Droogte in Thailand (video)

Door Gringo
Geplaatst in Weer en klimaat
Tags:
12 juli 2015

Het weer in Thailand is in het algemeen niet iets, dat zoals in Nederland, veel besproken wordt. Het is hier warm ja, vrijwel het hele jaar door, en soms is het extreem warm. Een hitteplan? Nee, dat bestaat niet hier, je leert er gewoon mee leven.

Thailand kent grof gezegd, twee seizoenen, een droge tijd met acceptabele temperaturen en een regentijd met redelijk tot veel regen elke dag. Goed voor de landbouw.

En met dat laatste heeft Thailand momenteel een groot probleem. Er valt geen regen. Het begon een aantal weken nog wel goed met een dagelijks buitje, nu is het al veel te lang droog. Mooi voor de toerist wellicht, maar het is rampzalig aan het worden voor de landbouw, de energievoorziening, het waterbeheer en de infrastructuur.

Kijk voor een indruk naar onderstaande korte nieuwsvideo:

[youtube]https://youtu.be/ztXKbldmMtM[/youtube]


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Droogte in Thailand (video)”

 1. Haki zegt op

  Beste lezers. In dit kader heb ik een vraag. Al vaker heb ik mijn Thaise vrouw, wiens ouders rijst verbouwen in Isan, voorgesteld dat haar ouders eens moesten overwegen om iets anders te verbouwen dan rijst, dat zo afhankelijk is van regen. Vooral in gebieden, zoals Isan, waar men maar één oogst per jaar kan verbouwen. Zo las ik onlangs op Thaivisa dat de Thaise overheid o.a. adviseert om ” mucuna pruriens” te verbouwen waar men in India medicijnen van schijnt te maken. Maar nu kan ik nergens vinden wat “mucuna pruriens” is, of hoe dit in Engelse of Nederlandse taal heet. Weet iemand hier het antwoord?
  Groet, Haki

  • Arie zegt op

   Haki,
   Kijk maar eens op deze link, dan wordt er vast veel duidelijk. Succes

  • Arie zegt op

   En dan nu de link;)
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Fluweelboon

  • mart zegt op

   Er bestaat zoiets als Google. Een keer mucuna pruriens intikken en er komt een vloedgolf aan informatie over de peulen van de fluweelboom.

  • Hugo Cosyns zegt op

   Beste Haki,

   In onze Bio winkel in Sisaket hebben wij in ons assortiment een alternatief voor Koffie die is gemaakt van de zaden van de mucuna pruriens of in Thai MHA-MUI .
   Spijtig genoeg komt de Thaise variant Mha-Mui niet in aanmerking voor dit maar wel de Indische.
   Er zijn in Thailand wel Indische exemplaren te verkrijgen mogelijks in Surin waar de nep koffie word gefabrikeerd.

 2. paul schroeders zegt op

  Dag Allemaal
  ik heb al wel een tiental keren Thailand bezocht ook in de maand Mei en zie dan tonnen en tonnen
  water verloren gaan om elkander nat te spuiten ,Songkran noemen ze dat als ik niet mis ben,
  stop deze verspilling van drinkbaar water,en u red ook veel mensenlevens van de dood door al
  die dronken mensen die zo achter het stuur kruipen,

  Groeten Paul

  • Ruud NK zegt op

   Paul, je roept iets als stoppen met Koninginnedag in Nederland. Of stoppen met zwarte Piet.
   Songkran is rond 15 april, voor de regentijd!! Om die tijd verwacht niemand deze droogte. Met Sonkran wordt het Boedistische Nieuwjaar gevierd!
   Gelijk ook stoppen met Ramadan, Chinees nieuwjaar, het westers nieuwjaar en de verspilling van vuurwerk.
   Of gewoon stoppen met alle feestdagen.

 3. Rick zegt op

  Dit is niet alleen een Thais probleem maar een wereldprobleem, dat voort komt door global warming en climate change. En als er niet snel iets veranderd op deze aarde vraag ik me af of we over 100 jaar nog wel een aarde hebben met mens en natuur 🙁

 4. teun zegt op

  Men is hier gewoon niet in staat om te plannen. Als er tijdig maatregelen worden genomen om een gecoordineerd beleid te voeren (zoals Ministerie van Waterstaat in NL) dan zouden er niet de huidige problemen zijn. Maar ja, iedereen kijkt naar eigen belang op korte termijn. Wat Paul (zie boven zegt) is natuurlijk onzin. Er moet gewoon meer gecoordineerd moeten worden. Maar ja, er wordt veel te vaak ad hoc gereageerd. Kanalen/rivieren worden pas uitgediept etc als het probleem zich voordoet (als er overstroming dreigt). En als het dan stopt met regenen dan vergeet men preventief de rivieren/kanalen uit te diepen. Ook de coordinatie tussen diverse stuwmeren ontbreekt.

  Kortom: (preventief) plannen is niet een begrip dat erg ingeburgerd is. En dus ontstaan al deze problemen.

  • Tino Kuis zegt op

   De Thaise boeren weten na eeuwen rijst planten verdraaid goed hoe om te gaan met water. Ook het beleid van de regering hoe water te managen is in de afgelopen decennia sterk verbeterd maar kan altijd nog beter natuurlijk. In Thailand is er een voortdurende planning wat water betreft.
   De overstromingen van 2011 en de droogte van dit jaar hebben helemaal niets te maken met een falend beleid.Ze zijn het gevolg van overvloedige regenval in 2011 (50 % meer dan gemiddeld) en het gebrek aan regen dit jaar. Daar is zelfs een perfect beleid niet tegen opgewassen.
   Een van de klachten in 2011 was dat de stuwdammen te vol waren en daarom de overstromingen in oktober/november hebben verergerd. Daarna is het beleid aangepast: minder volle stuwdammen om meer water op te kunnen vangen en zo overstromingen tegen te gaan met het gevolg dat ze nu door gebrek aan regen bijna droog staan.

 5. Piet De Vos zegt op

  Klimaat veranderd zeker
  Begin dit jaar voor het eerst in dorp in de Isaan onder de rook van Khon Kaen
  een hagelbui meegemaakt
  Met veel schade aan daken
  Denk dat niet enkel de droogte een probleem voor de toekomst is.
  Mijn vriendin heeft al twee jaar een slechte opbrengst uit de rijstvelden.
  en dat is voor mij ook een slechte oost ,daar ik via microkrediet had voorgefinancierd .
  Hebben dit jaar het slechte veld ,niet meer in gebruik genomen ,
  met de droogte van nu een goede beslissing.
  Ander gewas op deze arme grond is niet makkelijk , welke ?
  Wachten op een rijst soort die met minder water nog goed kan groeien
  Daarbij zijn de ogen op Wageningen gericht .net als bij de bananen ziekte de redder in nood
  Kunnen wij toch trots op zijn
  gr Piet

 6. robluns zegt op

  Reactie van Teun betreft een onderhoud waterinfrastructuur plan.
  Onbegrijpelijk dat hij in de reacties daarmee nu alleen staat.

  • teun zegt op

   Robluns,

   Maak je geen zorgen over mij. Hopelijk gaat Thailand die “jarenlange ervaring” (??) eindelijk eens omzetten in een beleid. Dat moet toch kunnen……..

   Alleen: ik vrees dat er geen lering wordt getrokken uit het verleden, want dat vergt “vooruit denken”.

 7. Jaco zegt op

  Al niña brengt ons deze droogte dat is een weer systeem wat na el niño komt dat zorgt ervoor waar het normaal veel regend het nu erg droog zal zijn en waar het erg droog is juist weer meer regend . Wiki daar kan je het op terug lezen .

  Grt jaco

 8. Soi zegt op

  Wat er in een land als Thailand gebeurt heeft alles van doen met wt en hoe de betreffende regering cq overheid als beleid formuleert. En dus het huishoudbudget bepaalt. Zo zien we dat in TH wèl budget wordt vrijgemaakt om de marine up to date te houden, en dat volksgezondheidszorg aan de achterste mem hangt. Daarnaast is het zo dat in een land als Thailand aan privé-personen niet gauw om ideeën wordt gevraagd. Hetgeen betekent dat heel veel van wat gaande is in een land als Thailand op de conto van de regering te schrijven is.

  Natuurlijk is het zo dat het een overheid niet te wijten valt dat het of te veel of te weinig regent. Maar je kunt wel zeggen dat beleid faalt als regenval, ondanks jaren- zo niet eeuwenlange ervaringen, nog steeds leidt tot verstopte afvoerputjes. Zoals in maart jl. nogmaals over verbaasd kon worden te BKK. Het fenomeen verstopping is landelijk te bewonderen. Ook kan gezegd worden dat een overheidsbeleid faalt als niet met boeren al zoveel eerder is overeengekomen geen water te tappen voor rijstbouw in periodes van grote droogtes. In een dergelijke overeenkomst spreek je fatsoenlijke inkomenscompensatie af en hoeft er anno 2015 geen sprake te zijn van dreiging met strafmaatregelen, zoals nu geschiedt.

  Omdat het nu niet regent dan wel pas later deze maand en in augustus, zijn de stuwmeren niet gevuld. In 2011 was er overvloedige regenval, met langdurige overstromingen. Destijds moest water uit de stuwmeren worden geloosd waardoor de overstroming een handje geholpen werd. Hoeveel overlast en schade al dat water heeft aangericht is goed te lezen in https://nl.wikipedia.org/wiki/Overstromingen_in_Thailand_eind_2011
  Nederland heeft zich ermee bemoeid, maar ook een institutie als de VN. In betreft artikel is goed na te lezen hoe Thailands overheid omging met die bemoeienissen. Maar we gaan natuurlijk niet zeggen dat ze faalt. Hoezo zouden we?

  In 2013 heeft Midden-Europa immens last gehad van overstromingen. Men is nu bezig om waterbekkens aan te leggen, in meerdere landen langs meerdere rivieren. Het overvloedig water stroomt het bekken in en niet de woongebieden in. Ook in NL is men bezig met de aanleg van waterbekkens oa langs de Rijn.

  Niemand maakt mij wijs dat in Thailand niet een dergelijk systeem kan worden aangelegd. Er zijn meer dan voldoende laagtegebieden om spaar- en waterbekkens aan te leggen. Bij overvloedig regenval kan men het te veel aan water opbergen vanuit de te volle stuwmeren. In droogteperiodes kan met het gespaarde water benutten voor weet ik veel welk gebruik.

  Ach, het is maar een idee. Van een privë-persoon, en dan ook nog eens een farang.

  • robluns zegt op

   Het idee in de 2 laatste alinea’s is zonder meer een goed en haalbaar idee.
   Een regering moet daar dan wel moeite voor willen/kunnen doen.
   De kosten worden dubbel en dwars terug verdiend.

  • Tino Kuis zegt op

   Beste Soi,
   Mag ik nog even chatten, moderator, dit is een belangrijk onderwerp.
   De overstromingen in Bangkok dit jaar en die van 2011 zijn totaal verschillend en niet te vergelijken.
   Ik denk, Soi, dat je geen idee hebt van de hoeveelheid water dat in september/oktober 2011 vanuit het noorden naar de laagvlakte en Bangkok stroomde. Dat was in totaal 16 kubieke kilometer, genoeg om 1600 vierkante kilometer met 1 meter water te bedekken. In juli/augustus waren alle watersbekkens/vijvers etc al gevuld met water, die konden echt niet meer opvangen, ook niet als je er nog eens een duizend bij had gegraven. De Chao Praya moest dertig (!) keer zoveel water verwerken als gemiddeld. Daar helpen een paar maatregelen hier en daar niet tegen.
   Er zijn eigenlijk maar twee redelijke oplossingen, zeggen ook de Nederlandse waterdeskundigen.
   1 het aanleggen van een nieuwe brede rivier/kanaal ergens vanaf Nakhorn Sawan om Bangkok heen naar de zee. Dat is uiterst kostbaar en tijdrovend
   2 aanleggen van wateropvanggebieden in het noorden van de Centrale Vlakte. Die zouden vele, misschien wel 1000 vierkante kilometers, groot moeten worden. Dat is een redelijk goedkope en snelle oplossing. De regering van Yingluck heeft dat plan uitgewerkt en aan de bevolking aldaar voorgelegd. Je kunt het antwoord van de plaatselijke bevolking je al wel voorstellen: Moeten wij maanden lang in een meter water staan om de bevolking van Bangkok te redden?
   Er is een derde idee. We nemen de overstromingen (licht eens in de 5 jaar, ernstig eens in de 20 jaar, ongeveer) voor lief maar verminderen de impact bv door alleen te bouwen in hoger gelegen gebieden.

 9. Soi zegt op

  Dan zou ik voor het eerste gaan! Als je nu begint te graven, ben je in 2031 wel klaar. Hoeft niemand meer met zijn voeten in het water. Kosten? Parkeer highspeedtrein en duikboot. Eerst het serieuze werk, daarna de speeltjes. Kwestie van prioriteit. Ook behorend bij beleid.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website