IJs voor meerdere doeleinden

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
18 juni 2016

Met de warmte van de laatste tijd probeert men verkoeling te zoeken. Niet in de laatste plaats door de gekoelde drankjes. Bij een bestelling wordt vaak gevraagd of er ook ijs bij moet.

IJs is een product wat sinds koning Rama IV gebruikt wordt en sindsdien niet meer weg te denken valt. Maar hoe staat het met de hygiëne? De Mahidol Universiteit houdt zich hiermee bezig.

IJs is als water, als het verontreinigd is kan men door de consumptie ziek worden. Want bij de hoge temperaturen van de tropen gedijen bacteriën prima en worden mensen ziek. Microben overleven in ijs en kunnen later problemen veroorzaken bij mensen, zoals darmstoornissen. Zo werden in mei 2005 in Lampang en Chiang Rai meer dan 1000 mensen getroffen door een Hepatitis A virus omdat in een lokale ijsfabriek verontreinigd water gebruikt was.

Niet alleen het bronwater en de productielijn moeten zuiver zijn, maar ook de medewerkers moeten de hygiene in acht nemen bij het verkleinen en verpakken van de blokken ijs. Het toezicht wordt gecontroleerd door het ministerie van gezondheid, de FDA. Het gebruikte water wordt tweemaal per jaar gecontroleerd, zowel in het droge seizoen als in de regentijd. In het algemeen is het geproduceerde ijs in de fabrieken goed.

Echter bij het transport moeten de wagens van de afnemers ook hygiënisch zijn, maar daar ontbreekt het soms nog wel eens aan. Het toezicht daarop is onvoldoende. Evenals de plek waar het opgeslagen gaat worden voor verkoop. Belangrijk is de plastic zakken met ijs onbeschadigd en geseald te kopen. De ijsblokken mogen niet bij vis, vlees en fruit in dezelfde koelruimte komen te liggen. Dat moet absoluut gescheiden gebeuren.

Het is dus zaak om niet overal onderweg zonder meer ijsblokjes in het drankje te laten doen.

Bron: der Farang mei 2015

No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “IJs voor meerdere doeleinden”

 1. ruud zegt op

  Ik gebruik al zolang als ik in Thailand kom ijs dat officieel bedoeld is voor koeling en niet voor consumptie.
  Het ijs voor consumptie zit in dichte plastic zakken.
  Ik ben er in al die jaren nooit ziek van geworden.
  Als je je ongerust wilt maken, kun je dat beter over het eten doen.
  Vers van de markt.
  En als je daar de vliegen hebt gezien die over het eten lopen, en het toilet waar de verkopers van het eten naar toe gaan, weet je wat dat vers inhoudt.
  Die plastic handschoen die tegenwoordig gebruikt wordt en de hele dag aan en uit getrokken wordt zal ook niet veel positieve invloed hebben op de kwaliteit van het eten.

 2. theoS zegt op

  Ik heb gezien hoe dat ijs bezorgd wordt bij de verschillende kraampjes op de markt e.d. Het blok werdt uit de pick-up, of motor met aanhang wagen, op de grond gegooid en met haken naar de betreffende kraam gesleept, door het zand en soms modder. De kraam eigenaar veegde het dan schoon en hakte het in stukken voor consumptie. Toen ik nog in BKK woonde. Vlakbij waar ik nu woon is een ijs fabriek en daar laden de pick-ups het ijs in de laadbak. Ook is hier een shop die het ijs distrubeerd. Dit wordt gedaan door een vrouw met een motor met zijspan waar het blok ijs, afgedekt met een doek, inligt en zij dat dan naar haar klanten brengt. Het water wat gebruikt wordt is gewoon leiding water en wordt niet of nauwelijks gefilterd. Er was er 1 tegen over mij die ook ijs maakte en verkocht, gebruikte een water filter en deze was in de 5 jr dat hij dit deed nog nooit schoongemaakt of de inhoud vervangen. Neem nog een lekker drankje van zo’n straat kraam, goed voor de cholera. Ik moest daar voor in de jaren ’70 naar het Paolo Hospital Bangkok want ik lag, letterlijk, van de buik krampen te rollen over de vloer. Nooit meer drinken kopen op straat.

 3. RonnyLatPhrao zegt op

  Je kan alleen maar waarschuwen natuurlijk zodat de gebruiker er extra aandacht aan kan besteden.
  Zeker waardevol voor reizigers die niet gewoon zijn om ijs te gebruiken en dat dan plotseling in Thailand dagelijks en overvloedig gaan doen. Het klimaat nodigt natuurlijk ook uit om dit te doen.
  Maar bedenk toch ook dat zelfs hygiënisch perfect ijs eveneens een effect op de darmen kan teweegbrengen. Het zal dan al snel toegeschreven worden aan slecht ijs, maar het is gewoon een verandering in je eet- en drinkgedrag.

  Meestal heeft de eindgebruiker slechts controle op wat hij visueel kan waarnemen o.a. de manier waarop de diensters met het ijs omgaan, of hoe het ijs geleverd of plaatselijk bewaard wordt.
  Koop je zelf ijs geeft een gesloten zak je toch een betere garantie dan dat het in een open zak wordt geleverd.Natuurlijk sluit het ene het andere niet uit.

  Op het productieproces, vervoer, etc… heeft de consument zo goed als geen zicht maar dat is natuurlijk met meerdere producten zo.
  Er kunnen zoveel dingen misgaan voor het bij de eindgebruiker terecht komt en waarvan de consument dan geen enkele weet heeft.
  Bovendien, en dat is een persoonlijk mening, denk ik ook wel dat veel ziekten aan slecht ijs worden toegeschreven maar dat de oorzaak ergens anders ligt.
  Voorbeeld – perfect ijs in een vuil glas zal toegeschreven worden aan slecht ijs en niet aan het vuil glas.
  (Meestal zullen beide wel samengaan. Bij een vuil glas mag je ook wel je bedenkingen hebben over het ijs en kan je beter wat verder lopen.)

  Persoonlijk moet ik zeggen dat ik in Thailand raar of zelden ziek wordt van drank en voedsel en hopelijk blijft dat zo. (Ik heb het dan niet over overdaad van een van beide, vooral het eerste dan 😉 )
  Ik eet veel van en aan kraampjes langs de weg. De enkele keren dat ik in die ruim 20 jaar dan toch eens goed ziek was, kan ik niet met zekerheid zeggen of het dan wel degelijk de schuld was van het ijs, of dat het voedsel of de hygiënische omstandigheden van de zaak of bestek de oorzaak was. Alle mogelijkheden kunnen wat mij betreft.

  Zulke artikelen zijn volgens mijn mening altijd wel nuttig.
  Als is het maar om te informeren of te waarschuwen zelfs als je er effectief weinig kan aan doen.
  Ze horen op het blog thuis net zoals een reisverhaal, Baht/Euro discussies, taxi ervaringen, visumperikelen, etc…

  • Daniel VL zegt op

   Dat is allemaal juist. ik heb ook mijn bedenkingen in de keuken. Op het thuisfront word er afgewassen met afwasmiddel en heet water. Heb ik in Thailand nog nooit gezien hier spoelt men onder de kraan met koud water de resten weg en dat was het, afdrogen kent men wel maar doet men niet.
   Al bij al op de jaren dat ik hier ben ben ik gelikkig nog maar een keer een nacht slecht gevoeld. Van wat???

 4. Rienie zegt op

  Alles juist.
  Tip eet daar waar lokale mensen uit de buurt eten. Zij willen ook niet ziek worden. De doorloop van het eten dan ook groter.
  Oh en afdrogen is niet zo hygiënisch als je denkt. Al eens een theedoek nader bekeken? Reisgezelschappen wapperen tegenwoordig de borden droog als hygiene factor.
  Eet smakelijk
  Rienie

 5. Fransamsterdam zegt op

  “Het is dus zaak om niet overal onderweg zonder meer ijsblokjes in het drankje te laten doen.”
  Tsja, wat moet je met zo’n advies? Eerst overal een onderzoek naar de herkomst en behandeling van het ijs laten uitvoeren? En dan het bacteriologisch rapport afwachten voordat je gaat bestellen?
  Ik heb nog nooit iemand de ijsblokken (voor de koeling) in stukjes zien hakken totdat ze in een glas pasten. In Pattaya rijden elke ochtend wagens met zakken ijsblokjes rond om de diverse etablissementen van de dagelijkse verse voorraad te voorzien.
  Als daar iets mis mee is zou er onvermijdelijk met enige regelmaat een epidemisch diarree-festival aan de evenementenlijst kunnen worden toegevoegd.
  Hoe Ruud het voor elkaar krijgt om altijd ijs te gebruiken dat niet voor consumptie bedoeld is maar voor koeling is mij een raadsel, en de zin ervan ontgaat me ook volledig.
  Voor ‘ijsjes’ (ice-creams) kun je zo ongeveer alle risico’s uitsluiten door verpakte fabrieksijsjes te kopen bij elke 7-eleven of Family Mart. Een Banana Split met slagroom in een restaurant met een lage omloopsnelheid is misschien een onnodig en eenvoudig vermijdbaar risico, maar persoonlijk laat ik me wel eens verleiden. Zonder erg tot nu toe.

  • Nicole zegt op

   Wel eventjes aan toevoegen, dat je verpakt ijs ook kan controleren of het reeds ontdooid was. Als je een magnum uitpakt bv. kun je goed zien of deze nog goed is. Ik had nl een keertje ergens bij een tempelkraampje eentje die er niet gezond uitzag. Heb gewoon teruggegeven en mijn geld teruggekregen.
   Een stroomstoring in deze hitte kan fataal zijn voor de ijsjes

 6. Rens zegt op

  Komend uit Europa en ook daar vakanties te hebben doorgebracht is het duidelijk dat eenieder anders reageert op soorten bacteriën. Spanje stond vroeger bekend als een land waar je beter op de voorhand al medicatie tegen diarree mee kon nemen bijvoorbeeld. Het was allemaal verschrikkelijk wat je daar kon gebeuren, geestelijk waren er die onderweg al ziek werden..
  We hebben de hygiene lat steeds hoger gelegd en de weerstand is navenant dus ook steeds lager geworden. We zijn niets meer gewend en hebben weinig tot zeer weinig incasserings vermogen als het op “vreemde” bacteriën aankomt. Een hele industrie zit achter de anti bacteriën doekjes en zalfjes en watertjes en reinigingsmiddelen en er wordt ons vertelt dat we absoluut niet zonder kunnen. In Amerika is dat helemaal erg, volgens mij creëren ze daar `steriele` mensen. Die worden al ziek van het alleen al kijken naar een ijsblokje wat wel eens uit ander water zou kunnen bestaan dan dat men gewent is. Je boerenverstand gebruiken (ook binnen Europa), maar ook niet al te paranoia over de wereld lopen is mijn devies.

 7. riekie zegt op

  Nou in 16 jaar thailand ben ik nog nooit ziek geweest van ijs of eten en ik woon in een thaisdorp dus neem precies wat de mensen hier zelf ook nemen zal ook een beetje aan je gestel liggen denk ik .zelfde met eten de keukens in nederland zijn ook echt niet allemaal brandschoon hoor

 8. Jack G. zegt op

  Ik neem eigenlijk nooit ijsblokjes in mijn drankjes. Op de eerste plaats vanwege de waarschuwingen vanwege alle enge ziektekiemen waar internet vol mee staat. Zal bij mij redelijk loslopen omdat ik vrij goed tegen ziektes kan omdat ik vroeger flink taarten heb gebakken in de zandbak. Maar de hoofdreden is meer omdat ik het gewoon te koud vindt in mijn lijf dat het al druk genoeg heeft om de temperatuur op orde te houden. Bij de fruit/ ijsklontjesmixen ervaar ik zelfs pijn in mijn hoofd. Het is gewoon te koud voor mij. Ik heb wel eens gedacht dat door veel ijskoud drinken ik meer moeite had om mijn lichaamstemperatuur snel op peil te krijgen en te houden. Ik zweet amper als ik minder bezig ben met ijskoud drinken. Maar dat is meer iets waar onze weblogdokter een goed antwoord op kan geven. Ik drink gerust iets uit de koelkast maar het hoeft van mij allemaal niet zo koud. Ik drink graag een lekker bakkie thee of slappe koffie als ik in een warm land ben. Naast de ijsklontjes staat sla gewassen in niet zo schoon water vaak in het verdachtenbankje van de reiziger in den vreemden.

  • Nicole zegt op

   Volledig met je eens. Wij zijn ook geen Ijsgebruikers. Drinken wat normaal gekoeld is, is voor ons ruim voldoende. Is gwoon uit USA overgewaaid.

 9. Slagerij van Kampen zegt op

  Vaak moeilijk te achterhalen waar de racekak door veroorzaakt wordt. Vaak last van in Thailand. Maar de autochtonen ook! Dat men geleidelijk weerstand opbouwt is volgens mij een fabel. Heb ooit een hele dag met de meest afschuwelijke maag en darmkrampen hevig brakend door gebracht op een eerste hulppost. De Thaise arts: Stelt u zich niet aan. Dat overkomt ons allemaal wel eens hier in Thailand. Tot mijn vermaak had verleden jaar bijna ieder lid van mijn schoonfamilie last van spuitpoep! Alleen ik ontkwam eraan. Meestal andersom.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website