Cicaden eten in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond, Eten en drinken
Tags: ,
18 april 2022

Nou voordat u verder leest en de foto ziet, wist u wat een cicade is? Ik niet, maar nu “weet ik er alles van”. Het is één van de vele insecten, die in Thailand wordt gegeten, rechtstreeks uit de natuur.

Ik heb eerder al eens een artikeltje over de Thaise insecten op dit blog gezet, zie www.thailandblog.nl/eten-drinken/insecten-eten-thailand , maar de cicade werd daarin niet genoemd.

De cicade

De cicade is een insect van 2 tot 5,5 cm net een gedrongen lichaam, dat meestal donkerbruin of groen is. Het beestje heeft wel wat weg van een sprinkhaan. De familie van de cicaden is erg groot, wereldwijd zijn er meer dan 2500 soorten gedetermineerd en welke nu in Thailand worden gevangen en gegeten kan ik u helaas niet vertellen. Een specifiek kenmerk van de cicade is het luide lokgeluid van de mannetjes. Dat geluid kan oplopen tot wel 120 dB en is op een afstand van anderhalve kilometer nog te horen. Dat geluid wordt veroorzaakt door kleine membranen beiderzijds aan het achterlijf in trilling te brengen. Het is een oproep van de mannetjes aan de vrouwtjes om te paren.

Paring van cicaden

Cicaden leven bijna heel hun leven onder de grond bij plantenwortels. Dat leven kan jaren duren – soms wel meer dan 15 jaar – en in het voorjaar nu tot en met april komt een aantal massaal uit de grond, werpen hun huid af, waardoor zij volwassen cicaden zijn geworden. De mannetjes beginnen hun paringslied, meestal op het heetst van de dag. Na het paren zullen de vrouwtjes in bladeren en twijgjes hun eieren leggen. Na het uitkomen kruipen de nimfen ondergronds en leven daar op plantenwortels.

Bron van inkomsten

Op de website van The Nation las ik recent een artikel over het vangen van cicaden in de zuidelijke Thaise provincie Yala, zie:  www.nationthailand.com/news/30381241

Omdat de rubberprijs steeds lager wordt, wordt de vangst van cicaden als een alternatieve inkomstenbron gezien. De reportage gaat over een nachtelijke zoektocht naar cicaden in het district Betong. Bewoners trekken er met grote zoeklichten op uit met plastic zakken en waterflessen. De cicaden komen bovengronds en klimmen de bomen in, waar zij dan gemakkelijk met de handen kunnen worden gevangen. .

De cicaden worden o.a. aan restaurants verkocht – Chinezen en Maleisiërs zijn er dol op – en brengen levend 2 à 3 baht per stuk op, gebakken zelfs wel 5 baht. Cicaden zitten vol proteïne en worden in vele gerechten gebruikt. Favoriet in Betong is de gebakken cicade in een pepersaus.

Als een hele familie op jacht gaat vangen worden gemiddeld tussen de 500 en 1000 cicaden gevangen dat levert toch 1500 à 2500 baht op

Documentaire

Over de levenscyclus van de cicade kun u hieronder kijken naar een BBC-video van Sir David Attenborough:

https://www.youtube.com/watch?v=tjLiWy2nT7U 

Bron: The Nation/Wikipedia


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 4 votes.
Please wait...

12 reacties op “Cicaden eten in Thailand”

 1. Jos zegt op

  Best lekker.

 2. Facttester zegt op

  Zijn dit misschien de beestjes die wij krekels noemen?

  • Het geluid wat ze maken lijkt wel op elkaar.

  • Wim van Beveren zegt op

   Nee dat zijn crickets, zit niet veel verschil in

  • Anton zegt op

   Nee krekels zijn anders. Cicades – Heb ze zelf nooit gegeten. Maar je weet nooit. Waar ik nu ben/woon 500km ten noorden van Sydney heb ik ze ook erg veel op mijn stuk grond. Ja grond klein voor Australische normen, 96 acers. Allemaal verschillende soorten, zwarte – geelgroen dan weer rood en een beetje zwart. Ja erg veel verschillende mooie gekleurde insecten…
   Vaak in het verleden liepen mijn kinderen ermee op hun school uniform. Zal dat nooit vergeten.

 3. nicky zegt op

  ik heb wel enkele jaren geleden gezien dat ze bepaalde insekten vingen door stokken met lijm in te smeren.
  Deze insecten maakten ook een hels kabaal. Ik weet niet of dit dezelfde zijn

 4. Wim van Beveren zegt op

  Ik heb zelf een tijdje crickets gekweekt, best leuk en best lekker, verkocht ze per kilo of per 100 gram, goeie zaken.

 5. rob zegt op

  Een krekel maakt iets meer geluid dan een sprinkhaan, die meer ‘snort’.Een cicade brengt de toerist echter op het idee, dat er een reusachtige elektrische machine wordt aangezet, ergens hoog in een boom (krekels leven op de grond). Het is zo hard dat het sommigen hevig irriteert. Ik vind het een magisch geluid, het begint haperend, stotterend, maar na een seconde of 15 begint het te vibreren, te zingen.Het eindigt ook weer met stoten. Vaak hoor je er maar 1, en dan ergens verderop nog een, maar ik heb eens op een plek er wel 100 tegelijk gehoord, het overstemt alles.Op koh Chang /Long Beach begint hij een half uur voor zonsopkomst, om klokslag 6 uur. Dat duurt dan 5-7 minuten. rond zonsondergang, klokslag 6 uur, komt ie weer, ook maar een paar minuten.Ze komen ook in z-europa voor, zijn daar zelfs nog groter, wel 4-6 cm.Ze komen op licht af, en zijn zo te vangen.Als je dan in de buurt van een lamp staat, kunnen ze volkomen verblind tegen je kop knallen.

 6. Rik Meuleman zegt op

  De Thais noemen ze chaka-chaan en als ze er eentje zien zeggen ze yes, can eat..:-)

  • Ronald Schütte zegt op

   ja: tjàk-a-tjàn = จักจั่น beide lettergrepen lage toon met korte ‘a’ klank

   (www.slapsystems.nl)

 7. peter zegt op

  Ze maken in ieder geval veel herrie.
  Nog niet gegeten, maar wel een keer miereneieren.
  Je moet het een keer proberen, toch? Vond er niet veel aan, maar kan ook komen door het frituur vet.
  In Pathalung ook een keer viseitjes. Dat viel zeker tegen door het frituur, te oude olie, zag ik gelijk al en werd bevestigd bij het consumeren.
  Doe ik zelf beter met kuit in Nederland.

 8. Sjaak S zegt op

  Vorige week zaten ze bij ons in de tuin, in een palmboom en jawel, in de middag, als je er voorbij liep, maakten ze een herrie van jewelste. Onze katten hadden veel lol met het jagen erop.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website