Plannen voor internationale fruit export

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
11 februari 2018

Tijdens een kabinetsvergadering in de oostelijke provincie Chanthaburi is een goedkeuring verleend aan het voorstel om de fruitexport te promoten.

Minister van Handel, Sontirat Sontijirawong zei dat het kabinet instemde met het voorstel om Thailand een belangrijke rol te laten spelen in de wereldhandel in tropische vruchten. Daarvoor zal het niveau van productie en verwerking van fruit naar een hoger plan gebracht moeten worden zodat het aan internationale maatstaven voldoet. De verpakking is eveneens een punt van aandacht. Er zullen nieuwe verkoopkanalen aangeboord moeten worden om het Thaise fruit onder de internationale aandacht te brengen.

Lagere rentes zullen bij leningen verstrekt worden om de investeringen in de Thaise fruitsector te stimuleren.

De minister van Handel heeft onthuld dat in verschillende provincies promotieactiviteiten zullen worden gehouden om de consumptie van Thais fruit te verhogen, met name in provincies met een hoge koopkracht of toeristisch potentieel. Tegelijkertijd zal de export van Thais fruit door het ministerie worden ondersteund.

Echter een zeer belangrijk punt wat kennelijk over het hoofd gezien wordt, is het gebruik van gevaarlijke pesticiden en dat nog steeds in grote hoeveelheden, zoals het zeer gevaarlijke paraquat in de landbouw gebruikt wordt. Zolang Thailand niet voldoet aan internationale normen wat betreft het gebruik van bestrijdingsmiddelen, kunnen ze de grootse plannen van wereldhandel in tropisch fruit wel vergeten.

2 reacties op “Plannen voor internationale fruit export”

 1. Jasper zegt op

  Ik eet inderdaad zo weinig mogelijk fruit hier om niet te veel gif binnen te krijgen. Soms zit er zoveel op (er wordt ook nog gespoten binnen 6 weken van de oogst!!) dat je de bitterheid gewoon in de mango bijvoorbeeld terugproeft onder de schil.

  Men zal dus eerst verder moeten moderniseren (en mechaniseren!) binnen een goed verifieerbaar controlesysteem (haha, THailand, lachen) wil het met een concurerende positie op de export markt iets worden.
  Idem bij de makro. Staat met GROTE letters bij de vers vlees afdeling: cold chain from begin to end!
  Ik heb met eigen ogen het diepgevroren/koude vlees zien staan aan de achterdeur. Stond er 5 uur later nog, in een poel van bloederig smeltwater. Wordt daarna net zo makkelijk verkocht.

 2. Daniël M. zegt op

  Meer fruit voor export? Minder fruit voor de binnenlandse markt!

  Dus de prijzen zullen stijgen door de grotere vraag. Goed voor de fruithandelaars, slecht voor de gewone Thai.

  Mijn Thaise echtgenote vond tijdens ons recente bezoek aan Thailand ook al dat de prijzen van het fruit gestegen waren…

  Oh ja, wat dat gif betreft… Wordt dat in Europa gekontroleerd? Of gaat dat gekontroleerd worden?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website