(Julie Clopper / Shutterstock.com)

Sriracha saus, een scherpe chilisaus, is enorm populair in de Verenigde Staten. Je kunt het vinden in een typisch Vietnamees restaurant. Het wordt gebruikt als specerij voor noedels, bijvoorbeeld met een Pho-soep, je mengt het in de bouillon met hoisinsaus.  

Een saus met de naam van Sriracha, een kleine stad iets ten noorden Pattaya, in een Vietnamees restaurant? Ik wilde weten hoe dat zat.

Huy Fong Foods

De meest bekende Sriracha saus in Amerika komt uit van Huy Fong Foods in Californië, Dit bedrijf is opgericht door David Tran, een Vietnamese Amerikaan. Hij begon er mee rond 1980 met een eigen recept, dat geïnspireerd zou zijn door de Thaise hete saus gemaakt in Sriracha.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Sriracha saus is best interessant. Zo’n 80 jaar geleden maakte een Thaise man van Chinese afkomst uit Sriracha, Gimsua Tinkrachang, een “nam phrik” saus voor zijn uitgebreide familie. Zijn docher Thanom maakte er een chilisaus van en verkocht het met groot succes als “Sriracha Panich” saus op de lokale markt. Uiteindelijk werd de business verkocht aan een andere firma, Thaitheparos, die het op de markt bracht als “Phu Khao Thong Hot Sauce”. De naam is een verwijzing naar de naam van de oorspronkelijke bedenker, Gimsau , dat letterlijk vertaald “Gouden berg” betekent.

Sriracha saus in Thailand

In Thailand wordt de Sriracha saus vooral gebruikt als een soort dipsaus voor kipgerechten en omeltten. Een ander merk dan de Phu Khao Thong Hot Sauce is de “Sriracha Koh Loi”, dat ook van oorsprong uit Sriracha komt. Tegenwoordig zijn er meerdere merken Sriracha saus te vinden in de supermarkten.

Smaakverschillen

De ene Sriracha saus is de andere niet, want er zijn nogal wat smaakverschillen te ontdekken tussen de verschillende merken. De Amerikaanse Sriracha saus is scherpt tot zeer scherp en pittig van smaak, terwijl de Thaise Sriracha saus wel scherp is, maar tegelijkertijd ook zoeter. Veel suiker dus, iets wat we van Thaise voedingsmiddelen eigenlijk wel gewend zijn.

Tenslotte

Op zoek naar meer informatie over Sriracha saus zag ik meerdere websites, zoals: www.sriracha-saus.nl/sriracha en
www.bangkokpost.com/life/social-and-lifestyle/640796/the-search-for-sriracha

Ook zijn er op YouTube enkele video’s te bekijken over onder meer David Trang en de productie van Sriracha saus.


» Laat een reactie achter


Rating: 4.80/5. From 5 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website