(Geen) Hondenvoer in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags:
20 februari 2012

Zoals zo vele mensen hadden wij in Nederland een hond. Een Hollandse kooiker, die luisterde naar de naam Guus. Een kooikerhond werd en wordt nog gebruikt in de eendenjacht, vandaar de naam Guus (Geluk). Eten, ja, alle honden willen altijd eten en in principe maakt het hen niets uit wat het is. Maar als goed baasje geef je het beest niet wat de pot schaft, maar ordentelijk hondenvoer.

We kennen in Nederland een heel sortiment hondenvoer voor honden van allerlei leeftijdsklassen. Dat kan zijn met water nat te maken brokken, droge brokken in allerlei smaken en blikvoer in nog eens vele smaken. Guus kreeg dit alles gevarieerd en dan af en toe afgewisseld met vers hart van de slager. Als extra traktatie ook af en toe een bot van de slager.

Natuurlijk probeerde hij tijdens ons eten ook een deel mee te krijgen en natuurlijk viel er wel eens een stukje worst of vlees per ongeluk van de tafel. Maar hoe dan ook, goede voeding voor de hond is essentieel voor zijn lichamelijke gezondheid. De hond is vaak een goede metgezel van zijn baas, maar zijn behoefte aan voedingsmiddelen is duidelijk anders. Voedsel voor de mens kan zelfs levensbedreigend zijn voor een hond. Zo las ik ooit, dat een vegetarisch echtpaar vond, dat hun hond ook vegetarisch moest eten. Dat ging wel een poosje goed, maar het beest miste daardoor zoveel noodzakelijke voedingsstoffen, dat het uiteindelijk stierf.

In Thailand is dat niet anders. In tegenstelling to mensen, die het hebben over verschillen in cultuur, taal, (eet)gewoonten en dergelijke, kennen honden die verschillen niet. Het enige verschil is eigenlijk de loslopende straathond en de hond, die een thuis en een baas heeft. Goed  eten is ook voor Thaise honden belangrijk.
Op het Thaise platteland moet de hond genoegen nemen met wat de pot schaft. Overgebleven rijst of noedels, botten en vleesresten staan dagelijks op het menu, van de kant-en-klare brokken en blikjes kan hij alleen maar dromen, want daar is eenvoudig geen geld voor. Hij eet alles wat hem toegestopt wordt of wat hij uit de vuilnisbakken te pakken kan krijgen.
Toch zit daarin een groot gevaar en ik noem u voorbeelden van voedsel, die niet goed zijn om aan uw hond te voeren: (dit geldt universeel, dus ook zowel voor Nederland als Thailand)

  • Geef uw hond nooit botten van kip of visgraten. De scherpe randen hiervan kunnen de slokdarm van het beest beschadigen. Een bot van een rund of een varken is wel goed, want het bevat veel calcium, dat een essentieel element in de voeding van uw hond is.
  • Geen voedselresten waarin ui en/of knoflook zit. Deze bevatten een giftige stof, genaamd thiosulfaat, die bij inname van grotere hoeveelheden hemolytische anemie kan veroorzaken, een aandoening waarbij rode bloedlichaampjes sneller worden afgebroken dan ze kunnen worden aangemaakt.
  • Soms wil je jouw hond eens extra trakteren en geeft hem een stukje chocolade. Fout! Chocolade is giftig voor honden vanwege de aanwezige cafeïne en theobromine. Een kleine hoeveelheid theobromine van zeg 400 milligram kan al fataal zijn voor een hond van minder dan 5 kilo. Honden zijn hypergevoelig voor deze stof, omdat zij, in tegenstelling tot vele andere dieren, niet in staat zijn deze stof uit hun voeding te scheiden.
  • Ik heb honden gekend, die graag een schoteltje bier wegslobberden, maar wijn, bier, sterke drank en voedingsmiddelen, die alcohol bevatten zijn taboe voor de hond. Het is puur gif, en al snel zal men symptomen zien van overgeven, diarree, verlaagde hartslag en niet zelden leidt dit tot verlies van bewustzijn, coma of zelfs de dood.
  • Babyvoeding dan? Doe maar niet, want veel babyvoeding bevat uien, goed voor de baby, maar giftig voor de hond.
  • Champignons, shi take of welke andere paddenstoel dan ook, houd ze weg voor een hond, want het eten daarvan kan gevaarlijk zijn voor uw viervoetige vriend.
  • Koffie en thee bevatten cafeïne en dus ook niet goed voor een hond. Het kan leiden tot snelle ademhaling, verhoogde hartslag en epileptische aanvallen.
  • Nootjes: verrassend genoeg zijn vele soorten. (macadamia’s, amandelen, walnoten, enz.) rauw of geroosterd, giftig voor honden. Het bevat aflatoxine en kan een zeer giftige uitwerking op een hond hebben. Het tast het zenuwstelsel, spijsverteringsorganen en de spieren aan.
 • Sommige honden hebben geen probleem met het drinken van melk en het eten van andere zuivelproducten. De meeste honden zijn echter lactosegevoelig door het ontbreken van een bepaald enzym in hun systeem. Darmklachten, braken en diarree kunnen het gevolg zijn.
 • Citroensap of limoensap? Vermijd het, want is puur gif voor een hond
 • Rozijnen en druiven worden door honden wel gegeten, maar het kan leiden tot nierproblemen, dus beter maar niet geven.
 • Het is absoluut fout om een hond vitaminesupplementen, die voor menselijk gebruik zijn gemaakt, te voeren. De vitamines in deze supplementen zijn in een veel te hoge concentratie aanwezig, waardoor een hond acuut last krijgt van maag, nieren en de lever.
 • Er is ook veel kattenvoer in de handel en dit een enkele keer aan honden te voeren kan op zich niet veel kwaad, maar in het algemeen is kattenvoer vetter en bevat niet alle essentiële voedingstoffen voor de hond.
 • In het algemeen geldt trouwens voor honden (en ook wel voor mensen), dat vetrijk voedsel, zoete snacks niet goed zijn en zelfs gevaar voor de gezondheid kunnen opleveren.

Geniet van uw hond als gezelschapsdier, bewaker van het erf of wat dan ook. Hij vertrouwt blindelings op u wat het eten betreft en u bent dus verantwoordelijk voor een gezond voedingspatroon voor de hond.

En de straathonden? Tja, die eten uiteraard ook alles wat enigszins eetbaar is en zullen derhalve dan ook vele ziekten kunnen oplopen. Ik heb daar geen echte oplossing voor.

Er is gebruik gemaakt van tekstgedeeltes uit een recent artikel in de Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “(Geen) Hondenvoer in Thailand”

 1. hans zegt op

  Gringo, aangename verrassing een kooikerhond, ik heb er zelf ook twee, het oudste hollandse ras, die soms nog voorkomt op middeleeuwse schilderijen. Koningin Juliana (geloof ik) heeft destijds nog een konijnenhol laten uitgraven, om dat haar kooiker probeerde een konijn te vangen.

  Ik had bij mijn vorig huurhuis in thailand er gratis 3 honden bij, waarvan ik het idee had
  dat al jouw genoemde regels niet van toepassing zijn voor de “ẗhaise”hond.

  Toen ik de eerste keer bij mijn schoonouders was en ik hun viervoeter een stukje vlees gaf van de gril heb ik daar later nog een tik over mijn vingers gehad van mijn vriendin.

  Een hond geef je geen goed vlees, of ik mijn hoofd een beetje ting tong was………

  • Gringo zegt op

   Ja, leuk he, Hans. Ach, over Guus kan ik wel een boek schrijven, hoeveel plezier hij ons gaf en wat we allemaal met hem beleefd hebben.
   Toen ik naar Thailand verhuisde, moest ik noodgedwongen afscheid van hem nemen, maar ik heb hem via de Ned. Kooiker Vereniging goed kunnen onderbrengen.
   Bij het maken van dit verhaal heb ik nog even op Internet gesurfd en genoten van foto’s en video’s over dit prachtige beest.

   Hans, heb jij die kooikers in Thailand of woon je nog in Nederland?

   • hans zegt op

    Woon nu nog in Nederland, maar ben geregeld een aantal maanden per jaar in thailand, bedoeling vanaf dit jaar heel veeeeel in thailand te blijven, heb begrepen van me meissie dat ik haar “mag” trouwen dit jaar ha ha.

    Mijn dochter en haar vriend hebben mijn honden, min of meer gewoon (gelukkig) ingepikt en zijn nu 9 jaar oud en ik heb de boodschap meegekregen dat ik ze niet terugkrijg om mee te nemen naar thailand en een wijze man luistert soms naar de jeugd toch.

    Voor mijn zijn het mooiste honden en die er zijn, alhoewel er een paar bloedlijnen zijn in nederland waar echte klootzakken tussen zitten, nou ja over dat fok gebeuren kun je ook wel een paar boeken schrijven en helaas niet in positieve zin.

    Het wonderbaarlijkste is altijd nog hun zelfreinigend vacht, vind ik.

    Zit er nog wel over te denken om tzt een pup van mijn reu mee te nemen naar thailand.

    Als het guus is op de foto heb je wel een mooie kooiker trouwens, ik heb ze wel eens
    beroerder gezien. Mijn reu staat op de dekreuenlijst van de vereniging, ff pochen…

    Wilde niet gelijk commentaar geven op je voedertips maar ik zie dat er meerdere
    opmerkingen zijn, ben zelf geen voorstander van (gekookte) varkensbotten, in ieder geval zeker niet de ribben, even als van kip/eend de poten, karkas kan wel weer, zekers als je die een beetje kapot maakt.

    Maar af en toe vers vlees is echt goed voor de hond vooral voor vacht en huidprobleem,
    en geregeld lepel sla/olijf olie door de brokken.

    Maar ik zei het al, al je regels gelden niet voor de thaise honden, die vreten alles, behalve vers vlees, want dat krijgen ze van ze lang zal ze leven niet van de thai.

    Die kooikers van mij waren trouwens ook niet kieskeurig, en eenmaal is het me overkomen dat ze aan de haal zijn gegaan met 5 karbonades die lagen te ontdooien op
    de tafel.

    • Gringo zegt op

     Mooie aanvulling, Hans! Je zult je kooikerhonden nog missen als je hier echt gaat wonen. Als ik hier de honden zie, denk ik nog vaak aan Guus, die nu – als hij nog leeft – toch wel een jaar of 16 moet zijn. Aardig idee trouwens van je om een puppy kooiker mee te nemen, hoewel je wel moet uitzoeken of de temperatuur geschikt is voor een kooiker.

     De foto bij het verhaal is niet van Guus, maar het had hem kunnen zijn. Deze lijkt er wel heel erg op.

     Ik lees mijn verhaal nog een keer en zie, dat ik Guus “hart van de slager” voer. Die slager leeft gelukkig nog steeds, dus ik bedoelde natuurlijk, dat het hart bij de slager werd gekocht. Guus kreeg wel eens een bot, maar vaak kocht ook ik wel die “kunstbotten” in een dierenwinkel, die van varkens- of koeienoren zijn gemaakt. Was Guus ook heel lang zoet mee!

  • jack zegt op

   Wat dikwijls vergeten wordt dat af en toe gedroogde of rauwe vis uistekend hondevoer is, bij rauwe vis zijn de graten zacht en gemakkelijk te verteren,ook rauwe kippenbotjes mag best, die splinteren niet dat gebeurt pas als ze gekookt zijn.

   Het kraakbeen van gebakken of gekookte kip mag je ook best aan je hond geven.

   Jack van Hoorn

 2. theo zegt op

  beste gringo wij wonen in thailand ,bevalt heel goed een leuk stukje over de honden wij hebben er twee meegenomen uit nederland ,twee CANE CORSO gaat heel goed hier warmte geen probleem ,maar je schrijft varkensbotten ,ik meen dat alles van een varken verkeert is jeukziekte ik heb het tot nog toe ook niet gegeven koeienbotten is hier heel moeilijk als varken geen probleem geeft zou ik het graag geven geef aub advies b,v,d theo

  • Gringo zegt op

   @theo: ik ben geen deskundige op dat gebied, maar als je even googlet “varkensbot voor honden” zie je een aantal forums waar dit wordt besproken. Het komt er op neer, dat een varkensbot goed is om te kluiven, maar de hond moet het niet in grote brokken doorslikken.

   Overigens zie je bij BBQ’s – ook op het platteland – dat alle botten, van kip, koe of varken plus de vissekoppen en -graten naar de honden gaan, die er smakelijk van eten.

 3. Tinerex zegt op

  Ik lees jullie artikel.
  Opgelet : Varkens botten zijn zéér scherp en verpulveren niet , dus heel gevaarlijk voor honden.
  Kippen beenderen ( en runds beenderen ) mag Wél.

  Mvg

 4. joep van neer zegt op

  We wonen op “platte land” en beschikken wel degelijk over hondenvoer en nog wel in het armste gedeelte van Thailand.

 5. Lenny zegt op

  Beste Tinerex, kippen botten zijn heel slecht voor honden. Ze kunnen daar geperforeerde
  darmen aan overhouden. Ik heb ook een Kooikertje gehad. Ze zijn super intelligent en hebben over het algemeen maar een baasje, waar ze alles voor over hebben. Een hele grote vriend vond ik.

 6. erik zegt op

  honden en kattenvoer is overal verkrijgbaar in thailand, echter ik heb in nederland jaren een hond gehad, en ik heb er hier ook.
  Echter die in nederland is dood gegaan, toen het beest maar liefst 15 jaar was, en heeft zijn hele leven gegeten wat de pot schafte.
  Vlees, groente, aardappelen etc, op dagelijkse basis, aangvult met eventueel wat droge honden brokken.

 7. Dutch zegt op

  Wij hebben 2 kleine honden.
  Zij krijgen elke dag op dezelfde tijdstippen eenzelfde hoeveelheid (honden)voer.
  Ik koop Ceasar-Pedigree-Jerhide-Sleeky-Royal Canin.
  Kost me dagelijks inspanningen om mijn vrouw ervan te weerhouden om allerlei “kleine hapjes” bij te voeren.

 8. Bacchus zegt op

  Grappig deze adviezen. Wij hebben een aantal Thaise honden geadopteerd. We kochten een grote zak met brokken en blikken met zachtvoer. Geen van beiden wordt gegeten door deze dieren. Rijst met vis en allerlei “restovers” zijn ze gek op.

  Onze katten eten wel brokken, maar zijn ook niet gek op blikvoer. Rijst met Plaa Too zijn ze gek op. Kattensnoepjes uit Nederland eten ze ook niet, wordt alleen mee gespeeld.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website