Bent u al eens naar Cambodja geweest voor een bezoek aan de Angkor Wat in Siem Reap, de bijna duizend jaar oude tempel, ‘s werelds grootste religieuze gebouw? Toch altijd nog een hele reis vanuit Thailand en het had ooit niet veel gescheeld of u had de Angkor Wat in Bangkok kunnen aanschouwen, zo’n beetje op de plek waar nu het Central World staat.

Geplande ontmanteling

De Khmer-deskundige en historicus Santi Pakdeekham gaf afgelopen week een lezing over een bizar en ambitieus project, dat vandaag de dag grotendeels is vergeten en dat, als het was geslaagd, delen van de Angkor Wat zou hebben verplaatst naar Bangkok. Het was een complot om de Angkor Wat te stelen, dat in  1859 door Koning Rama IV werd uitgebroed, een jaar voor de ontdekkingstocht van de Frans ontdekkingsreiziger Henri Mouhout, die het bestaan van deze enorme tempel onder de aandacht van de gehele wereld bracht.

“Zijn koninklijke wens was om de tempel te laten ontmantelen”, zei Santi, docent aan de Sri Nakarinwiroj University. In opdracht van de koning moesten Siamese troepen naar Angkor reizen en delen van het tempelcomplex te ontmantelen, zodat die konden worden herbouwd in Wat Pathum, dat nu in de wijk Siam van Bangkok tussen twee grote winkelcentrum complexen ligt.

Motief

Santi verklaarde als motief van de koning, dat de Khmer-cultuur diep verweven was met Siam’s monarchie, die zichzelf herkent als afstammend van het eens zo machtige Khmer-rijk. In een eerder stadium drong koning Narai erop aan, dat de Portugese afgezanten ervan overtuigd waren dat zijn dynastie terug te voeren was naar de heersers van Angkor. “De monarchen keken vanuit dat standpunt en hebben sindsdien geprobeerd om het land van hun voorouders te heroveren en suzereiniteit te claimen,” zei Santi tijdens de lezing op de Matichon Academie.

Overigens merkte Santi op dat de provincie waar Angkor ligt, bekend staat als Siem Reap, wat “de nederlaag van Siam” betekent, een gevolg van de mislukte campagne van de Siamese koning Chairachathirat om Angkor in de 16e eeuw te heroveren.

Plan mislukt

Helaas voor koning Rama IV – en gelukkig voor Cambodja – viel zijn plan om Angkor Wat te ontmantelen uiteen. De expeditie werd op weg naar Angkor in een hinderlaag gelokt door wat in de koninklijke kroniek werd beschreven als “300 Khmer Goons”,  waarbij de leider van de groep, Phra Suphanphisarn, en één van zijn zonen gedood werden.

Troost

Als een troost om de macht om de Siamese macht over Cambodja aan te tonen, werd een miniatuur Angkor Wat gebouwd binnen de Emerald Buddha Temple in Bangkok. Rama IV kreeg het echter nooit te zien; hij stierf een jaar voordat het in 1868 werd voltooid.

Alle claims die Siam had over Angkor eindigden  toen de Franse troepen Cambodja binnenvielen en als protectoraat innamen vlak voor het begin van de 20ste eeuw.

Bron: Pravit Rojanaphruk op de website van Khaosod English.

Rating: 4.80/5. From 10 votes.
Please wait...

7 reacties op “Toen Thailand probeerde de Angkor Wat naar Bangkok te halen”

 1. Kees zegt op

  Die claims zijn nooit beëindigd, maar later voorgelegd aan het internationaal hof in Den Haag. (https://historiek.net/internationaal-hof-buigt-zich-over-conflict-preah-vihear-tempel/22044/). Daar is in het voordeel van Cambodja beslist.
  De gemiddelde thai is dat echter amper vertelt door de thaise overheid dus die denkt nog steeds dat het een thais monument is dat onterecht door Cambodja wordt bezet.

  • theoweert zegt op

   Kees praat jij niet over totaal iets anders. Jij heb het over een tempel niet ver van de plaats Kantharalak in de provincie Sisaket. Daar ligt net over de grens in het natuurpark jouw genoemde tempel.

   Maar de tempel Ppreah Vihear-tempel ligt daar ruim 200 kilometer vanaf, deze kan je niet meer vanuit Thailand bereiken. Alleen de couture kan vanuit Thailand nog zien.

   • theoweert zegt op

    Foutje de Angor Wat ligt ruim 200 km van de Preah Vihear Temple.

  • erik zegt op

   Kees, je haalt nu twee monumenten door elkaar. Angkor Wat is heel iets anders dan de tempel op de rotspunt aan de grens, de Preah Vihaer. En dat geschil loopt nog; de tempel is Cambodjaans, de grond moet verdeeld worden tussen beide landen maar het Hof verzuimde een duidelijke uitspraak te doen over waar de grenslijn precies loopt.

  • Marc Dalle zegt op

   Dat gaat over een compleet andere Khmer tempel Preah-Vihaer vlak op de Kambodja-Thai grens. Daar is idd regelmatig nog heisa over door de Thai, ondanks het toewijzen van het Internationaal hof. Het ligt gevoelig voor de Thai en wordt regelmatig opnieuw opgeklopt door de Thaise overheid als bliksemafleider voor andere interne problemen. Maar deze plaats heeft niets van doen met dit verhaal hier of met het veel verder gelegen Angkor in Siem Reap

 2. Kees zegt op

  Ik heb me vergist. Sorry en bedankt voor de rechtzetting

  • khun moo zegt op

   kees,

   Bezoek ankor wat en je zult nooit meer de 2 tempels door elkaar halen.
   Met vliegtuig gemakkelijk vanaf bangkok te bereiken.
   Visum op het vliegveldje te koop.
   Peroonlijk zou ik een entree bewijs voor minimaal 3 dagen nemen en een gids via het hotel regelen.

   Ankor wat stond al in 1980 op mijn lijst.
   Toen vrijwel onbekend en helemaal onbereikbaar
   Door omstandigheden is het 2018 geworden.
   Het is een van de reizen die je eigenlijk zou moeten doen.

   Ga niet op dagen dat chinezen een vakantie hebben.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website