Update ‘de kracht van de baht’

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
28 december 2013

Op 30 november schreef ik een artikel op Thailandblog over “de kracht van de baht”. Omdat de ontwikkelingen sneller gaan dan verwacht onderstaand een korte update van mijn visie op de koersontwikkeling.

Voorheen waren aandelen en valuta’s mijn dagelijkse business. Dit betekent niet dat ondergetekende de wijsheid in pacht heeft, maar met andere ogen naar de markt kijkt.

De politieke instabiliteit blijkt langer aan te houden, hetgeen valutaspeculanten en investeerders hun geld uit Thailand doet wegtrekken. Gevolg meer aanbod dan vraag en een dalende koers. Met een vriend had ik een kleine weddenschap dat we de 45 voor de kerst zouden zien, maar helaas ik had moeten zeggen met de kerst want op Eerste Kerstdag werd ‘s avonds 45,21 aangetikt.

Natuurlijk zijn de Australische, Europese en Amerikaanse markten op die dag gesloten. Door een lage omzet heb je kans op grote fluctuaties. Was voor de kerst mijn inzien de weerstand 44,30 en werd deze doorbroken om vervolgens de weerstand 44,90 tegen te komen kwam de 27ste december de doorbraak en staat hij op het moment van dit schrijven 45,56.

Ik denk dat de dood van de politieagent en de toenemende agressie bij de betogingen mede oorzaak zijn van deze verzwakking van de Thaise baht. De opmerkingen van analisten dat het te maken zou hebben met het afbouwen van het Amerikaanse FED-programma kan ik in het geheel niet plaatsen, want de USA doet dat alleen om zijn eigen economie vertrouwen in te pompen hetgeen aardig lukt. Thailand heeft nauwelijks economische banden met de USA en ik zou ook niet weten waarom zij de baht zouden ondersteunen.

Onze grote vriend China denkt alleen in “barter” trade (goederen tegen goederen) en spinnen alleen maar garen bij een lagere baht. De grote jongen Japan (grootste buitenlandse investeerder in Thailand) krijgt door deze daling alleen maar lagere productiekosten in Thailand dus ziet ook alleen maar voordelen bij een lagere koers.

Tot slot:
Als de politieke onrust blijft aanhouden en de prijs van rijst op de wereldmarkt blijft dalen, verwacht ik de komende maanden een verdere daling van de Thaise baht.

Wellicht geen onverstandig idee om uw euro’s bij een koers van circa 50 om te wisselen naar bahtjes, want de munt komt op een gegeven moment in rustiger vaarwater en gaat stabiliseren en wellicht komen dan massaal de kopers terug mede vanwege de lage beurskoersen op de beurs van Thailand (niet denigrerend bedoeld maar de grote Thaise ondernemingen staan genoteerd op de beurs van Singapore).

Dit is mijn vrijblijvende visie op de koersontwikkeling van de Thaise baht en hou ook de verhouding euro/us$ (momenteel 1,38) in de gaten, want ik verwacht een verdere verzwakking van de US$ ten aanzien van de euro. Zinvolle positieve of negatieve reacties zijn welkom, maar graag wel goed onderbouwd!

Meer informatie:

Ruud

Noot: We hoeven in Thailand niet van de honger om te komen want de Thaise overheid bezit nog steeds vele miljoenen tonnen rijst.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Update ‘de kracht van de baht’”

 1. nuckyt77 zegt op

  Ten tijde van de vorige crisis/ watersnood etc werd de baht kunstmatig via nieuwe leningen hoog gehouden. Nu kan men dat eenvoudig weg niet meer betalen. Wat u nu ziet is de werkelijke waarde van de Thaise baht. en die zal de komende tijd nog wel wat dalen.

  Laat ik het anders zeggen: het geld is op.

 2. Ruud zegt op

  Beste Hans,

  In de jaren 80 belegde men in aandelen vanwege het dividendrendement (met name Kon Olie) en een mogelijke stijging van de koers.
  In de jaren 90 gingen veel “nieuwe” beleggers in de markt vanwege de forse koersstijgingen.
  Koers/winst verhoudingen waren zelfs boven de 60 (dit betekent dat bij een gelijkblijvende winst je na 60 jaar de prijs van het aandeel terug zou hebben en deze aandelen hadden geen og een zeer laag dividend). Er waren zelfs aandelen met een koers/verlies verhouding (lees oa Versatel).
  Sinds die tijd hebben de speculanten (lees o.a. Leeson) de markt overgenomen en zijn alleen gebaat bij forse
  koersbewegingen om zo’n hoog mogelijke winst cq bonus op te kunnen strijken.
  Had je 30 jaar geleden je gehele vermogen in Kon Olie belegd dan was je nu zeer rijk geweest als je de aandelen gewoon had aangehouden. Het aandeel geeft jaarlijks een dividendrendement van
  ca. 5 % pj en ik schat dat het aandeel inclusief splitsingen en omzetting naar euro ongeveer het 5 voudige is geworden, ofwel in 9x de inleg inclusief de jaarlijkse dividenden.

  Nu het antwoord van je vraag de wereld aandelen, valuta, derivaten en commodities is in handen van speculanten (lees oa Soros, miljardairs en de grote Banken).
  Mijns inziens wordt de huidige politiek gebruikt om de baht te laten dalen, maar op een gegeven moment komen de speculanten en beleggers terug.
  Alleen de interne problemen in Thailand zijn bijna niet te overzien en dan ook nog dat politieke gekrakeel doet het land geen goed. Maar voor de expat is het zeer aangenaam.

  • kees 1 zegt op

   Ik heb je stukje met veel interesse gelezen.
   Wel is waar ben ik een absolute leek op dat gebied. Trek ik de stoute schoenen aan.
   En waag ik het om je een vraag te stelen.

   Je zegt op een gegeven moment komt de munt in rustiger vaar water en gaat stabiliseren
   Wellicht komen de kopers terug.

   Dan zijn mijn gedachte dat de munt zich weer zal gaan herstellen en langzaam weer op zijn oude niveau terug zal komen. Mijn vraag
   Is zo een proces qua tijds duur bij benadering voorspelbaar. Kan dat bij voorbeeld een kwestie van maanden zijn of gaan daar jaren overheen.

   • Ruud zegt op

    Beste Kees,

    “Vertrouwen komt te voet en gaat te Paard”
    Dit is een bekend gezegde en we zitten nu zeg maar op het paard.
    Vrijdag was de koersdaling bijna niet te stuiten.
    Hij haalde 45,56 en in de avondhandel kwam hij terug op 45,185.
    Je zag op deze vrijdag (zie grafiek) enkele steunaankopen, maar een van de reacties slaat m.i. de spijker op de kop: “het geld is op” om grote steunaankopen te kunnen financieren.

    Maar in het verleden was 50 de hoogste koers en ik verwacht dat op dat moment de speculanten de goedkope (in euro’s uitgedrukt) Thaise aandelen gaan kopen en er vraag komt naar de Thaise baht en de koers langzaam opklimt.
    Er moeten echter niet teveel lijken (lees corruptie en fraude gevallen) uit de kast komen.

    Maar in de enerverende financiële wereld is alles mogelijk. Ik had de cash-crunch op 24 december jl. in China niet zien aankomen, maar de Chinezen zelf ook niet.

    Tot slot:
    Normaliter zie ik de problemen een half jaar tevoren. Hoe dat komt weet ik niet, maar ik denk dat mei 2014 weleens een mooie maand kan gaan worden.
    Resultaten uit het verleden zijn helaas geen garantie voor de toekomst en zo ook deze toelichting.

    Noot: Kijk eens naar de grafieken over 10 jaar, dan kun je zien hoe een valuta hersteld..

 3. Erik zegt op

  Met de QE in US werd lange tijd een enorme hoeveelheid cash dollars in de economie gepompt welke rendement zochten en vonden in Azië. Mede daardoor steeg o. a. de thaise en andere valuta’s daar. Nu er sprake is van afbouw van de QE gaat een groot gedeelte van die dollars weer terug en komt er geen nieuwe cash meer naar Azië. Daardoor staan de valuta’s in Azië onder druk en dalen in waarde door politieke acties in de US. QE staat voor quantitative easing.

  • BA zegt op

   Toch denk ik dat zoals Ruud al terecht verteld dat de tapering van het QE beleid niet de hoofdreden is.

   De koersen op de SET50 zijn al langer aan het dalen en de baht is ook al langer zakkende. Beiden gaan hand in hand. Als aandelenkoersen zakken trekt de buitenlandse investeerder zijn geld terug, maar als de valuta zou zakken ook. Immers als je aandeel in baht genoteerd staat en de baht zakt dan verlies je nog ook al zou het aandeel in baht in waarde stijgen. Het verminderen van het QE beleid hing al langer in de lucht maar is pas deze maand aangekondigd.

   Overigens gingen de koersen in de VS en Europa juist door het dak nadat de afbouw van QE aangekondigd is en het valuta paar EUR/USD staat ook op het hoogste punt in lange tijd. Er stroomt dus een hoop kapitaal richting Europa wat de EUR/THB een handje helpt, in ons geval als expats.

   Die protesten versnellen het spelletje alleen. Waar ze in de investeringswereld vooral een hekel aan hebben is onzekerheid. Je zit niet echt te wachten op aandelen in een bedrijf in een land waarvan je niet weet wat de volgende regering word en wat die gaan doen.

 4. RENE VERHEIJEN zegt op

  De Thai krijgt nu een koekje van eigen deeg.

 5. Erik zegt op

  Ik reageer hier special op de zin waarin gesteld wordt dat Amerika met de FED niet of geen invloed zou uitoefenen buiten de US.

  Met de QE in US werd lange tijd een enorme hoeveelheid cash dollars in de economie gepompt welke rendement zochten en vonden in Azië en daarnaast ook wereldwijd in aandelen. Mede daardoor steeg o.a. de thaise en andere valuta’s daar. Nu er sprake is van afbouw van de QE gaat een groot gedeelte van die dollars weer terug en komt er minder nieuwe cash meer naar Azië. Daardoor staan de valuta’s in Azië onder druk en dalen in waarde door politieke acties in de US. QE staat voor quantitative easing.

  Valuta’s staan dus al onder druk en ik kijk niet raar op als de stockmarkets wereldwijd ook onder de monetaire politiek van de US gaan lijden. Alles wat er gedaan wordt op monetair gebied in de US heeft een enorme invloed wereldwijd. Men is al bijna vergeten dat de ellende die we thans hebben in de EU met de bezuinigingen ook te danken is aan de US.

 6. janbeute zegt op

  Mede met dank aan deze crisis ben ik al enkele weken bezig om mijn Euro gestalt op een FCD account .
  Om te wisselen in de steeds zwaker worden de THB .
  Ik doe dit beetje bij beetje en volg de koers , net als bij aandelen dagelijks .
  Gisteren bijna 50 voor een Euro .
  Was tijdens Songkraan in April rond de 36 a 37 .
  Het is nu tijd om gebruik te maken van deze situatie .
  Zo als het gezegde zegt , de een zijn dood is de ander zijn brood .
  Dus goede raad als je het kunt doen en de saldo hiervoor hebt , en permanent woont in Thailand , bouw nu je reserves op .

  Jan Beute

 7. Ruud zegt op

  Hoi Jan,

  Verstandig om in fases je kapitaal om te zetten.Je krijgt straks een gemiddelde koers,
  want “op de hoogste koers wordt nooit gebeld”!
  Dit betekent dat we achteraf kunnen vast stellen wat het beste moment was.
  Goed advies!

 8. willem zegt op

  Dit is de mening van Ruud, misschien heeft hij gelijk, misschien niet. Wie in de toekomst kan kijken heeft altijd een voorsprong, Als Ruud voor een BANK werkt zou hij wel eens gelijk kunnen hebben, of niet, omdat hij ons op het verkeerde been wil zetten. Ga uit van je eigen inzicht en gebruik niet de mening van derden, die denken de wijsheid in pacht te hebben.

 9. Ivo zegt op

  Ook ik ben van mening dat de koers van de Thaise baht gemanulipeerd wordt om politieke tegenstanders om zeep te helpen. De koers in de afgelopen 15 maanden was onredelijk sterk en een zeer groot probleem voor bepaalde grote zaken-groepen in Thailand. Het lijkt dat zij nu de controle over de manulilatie hebben.

  P.s. Toch even wat geld overboeken naar Thailand.

 10. Nico zegt op

  Interessant deze bijdrage. Leuk voor degene die Euro’s heeft en tegen een mooie koers kan omwisselen.
  Maar nu, degene die THB heeft, hoe beschermt die zich tegen inflatie en dan speciaal tegen hyperinflatie. Diverse regeringen printen geld bij, USA, Europa, Japan, etc.
  Wie heeft advies hoe THB op een spaarrekening waardevast/welvaartsvast te houden? Een spaarrekening of deposito rekening geeft een beperkte rente, een rente die ook nog eens ligt onder de werkelijke inflatie.

 11. Erik zegt op

  Je geeft al zelf het antwoord, middels een spaarrekening kan je niets doen om je te beschermen tenzij de bank zijn credit rente aanpast aan de hyperinflatie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website