(Phairot Kiewoim / Shutterstock.com)

The Sydney Morning Herald komt met het verhaal dat Thaise dissidenten in rep en roer zijn om een voorgenomen emigratie naar, dan wel het voornemen voor een langdurig verblijf in Australië door Rienthong Nanna.

Wie is Rienthong Nanna? Een man van 63, arts, ziekenhuisdirecteur in Bangkok, gepensioneerd politiegeneraal en hij staat bekend als een van de grootste ijzervreters die Thailand heeft als het gaat om het Huis. En juist die man wil naar Down Under om het familiebezit te onderhouden en te gaan bewonen.

Als je de verhalen mag geloven, verhalen die al jarenlang lopen, vormen bedreigingen naar dissidenten en hun familie tot zijn favoriete bezigheden. Veel mensen met kritiek op de overheid, die opgepakt dreigden te worden op het Lese Majeste artikel in de grondwet, hét handvat bij uitstek om van politieke (zakelijke, persoonlijke) tegenstanders af te komen, zijn mede door hem het land uit gevlucht, onder meer naar Down Under.

In bijgaand artikel worden enkele namen genoemd van de honderden dissidenten die Thailand ontvlucht zijn. Niet genoemd is Nanna’s oproep tot ‘Berufsverbote’ voor studenten die kritiek hebben op overheid en monarchie.

Zit de Thaise overheid hier achter? Of: hoe ernstig is dit?

Verhalen te over in de wereld. Mensen zouden nucleair vergiftigd zijn of geliquideerd door geheime commando’s; je leest wel van Rusland, van Noord-Korea, van Grijze Wolven, maar hoe waar is het vermoeden dat die staten er zelf achter zitten?

Bekend is dat Thailand, Laos, Cambodja en Vietnam warme relaties onderhouden die voorzien in het oppakken en uitleveren van elkaars dissidenten. Mensen verdwijnen ‘spontaan’ en duiken op in een cel in een buurland. Of worden met beton in de buik aangetroffen in de Mekong.

En de heer Nanna? Zou die niet gewoon het huis van zijn vader in Down Under willen bewaren en er wonen ? Of wil hij wraak nemen op gevluchte dissidenten door alsnog ‘de klus’ af te maken?

Ik geef je de link. Oordeel zelf.

https://tinyurl.com/5a5h26yf

17 reacties op “Terecht onrust over een Thaise ijzervreter die in Australië gaat wonen?”

 1. Tino Kuis zegt op

  Goed dat je dit verhaal plaatst, Erik. Ik raad iedereen aan het artikel in de link te lezen.
  Dokter Rientong is een akelige man. Hij is juist degene die de reputatie van het Koninklijk Huis schade toebrengt.

 2. Chris zegt op

  Ben hier tamelijk laocniek nodig. Een storm in een glas water.
  D redenen:
  – als meneer Rientong zo’n ijzervreter is en disidente wilopppaken kan hij atuurlijk veel beter naar UdonThani of Khon Kaen verhuizen. Daar wonen er duizenden, In Australie,schat ik, nog geen 100.
  – Die dissidenten wonen zeer waarschijnlijk in Melbourne of Sydney (meer werk en je valt minder op) en Rientong gat in Perth wonen. De afstand Perth-Melbourne is 3,500 kilometer. Beetje ver voor je werk
  – ik acht de Australische regering zeer wel in staat om in te grijpen als Rientong dingen doet die in dal land niet mogen..
  Afhankelijk van je voorkeur zijn er dit moment heel wat akelige mannen en vrouwen: Trump, Musk, Bolsanoro, Rutte, va Leijen, Neymar, Ronaldo, prins Harry en ga zo maar door. MIjn overbuurman is een beetje gek, dagelijks dronken en heeft een pistool. Daar ben ik banger voor.

 3. Tino Kuis zegt op

  Tijdens zijn geboortedag toespraak in 2005 zei koning Bhumibol dat hij niet verheven was boven kritiek. Hij zei:

  “Ik moet ook worden bekritiseerd. Ik ben niet bang voor kritiek want dan weet ik wat ik verkeerd deed. Als je zegt dat de koning niet bekritiseerd kan woren dan zeg je dat de koning niet menselijk is. Als je zegt dat de koning niets verkeerd kan doen dan behandel je hem niet als een mens en kijk je op hem neer. De koning kan iets verkeerds doen.”

  • TheoB zegt op

   Zijn zoon en volgelingen als Rienthong Naenna hebben daar blijkens hun acties een heel andere mening over.
   Rienthong schroomt niet om politiek andersdenkenden te intimideren door het publiek maken van hun persoonlijke informatie en zijn medestanders op te roepen het ‘vuil van de natie’ op te ruimen.
   Hij heeft zelfs gezegd dat hij en zijn ziekenhuis politiek andersdenkenden geen medische zorg zal verlenen en daarmee schendt hij ook zijn eed van Hippocrates.
   Die vent is volgens mij een intolerante antidemocraat van het laagste allooi.

   • Tino Kuis zegt op

    Een jonge vrouwelijke arts in zijn ziekenhuis ondertekende een petitie tegen geweld tijdens demonstraties. Rientong ontsloeg haar.

   • Chris zegt op

    Ja, en daar zijn er veel meer van, in elk land overigens……..en ook mensen met meer macht dan hij.
    Als hij werkelijk steun zou krijgen van de top in dit land, zouden er al veel meer dissidenten zijn opgepakt, in allerlei landen. En dat is niet het geval.

    • TheoB zegt op

     Dat hij door de top in dit land niet teruggefloten wordt zegt mij al genoeg.

    • Tino Kuis zegt op

     Het spijt me te moeten zeggen Chris dat je te weinig afweet van dokter Rientong Nanna en zijn Rubbish Collection Organisation. Hij wordt wel degelijk op allerlei manieren gesteund door het leger en leden van de Privy Council. De bedoeling is natuurlijk vooral om angst aan te jagen. Lees:

     https://www.asiasentinel.com/p/thailand-shuts-strong-opposition-voice

   • Tino Kuis zegt op

    TheoB, op de Facebookpagina van de Rubbish Collection Organisation van Rientong werd eens de naam genoemd van een dissident in Chiang Mai. Op die pagina werd vervolgens mannen opgeroepen de 16-jarige dochter van de dissident te verkrachten. Waarom is Rientong nooit aangeklaagd?

    • Chris zegt op

     Hoeveel mensen worden er dagelijks met de dood bedreigd?
     En hoeveel van hen worden echt vermoord?

     Ja, het gaat over angst met 112 op de achtergrond.
     Maar de echte ijzervreters werken in het geniep en niet via Facebook.

     • Tino Kuis zegt op

      Je hebt vast wel wat ontwijkende antwoorden hierop, Chris.
      Drie dagen na bedreigingen op de sites van Rientong werd in april 2014 dichter en anti-112 activist Kamol Duangphasuk vermoord in Chiang Mai.

      • Erik zegt op

       Tino, ik heb daarvan een artikel gevonden in The Guardian met een beschrijving van de persoon Kamol die aanhanger was van de Thaksin clan en tegenstander was van art 112. Ik zal eens zoeken naar vertalingen van de gedichten.

       https://www.theguardian.com/world/2014/apr/23/thai-pro-government-activist-shot-dead

 4. Pieter zegt op

  Helemaal met je eens Chris. Er worden in alle landen van de wereld zoveel mensen vermoord door allerlei fout-politieke figuren met geld, macht en/of ideologie dat het absoluut niets uit maakt wat in Thailand gebeurt. Gelukkig dat jij nu met pensioen zijnde alle tijd hebt om mensen als Tino Kuis en Rob V. van repliek te dienen, want anders zou ons mooie lieflijke Thailand toch wel in een kwaad daglicht terecht komen.

  • Erik zegt op

   Okay Pieter, jij vindt Thailand lieflijk. En jij vindt moorden niets uitmaken, schrijf je zelf, want ‘het gebeurt in alle landen van de wereld…’

   Vraag me af wanneer jouw ogen open gaan. Pas als het jou raakt? Maar dan is het te laat….

   • Ik vrees dat je de reactie van Pieter niet goed begrijpt. Lees hem nog eens. Het is sarcastisch bedoeld.

    • Erik zegt op

     Gelukkig maar! Want iedere politieke moord is er een teveel….

  • TheoB zegt op

   Ach ja Pieter.
   Chris spreekt uit jarenlange ervaring van online en fysieke bedreigingen van verschillende soort door intolerante figuren, daarom kan hij er laconiek over doen.

   PS: het was mij ook niet meteen duidelijk dat jouw reactie sarcastisch bedoeld was.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website