Negrito’s in Thailand

Door Erik Kuijpers
Geplaatst in Achtergrond, Geschiedenis
Tags: ,
3 juli 2022

Sakai (Jungle Tribes, The Negrito of Thailand) and family at Buddha Uttayarn Borvorndham located in Yantakao Distric of Trang (kunanon / Shutterstock.com)

Mani, kinderen van de regenboog

‘Komt dat zien: geen mens, geen dier.’  We schrijven 1994. Als op Phuket toeristen een dagje hebben gevist op de ‘sailfish’ klinkt het ‘Komt dat zien, komt dat zien. Zie deze ongelooflijke schepsels’.  Het is als circusvertier waar Mani mensen ten toon worden gesteld. De zogende vrouw met blote borsten met naast haar man en zoon die met een blaaspijpje ballonnen kapot schieten. Bang en verlegen. De Thaise toeristen betalen 25 baht.

Negrito is de internationale benaming. Afkomstig van pygmeeën; negroïde mensen die nog voorkomen in dit deel van de wereld. Negrito is een Spaans/Portugees verkleinwoord voor negro. Ze hebben ook trekken van Papoea’s en Aboriginals. Andere namen zijn Senoi, Orang Malayu Asli, Semang en tot de laatste groep horen stammen als Kintaq, Jahai, Mendiq, Bateq, Onge en andere namen en verbasteringen.

Sporen van hen zijn ook gevonden in Europa en op andere continenten. Mensen uit het stenen tijdperk die met name in Thailand er eerder waren dan de Thai. Zoals de Orang (=mens) Malayu Asli. Deze groepering leeft in het natuurgebied Taman Negara National Park dat je vindt tussen Penang en Kuala Lumpur in Maleisië aan de oostelijke kant van het land. De groep mengt zich langzaam met de andere inwoners.

De Mani in Thailand

Mani betekent ‘mens’ in hun taal maar in Thailand wordt de naam ‘Sakai’ gebruikt, een woord afkomstig van het Maleise woord voor ‘wilde’ en ‘slaaf’. Een heel oude Thaise naam voor hen is ‘Ngo Paa’, letterlijk vertaald ‘ramboetan van het bos’ en die naam vertelt van hun kroeshaar dat wat lijkt op de schil van de ramboetan.

Ze hebben een erg donkere huidskleur en dat betekent achterstelling in de Thaise maatschappij. Ze leven in isolement in het natuurpark Khao Bantad Wildlife Sanctuary in de provincies Trang, Patthalung en Satun, op de kaart grofweg gesitueerd tussen de wegen nummer 4 (N) en 406 (Z).

Deze jongen werd in 1900 gefotografeerd door Koning Rama V in Patthalung.

Hun aantal wordt geschat op een 300 mensen slechts en ze leven van de natuur. Slapen in simpele hutten en eten wortels en vruchten. Ze jagen op kleine dieren met blaaspijpen en het gif maken ze uit boomharsen. Deze mensen leven in isolement, teruggetrokken, en vermijden zoveel mogelijk contact met de landbouw- en veeteeltmaatschappij om hen heen. Hun woongebied wordt bedreigd door illegale kap, jacht en rubberwinning in de staatsbossen. Ze worden teruggedrongen, soms gedwongen tewerk gesteld in rubberwinning en soms ziet men ze als kermisattractie.

De kinderen van de regenboog in gevaar

Ze zien zich zelf als kinderen van Hong, de regenboog-slang die zijn staart opeet om de nacht te maken. Worden bewaakt door grootmoeder Maan die over ze waakt als ze weer eens hun woonomgeving moeten verlaten en te voet met hun schamel bezit een ander deel van het woud opzoeken.

Als bescherming van het nationale bos en de natuurparken niet ras verbetert en men niet snel geen oogje meer toeknijpt voor illegale activiteiten dan zal deze groep verdwijnen.

Rating: 4.93/5. From 14 votes.
Please wait...

8 reacties op “Negrito’s in Thailand”

 1. Johnny BG zegt op

  Ik zal hopelijk niet de eerste zijn die van deze stam nog nooit gehoord heeft maar het is heel interessant hoe dat in het verleden is gegaan.
  Voormalige familie woont in Zuid Thailand en binnen de familie zit er wel een DNA dingetje qua ramboetan haar en donkere huidskleur terwijl de ouders er “Thai” uitzien. En als je er op ging letten dan zag je veel meer zuidelijke Thai met deze haardos.
  Nu leven die stammen op zichzelf maar hoe zal dat in het verleden zijn geweest toen alles nog vooral jungle was en de Thai naar het zuiden afzakte om de jungle te exploiteren cq te vernietigen?

 2. Harry Romijn zegt op

  De eerste golf Homo-sapiens mensen “out of Africa”, rond 90K jaar geleden. De origine van menig negroïde volksstam vanaf India tot aan de Papua’s en Aboriginals.
  Niet altijd “gewaardeerd” door de 2e golf, waar huidige Europeanen, Aziaten en Indianen vanaf stammen.

  • Alphonse Wijnants zegt op

   Er is nu nog slechts één soort hominiden, nl. de homo sapiens – itt bv de haaien waar er zeven soorten van zijn. Of van insecten waar er duizenden soorten van zijn.
   Dus alle mensen heden op aarde stammen allemaal af van de Sapiens, zowel Papoea’s als Fransen, Thai of Sioux-indianen.
   De Europeanen afscheiden van de Papoea’s of Aboriginals is evolutionair onjuist.
   Tot 35 000 jaar geleden waren er nog twee soorten mensen, nl. de Neanderthaler en de Sapiens. Tot 200 000 jaar geleden waren er nog een vijftal mensensoorten, naast de Neanderthaler, ook nog de homo Rudolfensis, de homo ¨Pekinensis (in China) en de homo Javanensis (in Indonesië). Die soorten evolueerden ca. 500 000 jaar geleden.
   Wat de Indianen betreft, die bevolkten Amerika slechts 15 000 jaar geleden als immigranten uit Siberië, daar waar de Sapiens van Europa al 35 000 jaar geleden zijn grotten in Spanje en Frankrijk opzocht, maar zoals je zegt van ca. 100 000 jaar geleden een trek uit Afrika maakte. Australië werd al 40 000 jaar geleden bevolkt door Sapiens.
   Sterft er een haaiensoort uit, dan zijn er nog zes andere haaiensoorten. Sterft de soort mens uit, dan bestaat er geen mens meer… Poetin blijkbaar een zorg.

 3. Niek zegt op

  Negrito’s leven ook in enkele regio’s in de Filippijnen.

 4. Stefan zegt op

  Op YouTube vond ik 3 interessante reportages.
  “The silent voice of the Mani people”
  “Phattalung on Singapore TV”
  “Sakai Tribe, Jungle Dwellers”

 5. Lydia zegt op

  50 jaar eerder in 1958 op de wereldtentoonstelling in Brussel werden mensen uit Belgisch Congo in hokken tentoongesteld. Zo kon men ze daar bekijken en zien hoe ze in hun land leven. Krankzinnig. Die wereldtentoonstelling duurde een jaar. Of die mensen later nog teruggebracht zijn weet ik niet. Het Atomium staat er nog in het jubelpark.

  • Pieter zegt op

   Ja,
   Belgie en Kongo..
   Wat zich daar afgespeeld heeft = VERSCHRIKKELIJK!!!
   https://gent.bibliotheek.be/catalogus/daniel-vangroenweghe/rood-rubber-leopold-ii-en-zijn-kongo/boek/library-marc-vlacc_7622568

  • Alphonse Wijnants zegt op

   De ‘show van de negers’ uit Kongo op de Wereldtentoonstelling (= Expo) uit 1958 was al eens in 1897 in een toenmalige wereldtentoonstelling voorgedaan. Toen haalde Leopold 2 ca 267 Kongolezen (id est Belgische staatsburgers van de laagste rang) naar Tervuren en stelde ze tentoon. Er stierven er een zevental. De andere werden terug naar Kongo gebracht.
   In 1958 hetzelfde scenario! Maar met minder ‘negers’. Overigens leefden ze niet in hokken, maar in hotels, ze gingen tijdens de werkuren gewoon in de strooien hutten op de Expo zitten. Het duurde niet lang, en dus geen jaar!!!
   Het was vlak voor de Onafhankelijkheid van Kongo in 1960. De ‘negers’ waren al veel slimmer en toen enkele blanke kinderen na een week met bananen gooiden en apengeluiden maakten, hielden ze het voor bekeken en weigerden nog verdere medewerking. Ze werden na enkele weken op een boot richting Kongo gezet.
   Tot zover alles ok.
   Ik heb wat moeite met mensen die anno 2022 dit alles erg en mensonterend vinden en het verleden onmenselijk… Als zij in 1958 twintig tot tachtig jaar geweest waren, hadden zij de tentoongestelde ‘negers’ als minderwaardig gevonden en gespot, zeker weten! iedereen dacht toen zo.
   Overigens zouden ze beter verontwaardigd zijn over de apengeluiden die nu nog altijd in Belgische en Europese voetbalvelden gemaakt worden… Dan hoor ik niemand. Het is makkelijker iets van 60 jaar geleden te veroordelen dan van nu 2022.
   Tenslotte heeft WT 1958 ervoor gezorgd dat de ‘revolutionaire Kongolezen’ elkaar in Brussel konden ontmoeten en plannen smeden om de macht over te nemen in 1960. Onder andere Lumumba die na de onafhankelijkheid gestuurd door België de macht greep en in opdracht van de toenmalige Belgische regering en het koningshuis vermoord is wegens te revolutionair… Lees: de mijnen en fabrieken met Belgisch francofoon kapitaal en kapitaal van ons vorstenhuis in gevaar bracht… Nee, de bijna heiligverklaarde koning Boudewijn 1 hakte geen handjes af zoals zijn overgrootvader… maar hij heeft wel ongenadig in bloed, tranen en moorden zijn familiekapitaal verdedigd. In België ook onbekend… Of willen we het niet weten?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website