Oplichtend zeewater in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond, Opmerkelijk
Tags: ,
11 juli 2020

Bioluminescent plankton in Khok Kham (Samut Sakhon)

Afgelopen tijd was in de media in Nederland te lezen dat op sommige avonden een boeiend natuurverschijnsel aan zee te zien valt. Op sommige plekken langs de kust geeft het water een opgloeiend “licht” te zien.

Ook in Thailand komt dit verschijnsel op een aantal plekken voor. In elk regenseizoen in de periode juni, juli is dat aan de Bang Saen Beach waar te nemen. Overdag valt er niets bijzonders te ontdekken, maar ‘s avonds wordt het plankton, wanneer dat verstoord wordt, geactiveerd  als een soort afweermechanisme tegen roofdieren. Vooral op plekken waar het zeewater met plankton op dokken en zeeweringen botst. Dan komt er een chemische reactie op gang, die het lichtverschijnsel veroorzaakt.

Ook op andere kusten in Thailand komt dit fenomeen voor. Het gehele Krabi gebied staat er bekend om en met name het strand van Ton Sai en de Maya Bay. Hier wordt weer gesproken van de periode tussen november en mei als beste tijd van het jaar om “gloeiende” plankton rond de nieuwe maanfase te zien. Er worden zelfs verschillende excursies georganiseerd zoals snorkelen. Er ontstaat een optische illusie van een fantasiewereld van Avatar en is de meest indrukwekkende zwem ervaring in zee, die men ooit gehad heeft.

Elders in de wereld zijn eveneens indrukwekkende plekken te vinden zoals bij de Maldives, Hong Kong en overigen.

Bron: www.travelmarbles.com/10-places-where-to-swim-with-bioluminescent-plankton-this-summer/

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Oplichtend zeewater in Thailand”

  1. jr zegt op

    zeevonk is over alle zeeen te zien.als de omstandigheden gunstig zijn


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website