Chakridag of de “Grote Dag” in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
3 april 2016

Woensdag 6 april wordt de Chakridag gevierd. Dit is nu eens niet een feest ter ere van een Boeddha gebeurtenis, maar de herdenking van het ontstaan van de Chakri dynastie sinds het jaar 1782.

Zijne Koninklijke Hoogheid Bhumibol Adulyadej is de 9e koning van deze Chakri dynastie en is erg geliefd bij het volk. De vieringen vinden plaats in de koninklijke kapel en daarbij worden de voorgaande generaties herdacht en geëerd; een krans wordt gelegd bij het monument van Rama 1 bij de Memorial Bridge in Bangkok.

Rama I is de grondlegger van de Chakri dynastie en verantwoordelijk voor het ontstaan van het koninkrijk met Bangkok als de hoofdstad van het land. Voor die tijd werd het land geteisterd door Birmese troepen en verantwoordelijk voor de val van Ayutthaya in 1767. Dit heeft echter niet lang geduurd omdat Thong Duang (bekend als Chakri) het heft in handen nam en een Siamees leger in de omgeving van Thonburi op de been bracht.

De toenmalige koning Taksin had meer belangstelling voor godsdienst dan zich om de eenheid en veiligheid van het land te bekommeren, zodat vrij gemakkelijk een troonswisseling tot stand kwam. Chakri werd gekroond tot koning Ramathibodi en regeerde als koning Rama I (deze titel kreeg hij pas na zijn dood) in 1782. Chakri begreep, als militair, dat Thonburi geen gemakkelijk te verdedigen plek was tegen het Birmese leger en trok met zijn leger over de Chao Phraya rivier om daar de nieuwe hoofdstad van Siam te vestigen. Veel materialen uit de voormalige hoofdstad Ayutthaya, zoals stenen uit de vestingmuren werden voor de nieuwe hoofdstad gebruikt. Om de oude vroegere eenheid niet te vergeten, werden oude ceremonies opnieuw in ere hersteld, zoals de kroningsdag en de eed van trouw.

Op de Chakridag, 6 april, zullen seminars gegeven worden om het belang van het koningshuis te laten inzien, tentoonstellingen worden gehouden en een kranslegging voor koning Rama I, vlagvertoon op overheidsgebouwen en een vrije dag voor de mensen om hen in de gelegenheid te stellen waardering te tonen voor het koningshuis. Bij beelden van koning Rama I zullen bloemen gelegd worden. De Chakri dag is de enige dag in het jaar, dat het Pantheon bij het koninklijk paleis opengesteld wordt voor het publiek. In dit gebouw staan levensgrote beelden opgesteld van de eerste acht koningen van de Chakri dynastie. Banken, scholen en overheidsgebouwen zullen op de Chakridag gesloten zijn.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Chakridag of de “Grote Dag” in Thailand”

 1. rudy zegt op

  Hallo…

  Ik wil hier toch even op reageren… als inwoner van dit land heb ik respect voor het Koningshuis… ik ben hier te gast en pas me aan…

  Maar waar ik telkens van verwonderd sta, is de ” aanbidding ” van de Thai voor hun koning… ik zit telkens met verbazing te luisteren naar mijn vriendin, die, terwijl ze op tv naar Thailand got’s talent zit te luisteren terwijl ze me zonder één seconde na te denken de hele Chakri dynastie kan vertellen, tot in de details…

  Rama 5 wordt hier nog altijd aanbeden als een halfgod, de koning op zijn paard… elke Thai is daarvan doordrongen, op een manier die ik soms niet begrijp…

  Een paar dagen geleden was het de 60e verjaardag van prinses Sirindhorn… de regering kondigt een feestjaar af te ere van haar… ze is geboren op een zaterdag, en de kleur passend op die dag is paars…

  Purple begreep mijn vriendin niet, maar ze ging in de kamer op zoek tot ze met iets paars tevoorschijn kwam. Ze zegde, this is the colour…

  Thai, ik zal ze nooit echt begrijpen, spreek niet over Deep Purple of Pink Floyd… maar de geschiedenis van hun koningshuis kennen ze beter dan een geschiedenisboek!!!

  Rudy

  • Tino Kuis zegt op

   De Thais kennen de geschiedenis van hun koningshuis? Nou, vraag eens hoeveel kinderen de kroonprins heeft. De een zegt 3.., misschien 5? Het zijn er 8! Vraag ook eens hoe de oudere broer van koning Bumipol om het leven kwam. Mag je allemaal vragen….

 2. Tino Kuis zegt op

  Ik denk niet,Lodewijk, dat je de rol van koning Taksin goed hebt weergegeven. Taksin wordt vaak weggeschreven uit de Thaise geschiedenis.
  Het was echt Taksin die Siam van de Birmezen bevrijdde. Thong Duang, later Chao Phraya Chakri was een general maar niet van koninklijke bloede en een oude vriend van koning Taksin. Desondanks liet hij Taksin onthoofden en besteeg zelf de troon als Rama I. Dat is het begin van de Chakri dynastie

  https://www.thailandblog.nl/geschiedenis/koning-taksin-een-fascinerende-figuur/

 3. henry zegt op

  Koning Taksin is de feitelijke stichter van Thailand, en heeft ook het land 1 gemaakt. En hij is helemaal niet onthoofd, maar heeft zich teruggetrokken in het financieel belang van het land. Want de oorlog tegen de Birmezen was met met toestemming, financiele en militaire hulp van China. Maar dit waren persoonlijke schulden van Taksin, niet van Siam. Dus met het verdwijnen van Koning Taksin verdwenen ook die schulden Koning Taksin is op hoge leeftijd overleden in Nakhon Si Thammarat Hij was gehuwd met de dochter van de laatste koning van Nakhin Si Thammarat.
  De plaats waar hij als monnik de laatste jaren van zijn leven heeft doorgebracht is een bedevaarstoord Word trouwens regelmatig bezocht door militaire eenheden. Men kan daar trouwens een koningsmantel bezichtigen. Een 2e koningsmantel bevind zich in China. In China is heel wat historisch onderzoek gebeurt over koning Taksin en de herovering van Ayudhaya.
  Wat in de schoolse geschiedenis onder de mat word geschoven is dat Ayudhaya en ook Siam tot de val van het Chinese keizerijk in feite een Vazalstaat van China was Daarom ook dat Taksin de toestemming van China vroeg om Ayudhaya te heroveren Daar zijn lange geheime onderhandelingen over geweest
  Pikant detail, de lievelingsvrouw van Rama 5, degene die verdronken is op weg naar Bang Pa In, was een kleindochter van Koning Taksin.

 4. Tino Kuis zegt op

  Over de manier waarop koning Taksin om het leven kwam zullen we het wel niet eens worden, henry. De Koninklijke Kronieken melden allemaal dat Taksin werd geexecuteerd en die ten tijde van koning Mongkut zeiden ook dat het een onthoofding was (B.J.Terwiel, Thailand’s Political History, bladz. 78). Kun jij me andere bronnen noemen?
  Tot aan Rama V viel de schatkist van de koning samen met de schatkist van de staat. En Taksin, wiens vader uit China was geemigreerd, had inderdaad veel te danken aan hulp van Chinese kant, schepen, mensen en geld.
  Ja, Ayutthaya stuurde soms een schatting naar het keizerlijk hof in China, en dat deden ook het koninkrijk Lanna en Laos. Maar een vazalstaat? Dat gaat me te ver.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website