In Thailand en de rest van Azië kom je veel makaken tegen, een typische apensoort. Ze houden zich meestal op bij tempels en ze vormen een ware plaag. Wat veel toeristen niet weten is dat je deze op het oog schattige aapjes beter op afstand kunt houden omdat ze voor mensen levensgevaarlijke ziekten verspreiden.

De apen zijn niet schuw en hondsbrutaal omdat ze gevoerd worden door toeristen en soms door locals. Daar schuilt een gevaar in want apen die hun portie mislopen kunnen daardoor agressief worden. Wat veel mensen niet weten is dat een een beet of zelfs een krab van een aap rabiës kan overbrengen. Alle zoogdieren en dus ook apen kunnen hiermee besmet zijn. Rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd, is uiterst gevaarlijk voor mensen en leidt onbehandeld tot de dood.

In 1990 werd ontdekt dat makaken ook de dragers zijn van het Herpes-B virus. De makaken zelf hebben er geen last van, maar als de mens ermee wordt geïnfecteerd, kan het de dood tot gevolg hebben.

Kortom het is zaak de apen op een afstand te houden, zeker van kinderen, en ze niet te voeren.

6 reacties op “Apen in Thailand, onschuldig vermaak of gevaarlijk?”

 1. Arjen zegt op

  De apen doen niets verkeerd. De toeristen leren ze dat als er mensen zijn, ze makkelijk eten kunnen krijgen. Als ze het niet krijgen zijn de apen erg verrast. Zeker als de ze de mensen zien eten, of als ze ruiken dat er wel eten is. En dan gaan ze het wel halen. De apen leven altijd in een groep. Een dapper (meestal mannetje) wint heel veel aanzien in zijn groep als hij als eerste met eten terugkomt. Er staan bijna altijd bordjes met “niet voeren” helaas dekt iedereen dat dat niet voor hen geldt.

 2. Johan zegt op

  Eenmaal gebeten of gekrabt door zo,n aap, hond, kat althans tot bloedens toe is er maar 1 alternatief wat ik begrepen heb en dat is naar Bangkok ziekenhuis gaan voor de antistof (de naam ben ik even kwijt) die alleen daar te verkrijgen is, ook als je gevaccineerd bent tegen rabies. Likken (slijmvlies) ook mee uitkijken.

 3. Leo Th. zegt op

  Goed dat de redactie nog eens op het gevaar van een beet of krab van een aap wijst. Dat ze ook dragers van het hepathitis-B virus kunnen zijn, wist ik niet. Het maakt het nog risicovoller om in de buurt van deze apen te komen!

 4. Sjaak S zegt op

  Wanneer je een tempel beklimt en aan zo’n groepje apen voorbij moet, is voor mij alleen de stank van die beesten reden genoeg om er ver van af te blijven. Ik houd ook liever alles vast en ingepakt totdat ik aan die dieren voorbij ben. Of zij het er iets aan kunnen doen of niet, ik vind het geen prettige dieren en vaak de reden dat ik dan maar liever afzie van het bezoek aan zo’n tempel.
  Ik begrijp de naïviteit van sommige mensen niet. Ieder dier is in principe niet te vertrouwen, zolang je het niet kent. Dat geldt voor honden en katten en zeker voor apen.
  Deze waarschuwing is dan ook zeer welkom!

 5. Lunghan zegt op

  Ik ben altijd heel voorzichtig met straathonde/katten , en die apen, als ik naar zo’n plaats ga heb ik altijd een taser vast, zijn als de dood voor die dingen, straathonden ook, één keer trrrrrrr , en weg zijn ze.

 6. T zegt op

  Niet aanraken is het advies het zijn geen huisdieren en als je dan ook nog gewoon je eten en drinken thuis laat is er meestal gewoon niks aan de hand.
  Beetje afstand houden wilde dieren vallen zelden uit het niets en om niets aan ik heb er nog nooit problemen mee gehad.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website