Nieuwe maatregel tegen overlast wilde olifanten

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond, Flora en fauna
Tags: , , ,
29 augustus 2016

In het dorp Pana nabij Chantaburi hebben bewoners allerlei maatregelen genomen om hun gewassen veilig te stellen. Elektrische afscheidingen, vuurwerk en zelfs het veranderen van gewassen hebben de wilde olifanten niet tegengehouden. Er is nu een nieuwe methode bedacht om de olifanten tegen te houden: bijen.

Uit een onderzoek aan de Oxford universiteit en succesvol gebruikt in Afrika is gebleken, dat olifanten bang zijn voor bijen. Het probleem speelt vooral in de oostelijke provincie van Chantaburi met dichte wouden nabij de dorpen, waar men rijst, cassave en ananas verbouwd. Daar leven nog circa 3.000 wilde olifanten, maar het leefgebied van de olifanten wordt steeds kleiner.

Twee jaar geleden begonnen de olifanten steeds meer de oogst mee op te eten; de kudde liet een groot spoor van plat getrapte grond achter. Verandering van gewassen mocht niet helpen, zelfs pompoenen werden platgetrapt en soms zelfs gegeten.

Het Wildlife research station adviseerde om grote bijenkorven te plaatsen. Het is een constructie, die niet op de grond staat maar op ooghoogte. Als de omheining aangeraakt wordt, beweegt de korf en de bijen vliegen geagiteerd naar buiten. De olifanten vrezen het geluid van een zwerm bijen en de steken, die daarbij vaak samen gingen. Eerst dacht Boonchu Sirimaha, een van de dorpsbewoners binnen dit project, dat dit niet zou werken. Maar twee maanden later bleek het tegendeel waar te zijn. De olifanten kwamen niet binnen het afgebakende gebied, zij schijnen niets te vergeten.

De keerzijde is dat het project niet voor grote landbouw gebieden mogelijk is vanwege de kosten. Er zijn duizenden bijenkorven nodig. Elke korf bevat 10.000 bijen en kosten 4000 Baht. Maar voor Boonchu is het een uitkomst, zowel zijn huis als zijn landbouwgebied blijven nu gespaard. Geen kapotte getrapte bromfietsen meer of gebonk tegen je huis. En zijn 50 bijenkorven brengen ook nog eens 300 kilogram honing op, die verkocht kan worden.

In het Wildlife Conservation Society te New York wordt verder gezocht naar andere oplossingen. Eén knelpunt zal altijd blijven bestaan. De hoeveelheid ruimte die een kudde olifanten nodig heeft om te leven en bij droge zomers om zelfs te overleven, wordt steeds kleiner.

Uit: Pattaya Mail

4 reacties op “Nieuwe maatregel tegen overlast wilde olifanten”

 1. Daniël M zegt op

  Zoals reeds in het artikel staat: de leefgebieden van de olifanten worden steeds kleiner. Waar moeten deze dieren dan hun voedsel halen?

  Volgens mij worden de problemen door de bovengenoemde oplossing verplaatst: de olifanten lopen weg van de bijen, dus trekken ze naar de andere (tegenovergestelde) richting. Als men daar ook soortgelijke maatregelen gaat nemen, dan kunnen die olifanten agressiever worden. Wat gaat er dan gebeuren?

  Volgens mij is er maar 1 oplossing: stop de uitbreidingen van de landbouwgebieden!

 2. Diana zegt op

  Helemaal met Daniël eens. Deze dieren kunnen geen kant meer op. In de provincie kanchanburi heb ik vaak de vuurwerkknallen gehoord om deze dieren op te jagen. Op sommige plekken is geen pad meer voor deze dieren om bij de rivier te komen, dat betekent dat ze altijd over het grond van boeren etc, moeten lopen om te kunnen drinken. Vervolgens willen die dat niet en verjagen die arme dieren met harde knallen.

 3. willem zegt op

  tsja,en wat als die boer steeds meer grond nodig heeft voor het verbouwen van gewassen om het hoofd boven water te houden?

 4. T zegt op

  Zeer triest verhaal en niet enkel in Thailand maar een wereldwijd probleem ( tenminste die paar spaarzame stukjes aarde waar nog echt wilde dieren leven ) meer beschermde natuurgebieden aanleggen is een optie maja zie het Indonesië syndroom geldbeluste maffiosi die de bossen in de fik steken met alles erin om dan de grond als landbouwgrond deels te kunnen claimen. Een heel triest verhaal dat nog wel eens tegen het ras de mens kan gaan werken op lange termijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website