Toen ik onlangs besloot wat aandacht te besteden aan de Nederlandse verkiezingen voor een nieuw parlement, bedacht ik, dat het wel interessant zou zijn hoe Nederlanders in Thailand met die verkiezingen omgaan.

Ik had echter geen flauw idee hoeveel Nederlanders in Thailand gebruik zouden maken van hun stemrecht, sterker nog, ik zocht ook vergeefs naar degelijke informatie over het totaal aantal Nederlanders, dat – al of niet tijdelijk – in Thailand woont.

Tijdens mijn bezoek aan het stemlokaal op de Nederlandse Ambassade kreeg ik te horen, dat ongeveer 370 Nederlanders zich in Den Haag hadden laten registreren om zodoende aan de verkiezingen te kunnen deelnemen. In de posting over de stemmingsuitslag hebt u kunnen lezen, dat er uiteindelijk 332 geldige stemmen zijn uitgebracht. Het verschil zit hem in het alsnog niet opsturen van de papieren naar de Ambassade of het foutief (ongeldig) invullen van het stembiljet. Je zou dus kunnen zeggen, dat het “opkomstpercentage” van de uiteindelijk stemgerechtigde Nederlanders in Thailand circa 90% is.

Het gaat dus wel om slechts een paar honderd Nederlanders, die de moeite hebben genomen aan de stemming mee te doen. Is dat nu veel of weinig? Hoeveel Nederlanders hadden er vanuit Thailand kunnen deelnemen, met andere woorden hoeveel Nederlanders wonen er – voor korte of langer verblijf – in Thailand? Op die vraag heb ik helaas geen antwoord kunnen vinden. Bovendien kon iemand, die van tevoren wist tijdens de verkiezingsdag met vakantie te zijn in Thailand, zich ook laten registreren.

Nederlandse Verenigingen

Ik hoor al jaren, dat het er ongeveer 10 à 12.000 zouden zijn, maar het is op geen enkele manier aan te tonen. De Nederlandse Verenigingen in Thailand (Bangkok, Pattaya, Hua Hin en Phuket) nemen als vuistregel, dat 10% van de aanwezige Nederlanders lid is van één van die afdelingen. Het totaal aantal leden is momenteel ca. 1500, dus dan zou die 10 à 12.000 wel eens kunnen kloppen.

Registratie Ambassade

Nederlanders, die in Thailand verblijven, hebben de mogelijkheid zich te laten registreren bij de Ambassade, dus die informatie zou een mooie leidraad kunnen zijn. Een demografisch onderzoekje in dat bestand zou toch interessante gegevens kunnen opleveren. Vergeet het maar! In de eerste plaats is de informatie over die geregistreerden voor niemand toegankelijk en de gegevens hieruit worden alleen gebruikt in geval van noodgevallen en calamiteiten. Bovendien kan iedereen, die in Thailand verblijft – voor (een korte) vakantie of langer verblijf – zich laten registreren, dus of en hoeveel van de geregistreerden in Thailand wonen, wordt ook dat bestand niet duidelijk.

Immigration

Via de Thaise Immigration zou je het aantal mensen met een Nederlands paspoort, die Thailand binnenkomt en verlaat kunnen vaststellen. U zult begrijpen dat ook die gegevens niet toegankelijk zijn en ook niet betrouwbaar, want het zou toeristen en expats ook op een hoop gooien.

“Soorten” Nederlanders

Excuseer het woord soort, maar welke groepen Nederlanders zou je in Thailand kunnen noemen, ik noem er een paar:

 • expats (kortverblijvers): Nederlanders, die door het bedrijfsleven, overheid of internationale organisaties voor een bepaalde tijd (vaak 2 of 3 jaar) in Thailand te werk worden gesteld.
 • expats (langverblijvers): Nederlanders, die voor langere tijd, soms permanent, naar Thailand zijn verhuisd om er te werken of te genieten van hun pensioen. Je zou het ook immigranten kunnen noemen.
 • toeristen: Nederlanders, die hun vakantie – al dan niet regelmatig – in Thailand doorbrengen.

Stemgedrag

Om nu het stemgedrag van die kiezers in Thailand wat te analyseren, bekijken we deze groepen afzonderlijk.

Kortverblijvers: meestal mensen met een goedbetaalde baan, die ook nog een goede band met Nederland hebben. Zij zullen veelal VVD, D’66 stemmen, dus het aantal stemmers uit deze groep zal aanzienlijk zijn, zie de uitslagen.

Langverblijvers: vaak hebben de langverblijvers hun banden met Nederland, om wat voor reden dan ook, doorgesneden. De animo om te stemmen zal dan ook behoorlijk wat minder zijn. De PvdA en SP-stemmen zullen voornamelijk uit deze groep komen.

Ten slotte

Mijn analyse stelt natuurlijk helemaal niets voor, het zijn alleen maar vermoedens. Elk ander oordeel of mening kan goed zijn. Zijn die paar honderd stemmen uit Thailand dan belangrijk voor de uiteindelijke zetelverdeling in de Tweede Kamer? Niet echt, maar ik vind, dat je als Nederlander altijd van je democratisch recht om te stemmen gebruik moet maken!

13 reacties op “Hoeveel Nederlanders in Thailand?”

 1. thaitanicc zegt op

  Ja, het is moeilijk te zeggen hoeveel Hollanders er hier zijn. Wel is het zeker dat maar een fractie een stem heeft uitgebracht. Toch zijn het waarschijnlijk genoeg stemmen om een goede reflectie te krijgen van het stemgedrag. Niettemin een opvallende uitslag in Thailand, maar ook verrassende verkiezingen in Nederland zelf, vond ik althans. Het lijkt erop dat in Nederland de kiezers van de flanken naar twee grote partijen zijn getrokken, terwijl dat in Thailand niet of veel minder het geval is. Meest opvallende vind ik toch wel dat D66 de tweede partij is onder Nederlanders in Thailand.

  • Joseph Jongen zegt op

   Nog veel opvallender is dat de PVV in Nederland rake klappen heeft gehad en dat het stemgedrag van de Nederlanders in Thailand ten aanzien van de PVV nagenoeg ongewijzigd is gebleven.

   • thaitanicc zegt op

    Da’s op zich ook opvallend, maar de PVV verbaast me niet meer heel erg wat dat betreft… Twee jaar geleden was er sprake van de gordijn bonus, dit keer het omgekeerde. PVV electoraat is gewoon hoogst onvoorspelbaar.

    • cor verhoef zegt op

     Ik heb gestemd per volmacht. Dat wordt niet geregistreerd, voor zover ik weet. Althans, niet dat ik als kiezer die mijn zusje machtigde, in Thailand woon.
     @Thaitanicc, het PVV eleectoraat is inderdaad onvoorspelbaar, en lijkt daarom verdomd veel op de PVV leider. Toeval?

     • thaitanicc zegt op

      Toeval? Nee, dat denk ik niet. Een appel valt niet ver van de boom. En de PVV is toch de oogappel van de heer Wilders. Toch denk ik dat zijn rol niet uitgespeeld is, want Europa zal een issue blijven in de komende jaren. En de waarheid over Europa is dat het goed is voor ongeveer 60% van de Nederlanders, maar voor 40% is het helemaal niet zo’n goede zaak. En hij zou daar best (electoraal) profijt van kunnen trekken, maar dan moet hij wel wat serieuzer te werk gaan c.q. met doordachte plannen komen…

 2. koos zegt op

  Ter informatie, ik heb gestemd hier in Thailand, woon hier en ben hier ook ingeschreven. Daarnaast heeft ook mijn vrouw gestemd. Zij heeft de thaise en de nederlandse nationaliteit..

 3. Rob V zegt op

  Tja, Nederland houd wel vrij nauwkeurig bij wie er binnen komt maar niet wie er (al dan niet tijdelijk) vertrekt. Jammer dat we dus niet precies weten wie er weg gaat, waarheen, waarom en hoelang. Wellicht als je flink gaat puzzelen met CBS cijfers (immigratie/remigratie in Nederland) en met de Thaise immigratie dienst (als je daar al kan opvragen hoeveel Nederlanders in Thailand verblijf niet zijnde toeristen met een visum van 30 dagen) kun je wellicht een aardig beeld krijgen.

  Toch wel jammer dat gebrek aan informatie, vooral omdat omtrent emigratie (en soms ook immigratie) te vreemdste beweringen gaan, bijvoorbeeld dat van de emigranten uit Nederland het vooral om hoog opgeleiden gaat en bejaarden, beide met veel kapitaal of spaargeld en als het ware Nederland “ontvluchten”. Maar eigenlijk weten we helemaal niet wat voor een profiel deze mensen hebben (behalve dan wat er in het GBA -Gemeentelijke Basis Administratie- staat). Vuistregel is wel dat 2/3 van de migranten na gedane arbeid of studie weer terugkeert naar het land van herkomst.

 4. PeterdeG@ zegt op

  Ook opvallend is dat de PVV nu zowel in Thailand als in Nederland de 3de partij is, in Nederland dus gedeeld met de SP.

 5. Willem van Doorn zegt op

  Nu lees ik WEER van een verplichting, namelijk, ik citeer: “dat je als Nederlander altijd van je democratisch recht om te stemmen gebruik moet maken!”
  Eerder las ik dat ik Thais MOET kunnen spreken als ik een expat ben (en dat ben ik). Ik zou ook het Thaise bloed-en-bodum-volkslied MOETEN (kunnen) meezingen. En trouwens ook het Nederlandse. En zo zou ik nog veel meer MOETEN. Maar, dunkt mij, wat ik MOET dat is in Nederlandse en Thaise wetten geregeld. Dat voor zover van toepassing ten aanzien van waarvoor ik kan kiezen en metterdaad gekozen heb. En verder denk ik dat ik me naar redelijkheid MOET gedragen omat er ook nog zoiets is als (volgend uit die redelijkheid) een moraal. Al dat andere MOETEN is het afdwingen van groepsgedrag en het afgedwingen van groepsdenken. Is beperking en beknechting waarin ik niet hoef in te stappen.

 6. HansNL zegt op

  De onmogelijkheid om waar dan ook gegevens los te krijgen hoeveel Nederlanders er permanent in Thailand wonen, of hoeveel Nederlanders er in het buitenland wonen, is illustratief voor mijn idee dat deze Nederlanders door de overheid niet echt serieus worden genomen.

  Net als de ouderen, een gewild object voor allerlei maatregelen die op zijn minst onjuist, en wellicht zelfs wel discriminerend genoemd mogen worden.
  Onder het motto, ze kunnen zich toch niet verweren.

  En dat is ook zo, we laten ons gewoon als tweederangsburger behandelen.

  Overigens, welke Nationaliteiten (semi)permanent in Thailand wonen, stond in een lijstje vermeld dat er op een gegeven ogenblik 6219 Nederlanders hier vertoeven.

  Nee, helaas, ik zou niet meer weten waar ik dit lijstje op het internet heb gezien.
  Maar ik meen dat het een website van immigration was

 7. jogchum zegt op

  Had graag willen stemmen. Kon ook per computer, maar dan moest je je laten registeren in,
  ik meende in Den-Haag. Ben dagen lang bezig geweest maar het lukte maar niet.

  Hoeveel Nederlandse immigranten hier in Thailand wonen moet volgens mij makkelijk te
  achterhalen zijn. De belastingdienst vroeg….in verband met vrijstelling van belasting een
  uitschrijving van mijn gemeente, compleet met land en adres.

 8. Kees zegt op

  Maar ze hebben wel de verplichting zich uit te schrijven als ze emigreren, toch? Dus, misschien wel te logisch gedacht, moet de overheid toch een optelsom kunnen maken van iedereen die zich in NL ooit uitgeschreven heeft, en niet meer ingeschreven, minus buitenlandse sterfgevallen? Dan kom je redelijk in de buurt lijkt me.

  Maar goed dat je geen belasting in NL hoeft te betalen als je in het buitenland werkt en woont (voor sommige andere landen is dat wel anders). Als dat zo was garandeer ik dat ze je precies tot op de man nauwkeurig konden vertellen hoeveel Nederlanders er in het buitenland wonen! 😉

 9. Ludo zegt op

  Ze weten in NL precies hoeveel Nederlanders er in Thailand wonen.Mijn neef werkt bij de belastingdienst,en die gaan zelfs nu de Nederlanders met een eigenhuis in NL maar die in Thailand wonen hard aanpakken.Zo moet men dan de tenonrechte genoten hypotheek rente terug betalen,en kan de hypotheek verstrekker bij verhuur van het huis in NL de hypotheek ineens op eisen wegens te groot risico van slecht onderhoud etc door de huurders.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website