Is het geen plaatje, dit gebouw? Ik zou er vol bewondering voor willen staan. Minutenlang. Het gebouw meter voor meter scannen. Naar details speuren. Op mijn netvlies etsen. En ondertussen dromen over het jaar 1909, toen het gebouwd werd.

Dit jaar viert het gebouw [als onderdeel van het ziekenhuis; zie verder] zijn 76ste verjaardag en dat is zo’n beetje de gemiddelde levensverwachting van de mens. Maar het overleeft ons allemaal, want het heeft een missie: de traditionele Thaise kruidengeneeskunde bevorderen in een samenleving waar een dokter alleen als ter zake kundig wordt beschouwd wanneer hij een batterij (westerse) pillen voorschrijft. Het liefst vijf verschillende pillen en capsules in mooie zuurstokkleuren.

We kijken naar het Chaophraya Abhaibhubejhr gebouw, een elegante mansion van twee verdiepingen, gebouwd in een barokstijl die toentertijd populair was in Europa. Het gebouw is dan ook ontworpen door een Frans bedrijf.

Opdrachtgever was de toenmalige Siamese gouverneur van Battambang, dat nu deel uitmaakt van Cambodja. Choom Abhaiwongse (1861-1922) bouwde het als onderdak voor koning Rama V, wanneer hij weer in Prachin Buri op bezoek zou komen. Maar dat kwam er niet van, want de vorst overleed voordat het gebouw klaar was.

Het gebouw, inmiddels eigendom van de staat, deed in 1941 tijdelijk dienst voor de opvang van patiënten, toen het Chaophraya Abhaibhubejhr ziekenhuis werd gebouwd. Wat tussen 1909 en 1941 de bestemming was, vermeldt het artikel niet.

Dat ziekenhuis, oorspronkelijk getooid met de naam Prachin Buri ziekenhuis, was het eerste van negentien provinciale ziekenhuizen in Thailand. Dankzij dit ouwetje verwierf het de status van mooiste ziekenhuis van Thailand.

Hoe lang het gebouw als ziekenboeg dienst deed, vermeldt het artikel evenmin. Het springt gelijk naar het heden, waarin het gebouw dienst doet als museum van de traditionele Thaise geneeskunde. Bezoekers (die niet hoeven te betalen, de toegang is gratis) krijgen er een beeld van de geschiedenis van de kruidengeneeskunde, er zijn oude medische instrumenten te zien en het museum heeft een indrukwekkende verzameling potjes met traditionele kruiden en farmaceutische producten.

Tweeduizend verschillende soorten kruiden en achthonderd traditionele medische boekwerken heeft het ziekenhuis de afgelopen dertig jaar verzameld. Maar de collectie is nog allesbehalve compleet, dus gaat de staf door de kruiden te lokaliseren die in de oude boeken worden vermeld.

Behalve het ziekenhuis en het museum zijn er ook een kruidentuin (in Engelse stijl), winkels met traditionele medicijnen en een Thaise massagesalon. In het ziekenhuis worden kruidenproducten onder een eigen merknaam verkocht, zoals huidverzorgings producten, zeep, shampoo en haar conditioners.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website