Foto: Royal Thai Air Force (RTAF)

De Tweede Wereldoorlog is 76 jaar geleden beëindigd toen menig bloglezer nog niet eens geboren was. Afgelopen week is de laatste Thaise luchtmachtpiloot, die actief was in die oorlog, op 102-jarige leeftijd gestorven.

Choy Lodethanong, die een natuurlijke dood stierf, maakte deel uit van Wing 5 van de Royal Thai Air Force die een korte strijd voerde tegen de Japanse invasie. Choy was 24 jaar toen de invasie plaatsvond, waarmee Thailand direct betrokken raakte in de Tweede Wereldoorlog. De strijd tegen de Japanners op Ao Manao Beach duurde maar heel kort want voor de aanwezige Thaise luchtmacht, geassisteerd door politie en burgers, was de overmacht te groot.

Over die slag op Ao Manao Beach hebben we al eens een interessant artikel gemaakt dat u op deze link nog eens kunt lezen. Ook is er een video te zien: www.thailandblog.nl/achtergrond/33-uren-bood-de-thaise-luchtmacht-weerstand-tegen-japan

Elk jaar op 8 december wordt er ter plaatse een herdenkingsdienst voor de 42 gesneuvelde Thais gehouden. Op de eerstvolgende herdenkingsdienst zal Chow zeker ook met name genoemd worden.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 7 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website