De kracht van de Thaise baht

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Opinie
Tags: , ,
30 november 2013

Zes jaar geleden heeft mijn zoon voor het gymnasium een werkstuk gemaakt over de kracht van de US$. Als u nu dit werkstuk zou lezen staat u versteld hoeveel er allemaal van is uitgekomen. Daarom nu een filosofisch artikel over “de kracht van de Thaise baht” , hetgeen waarschijnlijk tot veel discussie zal leiden.

Menigeen kan zich nog herinneren dat ruim 4 jaar geleden de koersverhouding 50 baht voor 1 euro was. In die 4 jaar is de Thaise baht gestegen tot zelfs een moment van 37,50 baht voor 1 euro. Diverse redenen hiervoor zijn inmiddels bekend, maar waar gaat de Thaise baht nu naar toe?

Eerst schetsen we de huidige problemen in Thailand:

 • politieke instabiliteit;
 • wegtrekken van gelden uit Thailand door investeerders;
 • de enorme voorraden rijst opgekocht door de overheid;
 • de enorme bedragen die in dit rijstsysteem zijn geïnvesteerd, hetgeen nu door middel van het uitgeven obligaties moet worden teruggebracht (lange termijn lening);
 • het aangaan van een lening van 2,2 biljoen Thai baht voor het vernieuwen en verbeteren van de infrastructuur;
 • het aangaan van een lening van 350 miljard baht voor waterwerken;
 • de afhankelijkheid van de rijstprijs op de wereldmarkt;
 • de beperkte differentiatie van de producten rijst, rubber, fruit en vis/garnalen;
 • de terugval van de toeristenindustrie o.a. door het niet meer toestaan van de Zero$ reizen vanuit China;
 • de afhankelijkheid van de grote broers China en met name Japan;
 • de gestegen verplichte salariskosten van minimal 300 baht per dag;
 • de diepgewortelde corruptie.

U kunt bij elk punt wel bedenken welke gevolgen zij kan hebben op de economische ontwikkelingen van Thailand. Het positieve is het optimisme van de TAT (Tourism Authority of Thailand) en de overheidsorganen en hun veel te hoge verwachtingen elke keer. Daarnaast durven we natuurlijk de betrouwbaarheid van de gepubliceerde cijfers niet in twijfel te trekken.

Vorige week sprak ik met mijn vriend Pat, die een aantal ondernemingen in Thailand heeft gehad maar duidelijk nu de problemen voor Thailand ziet komen. Hij verwijt dat de boeren alleen maar in rijst geloven, omdat hun ouders dat ook deden en over het waanzinnige verkeersgedrag van Thaien en de vele onnodige ongelukken. Wij moeten echter ons Westerse denken niet loslaten op het Aziatische. Wellicht hebben ze misschien over 50 jaar nog wel gelijk.

In Europa begint alles weer tot rust te komen en er is alweer economische groei (we zijn eerst behoorlijk terug gevallen en dan komt groei vanzelf). Met name Duitsland heeft met zijn politieke stabiliteit, geen minimumlonen en differentiatie van bedrijven alweer het goede pad gevonden. De rest van Europa gaat volgen, zelfs Griekenland. In het kort: De euro wordt stabieler en wederom een goede munt om het geld in te beleggen.

In de USA heeft men een triljoenen schuld (op moment van schrijven 17.852 miljard US$). U begrijpt dat er enkele manieren zijn om deze schuld in te lossen en ik verwacht dat de geldpersen nog wat sneller gaan werken, waardoor de US$ ten aanzien van de euro verder zal dalen. 2 US$ voor een euro sluit ik niet uit over 10 jaar (zie eerste zin van dit artikel). Europa betaalt indirect de staatsschuld van de USA.

De rijkste partij in de wereld is China. In vermogen, in productie, in export en economische groei. Hun bezit in en van US$ is zo enorm dat zij de USA economisch ten val kunnen brengen in enkele uren, maar zij realiseren zich ook dat hun eigen economie daardoor volledig instort, dus kopen zij veel ondernemingen in Afrika en Europa op.

Wat betekent dit voor de Thaise baht?

 • Als de rijstmarkt door overproductie en daarmee een dalende prijs, dan heeft Thailand een enorm probleem.
 • Als de toeristenindustrie afneemt, is het negatief voor de inkomsten voor Thaise ondernemingen en werkgelegenheid.

Zelf geloof ik dat het Thaise protectionisme, de lage educatie en afhankelijkheid van andere landen Thailand op den duur parten gaat spelen en verwacht een verder dalende Thaise baht de komende maanden. Basisredenen: Sterkere US$/Euro verhouding. Sterkere Euro/Thai baht. Afhankelijkheid van investeerders uit het buitenland zoals Japan en Europa. Ook afhankelijkheid van instabiele factoren als reiswereld en politiek.

We gaan zeker de 50 baht voor een Euro op korte termijn (3 jaar) weer zien omdat een economie en differentiatie van producten neemt circa 10 jaar in beslag en in die tussentijd is het land zeer gevoelig voor buitenlandse steun, hulp en investeerders.

Ik geef geen garantie voor de daling maar geloof dat de Thaise economie zeer gevoelig is voor diverse factoren, maar geloof dat er structureel iets moet veranderen anders staan ze op korte termijn op plaats nummer 10 op de lijst met landen met een procentuele te hoge staatsschuld.

Het leven in Thailand wordt op den duur voor expats goedkoper!

Ingezonden door Ruud Hop


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “De kracht van de Thaise baht”

 1. Dick zegt op

  Mooi gesproken , de tijd zal het leren maar de euro is er ook nog lang niet en dat is ook nog eens de vraag of deze standhoudt . Nu lijkt het wel wat beter te gaan eerst nog maar een paar jaar verder kijken,
  Zou wel lekker zijn dat de baht naar 50 gaat .
  Hij staat nu toch wel bijna op 44. dus gaat goede kant op.
  Gr Dick

 2. BA zegt op

  Kantekening bij dat verhaal is dat die piek van 50 baht per euro maar heel erg kort was.

  Dat was niet zozeer te wijten aan de Baht maar meer aan de Euro welke op dat moment even heel erg sterk stond. Zo noteerde het valutapaar EUR/NOK op dat moment ook boven de 10 en de EUR/USD rond de 1.60.

  Als de verhoudingen EUR/USD stabiel blijft dan ben ik er niet zo zeker van of de tijd van EUR/THB 50 zomaar terug komt, ik zie dan eerder dat het ergens tussen de 44 en 48 stabiliseert.

  EUR/USD naar 2, dat zou je normaal gezien het beleid wel denken. Maar aangezien de meeste commodities in USD afgerekend worden blijft de vraag naar USD groot, vooral als de groei in de diverse werelddelen weer terug komt. Ook gaat de FED waarschijnlijk volgend jaar hun QE beleid terugschroeven, waardoor de USD ook wat sterker zou worden.

  Complexe materie dit. De Baht zal tov de Euro nog wel iets verzwakken, maar of de 50 terug komt??

  • Ruud zegt op

   Beste BA,

   Allereerst mijn dank voor je opbouwende kritiek.

   Ik wil reageren op je opmerking dat de periode dat de Thai Baht boven de 50 stond in mijn ogen niet zo kort was. Hiervoor de volgende link:
   http://www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=THB&view=10Y

   Hieruit kun je opmaken dat de baht in 2004 en 2005 boven de 50 stond en wederom in 2008 en eind 2009, dus kun je het mijn inziens geen korte periode noemen.
   Omdat China overwegend “barter”trade wil doen met Thailand (goederen tegen goederen) verwacht ik dat dat een negatieve invloed heeft op de Kapitaal Opbrengsten Balans van Thailand.
   Ik vrees het meeste het instorten van de rijstprijs op de wereldmarkt.

   Kritische opmerkingen zijn altijd welkom, maken mij ook scherper.

 3. Stefaan zegt op

  Dank voor de goede analyse.

  Je vergeet een factor : de grote aantrekkingskracht van Thailand. Veel mensen willen er op vakantie om dat het leuk, veilig en vrij goedkoop is. Als ze politieke en religieuze stabiliteit nastreven, dan lijkt er mij nog een mooie toekomst weggelegd voor Thailand.

 4. Jeffrey zegt op

  Goed artikel,

  Je vergeet, dat los wat er in Azië en Thailand gebeurt, hier in Europa ook veel aan de hand is, De Euro is naar beneden geschoten nadat we in problemen kwamen met landen zoals Griekenland. We krijgen nog een grote rekening voor de kiezen. ‘Schulden in Europa stijgen 100 miljoen euro – per UUR’.

  Maar ik hoop, dat je gelijk krijgt, de koers staat nu het hoogst sinds 2 jaar. 43.55 bath

 5. top martin zegt op

  Hartelijke dank aan Ruud Hop voor het uitstekend artikel. Veel reageerders hebben volgens mij ook gelijk in hun raktie. Vergeet niet, dat Thailand een van de politiek onrustigste landen in zuid-oost Azien is. Kijk maar eens in de geschiedenis na wat hier allemaal de laatste 50 jaar gebeurd is. Tel je daar bij op de tourist onvriendelijk toestanden in Phuket en somd ook in Pattaya, dan is Thailand bezig zich zelf om zeep te helpen. Kijken we dan naar Kambodscha en vooral VBietnam, ga ik er van uit, dat iedereen aan de stranden van Vietnam ligt te zonnen inplaats van in Hua-Hin of Krabbi ?.
  Veel Nederlanders onze generatie kennen Sitges in Spanje en het uitbundige breusende nach- en strandleven daar. Totdat iedere tourist in de gaten kreeg, dat die daar de uitgebuit werden op de meest vreemde en brutaalste manieren. Toen eindelijk de Spannse overheid reageerd, was het voor Sitges al te laat. En wat is Sitges vandaag ?. Wie gaat er nog naat toe ?.Het zou jammer zijn als dit ook met Thailand gebeurde. top martin.

 6. chris zegt op

  Ik ben geen econoom maar verschillende ontwikkelingen zijn tegelijkertijd gaande en hebben een verschillende invloed op de koers van de baht.
  1. het toeristisch imago van Thailand is – ondanks de politieke instabiliteit, die slechts nu en dan ontaardt in gevechten en onlusten – nog steeds goed tot uitstekend. De groei in het toerisme komt niet op naam van de Europese landen maar van landen als China, Rusland en Malaysia. Naar mijn verwachting zal het toerisme met de komst van de AEC blijven groeien, ook vanuit de naburige landen. Wellicht vanuit Europa een daling die niet te wijten is aan het imago van Thailand maar aan de economische situatie in Europa. Zodar de economie zich in Europa herstelt zal ook de toeristenstroom vanuit Europa weer toenemen. Men zal nieuwe oorden ontdekken als de eilanden, Pranburi en Chumporn en wellicht Phuket en Pattaya gaan mijden.
  2. De komende 10 jaar gaat de baby-boomer generatie (wereldwijd) met pensioen. Thailand is nummer 9 wereldwijd als favoriet land om je na je pensionering te vestigen. Er ontstaan hier al expat-retirement omgevingen, niet alleen in Hua-Hin en Cha-am maar ook in bepaalde dorpen in het noorden en noordoosten. Dat zal zeker doorgaan. Met je pensioen kun je hier nu eenmaal meer doen, ook al stijgen de kosten van levensonderhoud.
  3. De prijs van de rijst op dewereldmarkt staat ook de komende jaren sterk onder druk. Myanmar heeft aangekondigd veel meer rijst te gaan verbouwen en exporteren tegen lagere prijzen. Hun historisch nadeel wordt omgezet in een toekomstig voordeel. Probleem in Thailand is dat de bijdrage van de landbouw aan het GDP steeds meer terugloopt (nu nog ongeveer 10 %) terwijl ongeveer 40% van de bevolking daar zijn (lage) inkomen uit haalt. Dat zal en dat moet veranderen. De remedie (ook volgens de Wereldbank) is meer scholing van mensen op het platteland zodat zij in de industrie en de dienstverlening kunnen gaan werken. Daar zijn nu al kwalitatieve tekorten.

 7. Erik zegt op

  Ik zie in de nabije toekomst 2 grote problemen voor Thailand, namelijk:

  Ten eerste, de politieke instabiliteit, op dit moment natuurlijk zeer relevant met zonet weer de eerste gevallen doden in de protesten.
  Hoofdreden natuurlijk weerom de Thaksin clan die de totale controle over de Thaise politiek niet wil lossen!

  De enige reden dat zij aan de macht kunnen blijven (en gedurende deze periode massieve geldbedragen kunnen achteroverslaan) hangt vast aan hun populistische praktijken, dewelke op hun beurt ook nog eens nefast gaan zijn voor de economie. Ze zijn er nu al in geslaagd van Thailand’s positie als nr.1 rijst exporteur kwijt te spelen met hun gekke prijs garantie naar de landbouwers toe.

  Het effect van bovenstaande zal hoofdzakelijk gevolgen hebben in de investeringssector, grote bedrijven verliezen hun vertrouwen in hoe de regering het land leid, als tamelijk recent voorbeeld hoe de overheid de ene loze belofte na de andere de wereld instuurde gedurende de zware overstromingen, met zware schade als gevolg bij een groot aantal multinationale bedrijven waar men in de waan werd gehouden dat alles onder controle was…
  Op het toerisme heeft de hele politieke wirwar zeer weinig effect, zolang natuurlijk er geen gewelddadige betogingen zijn (dewelke spijtig genoeg blijkbaar wel op aan het steken zijn).

  Ten tweede, in de zeer nabije toekomst gaan de grenzen moeten opengaan en gaat Thailand effectief moeten concurreren op gebied van kwaliteit, efficiëntie en noem maar op.

  Dit gaat totaal nefast zijn, Thailand heeft altijd redelijk goed kunnen boeren door all concurrentie weg te reguleren via gekke regels en enorme invoertaksen. Bijgevolg zijn ze niet capabel om deze concurrentie aan te kunnen, de werkethiek is een lachertje, met kwaliteit heeft men altijd een loopje genomen, hun producten moesten toch gekocht worden omdat alles dat beter was kunstmatig extreem duur werd gehouden.

  Daarboven komt nog dat alle zwaardere en minder leuke (maar cruciale) arbeid uitgdelegeerd word aan immigranten van de naburige landen, met name Laos, Myanmar en Cambodja.
  Dit gaat ook al serieuze problemen creëren, de beschikbare immigranten gaan sterk teruglopen wanneer (eigenlijk nu al) de economie in Myanmar op dreef komt en al hun werkers een acceptabel loon kunnen verdienen in hun thuisland!
  En Thailand heeft eenvoudigweg niet de mensen die hun kunnen vervangen, zij gaan dezelfde weg op zoals wij nu zien hier in sommige Europese landen, een massief aanbod van opgeleide mensen in sectoren waar er totaal geen vraag naar hun is, en een massief tekort in sectoren waar de vraag enorm is, net zoals de zogenoemde knelpuntberoepen dewelke wij hebben hier in België.

  Thailand gaat alles degelijk op een rij moeten krijgen, maar de vraag is wie gaat het doen? De Thaksin clan duidelijk niet, de concurrentie is blijkbaar al niet veel beter, wel goede ideeën maar ze krijgen ze niet gerealiseerd.

  Daar komt nog bij dat men zich altijd verschanst achter het “democratisch verkozen” zinnetje, maar wat is democratie waard in een land waar de verkiezingen zodanig corrupt zijn, en waar per definitie de partij wint dewelke het meeste cash geld naar het arme (en numeriek het grootste) gedeelte van de bevolking kan laten vloeien, met bergen beloftes waar deze meestal ongeschoolde groep toch kop noch staart aan krijgt…

  Met al hun beloftes zijn ze er nog steeds niet in geslaagd de kloof tussen de armen en de middenklasse te verkleinen, waarschijnlijk zelfs het tegenovergestelde!

  Ik heb er net iets meer dan 20 jaar gewoond (en kwam er al veel langer), en heb dus de huidige problemen van dag een zien groeien, en voor wat ik nu ga zeggen ga ik waarschijnlijk veel kritiek krijgen, maar Thailand heeft altijd het stabielste geweest, en relatief voortvarend voor de hele bevolking, wanneer het onder militair bewind stond.
  Ik denk dat zeker de ouder generaties voor deze reden graag terug een militaire coup zien komen…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website