Freelance werkplekken in Bangkok

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
29 januari 2014

Het is al weer heel lang geleden, ik denk eind jaren tachtig, dat Interpolis in Tilburg een nieuw kantoor opende met een bijzonder concept. Medewerkers hadden geen eigen werkplek meer, maar als zij niet thuis werkten, kwamen naar kantoor en namen plaats aan een willekeurig bureau. Zij logden in op het computernetwerk en konden zo hun werkzaamheden uitvoeren.

Ik moest even aan deze “kantoorrevolutie” denken toen ik in The Nation een artikel las over freelance werkplekken in Bangkok. Een freelance werkplek is een deel van een groter kantoor, dat gehuurd wordt door (meestal) jonge ondernemers. Het is goedkoper dan zelf ruimte te huren en die als kantoor in te richten, terwijl men toch over alle faciliteiten van een modern kantoor kan beschikken.

Het is niet een typisch Thais idee, want in alle grote steden elders op de wereld bestaan deze flexkantoren al langer. Ik zag een aanbieding voor een flexplek in Amsterdam, die je per dag kunt huren en nog een aardige korting krijgt als je betaalt door middel van een strippenkaart. Wel typisch Nederlands, denk ik! Hoe dan ook, een flexibele werkplek is aantrekkelijke optie voor freelance professionals en voor andere zelfstandig werkenden, die het thuis te eenzaam of te storend vinden.

Dwalend  door één van deze gedeelde kantoren op zoek naar een bureau en je ziet een gezelschap van grafisch ontwerpers , tekstschrijvers, programmeurs, startende jonge ondernemers, buitenlandse zakenmensen en nog vele anderen, die daar aan het werk zijn.

Klique Desk

Neem bijvoorbeeld de Klique Desk in Sukhumvit Soi 23. Op de tweede verdieping van het Shinawatra Building, dat op zichzelf een vrij ouderwetse structuur heeft,  tref je een 300 m² modern kantoor aan  met alle mogelijke moderne kantoor- en vergaderfaciliteiten aan. Klique Desk beschikt over twee multifunctionele vergaderzalen, compleet met projector en televisie en nog andere media-instrumenten, een “hot desk zone” meten 14 flexibele werkplekken. Uiteraard is er high speed WiFi beschikbaar, evenals een telefooncel voor privégesprekken en online conferenties, een kopieermachine, printer, scanner en fax. Er is zelfs een kleine pantry met koelkast, magnetron en koffiezetapparaat waar je jezelf kunt bedienen met gratis drankjes en een selectie van snacks.  Prijzen beginnen bij 200 Baht per dag voor een gedeelde werkplek tot aan 17.000 Baht per maand voor een eigen kantoortje. Klique Desk biedt de gebruiker een zakelijk adres en een tweetalige receptioniste die bij afwezigheid de inkomende e-mails verwerkt en de telefoon beantwoordt.

Hubba

Een andere aanbieder van co-working werkruimte is Hubba, enigszins weggestopt in een twee verdiepingen tellend woonhuis met een schaduwrijke binnenplaats in Soi Ekamai 4. Hubba is in feite de pionier van het fenomeen in Bangkok, dat alweer twee jaar geleden opende. Het is nog steeds de meest populaire plek voor buitenlandse zakenmensen en expats. Hubba werd opgezet voor mensen, die genoeg hadden van het werken in coffeeshops en is nog steeds bezig de dienstverlening uit te breiden.

De prijzen variëren hier van 265 Baht per dag tot 36.500 Baht per jaar. De inrichting van de kantoorruimte is minimalistisch en biedt plaats, binnen en buiten, aan 50 bezoekers. Highspeed internetverbinding, kantoorapparatuur, een ingerichte keuken zijn ook hier beschikbaar. Bovendien beschikt Hubba over twee volledig uitgeruste vergaderruimten, waar kleine seminars of workshops kunnen worden gehouden.  .

Zowel de eigenaars als de gebruikers van gedeelde kantoorruimte zijn enthousiast over het gebruik. De eigenaars: “wij bieden zelfstandig werkenden en beginnende ondernemers in IT en mediawereld alle kantoorfaciliteiten tegen een aantrekkelijke prijs. De gebruikers: “het is een prima mogelijkheid om niet thuis of in een coffeeshop te hoeven werken. Bovendien werk je in een gemeenschap van gelijkgestemden en dat schept ook een band.

Om te noteren:

  • Klique Desk is op de tweede verdieping van het  Shinawatra Building, Sukhumvit Soi 23 , in de buurt van BTS Asoke. Het is dagelijks geopend van 09:00-07:00. Bel (02) 105 6767 of bezoek www.Kliquedesk.com .
  • Hubba is gelegen op Ekamai Soi 4 . Het is dagelijks geopend 09:00-22:00. Bel (02) 714 3388 of bezoek www.HubbaThailand.com.

Bron: The Nation

2 reacties op “Freelance werkplekken in Bangkok”

  1. Khun Peter zegt op

    Handig om te weten. Vooral voor mensen die locatie onafhankelijk kunnen werken zoals ik. Heb wel eens vanuit een hotel in Bangkok gewerkt, maar dat is niet ideaal. Meestal is de internetverbinding niet best. Een fatsoenlijke bureaustoel kom je ook niet snel tegen op een hotelkamer.
    Ik zou nu een hotel kunnen boeken in de buurt van de flex werkplekken, dan kan ik met mijn laptop onder de arm er naar toe lopen.

  2. Maarten zegt op

    In Exchange Tower bij Asok zit ook zo’n kantoor. Ze adverteren een prijs van 5000 baht per maand


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website