Visum overstay in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond, Visumvraag
Tags: , ,
28 maart 2016

Als u Thailand bezoekt krijgt u bij aankomst een stempel in uw paspoort, dat u toestemming verleent om 30 dagen in het land mag vertoeven. Het kan ook zijn dat u vooraf al een visum heeft verkregen bij een Thaise ambassade of consulaat voor een langer verblijf.

Hoe dan ook, in alle gevallen is het bezoek beperkt tot aan een bepaalde datum dat in uw paspoort vermeld staat. Vertrekt u te laat uit Thailand of – in sommige gevallen – u bent helemaal niet van plan om te vertrekken, dan overtreedt u de Thaise wetgeving en loopt u kans op een forse geldboete of zelfs gevangenisstraf. Een bijkomende straf kan zijn dat u voor een bepaald aantal jaren niet meer welkom bent in Thailand.

Recent wordt er door de overheid weer meer aandacht geschonken aan de immigratieregels in allerlei soorten van publicatie om toeristen te doordringen de toegestane periode, zoals in hun paspoort vermeld, niet te overschrijden. Het strenge optreden, dat eigenlijk bestaat uit weinig meer dan een strikte handhaving van het bestaande beleid op overstay, is ogenschijnlijk bedoeld om Thailand en haar burgers te beschermen tegen ongewenste buitenlandse elementen.

In werkelijkheid zijn de meeste overstay-gevallen niet het gevolg van snode motieven, maar zijn veeleer te wijten aan onwetendheid, nalatigheid of eenvoudigweg slechte planning. De meeste gevallen van overstay komen pas aan het licht bij het vertrek op een luchthaven, waar de ongelukkige overtreders zich tot hun verschrikking realiseren, dat zij hun wettelijke welkom hebben overschreden en een boete van 500 baht per dag kunnen verwachten.

Degenen, die hun vakantiebudget er met veel plezier en feesten er doorheen hebben gejaagd en de dan opgelegde boete niet kunnen betalen lopen een ernstig risico. De geboekte vlucht naar het thuisland kunnen ze dan wel vergeten en het vooruitzicht is nog meer juridische kosten en een mogelijke gevangenisstraf in een voor hen vreemd land. Zo kan een prachtige vakantie in het Land van de Glimlach eindigen in een nachtmerrie.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken (MFA), die de visums afgeeft, is zich terdege bewust van het overstay probleem. De website biedt de volgende praktische tip: “Het maakt niet uit hoe u uw vakantie in Thailand doorbrengt, maar u moet absoluut vermijden dat u uw visum einddatum overschrijdt”.

Eén van de ergste fouten, die een buitenlander ooit in Thailand kan maken, is deze overstay die mogelijk te wijten is aan onwetendheid of gewoon puur gebrek aan kennis over de Thaise visumregels en -voorschriften.

Helaas, te veel vakantiegangers besteden meer tijd aan het surfen op internet om te zien hoe ze hun vakantiedagen het best kunnen besteden dan zich op de website van MFA of anderszins op de hoogte te stellen van de informatie over deze visumregels.

Alle benodigde informatie wordt gestempeld in paspoorten met een waarschuwing dat luidt: “Holder moet het Koninkrijk binnen de datum hierin aangegeven verlaten Overtreders zullen worden vervolgd. Bovendien is de vervaldatum in het paspoort in heldere rode letters gestempeld. Maar veel bezoekers nemen niet de moeite om hun paspoort te controleren na door de paspoortcontrole te zijn gegaan

Immigratie’s nieuwste publiciteitsinspanning omvat het afdrukken van eventuele sancties op wegwerp plastic waterflessen maar het valt nog te bezien hoe effectief dat zal zijn.

Ondertussen kunnen de ervaren bloglezers nog wel een beetje helpen. Als u gasten krijgt, hetzij thuis, hetzij in uw hotel/guesthouse, stel dan de simpele vraag: “Wanneer is uw verblijfsvergunning verlopen?”

De vraag moge enigszins lijken op zich bemoeien met andermans‘ zaken, maar het kan uw gast wel degelijk een nachtmerrie besparen

Bron: gebruik gemaakt van delen uit een artikel van de Phuket Gazette


» Laat een reactie achter


16 reacties op “Visum overstay in Thailand”

 1. verwarren zegt op

  Zeer veel mensen verwarren de einddatum van gebruik v.h. visum met de einddatum die bij aankomst wordt gestempeld-op DAT stempel staat de laatst mogelijke uitreisdatrum en dus niet op het visum zelf.
  Correctie: KOM je TH als NL of BE over land binnen, bvb na eerst Malaysia te hebben bekeken of na een tusentripje naar het ozo populaire Angka watta in Cambodia, dan is het verblijf beperkt tot 15 dagen.
  Sinds ruim een jaar kan je beide typen VisaEXEMPT met 30 dagen verlengen aan betaling van 1900 THB bij elk immigratiekantoor-ik heb recent gelzen dat dit vanaf de 8e dag na binnenkomst mogelijk zou zijn.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 2. Nico zegt op

  Ja, ik was afgelopen week op Suvarnabhumi airport en daar werden toch weer diverse mensen overgedragen aan de “chef” die ze vervolgens meenam naar het loket, links van de vertrek hal. Ze (het waren meerdere “chef’s”) waren er maar druk mee.

  Kassa. Zonde van je geld. Gewoon goed kijken naar je uitreis stempel.
  500 Bhat zijn toch 50 ijsjes bij Mac Donald’s of KFC. = niet niks.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 3. Gerrit zegt op

  Ja ongelofelijk, voor mij waren er 3 personen, die de “chef” alle drie gelijk mee kon nemen.
  Dat is echt zonde van het geld.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 4. Lung addie zegt op

  Ik denk dat het niet de gewone toerist is welke met deze, reeds bestaande maatregelen, geviseerd wordt. De gewone toerist die weet perfect wanneer hij het land uit moet daar die meestal over een retourticket beschikt. Het zijn eerder mensen, die gewoon hun laars lappen aan de verblijftijd welke hier geviseerd worden. Niemand hoeft mij te vertellen dat je de verblijfsduur bij “vergetelijkheid, onwetendheid…” met maanden en zelfs jaren overschrijdt. Dat zal wel eerder moedwillig zijn en dat hier tegen opgetreden wordt daar kan je moeilijk enige vorm van kritiek op leveren. Wetten zijn er tenslotte om nageleefd te worden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +11 (obv 11 stemmen)
  • Nicole zegt op

   Ik heb zelfs al vernomen dat er op Phi Phi veel Farang al jaren wonen , zonder visa, zonder werkvergunning. En gewoon hier en daar beetje les geven.
   Zulke mensen mogen ze van mij dus direct naar het bangkok Hilton brengen.
   Deze doen met opzet de wet aan hun laars lappen

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 5. e zegt op

  Ja , en recentelijk een Fransman, 8 jaar overstay, ff schuiven en over drie weken weer terug in Thailand.
  Hou toch op, het zal nooit werken.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 6. John zegt op

  Thailand heeft geen intresse in mensen met overstay…
  Ze hebben liever iemand die binnen komt en snel al zijn geld op doet en terug naar huis gaat om te sparen.
  Mensen die langere tijd willen genieten van al het schone dat het land bied zijn niet aan de orde.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 7. Khunflip zegt op

  Ach ja, wat is zonde. Vorig jaar deed ik het met opzet, juist om honderden Euros te besparen. Vrouw en baby waren al 2 maanden in Thailand en ik moest op dezelfde dag met hun terugreizen naar NL. Ik ben 2 dagen voor de start van de zomervakantie met mijn dochter vertrokken naar TH waardoor we 32 dagen verbleven in Thailand. De tickets waren daardoor 490 Euro i.p.v. 890 Euro, die ik had moeten betalen als we 2 dagen later waren vertrokken. Dus ik had er helemaal geen moeite mee om die 1000 Baht voor 2 dagen overstay te betalen. Mijn minderjarige dochter was overigens vrijgesteld van de boete en ik hoefde niet voor haar te betalen. Over dat “persona-non-grata” verhaal. Het was voor mij al de 3e overstay boete in 10 jaar, maar ze weigeren een welgestelde toerist heus niet. Denk eerder dat ze de fool-moon hippies buiten willen houden, maar niet de gezinnen met kinderen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
 8. Rien van de Vorle zegt op

  Ik heb heel vaak overstay gehad maar deed het bewust, zelfs 2 x tussen de 300 en 450 dagen. Ik kon mijn kinderen die ik alleen opvoedde, geen paar dagen alleen laten, daar waren ze te jong voor. Zolang je niet naar je paspoort wordt gevraagd en ze zien dat je visum is verlopen, dan kun je gewoon naar de luchthaven en ik zorgde dat ik 20.000 THB bij me had wat het maximale bedrag is wat je voor overstay moet betalen. Bij paspoort controle zeg je dat je overstay hebt en ze vragen hoeveel dagen en ik zei dan in het Thais, geen dagen maar…..met een glimlach en dan vroeg men, heb je 20.000 THB bij je en dan werd je even naar de Immigratie gebracht en kreeg een stempel dat je het geld had betaald en je kon weg. Ik telde zelfs uit na hoeveel dagen overstay maal 500 THB per dag, ik geld ging verdienen door langer te blijven, hoe langer ik bleef, hoe goedkoper het gemiddeld per dag werd. De laatste keer dat mijn 84 jarige moeder op visite kwam met een 30 dagen stempel en helemaal geen documenten bij zich was in 2011, ze wou 3 of 4 maanden blijven. Het was onmogelijk om b.v. in Malaysia (Penang) een nieuw non-immigrant visum te gaan halen dus ik zei ” Mam, ben niet ongerust. Ik breng je toch naar de luchthaven en begeleidt je tot bij de paspoort controle en regel het wel voor je” dus ik betaalde 20.000 THB en ze kon zonder problemen naar huis.
  Ik heb 3 keer vast gezeten bij de Immigratiedienst in Bangkok en dat is geen pretje. Het kwam omdat ik iemand in vertrouwen had verteld dat ik geen visum had en dat werd in goed vertrouwen weer door verteld totdat iemand het te weten kwam die mij niet mocht en de politie inlichtte. Dan wordt je gearresteerd en overgebracht naar de Immigratie diens als ze tijd hebben, anders verblijf je even in een cel op het lokale politie buro totdat ze tijd hebben. Ik ben eens afgeperst door iemand die wist dat mijn visum was verlopen!
  Ik had wel elke keer geld beschikbaar en kon iemand bellen die naar mij kwam en m’n bankpasje of geld kreeg om op de hoek even een ticket te gaan kopen maar als er dan net een lang weekend is en het is na 16.00, dan zit je er 4 dagen omdat de vluchten naar Nederland pas s’avonds laat vertrekken. Ze moeten dan wel net tijd hebben gehad om je papieren in orde te maken. Het zou 6000 THB kosten voor de baas om het proces te versnellen. Uiteindelijk komen ze je uit een ruimte halen waar je met 60 a 70 mannen verblijft. Je wordt geboeid naar de Immigratie op de luchthaven gebracht die je vergezellen tot aan de vliegtuig deur. Je hebt bekijks als je met handboeien door de vertrekhal loopt!
  Het verhaal in de grote ruimte bij de Immigratie dienst in een zeer Internationaal gezelschap is een verhaal apart, daar bevinden zich ook zwaar criminelen bij en ook mannen die er al jaren zitten zonder enig vooruitzicht. Er is een informele structuur met een leider en zijn helpers. Alles kost geld maar als iemand weet dat je geld op zak hebt, dan is de kans groot dat ze zoals bij mij toen ik lag te slapen, met een scheermes mijn achter broekzak open hadden gesneden en het geld was weg. Ik was heel moe en sliep blijkbaar heel vast. Ik kan er een boek over schrijven. Zorg maar beter dat je daar niet terecht komt. Als je eenmaal in die ruimte komt dan ben je overgeleverd aan ” de groep”! en zorg dat je een ” back up” hebt, anders kom je er niet meer weg.
  Ik was eens binnen 48 uur terug in Bangkok, even op en neer naar Nederland, ik had haast omdat mijn kinderen alleen waren en die konden worden gekidnapt door mijn ex-schoonfamilie en dan zouden ze weer geld verlangen…..weer een ander verhaal.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 9. nonkelwin zegt op

  En toch verkies ik de duidelijke, soms onbegrijpelijk voor ons, Thaise regelgeving boven de onduidelijke, soms onbestaande, regeltjes binnen Europa waar blijkbaar iedereen kan verblijven, zelfs illegaal.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
 10. Jos zegt op

  Zo, nu weten we weer eens precies waarom we zo ‘welkom’ zijn in Thailand: om onze centen en om niks anders.
  Hoe belangrijk is het toerisme nu eigenlijk, economisch gezien, voor Thailand? Belangrijk genoeg om toeristen te gijzelen? Natuurlijk moeten toeristen zich als ‘gast’ gedragen en de huisregels in acht nemen, maar van de gastheer (die z’n gasten zo graag verwelkomt, zoals de TAT ons aldoor wil doen geloven) mag wel wat gastvriendelijker gedrag worden verwacht.
  Hoge straffen voor buitenlandse gasten die wat langer bleven dan was voorzien? In de ban die overstayers? Thailand maar eens massaal ‘n tijdje mijden, dat zal ze leren!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
 11. Sopha zegt op

  Ook wij kozen bewust voor de boete op de AirPort
  500bath is altijd nog goedkoper dan en visum in den haag en al de rompslomp er omheen

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 12. Danzig zegt op

  Wat zeuren sommigen toch over het pesten van toeristen en menen zij in hun recht te staan als ze een overstay hebben. Zelfs munt slaan uit een langere overstay. De regels zijn er niet voor niets en het wordt tijd dat de Thaise overheid deze eens keihard naleeft. Vergeet tenslotte ook niet dat Thailand een zeer ruimhartig visumbeleid heeft. Een veel dichter bij huis gelegen land als Rusland kom je als Nederlander niet eens in zonder een visum. Wees blij dat Thailand ons gratis en voor niets 30 dagen laat blijven bij aankomst op BKK.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +12 (obv 12 stemmen)
 13. theoS zegt op

  In de jaren ’70 en ’80 betaalde je Baht 100- p/d bij overstay. Ik had de gewoonte om bewust gebruik te maken van overstay als ik een visa-run moest maken want dan kon ik de hele rij mensen voorbij lopen bij de immigration check-uit en gelijk door naar het tafeltje, achter de immigration, om mijn boete te betalen en hij stempelde mij gelijk uit. Na de 2e keer dit geflikt te hebben weigerde het Penang Consulaat mij een visum maar omdat ik getrouwd was kreeg ik er toch 1 met een waarschuwing van ‘ niet meer stout wezen’. Let wel, jaren ’70. Niks nieuws dus.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 14. Khunrobert zegt op

  Even als aanvulling op Uw advies. Als U gasten krijgt thuis en/of in Uw gast huis.
  Als U gasten krijgt die bij U overnachten dient U deze aan te melden bij de Immigratie dienst middels een formulier TM 30. U kunt dus zelf eenvoudig even het paspoort van Uw gast controleren tijdens het invullen van dit formulier.

  Zoals beschreven is verblijf in Thaise gevangenis geen pretje maar om nu te stellen dat toeristen niet welkom zijn en Thailand zich als gastheer gast vriendelijker moet gedragen vind ik heel vreemd klinken. Waarom moet een land wet overtreders niet straffen? Veel informatie is op internet te vinden voordat U een vakantie bestemming kiest. Kunt of wilt U zich niet aan de locale wetten houden wees dan voorbereid op de sancties en gevolgen van Uw beslissing.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 15. Jos zegt op

  Dat gasten zich als gast moeten gedragen en zich aan de huisregels moeten houden, dat stond al in mijn eerdere reactie. Wat verscheidene NL-respondenten, die zich hier typisch genoeg nog meer Thai voordoen dan de Thai zelf (zegmaar nog Roomser dan de Paus) kennelijk vergeten, is dat zelfgekozen gastheerschap ook zekere verplichtingen met zich mee brengt. De supermarkt bij mij in de buurt sluit om 18:00 uur, staat ook op de deur. Maar wie zich na 18:00 uur nog in de supermarkt bevindt, wordt nog wel geholpen en er daarna – als klant, als gast zo men wil – voorzichtig aan herinnerd dat de supermarkt gaat sluiten. Als klanten, die te goeder trouw zijn, worden opgesloten, gegijzeld, naar buiten worden gesmeten of een boete krijgen zodra zij zich na sluitingstijd in de supermarkt bevinden, dan moet je niet raar opkijken als die klanten in de toekomst naar een andere, klantvriendelijker supermarkt gaan. Thailand krijgt steeds meer concurrentie, gelukkig maar.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website