Voorheen de Britse ambassade (Foto: Wikipedia)

Richard Barrow heeft 2 foto’s gemaakt met een verschil van 3 jaar op de plaats waar voorheen de Britse Ambassade stond. Jammer dat zulke gebouwen moeten wijken voor de zoveelste Mall.

“A before and after shot of the former grounds of the British Embassy in #Bangkok. I took the above photo three years ago and the one below today. The residence and offices are long gone. The war memorial is at the British Club. I have no idea where the Queen Victoria statue is.

I took the photos from the 6th floor of Central Embassy shopping mall. This also used to be part of the embassy grounds before it was sold. The remaining part was also sold to Central who will apparently build a mall and offices.

I wish Bangkok wouldn’t rip down their historical buildings and replace them with malls. The letter we have plenty of. The former are becoming scarce.”

Zie bijlage

1ste foto van de Britse ambassade in vroegere tijde

2 de voor en na met 3 jaar tussen

https://www.facebook.com/photo?fbid=423589212460681&set=a.212825276870410

Op 31 augustus 2016 schreef Thailandblog dit er over:

Het stuk grond van 23 rai aan de Wireless Road, waarop de Britse ambassade is gevestigd, staat te koop voor 18 miljard baht. Volgens bronnen in de vastgoedsector wil de ambassade via een makelaar toetsen of er belangstelling bestaat voor de grond.

Net zoals de Nederlandse- en Amerikaanse ambassade, staat de Britse ambassade op een gewild stuk grond in het centrum van Bangkok. De verkoopprijs per vierkante wah (2 meter) wordt geschat op 2 miljoen baht. Al eerder betaalde SC Asset Corporation 1,91 miljoen baht per vierkante wah voor een nabijgelegen perceel.

Naar verwachting zullen slechts enkele kapitaalkrachtige projectontwikkelaars met buitenlandse partners interesse hebben gezien de prijs en de grootte van het perceel.

Een Britse ambassadewoordvoerder wil het bericht niet bevestigen of ontkennen: “De ambassade ziet er op toe dat het landgoed waarde heeft voor de Britse belastingbetaler en de Britse belangen vertegenwoordigt.”

Bron: Bangkok Post

11 reacties op “Britse ambassade moet wijken voor de zoveelste shoppingmall”

 1. Luc Vlieghe zegt op

  1 wah is 4 vierkante meter.

 2. Johan(BE) zegt op

  Als Belg en belastingbetaler zou ik het helemaal niet erg vinden als de Belgische staat het (grote) terrein van de Belgische ambassade verkoopt voor een marktconform bedrag.
  Dit terrein zou een leuke sommetje kunnen opleveren voor de schatkist. Als de ambassade dan naar een iets meer bescheiden kantoorpand verhuist, kunnen ze nog steeds hun werk doen.

  • Ger-Korat zegt op

   Geldt ook voor de Nederlandse ambassade, bijna elke andere ambassade huist in een normaal pand en daar hoeft toch geen park bij welke alleen toegankelijk is voor een kleine vriendengroepje of geselecteerde gasten. Laat ze desnoods de tuin openstellen voor bezoekers, verdien je meer goodwill mee.
   Wat de Britse ambassade betreft welke in shoppingmall is veranderd vind ik prima; beter elke dag de mogelijkheid koffie te kunnen drinken, lekker eten en dagelijks vertier en shoppen dan dit alles missen en slechts eens per 10 jaar een nieuwe paspoort via een luikje en glaswanden aangereikt krijgen en alleen van grote afstand een blik op de ambassadeterrein werpen gezien door een groot traliehekwerk. Doe mij maar daarom liever een mooie shoppingmall.

   • RonnyLatYa zegt op

    En iets anders dan een Mall is geen optie natuurlijk.
    Waarom bijvoorbeeld geen restaurant, koffiehuis, museum, of wat ook waardoor het gebouw en tuin behouden blijven.

    Maar ik veronderstel dat er nog plaats genoeg is voor de zoveelste o zo “gezellige” Mall waar je koffie kan drinken, lekker eten en je dagelijks vertier hebt en ook nog shoppen kan. Nog even en je kan gans Bangkok door zonder nog buiten te moeten. Je kan dan van de ene Mall zo in de andere. Misschien wel een goed idee nu Bangkok toch aan het zinken is.

    • Rob V. zegt op

     Het argument dat een ambassade beter op een goedkopere (maar centrale en goed bereikbare plek) kan zitten valt wel iets voor te zeggen. Maar je kunt er donder op zeggen dat investeerders dik geld willen verdienen en dan kiest men dus voor zo’n kolos van een Mall of een of ander kantoorpand. Een koffietent, museum of groen park valt niet zo veel aan te verdienen.. weg groen, weg historie…

     Als ik mag kiezen tussen een ambassade in een ‘duur, historisch en groot pand’ (dat enkele keren per jaar open is voor evenementen, denk aan de open huis dagen van o.a. de Nederlandse ambassade in het najaar) of een dikke, dure, moderne mall… doe bij dan maar de ambassade in een historisch pand.

     Ook wel zonde dat zo weinig oude gebouwen en parken in Thailand (afdoende) bescherming hebben. Het is niet de eerste maal dat objecten van 100+ jaar oud gesloopt zijn. Zonde. Beetje bij beetje gaat zo de sfeer en het moois verloren en zitten we in een jungle van glas, beton, staal en schreeuwende reclames van bekende internationale bedrijven. Brrr

     • RonnyLatYa zegt op

      Dat bedoel ik dan ook en daarom jammer dat het moet wijken voor zo een gezellige Mall.
      Maar dat laatste brengt geld op en indien niet meer wordt het opgeven en vertrekt men naar de volgende lokatie en blijft het achter als een afgeleefd betonnen constructie die weer niemand wil afbreken.

      Jammer inderdaad dat zoiets niet als beschermd monument wordt geklasseerd waardoor fan ook niet meer interessant voor zulke investeerders

    • Ger-Korat zegt op

     Ook goed om er een museum van te maken, wat je zegt is prima. Zelf ben ik voorstander van een kleine park en in het gebouw desnoods museumkamers waar Nederland wat kunstbezittingen kan tonen en dan nog een gedeelte voor de promotie van wat Nederlandse bedrijven en dan een prachtige koffieshop er eveneens bij zoals je ze overal tegenkomt in Thailand. Ja ik heb wel ideeen hoe je Nederland kunt promoten. Maar ik kan niet zo goed tegen de geslotenheid van de vertegenwoordiging, als Nederland van onze belastingcenten een schilderij asnkoopt komt deze niet in de woonkamer van de koning te hangen maar komt deze in het Rijksmuseum zodat iedereen ervan kan genieten, zo zou het ook met de historische en mooie ambassades van Nederland en Belgie behoren zodat men toegang krijgt en waardering opbouwt voor dit soort locaties. Zoniet dan stoppen ze de ambassade maar in een kantoorpand en gebruiken ze bestaande terreinen maar voor iets anders.

 3. Ferdinand zegt op

  Je hebt het waarschijnlijk over de residentie van de ambassadeur want het kantoor is sedert een aantal jarein in een wolkenkrabber langs Silom Road.
  Je volgt de redenering die gevolgd werd ongeveer 20 jaar geleden toen heel wat vastgoed van de overheid verkocht werd via Frank Zweegers (Breevast) en zo mooie inkomsten bracht voor de schatkist van toen. …..Daarna moest de overheid deze gebouwen terug huren tegen een “vriendenprijs” voor vele jaren…
  Het artikel in De Tijd laat het bestaan van “bruine enveloppen” vermoeden.

  https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/algemeen/fiscus-schikt-miljoenenclaim-rond-financietoren/10296011.html

  • Johan(BE) zegt op

   Het kan ook zonder “bruine enveloppen”. (We mopperen over de corruptie in Thailand, maar in België kennen ze er ook iets van…) .
   Het is dan natuurlijk niet de bedoeling dat de Belgische overheid hetzelfde pand huurt. Ik denk een meer bescheiden residentie voor de ambassadeur gepast zou zijn voor België, land met een enorme overheidsschuld.

 4. Ferdinand zegt op

  Als we dan toch een derde wereld landje geworden zijn, waarom dan niet het Koninklijk Paleis verkopen en voor het hofdignatarissen een verdieping huren van de Financietoren?

  De Amerikanen hebben een overheidsschuld die nu 46.000 USD per inwoner bedraagt en dat is niet gezond doch niet dramatisch want het is bijna totaal binnenlandse schuld en die kan men wegwerken met een goed financieel beleid en….. inflatie.
  Hetzelfde geldt voor België waar we allicht moeten wachten op een confederatie om tenminste de Vlaamse overheidsschuld in te tomen.

  • Johan(BE) zegt op

   Wat ik wil zeggen, is dat een groot terrein met een park, op een van de duurste plekken van Bangkok, met daarop een luxueuze residentie (kijk maar eens naar de foto’s op thailandphotomap.com) overdreven is voor een bescheiden landje met een torenhoge staatsschuld.
   Ik gun de Belgische ambassadeur van harte een “representatief” onderkomen, maar het kan ook wel een beetje minder.
   Voor de Belgische belastingbetaler zou het goed zijn als België het terrein verkoopt.
   En nee, België is geen derdewereldland. En ja, bouwpromotoren zullen er waarschijnlijk de zoveelste shopping maal wegzetten. Over de ruimtelijke ordening in Bangkok moeten we ons maar niet al te druk maken, dat is toch hopeloos…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website