PongMoji / Shutterstock.com

In Bangkok is onlangs het Patpong Museum geopend, waar de geschiedenis van deze beroemde uitgaansbuurt voor volwassenen in woord en beeld wordt tentoongesteld. Maar laten we beginnen met het beantwoorden van de vraag: waar komt die naam Patpong vandaan?

De Patpongpanich familie

De geschiedenis van deze familie gaat terug naar 1880 of daaromtrent als een Chinees, Poon Pat, zich met zijn gezin in Thailand vestigt. In 1921 richt hij het bedrijf “Siam Cement” op. Koning Prajadhipok, Rama VII, verleent hem in 1930 een eretitel, waardoor zijn naam verandert in Luang Patpongpanich. Dan in 1946 koopt de familie een bananenplantage in een buitenwijk van Bangkok voor 3000 dollar. In de vijftiger jaren worden er dan winkelpanden en woningen gebouwd en de familie noemt die buurt Patpong.

Geheime dienst

Patpong veranderde van een agrarisch gebied in een zakelijk gebied en belangrijk is, dat direct na de Tweede Wereldoorlog de oudste zoon, Udom, een training van de geheime Office of Strategic Services (OSS) in Fort Benning in Georgia volgt. Deze organisatie, dat later de naam veranderde in Central Intelligence Agency (CIA) voerde vanuit Patpong allerlei acties uit tegen de communistische dreiging. Er werden bijvoorbeeld wapens geleverd aan anticommunistische groeperingen en spionage en contraspionage vierden in Patpong hoogtij.

Het Patpong Museum

Hoe de buurt is geëvolueerd van het agrarisch begin via de spionagepraktijken naar één van ‘s werelds beroemdste rosse buurten – lang voordat Soi Cowboy en Nana Plaza ontstonden – wordt uitvoerig in dit nieuwe museum belicht. Meer dan alleen een saaie tocht door de geschiedenis van bars en pingpongshows, volgt het museum de veel fascinerende bijdrage van het gebied aan de Vietnamoorlog, de geheime oorlog van de CIA in Indochina en de waarde, die het had als plek om te relaxen voor Amerikaanse soldaten die vochten tegen de communisten in de jaren 60 en 70.

Uitzicht op Soi Thaniya in het uitgaansgebied Patpong, plaatselijk bekend als Little Tokyo en beroemd om zijn Japans georiënteerde nachtleven (1000 Words / Shutterstock.com)

Curator Michael Messner

De curator van het museum is Michael Messner. Hij zegt dat hij het museum heeft gesticht om de rijke geschiedenis van het gebied te documenteren, dat dus niet alleen bestaat uit bargirls en pikante entertainment. Hij laat heel veel details zien waarvan niemand zich realiseert dat het heeft bijgedragen aan de bloeiende zaken- en toeristenzone.

Ontwikkeling van Patpong

Het waren niet alleen Amerikanen die naar Patpong trokken. Michael Messner wijst er op dat één van de eerste en populaire bars geopend werd door een Japanse ex-militair. Hij maakte deel uit van het Japanse bezettingsleger en vond Patpong een prima plek en opende er “Mizu’s Kitchen“.

In het midden van de jaren zestig trok Patpong ook veel Amerikaanse militairen aan, die moe van hun acties, vertier zochten. Met de vraag ontwikkelde zich het aanbod en Patpong werd de aangewezen buurt voor R&R (relief and relaxation)

Andere baanbrekende pioniers in Patpong uit die periode waren de US Information Service bibliotheek en een “safe house” van de CIA boven de Madrid Bar. In dat safe house konden vooral gepensioneerde CIA-agenten logeren en vrienden ontmoeten.

Messner vertelt dat er talrijke duistere verhalen bestaan die allemaal bijdragen aan de kleurrijke mythologie van het beroemde gebied. Maar het was pas in de vroege jaren 1970 dat Patpong een breder toeristisch publiek begon aan te trekken.

Het huidige Patpong

Dat, zegt Messner, is allemaal historie. “Ik denk, dat elke Thailand bezoeker Patpong wel kent. Maar niemand kent Patpong echt. De mensen associëren deze rosse buurt met bars en pingpong shows. Ook dat laten we wel zien, bijvoorbeeld met een levensgroot kartonnen beeld van een vrouw, die van tussen haar benen pingpongballetjes naar de bezoekers gooit. Iedereen, die Patpong bezoekt wil immers wel een pingpongshow zien”

Tenslotte

In dit artikel worden slechts enkele bijzonderheden van het Patpong Museum beschreven. Je moet echt wel een paar uur spenderen om wat begrip te krijgen van de geschiedenis en ontwikkeling van Patpong.

Bron: thethaiger.com/

1 reactie op “Het Patpong Museum in Bangkok”

  1. endorfun zegt op

    Ik denk dat R & R staat voor rest & recreation, of rest & recuperation (https://www.collinsdictionary.com). R&R (military), a military abbreviation for “rest and recuperation” or “rest and relaxation” (https://en.wikipedia.org/wiki/R%26R)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website