandse waterexperts zou ik de volgende opmerkingen willen maken:
  – er ligt erg veel nadruk op technische maatregelen waar het gaat om waterbeheer en overstromingspreventie. Er wordt eigenlijk geen aandacht besteed aan de landbouwproblematiek, het aspect van ruimtelijke ordening en slechts een klein beetje aan de milieuproblematiek. Ook de communicatie blijft buiten beschouwing. Wellicht niet zo verwonderlijk voor water-techneuten;
  – geen woord wordt gewijd aan de problemen om maatregelen en systemen die voor Nederland en Groot-Brittannie gelden (en daar blijken te werken) naar de Thaise situatie te vertalen. Ik zou dat wel een gebrek aan culturele sensitiviteit willen noemen. Kan dat ook staven omdat ik een van deze Nederlandse experts gesproken heb;
  – in Nederland hebben wij ook geen waterministerie, dus waarom zou dat nu in Thailand nu ineens wel moeten? Rijkswaterstaat wordt wel eens een staat in een staat genoemd maar de geschiedenis heeft geleerd dat oplossingen voor problemen die deels door mensen worden gemaakt niet alleen met techniek vallen op te lossen maar dat ook gedrags- en mentaliteitsverandering nodig is. Dat is ook een kwestie van lange adem.

  Coordinatie van het oplossen van het waterprobleem in Thailand wordt niet beter of slechter door een Ministerie van Water op te richten. Geen echt goed nieuws dus…

 5. Harry zegt op

  De Thaise politici en hun entourage van graaiers en zakkenvullers zijn totaal niet geïnteresseerd in de situatie in hun land. Krijgen ze natte voeten, dan verhuist alles naar een andere nog droge plaats en de bevolking: het l.z.r.s. En de Thaise kiezer ziet alles maar tot zijn gevuld handje met 20-0-100 THB om op iemand te stemmen. Vind eens één Thai, die verder in de tijd kan kijken dan tot prung nie ( morgen) ! Mijn ervaring sinds 1977 als employee zaken ermee doen en sinds 1993 er gewoond te hebben en nu als eigen baas zaken doend: Het interesseert ze geen lor.
  In 1942 liep de boel onder in 1995, en in 2011 helemaal, omdat men te kortzichtig en te eigen zak gericht was, om voor goede waterafvoer en dijken te zorgen. Maar die situatie geldt voor heet Z.O. Azië. Te lui, te dom en te corrupt.
  Zolang niet een complete mentaliteitsomslag plaatsvind, zal er niets veranderen.

  • rebell zegt op

   Hallo Harry. Ik geef je in de kern gelijk, ook al zou ik het anderes formuleren. Ook ik doe zaken in Thailand. Het is altijd -wanni-maar nooit -preungni-. Precies zoals je al zegd is het geen water probleem van vandaag, maar bestaat al lang. Heel Z.O Azien inkl. India (Ganges) heeft daar een probleem mee. De Kambodschaner hoopten zelfs dat de boel onderliep. Daardoor hadden ze als enigste land, per jaar 3x rijst oogst.
   Als je je huis bewust in een overstromings gebied bouwd, moet je niet mopperen als je met de boot naar huis moet. Ik denk ook niet, dat wij het nog beleven dat een mentaliteitsomslag plaats vind. Dat is misschien ook niet nodig. De Thais kunnen er goed mee leven. Schijnbaar hebben sommige expats er een probleem mee ?. Als morgen nl. de korruptie in Thailand op slag ophoud, is het land overmorgen failliet. Ik zelf heb op een lichte heuvel gebouwd met een grote vijver er bij voor vis kweek. Daarom ik vind het prima als het weer eens goed regent. rebell

   • cor verhoef zegt op

    ” De Thais kunnen er goed mee leven”. Werkelijk? Vertel dat maar een aan de ruim 800 nabestaanden van de Thais die het leven lieten tijdens de overstromingen van 2011. Of aan de duizenden die lijden aan stress, water borne diseases, etc. tijdens deze overstromingen. Honderdduizenden die hun nering verloren. Maar in de tussentijd kunnen ze daar allemaal prima mee leven. Volgens jou.

 6. chris zegt op

  beste Hans,
  Een goede adviseur verdiept zich niet alleen in de materie maar ook in de haalbaarheid van zijn adviezen. In dit geval moeten adviseurs zich rekenschap geven van het feit dat Thailand anders is dan Nederland. Dat had kunnen leiden tot relativering van hun adviezen of het aangeven onder welke voorwaarden hun adviezen werken. Ik heb met een van hen regelmatig contact gehad en zelfs een gastcollege voor hem geregeld op een universiteit in Bangkok, niet de mijne. Veel van wat ik hem vertelde over Thailand was volstrekt nieuw. Over de kwaliteit van de technische adviezen kan ik – als leek – moeilijk oordelen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website