We kennen genoeg verhalen van buitenlandse mannen, die met hun Thaise geliefde willen trouwen. Voordat zo’n huwelijk in Thailand kan plaatsvinden is er nogal wat papierwerk noodzakelijk en niet iedereen vindt dat een eenvoudige opgave. Maar nu wil een buitenlandse vrouw trouwen met een Thaise man, hoe werkt dat?

Abigail Harker, een freelance journaliste, die Thailand als basis heeft gekozen voor haar vele reizen, heeft een langdurige relatie met een Thaise man en zij besluiten te gaan trouwen. Makkelijk? Niet echt! Zij schreef er een artikel over voor The Big Chilli Bangkok, dat ik hieronder met mijn eigen woorden navertel.

“Iedereen, inclusief ambtenaren bij Immigration, vertelde mij, dat het heel gemakkelijk was voor een buitenlandse vrouw om met een Thaise man te trouwen. Ik zou niet hoeven aan te tonen, dat ik over een bepaald inkomen kon beschikken noch een bedrag op de bank zou moeten hebben staan. Het was voldoende om een verklaring van mijn ambassade te krijgen, die bevestigde, dat ik als alleenstaande vrij was om in het huwelijk te treden. Die verklaring zou dan in het Thais moeten worden vertaald en vervolgens gelegaliseerd door het Thaise Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Internet

We wilden echter niet overhaast te werk gaan en we zochten vele websites van de overheid af en bezochten meerdere forums voor informatie over trouwen in Thailand. Dat leverde echter voor ons niets op. Er is meer dan voldoende informatie over wat een buitenlandse man moet doen om met een Thaise vrouw te kunnen trouwen, maar nauwelijks iets nuttigs als het om het omgekeerde gaat, een buitenlandse vrouw, die met een Thaise man wil trouwen.

Documenten

Omdat we beiden niet bekend zijn met het Thaise rechtssysteem en het jargon dus ook niet kennen, dachten we er goed aan te doen een ter zake deskundige Thaise advocaat in te huren om ons te helpen met de procedures en vertalingen. We verzekerden de advocaat, dat we alle benodigde documenten hadden en ik ging nog een keer extra naar het Bangrak districtskantoor om nog eens te controleren of onze documenten in orde waren. Geen probleem, werd mij verteld, het enige, dat je nodig hebt is die gecertificeerde brief van de ambassade, paspoort en de ID-card van je partner.

Nog meer documenten

Wat zowel de ambtenaar op het districtskantoor als onze advocaat “vergat” te noemen, was dat ook de papieren van mijn partner’s huisregistratie moesten worden getoond. Bovendien moest een familielid van mijn partner als getuige optreden en ook de papieren van zijn huisregistratie waren benodigd, Tenslotte moest een betalingsbewijs voor de legalisatie van de brief van de ambassade aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken worden getoond. Als we deze informatie niet van een vriend gekregen hadden, die recentelijk een soortgelijk proces doorgemaakt had, zouden we bij het districtskantoor gekomen zijn met onvoldoende papieren om te trouwen.

De trouwdag

Eindelijk dan brak de afgesproken trouwdag aan en we voelden ons gelukkig, We kleedden ons netjes aan en begaven ons al vroeg in de morgen naar het districtskantoor om daar de huwelijksacte te ondertekenen, Daarmee zouden we een echtpaar zijn. Bij aankomst leverde onze advocaat de benodigde documenten in en wij wachtten geduldig op de dingen die zouden komen. Na een half uur kwam de advocaat terug met de mededeling, dat onze aanvraag voor een huwelijk was afgewezen. Het districtskantoor kon de aanvraag niet in behandeling nemen, omdat er geen verklaring van mijn inkomen was bijgevoegd. Nu ben ik een freelance journalist, hetgeen betekent, dat mijn inkomen niet consistent is en van maand tot maand kan variëren. Af en toe wordt ik financieel ondersteund door mijn partner, maar dat was niet acceptabel: “Wat als hem iets overkomt of zijn baan verliest?”, was het argument.

Thaise vrouwen

Thaise vrouwen met weinig of zelfs zonder inkomen worden meestal financieel ondersteund door hun buitenlandse echtgenoten, dus wat is het probleem als ik diezelfde steun af en toe van mijn Thaise partner krijg? We kregen te horen en te zien, dat sinds begin 2016 alle buitenlanders in Thailand een inkomen of spaartegoed moeten kunnen aantonen. Deze regel, die ons door niemand tijdens het traject was verteld, was ook bij onze advocaat onbekend

De discussie met de ambtenaren liep op niets uit en we vertrokken. We hadden besloten de aanvraag nu bij het Sathorn districtskantoor in te dienen. Daar werd de aanvraag weliswaar geaccepteerd, maar verlangde nog wel een document van mijn ambassade, waarin mijn beroep en inkomen werd bevestigd. Het was echter inmiddels over twaalven en de ambassade was daarom niet meer bereikbaar. Ons geduld raakte op.

Toch getrouwd

In een laatste wanhoopspoging kreeg ik het voor elkaar om een afschrift van mijn internationale bankrekening te bemachtigen en gingen er mee terug naar Bangrak in de hoop, dat het als inkomensverklaring zou worden geaccepteerd. Daarna was het wachten op het oordeel van de bevoegde ambtenaren. Ons wachten werd beloond want na enkele uren werden we dan toch in het echt verbonden. We voelden ons gelukkiger dan ooit.

Advies

Het was een harde les te ervaren, dat websites en forums ons niet volledig konden inlichten, zelfs onze advocaat was van de nieuwste regels niet op de hoogte. Personeel op districtskantoren verzuimen om belangrijke informatie tijdig te verschaffen. Wie kan je nu vertrouwen? Het is verstandig om bij dergelijke gevallen andere expats of buitenlanders, die het proces al eens meegemaakt hebben, te raadplegen. Zoek ook op Internet naar zoveel mogelijk informatie”

Naschrift Gringo:

Het advies hierboven is zeker aan te bevelen. In veel gevallen verschaft dit blog al informatie over allerlei regelingen, maar als de gewenste inlichtingen niet vindbaar of onvoldoende zijn, kan de bloglezer nog altijd een lezersvraag op Thailandblog.nl zetten. Ervaringen van anderen doen soms wonderen!

No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Als buitenlandse vrouw trouwen met een Thaise man”

 1. jasper van Der Burgh zegt op

  Deze buitenlandse mevrouw moet nu dus gewoon aan dezelfde voorwaarden voldoen als buitenlandse mannen. Overigens stond/staat er op de website van de ambassade in Bangkok precies vermeld aan welke voorwaarden je dient te voldoen, en welke papieren nodig zijn voor het sluiten van een huwelijk in Thailand. Ik moest indertijd ook gewoon een inkomensverklaring tonen op de ambassade.
  Was dan ook binnen 5 minuten getrouwd op het Amphur.

  • Rob V. zegt op

   Dat ligt er aan wat je als ‘gewoon’ ziet. In diverse wetten omtrent verblijfsrecht, nationaliteit enzo staat of stond dat de vrouw alles min of meer kado kreeg zonder eisen omtrent inkomen of inburgering. Kijk bijvoorbeeld maar eens wat de Thaise nationaliteits wet schrijft. Nee dat is geen gelijke behandeling van man en vrouw. Blijkbaar trekken ze dit nu beetje bij beetje recht door ook aan de buitenlandse vrouw eisen te stellen. In Nederland kreeg je tot een jaar of 20 terug als buitenlandse vrouw ook makkelijk verblijfsrecht of zelfs nationaliteit. Paar formuliertjes, stempeltje, klaar. Maar die oude aannames dat de vrouw zich in het land van de man zal voegen en de man de brood/rijst-winnaar zie je gelukkig minder en minder. Gelijke behandeling is goed.

   Wel weer een beetje jammer dat het pakket aan eisen zwaarder en zwaarder wordt zodat goedwillende burgers meer en meer moeite hebben samen te wonen met hun geliefde. Maar blijkbaar is er veel geoorloofd om de rotte appels te hinderen, ook al maakt dat sommige goed willende relaties kapot. Maar dat is een discussie voor een andere keer…

   Ben wel benieuwd hoeveel van dit alles al in harde gelijkwaardige wetgeving is gegoten en hoeveel op ambtelijk niveau is besloten binnen de speelruimte die ambtenaren krijgen.

   • Slagerij van Kampen zegt op

    Vraag is natuurlijk of een huwelijk is gekoppeld aan de verblijfsstatus. Immers men hoeft toch niet in Thailand te gaan wonen? Vraagt men een inkomensverklaring dan lijkt men te veronderstellen dat de partner zich daar ook vestigt. Echt goed op de hoogte ben ik niet. Ik vraag me af of je bv niet gewoon een Nederlands huwelijk met een buitenlandse zonder permanente verblijfsvergunning kunt sluiten. Krijgt ze die verblijfsstatus niet dan moet u misschien verhuizen?
    Ongetwijfeld is er iemand hier die daar meer van weet.

    Vergelijkt men de Thaise vestigings eisen met de Nederlandse dan valt op:

    Nederland wil dat de immigranten integreren. Ze moeten de taal leren spreken enz. Ze dienen een kans te hebben op de arbeidsmarkt.

    Thailand: Ze gaan echt niet testen of u de taal beheerst of zo. Enige vraag: Laat je poen zien. Als Nederland op dezelfde manier zo selecteren zouden de meeste farangs hier of nog vrijgezel zijn of met een landgenote zijn getrouwd. Immers de meeste van die mia farangs zijn zo arm als Job of zelfs nog armer.

    De dame hierboven heeft het blijkbaar ook niet echt breed. Sin sot? In de omgang met farangs vergeten de Thais hun eigen gebruiken maar al te vaak als het ze geld kost.

    • theoS zegt op

     Slagerij van Kampen, je haalt de dingen door elkaar. Een tourist hoeft in Nederland niet te taal te beheersen, jij hebt het over Immigranten wat heel iets anders is. Een tourist in Thailand hoeft ook de taal niet te beheersen, want wij worden beschouwd als touristen. Het wordt anders als men de Thaise Nationaliteit aan wil nemen want dan moet men, net als in Nederland, de taal beheersen en zelfs het volkslied luidkeels zingen op het Immigratie kantoor.

   • Ger zegt op

    Uit eigen ervaring en kennis rond de materie was het immens moeilijk om begin jaren negentig een verblijfsvergunning voor een Thaise vrouw voor een verblijf in Nederland te krijgen. Het ging zelfs zover dat ik een gesprek met een ambassadewedewerker kreeg om te beoordelen of er geen sprake was van mensenhandel, heel actueel in de jaren negentig en eind tachtiger jaren. En zelf ben ik een rolmodel van een keurige en nette burger en moest mij er toen aan onderwerpen. En in de jaren negentig waren de eisen , fomulieren en meer inhoudelijk gelijk wat de inhoud betreft. Het was vanwege de vele aanvragen dat de IND indertijd overwerk verrichte en in die tijd vele steken liet vallen. Bijvoorbeeld de aanvragen voor een verblijf werden door de IND gelijk gearchiveerd en niet behandeld en kon men opnieuw met de procedures beginnen, voor simmigen een half jaar tijdverlies indertijd.

    • theoS zegt op

     In het midden van de jaren ’70 was het genoeg om een Thaise trouwakte te kunnen laten zien. Je nam haar gewoon mee naar Nederland. In Nederland naar het stadhuis van je woonplaats en daar werd het huwelijk geregistreerd, geen vertaling of Nederlands kunnen spreken of wat dan ook werd om gevraagd.

 2. DAMY zegt op

  Die ” buitenlandse vrouw ” zoals U die noemt ” buitenlandse meneer “heeft dus een naam namelijk Mevrouw Harper of nu haar Thaise man’s achternaam en dan kan het wel bij onze Ambassade bekend zijn wat ervoor nodig is om hier te trouwen maar misschien is dat bij haar Ambassade niet het geval.

 3. raf zegt op

  Ik vermoed dat de amtenaren U de juiste informatie “vergeten ” te geven….. maar als je dan 5000 Bahtjes laat zien , gaat alles in een keer…… door de band stellen ze dat trouwens zelf voor …… Op het forum is daar in het verleden nog over geschreven…..

  • ruud zegt op

   Op het forum stond een artikel over iemand, die de spullen blijkbaar niet compleet had en vervolgens ambtenaren heeft omgekocht, om het huwelijk toch door te laten gaan.
   Vervolgens werd dat corruptie van ambtenaren genoemd, inplaats van corruptie door iemand die steekpenningen aanbood.
   Het initiatief voor dat geld, ging volgens het artikel namelijk niet van de ambtenaren uit, maar werd de ambtenaren aangeboden.

   Overigens heeft een leidinggevende ambtenaar veel bevoegdheden, om regels te buigen.
   Ik zou het dus ook minder corruptie, dan betaling voor onverplichte diensten willen noemen.
   Per slot van rekening is die leidinggever niet verplicht, om de regels te buigen.

 4. Corretje zegt op

  Wat raf zegt klopt.
  Hun inkomen sluit totaal niet aan met hun kosten van levensonderhoud. Dit moet wat opgeschroefd worden, elke dag weer. Ze verwachten “teamoney”.
  Voor een farang ligt dat bedrag hoger.
  Het blauwe boekje “ti yuu” moet altijd getoond worden evenals Thaise ID kaart en Farang paspoort en Visa.
  Uit het hele verhaal blijkt dat deze vrouw evenals haar Thaise man onvoldoende op de hoogte waren.
  De advocaat weet dit als de neste en had het erbij moeten vertellen.

 5. Sjaak S zegt op

  Het hangt er natuurlijk ook weer eens van af waar je het huwelijk laat voltrekken. Toen ik in 2015 in Bangkok wilde trouwen en dacht alles te hebben, moesten er per sé twee familieleden van mijn toekomstige vrouw getuigen zijn.
  Aangezien dit niet lukte, konden we het daar vergeten. Mijn vrouw belde naar de Amphur in Pranburi en ons werd verteld dat het geen probleem was, een buurman of kennis kon ook.
  Dus zijn wij naar huis gereisd, afspraak gemaakt bij de Amphur en onze buren als getuigen meegenomen… Nog geen tien minuten later waren wij officieel getrouwd.
  Dus misschien ook hier zal men een beetje moeten “shoppen”…
  Verder vind ik het ook een beetje naïef te denken dat je als buitenlandse vrouw geen eigen inkomen hoeft te hebben.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Ik denk dat het helemaal niet naïef is om te denken dat je als buitenlandse vrouw, gehuwd met een Thai, geen eigen inkomen hoeft te hebben om in Thailand te verblijven.

   Op de website van immigratie kan je het volgende lezen bij de FAQ.
   http://bangkok.immigration.go.th/en/base.php?page=faq

   17. Question : Is it possible for the alien to stay in Thailand with her Thai husband? What are the requirements?
    Answer : Alien married to Thai husband are able to stay in Thailand with her husband.

   Requirements and documentations are as follows;
   – Foreign wife must have been granted “Non-Immigrant visa”
   – Having relationship with her Thai husband de jure and de facto.
   – Marriage Certificate, and Kor lor 2 or Family Status Registration,Birth Certificate of their-child/children(if any)
   – ID card of Thai husband and his household registration Book.
   – Family picture of applicant with her Thai husband and child/children.
   – Map of the applicant residence in Thailand.
   Er staat nergens geschreven dat ze financiële bewijzen moet voorleggen, zoals bij een man die met een Thaise vrouw is gehuwd.

   Bovendien staat in het volgende document van immigratie uit 2015 het volgende :
   Order of immigration bureau No. 138/2557
   Subject: Supporting documents for Consideration of an Alien’s Application for a Temporary Stay in the Kingdom of Thailand

   (6) In the case of marriage to a Thai woman, the alien husband must earn an average annual income of no less than Baht 40,000 per month or must have no less than Baht 400,000 in a bank account in Thailand for the past two months to cover expenses for one year.

   Ook hier wordt alleen over “marriage to a Thai woman” en de “husband” geschreven.

   Maar goed, misschien is het nu anders. (ik weet het niet want volg het niet meer op de voet)

   Wat betreft getuigen bij het huwelijk in Bangkok.
   Toen ik 13 jaar terug in Bangkok huwde waren mijn getuigen twee medewerkers van het Amphur in Lak Si (Bangkok).
   Was dan blijkbaar ook anders.

  • Corretje zegt op

   Voor zaken op een Ampue maakt het vaak niet uit wie de getuige is: mag ook een taxichauffeur zijn die je daarvoor niet eens kende.
   Als je maar wat schuift verloopt alles op rolletjes, ook hier in Bangkok.
   Er wordt volop gelachen en klaar is Kees.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Klopt Corretje.
    Ze zijn enkel getuigen dat een huwelijk officieel werd aangegaan tussen twee personen.
    Ze hoeven niet te getuigen dat ze die personen persoonlijk kennen.
    Ik heb hun elk 200 Baht gegeven.

    • Corretje zegt op

     Ja Ronny.
     in Nederland moet je de namen van de getuigen van te voren opgeven. Ze komen dan in de huwelijksacte.
     Hier in Thailand haal je ze ter plaatse van de straat. Ik schoot meteen in de lach.
     Daardoor is en blijft het toch een vreemd land,

 6. peter zegt op

  ik had verwacht dat er geen verschil zou zijn, als ik bv. bij de visum informatie kijk zie ik ook nergens het verschil tussen man en vrouw???
  Of hoeft een vrouw ook geen inkomen aan te tonen als ze hier wil wonen zoals zoveel mannen????

  • komgrit zegt op

   Als u hulp nodig heeft, kunt u mij bereiken op mobile 0873350328 Ik ben zelf al meer dan 30 jaar getrouwd met een buitenlandse

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Het gaat hier over een vrouw die gehuwd is met een Thaise man.
   Volgens de geldende voorschriften zou ze dan geen financiële bewijzen moeten leveren.
   (zie mijn vorige reactie aan Sjaak S)

   Anders is het wanneer die vrouw niet gehuwd is met een Thaise man.
   Indien een buitenlandse vrouw dan hier wil verblijven, zoals zoveel andere mannen, dan zal ze dezelfde financiële voorwaarden moeten voorleggen als die mannen.

   Indien die buitenlandse vrouw gehuwd is met een buitenlandse man, dan bestaat nog de mogelijkheid om als “dependent” aanzien te worden. Als “dependent” moet dan alleen de gehuwde partner aan de financiële voorwaarden voldoen. Tenminste indien de immigratieofficier het wil aanvaarden want dat wil ook nog al wel eens verschillen van plaats tot plaats.

 7. Chiang Moi zegt op

  Ik lees hier niets over een Nederlandse man die getrouwd is in Nederland met zijn Thaise vrouw. Natuurlijk alles wettig op het Nederlandse gemeentehuis. Ik heb begrepen dat wanneer hetzelfde stel officieel in Thailand is getrouwd voor de wed je het huwelijk bij de Gemeente Den Haag gewoon in kan schrijven dit natuurlijk met de gelegaliseerde en vertaalde Thaise documenten. Hoe werkt dit andersom? Dus getrouwd in Nederland en alleen maar inschrijven in Thailand met de benodigde en vertaalde documenten of moet je in Thailand ook gewoon weer naar het gemeentehuis (Ampur) om te trouwen? Graag informatie hieromtrent.

 8. Fieke zegt op

  Ik heb belgische vriendin die getrouwd is met Thai. Zij moet geen inkomen tonen.
  Hij moet wel huis en inkomen tonen.
  Ze hadden ook vele papieren nodig, zoals geboorteakte, ongetrouwd etc


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website