Moord op een etnische Karen milieuactivist

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
15 november 2019

Kaeng Krachan National Park

Een Thaise rechtbank in Bangkok heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen het voormalig hoofd van een groot nationaal park en drie parkwachters. Zij worden beschuldigd van het doden van een etnische Karen milieuactivist.

Een speciale onderzoekscommissie houdt zich bezig met het onderzoek van Porlajee Rakchongcharoen, die voor het laatst gezien zou zijn toen hij door vier ambtenaren gevangen was genomen in het Kaeng Krachan National Park in april 2014. Deze vier verdachten worden nu geconfronteerd met het onwettig vasthouden van de persoon, diefstal en het verbergen van het lijk.

Porlajee had de Karen gemeenschap geholpen in een rechtszaak tegen park chief Chaiwat Limlikitaksorn, omdat Chaiwat de bewoners uit het park probeerde te verdrijven door hun huizen te verbranden. Deze mensen woonden al generaties langin het gebied. Volgens Chaiwat zou Porlajee gearresteerd zijn wegens het illegaal verzamelen van wilde honing. Hij zou echter na een waarschuwing vrijgelaten zijn.

Echter dit jaar werden de verbrande stoffelijke resten van Porlajee teruggevonden in een olievat. Aan de hand van DNA-testen werd zijn identiteit vastgesteld.

De zaak staat op een lijst die is opgesteld door de hoge commissaris van de VN voor de mensenrechten van 82 slachtoffers die in Thailand verdwenen sinds de jaren tachtig, waaronder activisten die kritisch staan tegenover het staatsbeleid of ambtenaren. Tot nu toe is geen van deze gevallen is opgelost en niemand is vervolgd.

Een belangrijke reden hiervoor is dat het strafwetboek van Thailand de verdwijningen niet herkent als een strafbaar feit. Nu dat Thailand het Internationaal Verdrag voor de bescherming van alle personen getekend heeft, zal dit ook gevolgen hebben voor verder onderzoek in Thailand, zoals nu in de zaak van Porlajee Rakchongcharoen.

Porlajee, die dertig jaar oud was toen hij verdween, laat zijn vrouw Phinnapha Phrueksaphan en vijf kinderen achter.

Bron: Pattaya Mail

3 reacties op “Moord op een etnische Karen milieuactivist”

 1. Rob V. zegt op

  Het blijft bizar dat verdwijningen ongestraft blijven, zonder lijk doet men niks. Zie is de verdwijning van advocaat Somchai ondanks dat er goede aanwijzingen waren wie de daders waren (politieagenten!). Nu heeft in de zaak van deze activist Billy de DSI bewijsmateriaal gevonden die die politie niet kon vinden (opzet?), dankzij een stukje bot is het nu wel duidelijk dat Billy dood is en kan men wat gaan doen. Of de verantwoordelijken daadwerkelijk achter tralies belanden? Het zou een unikem zijn. Op de lange termijn zal het met de mensenrechten wel goed komen, dat zou een door mij gewenste breuk zijn met hoe dat tot nu toe gaat in dit soort zaken.

 2. brabantman zegt op

  Helaas is het in Nederland niet anders met z.g. niet opgeloste zaken. Enkele voorbeelden. De branden bij de Makro en Shell in de jaren 80, de aanslag op Janmaat zijn vrouw, de inbraken bij Economische Zaken, het auto-ongeluk van Van Traa, bomaanslagen bij BASF in Arnhem, de eenling? achter de moord op Fortuyn, de lijst is te groot om dit hier allemaal neer te pennen. Wel opvallend, alles uit een bepaalde hoek (Duyvendak en vrienden ?) waarbij door een hogere macht de zaken bedekt werden.

 3. Rob V. zegt op

  Dat is toch geen vergelijk beste Brabantman? Het gaat in Thailand om stelselmatige verdwijningen, moorden, gevangennemingen, huisbezoekjes en dergelijke vormen van onderdrukking en initimindatie door ambtenaren jegens vervelende Thaise burgers die met hun vingertje stonden te zwaaien. Dat is wel wat anders dan o.a. een complottheorie achter een moord door een linksextremistische gek hier in Nederland.

  https://www.thailandblog.nl/achtergrond/gedwongen-verdwijningen-in-thailand-worden-nooit-bestraft/
  https://www.thailandblog.nl/achtergrond/straffeloosheid-en-mensenrechten-in-thailand/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website