“Het moet maar eens afgelopen zijn met de misleidende naam “French fries”, want frietjes zijn niet Frans, maar Belgisch”.

Dat is de strekking van een Belgische kruistocht tegen de naamgeving French fries, waarvoor momenteel in Zuidoost-Azië campagne gevoerd wordt door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Het gaat natuurlijk niet alleen om de naam, maar ook om de verkoop van friet van Belgische makelij te bevorderen.

Campagne

De bedoeling van de campagne is om Belgische frietjes op het menu te zetten in Vietnam, Indonesië, de Filippijnen en Thailand. Het gaat om de concurrentie in deze regio waar men met “kortere en dikkere” Belgische frietjes moet vechten tegen de   “franse frietjes”,  lang en dun uit Canada, Australië, de  Verenigde Staten en Nederland. Belgapom, de beroepsvereniging voor de Belgische aardappelhandel, voert al enkele jaren actie om België in de markt te zetten als hét frietland. Het reist daarvoor de wereld rond met de ‘James Bint- Buy Belgian fries’-campagne. “Frieten zijn van ons”, aldus Romain Cools van Belgapom.

Financiering

Deze specifieke campagne wordt met 3 miljoen Euro gefinancierd door de Belgische overheid, die er als verzachtende omstandigheid aan toevoegt, dat 80% van dit bedrag uit Europese fondsen komt. Onderdeel van campagne is, dat de 5 Belgische ambassades in eerdergenoemde landen de beschikking krijgen over een eigen frietkot, waarmee ze op evenementen kunnen uitpakken om de Belgische friet te promoten.

Publiciteit

De inspanningen van de Belgen om hun friet als “Belgian Fries” op de menukaarten in genoemde landen te krijgen heeft nogal wat publiciteit gekregen in de media en op televisie in België. Directe aanleiding was het bezoek van Geert Bourgeois, de Vlaams minister-president, die een economische missie leidt in Vietnam, waar uiteraard dan ook de Belgische friet werd gepropageerd. Eerder deze week verscheen er een lang artikel in de krant “De Morgen” over dit onderwerp, dat meer dan 40 reactie’s van lezers opleverde

De meeste reactie’s betroffen de discussie over de oorsprong van de friet, maar naar mijn mening is dat een uitgekauwd onderwerp. Interessant vond ik enkele reactie’s over de waarde van het propageren van Belgische frieten, ik noem er twee:

“Het zou beter zijn dat we om andere zaken in het buitenland ons beter bekend maken.Vroeger exporteerden we spiegels ,bussen, treinen,telefoon centrales,hoogstaande electronische apparatuur, HS transformatoren enz enz .En nu komen ze af met “DE FRIET”!De basis voor Belgen moppen in Zuid Oost Azie is in wording….”

en de ander:

“Zware onderhandelingen, denktanks, ‘Belgian fries’!!! zag het gisteren op tv, mensen worden daar dus voor betaald. Dat mag, maar heeft geld dan geen waarde, waar zijn die mee bezig?!”

Belgische ambassades

Van de Belgische ambassades wordt kennelijk verwacht, dat zij met de aangeboden frietkot ook de publiciteit gaan zoeken in hun betreffende landen. Hoe ze dat gaan doen weet ik niet, maar ik zie de ambassadeur zelf nog niet met een koksmuts op achter de frietoven staan. We zullen zien en houden u op de hoogte.

Frietkot in Pattaya

Het eerste offensief in Thailand is al begonnen. De Belgische ambassade in Bangkok heeft op haar Facebook pagina een bericht gedeeld met de mededeling, dat er begin juli een heus frietkot in Pattaya wordt geopend. Het krijgt de toepasselijke naam De Fritkot. Deze frietkot komt in het centrum in Soi Elkee, maar voorlopig zijn de Belgische friet alleen te koop in een bar/gasthouse in Pratamnak. Zie hun Facebook pagina. Bij gelegenheid zullen wij ook over dit frietkot in Pattaya berichten.

Tenslotte

Ik wilde nog wat over de frietmarkt in Thailand vertellen, maar herinnerde mij, dat ik dat al eens gedaan heb. Ik dook het archief van Thailandblog in en vond mijn verhaal uit 2011 terug: www.thailandblog.nl/eten-drinken/patat-en-chips-thailand


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

29 reacties op “Belgische frietcampagne in Zuidoost-Azië”

 1. Bert zegt op

  Een lekker frietje op zijn tijd sla ik ook niet af, alhoewel ik geen hekel heb aan rijst en het bijna alle dagen eet.
  Maar alleen jammer dat het soms tegenvalt, zeker bij de grote ketens, daar zou je toch mogen verwachten dat ze de friet bakken zoals ze ooit geleerd hebben op de “Acedemie”.

  • Diana Es zegt op

   DE fritkot.: zou het een waalse broeder of zuster zijn die het gaat uitbaten aan de naam te zien ?
   Belgische kleuren hangen er al. Derde keer goede keer na de Lou en de Patrick. Dacht er volgende week een frietje te gaan steken omdat ik vernam dat het op 01/06 zou opengaan. Zal een maandje later worden volgens het blog. Veel succes gewenst.
   D. Es

 2. HansNL zegt op

  Als ik zo op de verpakkingen van de diepvries patat kijk, de dikke en de dunne, komt de meeste patat uit Nederland.
  Hebben de Vlamingen nog heel wat te doen.
  Maar inderdaad, de wat dikkere patat vind ik lekkerderderder.
  Vandaar dat ik het Maar zelf maak.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Daarom ook dat die diepvriespatat een slechte kopie is van het origineel.
   Laat ons eerder zeggen dat de Nederlanders nog veel werk hebben voor het de naam Belgische friet mag dragen. 😉

   • rori zegt op

    Dacht het niet 80% van de zogenaamde belgische friet komt toevallig OOK uit Nederland. Om het nog erger te maken 95% van de frietaardappelen komen uit Nederland.
    sorry. Maar de grotere frietbedrijven verblijven allemaal in Nederland.

    Aviko, Ras, Agristo, Farm Frites (De grootste exporteur naar Azie), Lamb weston, McCain, Oerlemans en Peka.
    Deze zettern de frieten weg voor ook andere bekende namen. Farm Frites doet bij. McD. en RAS doet KFC.
    Farm Frites is erg sterk in China.

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Dat is nu net wat men wil veranderen door er een kwalitaitslabel op te plaatsen.

     Al diegene die je opnoemt mogen nog steeds iets blijven verkopen dat op frieten lijkt.
     Alleen wil men niet meer dat dit onder de naam Belgische frieten gebeurt als het niet aan bepaalde eisen voldoet.

     En waar de frietpatat, het bintje dus, vandaan komt is niet zo belangrijk.
     Wat je met die frietpatat doet is veel belangrijker.
     Een boom hoeft toch ook niet in Mechelen te zijn omgezaagd om er later een Mechels meubel van te maken.

     Kijk dat is nu een verschil tussen Belgen en Nederlanders.
     Geef een Belg en een Nederlander elk een frietpatat.
     Een Belg zal er Belgische frieten van maken,. Bij een Nederlander zal het altijd een patat blijven.
     😉

     • Gringo zegt op

      @Ronny, het is aandoenlijk hoe jij de zogenaamde Belgische frieten verdedigd, maar ik heb slecht nieuws voor je.

      Hierboven werd al vermeld, dat veel frieten in Nederland worden geproduceerd, maar ik ook wel een aantal Belgische bedrijven noemen, die frieten exporteren. De aardappels waarvan Belgen een friet maken, komen of uit Noord-Frankrijk of uit Nederland. Belgie heeft wel een areaal aan aardappelteelt, dat gevoed door Nederlandse pootaardappelen.

      Erger wordt het nog met de productielijnen voor friet. Zowel in Belgie, Nederland, Frankrijk, Duitsland en nog vele landen buiten Europa komen vrijwel allemaal uit Nederland. Een flink aantal daarvan is door het bedrijf waar ik in de negentiger jaren voor werkte als commercieel directeur geleverd.

      Nederland en Belgie ijveren met elkaar om de titel van grootste frietexporteur in Europa. Frankrijk en Duitsland komen daar achteraan. Jarenlang was Nederland nummer 1, Belgie heeft dat stokje een paar jaar overgenomen, maar de laatste stand is dat Nederland een marktaandeel heeft van 30%, Belgie 23%. Ze doen dus niet veel voor elkaar onder.

      Met andere woorden: of de frieten nu in welke land ook dan worden geproduceerd, de procedure is hetzelfde. Kwaliteitsverschillen zitten hooguit in de sorteerwijze: de lengte bijvoorbeeld en haal je de friet met zwarte stippen (gecarameliseerde suiker) er uit of niet.

      Een anekdote uit die tijd: een Belgisch bedrijf kocht van ons een productielijn voor friet met alle mogelijke toers en bellen. Het kon friet van elke lengte en dikte maken, recht gesneden of “crinkle cut”, korte stukjes aardappel en zwarte stipjes konden er uitgehaald worden, kortom een universele productielijn. Het bedrijf had ook het Belgische leger als klant en als daarvoor werd geproduceerd, werden alle sorteermogelijken uitgeschakeld. Voor Jan Soldaat gold geen kwaliteit, maar kwantiteit.

      Ik kan er nog veel maar over vertellen, maar laat mij volstaan met de conclusie: als we het over diepvriesfriet hebben, dan bestaat er geen typische Belgische friet. Dat Belgische friet, zoals jij zegt, aan bepaalde eisen moet voldoen om Belgisch friet te mogen heten, is klinkklare nonsense.

      Sorry!

      • RonnyLatPhrao zegt op

       “Dat Belgische friet, zoals jij zegt, aan bepaalde eisen moet voldoen om Belgisch friet te mogen heten, is klinkklare nonsense.”

       En dat is wat men nu precies wil veranderen tegenover vroeger.

       • David H. zegt op

        Ronny laat ze toch , ze lopen de bedoeling voorbij , gaat er niet om of Nederland de grootste leveranciers van petat zijn , gaat er om wat ze er van maken ….de origenele spaghetti kwam ook uit china door marco polo en niemand in Nederland zou de Italianen het meesterschap ontzeggen …..
        maar oho als het om die verdomde zuiderburen gaat die het droogste stukje land afgesnoept hebben van NLD……(wink)..gaat er om hoe veel of hoe weinig friet , wel om de kwalitatiefste niet die van de supermarket ….. vergelijk het met lekkere Cava en Champagne de ene is niet de andere …

        • RonnyLatPhrao zegt op

         Inderdaad David.
         Dat is waar ik naartoe wil. Geen kwantiteit, maar kwaliteitslabel.

         Waarom zou België campagne voeren voor iets dat, volgens iemand schreef, voor 80 procent in handen van Nederland is.
         In dan geval zou Nederland de Belgische regering moeten dankbaar zijn voor zoveel reclame voor hun economie.
         Maar laat ons de Nederlandse Ambassade dan maar de bitterballen promoten… niet 😉

     • rori zegt op

      Eh ik als echte groninger beperk mijn frietes cq patat gebruik tot RAS frites van AVIKO uit Uithuizen.
      http://www.raspatat.nl/

      Dit met echte javaanse pindasaus en geen satesaus.
      http://suricepten.nl/recepten/pindasambal
      Hebben in Utaradit gelukkig zelf pindas en tamarin in de tuin.
      Aleen de RAS is het grote probleem.

      Verder eet ik dit sinds medio 1967 1968 of zoiets en rij er graag een straatje voor om. Midden jaren 70 met een vriend van Eindhoven naar Bergen op Zoom om een RAS friet te gaan consumeren.

 3. Nik zegt op

  Zo een campagne is best een goed idee. Maar met een fritkot alleen ben je er niet. Het is ideaal streetfood. En steppe gras hmhm.. Ga daar af en toe speciaal voor naar Belgie. Een goede friet in ossewit gebakken .. Is een lekkernij. Ik zeg: Belgen wees trots op je friet!

 4. HansG zegt op

  Er werd mij vroeger op school verteld dat de Franse koningen verzot waren op de pas geïmporteerde aardappel uit Zuid-Amerika.
  Vele variaties moesten de koks aan het hof verzinnen, ook gebakken in de olie.

 5. joskeshake zegt op

  welke Soi mag dit dan zijn; Soi LK Metro of Soi Lenkee

 6. Roy zegt op

  Thuis bak ik de frietjes zelf, neem daarvoor de Thaise zoete aardappel zonder voor te koken of te bakken, bak ze in een alu-wok met een beetje zonnebloemolie heerlijk bruin, voordeel deze aardappels zuigen zich niet vol met vet, een beetje thaise aroma er over en klaar, eet smakelijk.

 7. Jasper van Der Burgh zegt op

  Het grote problem voor mij is dat er noch acceptabele ossewit te koop is, nog acceptabele aardappelen op de friet zelf te maken.
  Ik stel hier wel even voor op dat ik niet in Pattaya, Hua Hin of Bangkok woon, maar gewoon op het platte land.
  Aardappelen te over, maar mijn bakpogingen eindigen altijd in te bruine, niet lekkere friet.

  Ik heb inmiddels begrepen dat dit komt omdat de thaise aardappelen teveel suiker hebben.
  Enige oplossing is eerst 10 minuten koken, en dan bakken in zonnebloemolie. Maar het haalt het niet bij een echt belgisch frietje….

  • TH.NL zegt op

   Friet gebakken in Ossewit is inderdaad erg lekker maar troost U het is in Nederland in bijna geen enkele winkel meer te koop aangezien het slecht is voor de gezondheid omdat dit dierlijk vet is.

   • Jan Hendriks zegt op

    Dat dierlijk vet slecht zou zijn voor de gezondheid is inmiddels achterhaald. Dus eet gerust uw frietjes in ossewit gebakken.

 8. Maurice zegt op

  Nu nog n paar plekken waar je hotdogs kunt eten, en we zijn weer wat verder op weg….
  Je kent ze wel: langwerpig broodje, zuurkool, n wat volwassen worst en n flinke kledder mosterd ( de goeie).
  Die “schuifbroodjes” is zeker niks geworden?
  Te bedacht allemaal.
  In Phnom Penh had je n soort veredeld frietkot : Monsieur Patate. De uitbater (n typisch corpulente Walloniër) is nog niet zo lang geleden teruggekeerd naar zijn eigen volk.Maar de zaak bestaat nog. Ging er vaker n frietje met samurai saus eten.

 9. Sjaak S zegt op

  Hoewel ik ook graag eens frieten bij mijn maaltijd eet, vind ik een campagne die door de overheid gesteund wordt om Junkfood aan de man te brengen wel echt overdreven.
  De Amerikanen gaan hun burgers naar Thailand brengen, de Italianen hun Pizza’s, de Duitsers hun Fleischkäse en de Belgen hun friet. Niet te geloven dat dit soort eten een voorkeur heeft boven een campagne voor gezond eten.
  Ik zie al hier in de afgelopen bijna 40 jaar die ik naar Thailand kom een grote toename in het aantal Thais die echt dik zijn, mede door het gebrek aan beweging (dank zij computer en “mobiele” telefoon) en de rotzooi die ze bij winkels zoals 7/11 en family store kopen.

  En nu een campagne door de overheid gesteund? Wat is dat voor een overheid die het eten van Frieten ondersteunt?

  Ik weet nog dat in Nederland, de Limburgers en met name uit de omgeving van Kerkrade, zo ongeveer de slechtst gevoede mensen in Nederland zijn, vanwege hun overgrote consumptie aan patat en verwanten. Mensen stoppen zich vol met kroketten, smulrollen, bamihapjes, frikandellen en enorme borden vol met patat en mayonaise.. en dan maar afvragen waar die vetrollen vandaan komen.

  Ik zou zeggen, Belgische regering, maak in eigen land een campagne voor bewust gezond eten en laat dat soort nonsense achterwege, vooral hier in Thailand!

  • rori zegt op

   Je noemt 1 van de oorzaken. Frites zijn niet per definitie ongezond. Te veel wel.
   Wat de hoofdoorzaak is van veel dikke mensen is het feit dat met financieel meer kan kiezen en meer kan eten (zie eind verhaal).

   Om een Belgische actie slecht te noemen en dan er Limlanders bij betrekken is een vreemde. Limlanders zijn Nederlands (Echt).
   Om dat meteen alle Mora snacks er ook bij te betrekken is ook een vreemde.

   Oorzaken van dikke mensen zijn er velen.
   1. Te weinig beweging
   2. Te veel Kjoules of calorienen naar binnen werken.

   3. Veranderde voedingspatroon welke NIET bij de genen passen. 2562 jaar rijst en nu tarwe noodels erbij
   Mama’s noodles zijn ook slecht.

   Wat een onderkende oorzaak is is frisdrank en fruitsappen. 1 glas jus d’orange ie slechter dan 1 zelfde glas met cola voor wat betreft suikers. DAAR ligt het basis probleem.

   Ben zelf een voorbeeld. Juni 2015 nog 128 kg. Door vooral frisdrank en sappen te laten staan en gevarieerd te gaan eten (friet met satesaus en uitjes eet ik nog steeds en ook frikandellen en gehaktstaven met hetzelfde maar met mate (2 keer per maand of zo) In oktober 2015 naar 88 kg en in mei 2016 naar 73 kg wat ik nog steeds weeg.

   Waar ik mij en dat komt door de gegroeide financiele situatie van de Thai. Zelf met mijn vrouw in Pattaya eens een ijsje (2 bolletjes) gaan eten in Royal garden plaza. Zit naast ons een jongen van een jaar of 12 – 14 krijgt van zijn ouders een halve meloen met ijs. Zeker 12 bolletjes. Jongen niet echt blij maar ouders maar fotos maken van de jongen terwijl hij aan het eten was. Billy Turf zou jaloers zijn om de jongen zijn omvang.

   • Sjaak S zegt op

    Je hebt gelijk, maar wanneer is een bepaalde hoeveelheid TE veel? Dat ik de Limburgers erbij betrek, is omdat ik er zelf een ben en me altijd weer verbaasde hoeveel mijn stads- en provinciegenoten naar binnen sloegen. Een voorbeeld voor hoe het niet moet.

    Proficiat met je gewicht. Ikzelf weet niet meer wat ik moet laten…drink zelf geen frisdrank en fruitsap alleen 100% sap zonder toegevoegde suikers en hooguit één glas per dag.

    Maar om op deze Belgische frietcampagne terug te komen… Ja, die reactie bevalt mij ook, dat als je al patat eet, dan beter de Belgische (dat zeg ik niet, maar de campagne)

    De beste friet die ikzelf ooit heb gegeten, was bijna veertig jaar geleden op Phuket! Ja juist. In een klein ressort restaurant kon je friet bestellen. Ik was toen pas 23, maar al vijf maanden onderweg in Azië. Waarschijnlijk omdat ik in geen maanden patat had gegeten en omdat ze vers, van échte aardappels, krokant en lekker gezouten waren. Geen Belgische of voor mijn part Nederlandse, laat staan Mcdonalds en co – friet kon daar aan tippen.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Het is geen campagne om meer frieten te eten.
   Het is een campagne dat zegt, als je toch frieten eet, neem dan de beste en neem Belgische.

   Vergelijk het met een campagne van een nationale luchtvaartmaatschappij.
   Iedereen weet ondertussen toch dat vliegen zeer schadelijk is voor het milieu.
   Maar die campagne zegt dan als je dan toch vliegt, neem dan onze nationale luchtvaartmaatschappij…

 10. bob zegt op

  Hopelijk doen ze na de echte belgische frieten ook de echte zelfgemaakte mayonaise erbij en niet die zoete amerikaanse of andere merken.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Dat is waar Bob.
   Een goeie Belgische friet verdient een goei klad mayonaise.
   Mayonaise verkrachten tot frietsaus zou ook moeten vookomen worden.
   Ik steun je voorstel. 😉

 11. ad zegt op

  en zeker niet die walgelijke stokjes van Mc Donalds!!
  waarvan ik me afvraag waar zijn ze van gemaakt? aardappel?

 12. Bert zegt op

  Zomaar een paar links die vertellen dat een frietje helemaal niet zo ongezond is.
  Maar zo als met alles, als er TE voor staat is het ongezond.

  https://goo.gl/dRmsF3
  https://goo.gl/gE8vnd
  https://goo.gl/w8Pmus

 13. Jan Ponsteen zegt op

  Manfarang, aardappel is hier in Thailand overal te krijgen en het is van goede kwaliteit. Mijn vriendin maakt daar heel lekkere patatjes van in de gangbare oliën híer verkrijgbaar. Smaakt beter dan waar dan ook. Alleen de mayonaise is moeilijk te verkrijgen, de goede dan.
  Verder wil ik aanmerken dat het de aardappel van de familie van de nachtschade is en de knollen kan je eten en de bessen zijn vergiftig. Hij komt oorspronkelijk uit zuid Amerika en je kan wel bedenken dat de bevolking aldaar indianen al patatje aan het bakken waren voor dat deze naar het Europese land kwamen. Er zijn vele anekdote doen over hoe de mensen deze knol in de Europese magen belande. Vis en chip vaste een programma van de Engelse overheid om de honger en de armoede te bestijgen in de 17 eeuw. In Ierland eind 1800 brak the Great Hunger unit dat was het revolg van het glasaaltje wat de aardappel oogst volledig vernietigde. Vele namen hun laatste centen en gingen emigreren naar Amerika. Daar kwamen ze op bij New York in carantaire op Conny island en als ze naar vaste wal mochten kwam er een handtekening op de ID van de hoofd ambtenaar van immigratie op. De afkorting van zijn naam was OK. En zo heeft de aardappel en zijn frietjes een internationale faam en het is OK en wie of wat kan dit claimen .

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Mooie uitleg.
   Alleen was Ok geen naam, maar een aanduiding “all clear”. Wil zeggen dat ze geen besmettelijke ziekte hadden zoals TBC…. Moest je zelf even apart als je zweette. Nu Iedereen zweette volgens de oudere in de familie… Van schrik…

   .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website