Mekhong (Koy_Hipster / Shutterstock.com)

Mekhong (แม่ โขง) is een Thaise sterke drank met een lange geschiedenis. De goudkleurige fles wordt ook wel de “The Spirit of Thailand” genoemd. Veel Thai noemen het een whiskey maar eigenlijk is het een rum.

Deze gedistilleerde drank is gemaakt van 95 procent suikerriet/melasse en vijf procent rijst. De drank wordt vervolgens gemengd met inheemse kruiden en specerijen om zijn aroma en smaak te verkrijgen. Mekhong is dus geen whiskey maar een rum. Whisky wordt van graan, water en gist gemaakt en rum wordt bereid uit de bijproducten van suikerriet (met name melasse), door fermentatie ontstaat vervolgens alcohol.

Mekhong wordt gedistilleerd, gemengd en gebotteld in de Bangyikhan distilleerderij aan de rand van Bangkok. De drank bevat 35 procent alcohol en wordt vaak gebruikt in een cocktail die “Thai Sabai” wordt genoemd.

Geschiedenis en herkomst Mekhong

De herkomst van ‘Mekhong’ gaat terug naar de tijd dat de productie van sterke drank nog onder controle van de staat was. In 1914 werd de voorloper van deze drank, eigendom van de particuliere Sura Bangyikhan-distilleerderij, overgedragen aan de regering van Thailand om zo onder toezicht te staan ​​van de accijnsafdeling (onderdeel van het ministerie van Financiën). De afdeling kwam destijds met een concessie om geld in te zamelen voor de schatkist en gaf de hoogste bieder toestemming om een sterke drank te produceren en te distribueren binnen een bepaald deel van Siam.

De concessieovereenkomst liep af in 1927 tijdens het bewind van koning Prajadhipok. Het Departement annuleerde vervolgens de concessie voor de distillatie en distributie van gedistilleerde dranken. Daarna op, 1 april 1929, nam het departement zelf de productie van gedistilleerde dranken over. De distilleerderij werd gemoderniseerd en produceerde een nieuwe “blended spirit’ onder een aantal merken, waaronder ‘Chiang-Chun’, die vandaag de dag nog steeds te koop is.

Later verzon de accijnsafdeling een andere gemengde sterke drank met medicinale kruiden. De kruiden en specerijen werden gefermenteerd tot de gewenste smaak, aroma en de juiste alcoholgraad werden bereikt. Het resultaat was een nieuw soort drank die lekker genoeg was om puur te worden gedronken. Het werd verder ontwikkeld tot een “speciale blended spirit” die puur of met als mix prima smaakte en de concurrentie met buitenlandse merken kon aangaan.

In 1941 kreeg de “speciale blended spirit” de huidige naam: Mekhong.

9 reacties op “Thaise Mekhong whiskey is eigenlijk rum”

 1. keespattaya zegt op

  De laatste jaren bij de meeste barretjes in Pattaya niet meer te krijgen. Alleen nog maar Sangsom. Sangsom smaakt ook wel , maar persoonlijk vind ik de Mekhong lekkerder. Gelukkig weet ik nog wel de barretjes in Pattaya te vinden waar ze wel Mekhong verkopen. Heb echter ook wel meegemaakt dat ze Sangsom overgieten in een fles Mekhong.

  • Patrick zegt op

   Het vreemde van de Mekhong ‘rum’ is dat het een jaar of 15 geleden voor ongeveer 160 thb te koop was.
   Opeens was het geheel verdwenen uit de handel waarna het een aantal jaren later voor een veel hogere prijs op de luchthaven te koop was.
   Vond de Mekong goed te drinken, en ja Regency is lekkerder, qua smaak te vergelijken met cognac, maar aanzienlijk duurder dan de Mekong, hoewel nu zal het prijsverschil wel kleiner zijn.
   Helaas drink ik het vanwege gezondheidsredenen beide niet meer.

  • Jan Kramer zegt op

   Met belangstelling heb ik het art. over de Mekhong Whisky/Rom. gelezen Misschien een tip dan moet je de Honderd Piper eens proberen. Geweldig drankje.
   Groetjes Jan Kramer

 2. Louis zegt op

  Ik dronk in Thailand altijd Regency, aangelengd met cola. Die smaakte mij beter dan Mekhong of Sangsom.

 3. Gringo zegt op

  Goed artikel, maar wat ontbreekt is het antwoord op de vraag waarom Thaise whiskey eigenlijk rum is.
  Om het verschil te leren kennen vond ik deze wel interessante link:
  https://nl.esperantotv.net/rum-whisky-een-vergelijking-en-wat-beter-om-te-nemen

  • Cornelis zegt op

   Dank voor de link, Gringo, maar wat een vreemd artikel! Onsamenhangend en op sommige punten volstrekt onjuist!

 4. endorfun zegt op

  Alleen minderwaardige distillaten worden aangelengd met andere vloeistoffen.

  Een goed product drinkt men puur.

 5. Adje zegt op

  Waar is de onderbouwing dat het eigenlijk rum is?

  • Staat in het artikel. Whisky wordt van graan, water en gist gemaakt. Rum wordt bereid uit de bijproducten van suikerriet (met name melasse) of soms uit vers suikerriet sap of suikerrietsiroop. Door fermentatie ontstaat alcohol.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website