Nee, ik wil het niet hebben over het (meestal gechloreerde) leidingwater in Bangkok, maar over het water dat je zelf op kan pompen of betrekt van een waterleidingnetwerk van het dorpje waar je woont, dus onbehandeld grondwater of water dat maar een minimale behandeling heeft gekregen. Dit naar aanleiding van een reactie op Thailandblog van weer enige maanden geleden waarbij ik te laat was om te reageren.

In die reactie werd o.a. het volgende gesteld:

“Pasgeleden kreeg mijn vrouw de uitslag van haar well water. Moest gekeurd worden bij gebruik. Blijkt dat haar water een pH heeft van 4.8 (goedgekeurd door Thais onderzoek lab !!??), dat is dus aardig zuur en is niet bevorderlijk voor enig materiaal van metaal, niet voor je tegels en ook niet voor jou.

Je kan zelf controleren met pH strips en zien hoe zuur je water is, kost niet veel. Moet dus nu gaan bezien deze pH-waarde naar 7 te brengen, neutraal. Nog niet echt mee bezig, maar zit te denken aan een ionenwisselaar, een filter met hars gevuld. Moet nog wel een paar filters plaatsen, omdat het niet altijd helder is. Een echt RO-filter zou helemaal top zijn, echter kost meer en bovendien zou het productie proces aardig wat kosten. Voor 1 glas water, 4 weggegooid, tja nog maar even bekijken.

Geen idee hoe het stadswater in Thailand is, daar pH 4,8 wordt goedgekeurd. Maar zuur tast wel degelijk allerlei materialen aan, behalve plastic. Vandaar alle plastic leidingen in Thailand? Het is ook goedkoper natuurlijk.

Het gebruik van zuur water kan in tijd problemen met je huid opleveren en je haar (kan afbreken), maar ja er gaan ook mensen voor een chemische peeling. Heb je dan niet meer nodig, als je elke dag onder de douche staat. Het beste zou je dus plastic kranen gebruiken, echter water nog steeds te zuur voor jou.”

Nu, ik kan de schrijver geruststellen, water van pH 4,8 is niet slecht voor je huid en ook niet voor je haar maar juist goed. Nu vergt dat natuurlijk nog wel wat toelichting want ik neem niet aan dat de schrijver dat zo maar van mij aanneemt.

Allereerst is het natuurlijk niet zo’n vreemde gedachte dat zuur slecht voor je huid zou zijn want Nederlands leidingwater is juist licht-alkalisch met een pH die meestal in de buurt ligt van 8. Bovendien is je bloed met een pH van 7,4 ook niet zuur maar juist licht-alkalisch. Verder wordt je gebit zoals bekend aangetast door melkzuur gevormd door bacteriën en fruit- en fosforzuur uit frisdranken. Ook je ogen willen liever niet met zuur in aanraking komen; je traanvocht heeft een pH van circa 7,4. Maar je huid? Die wil juist graag lichtzuur zijn en is dat gelukkig ook als de huid tenminste niet te vaak in aanraking komt met alkalisch leidingwater.

Nederlands leidingwater is niet “natuurlijk” maar ondergaat vele behandelingen en de pH wordt ook kunstmatig op een relatief hoog niveau gebracht omdat anders lood en koper en andere metalen zouden oplossen en een gevaar voor de volksgezondheid zouden kunnen betekenen. Het is beslist niet alkalisch gemaakt om je huid te sparen.

Maar hoe komt het dat (het oppervlak van) een onbehandelde huid gemiddeld een pH heeft van 4,7? Na wassen met licht-alkalisch (Nederlands) leidingwater heeft je huid een pH in de buurt van 6. Maar het zweet dat op je huid terecht komt – ook als je niet merkbaar zweet – heeft een pH van 5 tot 6 en bevat ammoniumlactaat. En dat ammoniumlactaat zorgt voor een sterke pH-daling tot soms wel 4 omdat het op de huid splitst in ammonia en melkzuur. De ammonia vervluchtigt maar het melkzuur blijft achter op je huid en zorgt voor de gewenste pH-daling. Gewenst, omdat zo’n zure huid meestal in een betere, gezondere conditie verkeert dan een huid die minder zuur is.

Dat is vooral duidelijk met mensen die last hebben van eczeem. De huid-pH van die mensen is gemiddeld wat hoger dan mensen zonder eczeem en met name de aangetaste huid heeft een hoge pH. En die hogere pH is optimaal voor Staphylococcus aureus (optimale pH voor deze “vleesetende” bacterie is 6-7) die in 90% van de gevallen bij eczeem patiënten voorkomt (en slechts voor 5% bij anderen). Een hoge huid-pH geeft Staphylococcus aureus de kans om de huid te koloniseren en als de huid beschadigd raakt levert dat een infectie op en wat erger is, de bacterie komt dan in de wat diepere huidlagen terecht waar de pH van nature 6-7 bedraagt. Eenmaal daar aangekomen is de bacterie vrijwel niet meer weg te krijgen: eczeem!

Een lage huid-pH heeft nog een tweede voordeel, namelijk dat de van nature op de huid voorkomende en onder normale omstandigheden onschuldige bacterie Staphylococcus epidermidis gunstige leefomstandigheden heeft. Deze bacterie is zelfs in staat zijn eigen zure systeem te creëren door o.a. het op de huid voorkomende glycerol om te zetten in zuur. Gelukkig helpt S. epidermidis ons lichaam bij de verdediging tegen S. aureus. Hiervoor heeft S. epidermidis zelfs een geheim wapen: serine protease Esp. Dit is een enzym dat de groei van S. aureus kan remmen. Overigens zijn er natuurlijk nog veel meer factoren die een rol spelen bij eczeem maar dat is verder niet relevant voor dit verhaal.

In Nederland zal eczeem meer voorkomen dan in Thailand omdat het leidingwater in Nederland alkalisch is en omdat er minder gezweet wordt dan in Thailand. Gelukkig hebben de meeste mensen in Nederland geen problemen maar dat komt omdat in de meeste gevallen de huid-pH na het douchen binnen een paar uur weer onder de 5 zit. Er zijn echter pechvogels die daar soms wel 48 uur voor nodig hebben en als die elke dag onder de douche staan komt hun huid-pH nooit onder de 5.

Maar hoe komt dat (opgepompte) water in Thailand zo zuur? Nu is echter lang niet al het grondwater in Thailand zuur omdat dat van de samenstelling van het regenwater afhangt en ook van de samenstelling van de grond. En trouwens ook van de hoeveelheid zonneschijn.

Regen is “verzadigd” aan koolzuur (in evenwicht met koolzuur in de atmosfeer) en heeft daarom normaal een waarde van 5,6. Lichtzuur dus. In een geïndustrialiseerde omgeving of een omgeving met veel verkeer kunnen er ook nog stikstofoxiden en zwaveloxiden in de regen oplossen. En die oxiden vormen in de regendruppel salpeterzuur en zwavelzuur. Je krijgt dan de zure regen waar ze in Nederland 50 jaar geleden zo bang voor waren. Terecht bang maar natuurlijk ook wat overdreven (voorspellingen van stervende bossen e.d.). De pH van die regen was dus veel lager dan de natuurlijk waarde van 5,6.

In Thailand zal de pH van regenwater plaatselijk ook wel onder de 5 komen maar mij is niet bekend dat dat problemen geeft in de natuur (in China bijvoorbeeld is de situatie wel even anders). Aangekomen op de aarde kan de pH nog verder dalen als er bijvoorbeeld door afbraak van organisch materiaal organische zuren gevormd worden. Maar als er calciumcarbonaat in de bodem aanwezig is wordt er calciumbicarbonaat gevormd en deze reactie werkt neutraliserend. En zonlicht? Zonlicht zorgt ervoor dat koolzuur in oppervlaktewater door algen weggevangen wordt waardoor de pH kan stijgen. In Nederland met zijn lange dagen in de zomer kan de pH van oppervlaktewater in de namiddag daardoor in uitzonderlijke gevallen zelfs tot 10 stijgen. In Thailand zal dat waarschijnlijk door de kortere dagen niet voorkomen. Eén en ander maakt echter wel duidelijk dat grondwater, ook in Thailand, zowel zuur als alkalisch kan zijn.

In het beschreven geval was de pH van het opgepompte water 4,8 en dus zit er meer in dan alleen koolzuur. Ik gok op organische zuren. En dat zou erop kunnen wijzen dat het water van betrekkelijk geringe diepte opgepompt wordt en dat het ook nog de nodige bacteriën kan bevatten. Eigenlijk is er een uitgebreid onderzoek nodig naar de chemische en bacteriologische samenstelling maar je ogen (kleur, troebelheid), neus en smaakpapillen vertellen je natuurlijk ook één en ander. Mijn vrouw drinkt ons opgepompte water gewoon maar dat komt van een diepte van 30 meter waarbij er ook nog sprake is van een water ondoorlaatbare laag van circa 10 meter. Dat wijst erop dat het water een lange weg heeft ondergaan. Ons water is neutraal en helder. Zelf neem ik het risico toch maar niet.

Voor je haar geldt een ander verhaal maar ook dan is een pH lager dan 6 goed omdat dan de schubben laag zich sluit. Je krijgt dan gladder, glanzender haar dat bovendien vrijwel geen vuil vasthoudt. Je hebt eigenlijk geen (zure) conditioner meer nodig. In Nederland helaas wel.

En je kranen? Dat zal ook wel meevallen.

Rating: 4.89/5. From 9 votes.
Please wait...

23 reacties op “Is leidingwater in Thailand eigenlijk wel goed voor je huid?”

 1. Arjen zegt op

  Leuk, interessant verhaal.

  Wij vangen regenwater op om te koken, en voor de koffie en de Thee, en voor hydrocultuur. (om goed meststoffen te kunnen toevoegen moet je naar een bepaalde EC waarde gaan. Ons grondwater heeft al een EC waarde van 2, en dan is het vrijwel onmogelijk om de juiste concentratie meststoffen toe te voegen)

  Ons grondwater heeft een PH waarde van 7, maar ons regenwater heeft een Ph waarde van 4.0. Extreem laag vind ik zelf. We vangen het regenwater alleen maar op als het veel geregend heeft, en nadat ik de dakgoten heb schoongemaakt. Het water wordt opgeslagen in twee tanks van ieder 2.200 liter, en gaat dan via verschilende mechanische filters waarbij ik filter tot 0.3Mu en een koolstof filter in een RVS tank. Deze tank vult zich druppelsgewijs uit de twee grote tanks. Maar dat voldruppelen gaat 24 uur/dag door, dus uiteiendelijk komt ie wel vol. Onze regenwatervoorraad is genoeg om het een jaar vol te houden, alhoewel we nu bijna droogstonden omdat het veel te droog is. Maar met de laatste buien zijn de grote tanks weer vol.

  Nogmaals, leuk verhaal! Overigens heb ik altijd begrepen dat zwembaden ook altijd licht zurig zijn, juist om huid problemen te voorkomen.

  Arjen.

  • Dirk zegt op

   Regenwater PH4 is ONMOGELIJK

   • Hans Pronk zegt op

    Dirk, in Schotland is eens een pH van 1,87 gemeten: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zure_regen

  • Chris van het dorpje zegt op

   Wij gebruiken ook regenwater , van het dak in een stenen pot en dat drinken we gewon ,
   zonder filter , maar laten het dak ook eerst goed schoon regenen .
   Ik denk , dat het regenwater hier gewon redelijk goed is ,
   ik heb hier in Thailand nog keen chemtrails gezien .
   Wegens het grondwater :
   Ik had in Europa last van eczeem maar gebruik het grondwater ook ongefilterd
   om te douchen en te koken en heb keen last meer van eczeem !
   Het grondwater verschild ook van plek tot plek en dat van ons ,
   is blijk bar heel goed .
   Het hangt ook een beetje van je eigen immunsystem af ,
   of je het verdraagt of niet .

 2. Sjaak S zegt op

  Interessant en uitgebreid. Dus hoef ik me geen grote zorgen te maken. Ik douche sinds een maand of twee buiten met regenwater. We leven tussen Hua Hin en Pranburi en krijgen vaak wind van de golf van Thailand. Ik denk dat de regen die hier valt veel minder schadelijke stoffen bevat dan het water uit de waterleiding of van een put. Gewoon puur water denk ik zo.. of heb ik het mis?

  • Hans Pronk zegt op

   Sjaak, je hebt waarschijnlijk gelijk. Het kan wel bacterieel verontreinigd zijn of raken maar dat hangt af van hoe het opgevangen en bewaard wordt. Maar de meeste bacteriën gaan toch dood als de huid opdroogt.

 3. Arjen zegt op

  Nou Dirk,

  Ik meet misschien fout. Ik gebruik meetstrips die doorgaans een goede waarde waarde afgeven. Ik gebruik een electronische Ph meter die een gelijke waarde aangeeft als de meetstrips. Ik calibreer de electronische meter maandelijks met twee calibratievloeistoffen, Ph10 en Ph4. En ook op de calibratievloeistoffen heb ik dezelfde waarden met de meetstrips (een soort veredelde lakmoes) Dus als Ph 4.0 onmoglijk is, dan vraag ik me af hoe ik met verschillende meetmethoden toch steeds op deze waarde uitkom.

 4. Sjon van Regteren zegt op

  Interessant bericht. Iemand enig idee waar je water kunt laten testen? En dan niet alleen op pH maar ook kalk en mogelijk andere verontreinigingen. Ik zou graag ons opgepompte grondwater willen laten testen op drinkbaarheid. Een adres op Phuket zou handig zijn.

  • Dick41 zegt op

   Sjon,

   er is een heel professioneel laboratorium: ALS met kantoren over heel Thailand.
   Zoek even op internet; in Chiang Mai hebben ze complete monstername sets klaarstaan voor zelf steriel monsters te nemen en te verpakken in piepschuimbox met ijs die je met busdienst kunt meegeven zodat volgende dag de zaak onderzocht kan worden in centraal laboratorium in BKK.
   Erg efficient en redelijke prijzen. Lab is internationaal gecertificeerd, dus uitslag betrouwbaar.
   Kosten afhankelijk van aantal analyses.
   Je kunt ze vragen om de analyses te maken voor WHO-standaard of National Standard voor drinkwater.
   Kalk is overigens geen verontreiniging maar een element dat binnen bepaalde grenzen noodzakelijk is.
   Echte verontreinigingen zijn nitraat en zware metalen zoals chroom, koper, lood. Zink is geen groot probleem. ijzer en mangaan hebben wettelijke grenzen, daarnaast kan arsenicum (As) of Fluor (F) in grondwater in Thailand voorkomen.
   Afhankelijk welke stoffen boven de norm liggen kan de juiste behandeling worden gekozen, maar ga niet direct over op RO want dat is in 95% niet nodig en zelfs ongewenst. WHO(Wereld Gezondheids Organisatie) waarschuwt tegen gebruik van RO behandeld water (dus ook de goedkopere merken drinkwater uit de supermarkt of the 20 L vaatjes die meestal via een RO worden gevuld)
   RO is een water- en energie-verspillende techniek en wordt veel te veel toegepast wegens onkunde van verkopers en overheid.als een soort wonderolie.
   Er zijn talloze goede en duurzame oplossingen voor de bovengenoemde elementen.
   Zelf heb ik in CM op het stadswater een Ultrafiltratie staan die erg veel ijzer en mangaan verwijdert(donkerbruin terugspoelwater) werkt al 3 jaar en 800.000 L verwerkt zonder enig probleem. Ook houdt UF bacterien en virussen tegen. Geen zwarte aanslag meer in toiletspoelbak, geen slijmerige aanslag in pijpen en opslagtank etc.
   Ik moet wel toegeven dat ik waterspecialist ben sinds > 40 jaar en dus weet wat ik doe en ik ben nog steeds actief in ASEAN waar ik nu enige honderden kleine en grote installaties heb draaien.
   Groet,

   Dick

 5. Ser zegt op

  Dag Hans,

  Dit zijn de verhalen waarvan ik geniet.
  Uitgebreid en met veel extra informatie en in begrijpbaar Nederlands.
  Geweldig.
  Als je er meer weet, hou ik me aanbevolen.
  Dank.

  Wie volgt?

  • Jijzelf?

 6. Jan zegt op

  In Chiangmai (Saraphi) moet je al tot 100m boren, zoniet zit je nog altijd met gezouten water erger dan de Noordzee. In Lopburi geboord tot 45m en ook nog steeds pekelwater met veel ijzer. Ik heb 3 jaar geleden water van Lopburi (45m diepte) laten testen in een labo in Belgie (kostte ongeveer 200€) en het was door en door slecht, ook om te douchen.

  • Daniel VL zegt op

   In CM centrum geboord tot 132m zelfs door rots bleef slecht door de vervuiling van de omwalling en de Ping rivier. waar het water van de stad vandaan komt weet ik niet ik veronderstel van ergens hoger op. Als ik zie hoe men hier zelf aansluitingen maakt op het net legaal of niet heb ik hier ook mijn bedenkingen bij. De firmas die reverse osmose toestellen plaatsen geven altijd goede cijfers zijn die betrouwbaar of niet? In mijn buurt pompt men water op en stuurt door zo een toestel en bottelt het water voor verkoop als drinkwater..

   • Hans Pronk zegt op

    Zelf heb ik geen ervaring met omgekeerde osmose. Als het goed werkt zou het bijna puur water moeten zijn. In het algemeen krijg je 1 liter schoon water en moet je 3 liter weggooien. Als die verhouding verandert heb je een lek.
    Overigens is puur water ook niet altijd goed, zeker als je veel ervan drinkt omdat het zo warm is. Je verliest namelijk door het zweten ook zouten en je zou een gebrek aan zout kunnen krijgen als je op een andere manier onvoldoende zout binnenkrijgt.
    Dat geldt trouwens ook voor veel flessenwater dat je koopt: vrijwel geen zout.
    Misschien zou je daar een vraag aan dokter Maarten over kunnen stellen.

 7. ruud zegt op

  Het leidingwater in het dorp komt (kwam, want het water is op) van oppervlaktewater.
  In de stad ook voor zover ik weet, en waarschijnlijk ook water van de stuwdammen. Dus misschien dat het verhaal over grondwater niet zo erg van toepassing is op het leidingwater in Thailand.

 8. Leo Th. zegt op

  Heel wat wijzer geworden van dit uitgebreide verhaal. Al weer wat jaartjes geleden infectie in mijn gezicht opgelopen tijdens mijn verblijf in Thailand. Oorzaak onbekend, de éne keer meer uitslag en zichtbaarder nu dan de andere keer. Opvallend is dat het na het douchen, in Nederland, altijd vuriger is. Niet stilgestaan bij de pH-waarde van het leidingwater en ook de vele dermatologen waar ik op consult ben geweest hebben daar ooitveen opmerking over gemaakt. Bedankt!

 9. peter zegt op

  OK dat is weer een ander verhaal. Op het moment dat ik het hoorde, heb ik het gegoogled en in mijn gedachten was ik in Nederland, waar het water dus niet zo zuur is. Ik kwam op dat moment negatieve berichten tegen omtrent het gebruik van zuur water tov huid en haar. Het stelde mij dus ongerust.
  Eigenlijk moet ik me meer zorgen maken in Nederland dan waar het water alkalisch is?!

  Echter na dit verhaal googelde ik wederom, wellicht in een andere vorm gesteld en zie daar verschijnen ineens positieve berichten, zoals hierboven. In ieder geval tov het externe lichaam, daar schijnt een zurig milieu te zijn. Het zou dus goed zijn. Kan ik me bij deze dan ook voorstellen. Ik vind echter in eerste instantie pH 4.8 wel wat laag.

  Ik verbaas me over wat je van de kranen zegt, zal mee vallen. In een eerder deel van het verhaal stel je dat Nederland licht alkalisch water heeft om het oplossen van metalen tegen te gaan, wat op zich problemen zou kunnen geven met de gezondheid. ook technisch van belang natuurlijk omdat metalen beter oplossen in een zuur milieu.
  Alle leidingen in Nederland zijn van koper en vroeger waren het loden leidingen. Mag hopen dat lood leidingen niet meer van toepassing zijn in Nederland en zijn vervangen. Echter pH 4 is dan zurig genoeg om je kranen en materialen op te lossen cq aan te tasten.

  Ik las ook dat lood nog steeds actief is en oplost in water, daar het messing van de kranen tevens lood en nikkel bevatten. Het lood om messing beter handelbaar te maken en nikkel om het beter te kunnen verchromen. Maw bij goedkope kranen (waar dan ook gemaakt) heb je dan nog steeds meer kans op loodvergiftiging?
  Er wordt gesteld “hoe beter (?) de legering, hoe beter de kraan” en daarmee een prijskaartje?
  Het schijnt aanvaardbaar te worden geacht, aangezien er geen regels zijn.
  Echter dat was alweer 2008 : https://www.medicalfacts.nl/2008/05/08/alle-metalen-kranen-geven-deeltjes-af-aan-drinkwater/

  Tja , waarom zou ik me druk maken over een pH waarde? Doe al jaren alkalisch water , terwijl het eigenlijk zuur zou moeten zijn.
  2 van haar familie leden zijn overleden aan darmkanker, in hetzelfde gebied. Weet niet of op dezelfde wijze er nog meer (mannen?) zijn overleden aldaar. Dronken zij het water?
  Je interne lichaam mag weer niet te zuur worden, daar een heleboel daar weer alkalisch is, behalve dan je maag en darmen. Een zuur milieu in je lichaam is weer nadelig voor kanker cell groeiing. Niet dat ik van plan was het water te drinken.

  Met Thailand word je zo toch bezig gehouden, daar alles anders is.
  Het gebruik van pesticides, welke in de EU er al niet meer zijn.
  Waar regerings officiers getuigen moeten zijn bij OPEN drugs verbranding.
  Waar 4 mensen dood gaan door H2S, zelfs de expert, in een riool en de rest er gelijk achteraan holt om te onderzoeken zonder ook maar een gastest eerst te nemen, door een bevoegd persoon afgeschermd door gasmasker.
  Ze deden dit later, niet beschermd, terwijl er al een kudde aan het dollen was. Paniek alom en iedereen weer weg gestuurd.

  • Hans Pronk zegt op

   Wat het effect van zuur water op kranen is kan ik inderdaad niet kwantificeren. Er zal inderdaad wel wat metaal in het water oplossen maar ik verwacht dat die kranen toch nog vele jaren mee zullen gaan. Maar het is niet meer dan een verwachting.
   Een ander verhaal wordt het met loden of koperen leidingen. Dan kunnen mensen inderdaad ongewenste hoeveelheden aan die metalen binnenkrijgen. Dat speelt echter in Thailand althans zover ik weet. Die kranen zullen maar minimale hoeveelheden metaal in het water terecht doen komen.

 10. Erwin Fleur zegt op

  Beste Hans Pronk,

  Ik kan mij dit hele verhaal wel eigen maken maar, indertijd zonder waterpomp instalatie in het dorp
  had ik toch een probleem met het vel op mijn hooft, de stukken huid kwamen naar de vakantie van mijn
  hooft en heeft een maand aan vervelling ondergaan waar een slang geen weet van heeft.

  Het zal aan de kapper hebben gelegen zeiden mensen, maar ik was daar niet van overtuigt.
  Mijn hooft voelde aan als een biljartbal met haar.

  Ik weet niet of dit te zuur water was maar schoon “was” ik.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

  • Sjaak S zegt op

   Klinkt ook naar een sterke zonnebrand.

 11. Thallay zegt op

  duidelijk en uitgebreid verhaal. Wij hebben ook een bron (well). Het bronwater gebruiken we voor wc doorspoelen, douchen, schoonmaken en koken. Nog nooit problemen gehad, we wonen hier (Pattaya, dark side) nu 5 jaar. We drinken het niet. Veel huidirritatie kan ook ontstaan door overmatig zeepgebruik tijdens het
  overmatig douchen. Ik zelf gebruik zelden zeep en ik heb nog geen klachten gehoord over mijn geur. En mijn huid is prima.

  • Chris van het dorpje zegt op

   Tja , die ene verdraagt het en de ander niet .
   Dit komt , omdat we alle mal van elkaar verschillen
   en daarom kan je ook niet zo maar zegen ,
   dit water is goed en dit niet .
   Ik kan het regenwater gewon drinken en jij wordt er misschien ziek van .
   Het zelfde met het grondwater .
   Ik ben er mijn eczeem kwijt en jij krijgt er eentje .
   Mai pen rai …..

  • Hans Pronk zegt op

   Elke zeep is slecht voor je huid en natuurlijke zeep helemaal omdat dat alkalisch is. Maar gelukkig hebben de meeste mensen er geen problemen mee. Mijn advies is om je maar kort in te zepen en goed af te spoelen. Voor shampoo geldt hetzelfde; ik spoel mijn haar al na een paar seconden uit omdat ook shampoo slecht voor je hoofdhuid is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website