Johan Wiekel in Hua Hin zit met zijn handen in het (spaarzame) haar. Of liever, in de welig tierende algen. Johan gaat elke dag het gevecht aan met de waterplanten, het best te vergelijken met Don Quichot en de windmolens.

De Nederlander woont paradijselijk aan een meertje van ongeveer 2000 vierkante meter en circa drie meter diep. De duizenden vissen, inclusief 15 flinke koi-karpers hebben het zichtbaar naar hun zin. De vijver ligt aan de zijkant van Akamai Village, een slecht onderhouden en nauwelijks bewoond villapark aan Pala U Road.

Johan Wiekel heeft één groot probleem: de niet aflatende strijd tegen een bepaald soort alg. De totale algenfamilie telt meer dan 15.000 neven en nichten, dus de identiteit van dit gewas is moeilijk voor te stellen. Met het gevolg dat Johan dagelijks vanaf de kant of vanuit een beetje probeert het woekeren in te tomen. Met weinig geluk. En Johan is ook de jongste niet meer…

Goede raad is niet alleen duur, maar ook verwarrend. Waar de een stelt dat hij balen met stro in het water moet dumpen, zweert een ander bij het afval van ananas. Dat levert in het water zuren op waar de alg niet tegen zou kunnen. Johan is bereid om alles te proberen (mits veilig voor de vissen) om van het geploeter af te zijn.

Johan Wiekel is in Hua Hin en omstreken een bekend figuur, mede door de voortreffelijke manier waarop hij Noordzee-makrelen rookt. Wie een bruikbaar advies aanlevert, kan er een paar tegemoet zien.

No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Vraag v/d week: Wie helpt Johan Wiekel van zijn algen af?”

 1. Arjen zegt op

  Wij hebben een vijver van ongeveer 1.600 vierkante meter.

  Zover ik weet gedijen algen goed als er veel voedsel is (wordt onder aangeleverd door vissen en door het voeren van de vissen. En door daglicht.

  Wij proberen al heel lang lotussen te laten groeien, met het idee dat deze planten voedsel opnemen dat de algen eten, en zonlicht tegen houden. Dit werkt gedeeltelijk. Ook hebben we wat water hyacinten in de vijver. Deze groeien zeer snel, en zijn eenvoudig te verwijderen. Door het snelle groetien eten ze veel voedsel van de algen weg.

  We hebben ook al heel lang eendenkroos in de vijver. Dit groeide zeer minimaal. Onlangs is er iets veranderd, en ineens is het eendenkroos enorm gaan groeien. Het water is nu één groen tapijt. Het meest verbazingwekkende is dat zodra het eendenkroos begon te groeien het water helder werd. Ook eendenkroos is vrij eenvoudig e verwijderen en het blijkt zeer goede mest te zijn voor andere tuinplanten. Het water had altijd de kleur van erwtensoek, maar is nu gewoon helder. Ik kan ongeveer een meter diep kijken.

  Als Johan Wiekel wil kan ik hem wel mijn email geven, maar dat doe ik niet via dit blog.

  Succes!

  Arjen.

  • johan wiekel zegt op

   Bedankt voor de informatie , mijn email is johanwiekel@gmail.com

 2. Somchay zegt op

  Zorg voor voldoende zuurstofplanten
  Algen en zuurstofplanten zijn voedselconcurrenten. Plaatsen van voldoende zuurstofplanten in de vijver zorgt ervoor, dat deze planten meer voedingsstoffen uit het vijverwater opnemen en er minder overblijft voor algen.

  Zorg voor een goede waterhardheid
  Wanneer de waterhardheid in de vijver te laag is, zullen de zuurstofplanten niet goed groeien. Er blijven dan voedingsstoffen als stikstofverbindingen en nitraat achter. algen zullen dan juist flink gaan groeien. Daarnaast groeit alg, in tegenstelling tot zuurstofplanten, goed in zacht water.

  Bladinval beperken
  Bladeren die in de herfst in de vijver waaien en niet uit de vijver gehaald worden, zullen op de vijverbodem langzaam vergaan. Hierbij geven zij voedingstoffen af aan het vijverwater, waardoor de groei van algen zal toenemen.

  Niet teveel vissen
  Vissen produceren afval en maken daarmee het vijverwater voedselrijker. Wanneer de hoeveelheid afval zo groot wordt dat de zuurstofplanten dit niet meer allemaal kunnen opnemen, zal de groei van algen in de vijver toenemen.

  Aanwezige algen verwijderen
  Algen verwijderen met de hand in een vroeg stadium, zorgt dat de groei ervan enigszins afgeremd wordt.

 3. Antoin Vannut zegt op

  Hallo Johan ik heb ook een vijver en heb al alles geprobeerd om da algen de baas te worden , en naar ik nu heb ondervonden is heel gewoon ik heb een stuk kopen aan de pomp of in de vijver gelegd dat mag voor een grote vijver een goed stuk zijn , en na een tijd zullen de algen stilaan verdwijnen het is niet schadelijk voor vissen en planten alleen voor de algen , ik weet natuurlijk niet hoe groot je vijver is maar probeer het eens .
  Groetjes Tonny

 4. peter chiangmai zegt op

  heel simpel gooi een oude fiets in het water of paar stuken staal na twee manden helder water vr gr peter

 5. johan wiekel zegt op

  Bedankt voor de informatie , ga het uit proberen .

 6. Ivo zegt op

  Koper zijn koikarpers niet dol op kan giftig uitpakken ijzer idem
  Je kan ook een uvc doorstroom lamp nemen samen met een pomp en op de uitgang een venturi (waterstraal lucht pomp) zetten de uitgaande stroom over een grof filter zetten
  Dit geeft dus zuurstof maakt algen stuk en vangt ze op
  Let wel dit is geen biologisch filter etc zoals je in een koivijver hier zet en je moet inderdaad eerst je waterwaarden weten
  Kijk op Facebook eens bij de koi vijver groepen etc

  • Henk zegt op

   Heb je ook bij je advies gekeken naar de grootte van de vijver ?? Wil een UV lamp naar behoren werken heb je 4 Watt per 1000 liter nodig .Dat betekend voor Johan een lampje van 24000 Watt .Je waterwaarde meten kan natuurlijk ook maar hoe wil je die aanpassen ?? Een normale natuurvijver heeft meestal de perfecte waterwaarde en kan je die dus nauwelijks aanpassen of het word onbetaalbaar .

 7. john zegt op

  Algen heb ik vroeger bestreden met strooizout…. 1kgr/m3 water. Algen kunnen je vijver flink verpesten en komen talrijk voor op plaatsen waar er overschot is aan nitraat.Zorg voor veel plantgroei in de vijver zodat het overtollige nitraat opgenomen word.Anders is het dweilen met de kraan open. Algen zijn ook zowat de enige planten die zonlicht kunnen omzetten in suiker en zo niet sterven als alle nitraat verdwenen is in je vijver.
  Probeer zoveel mogelijk manueel alg te verwijderen en weinig mogelijk de plantengroei te kwetsen.Alle 3 weken 1kgr/m3 behandellen met echt strooizout of pound balance.Maar die laatste is peperduur als je flink wat m3 vijver hebt.

  • Henk zegt op

   Johan schrijft dat hij een vijver heeft van 2000 m2 en 3 meter diep ,daar moet hij 1 kilo zout per m3 ingooien,dus dat betekend 6000 kilo zout per keer .Dat. Is op jaarbasis meer dan 100000 kilo ,een bijna onmogelijk advies

 8. adje zegt op

  De 2 hoofdoorzaken van algen in de vijver zijn: teveel voedingstoffen en teveel zon.
  De oplossing minder voedingstoffen in de vijver. Voedingstoffen zijn o.a. afkomstig van het eten dat je de vissen geeft en van de uitwerpselen van de vissen. Je hebt duizenden vissen in de vijver. Als ik jou was zou ik dat eens drastisch gaan uitdunnen. En misschien moet je ook eens wat minder voedsel geven.

  Het tweede probleem is de zon. Zorg voor voldoende schaduw. Dit kan door een gedeelte van je vijver te overkappen met bijvoorbeeld een pergola of schaduwdoek. Of door meer schaduwplanten zoals waterlelies en drijfplanten. Koper en staal ? Ik zou er niet aan beginnen dat lijkt me niet goed voor de vis en zeker niet voor koikarpers. Succes ermee.

  Ps, als ik na de foto kijk dan lijkt schaduw niet het grootste probleem. Ik ben van mening dat er teveel vis in zit en daardoor teveel voedingsstoffen.

 9. HENDRIK zegt op

  Moeilijk. beste middel is chloor maar dan zijn ook je vissen wit. Zon licht? water zuivering? Gewoon paar ideetjes. Sterke, ben van plan die richting op de gaan na 10 jaar Chomtien/Sattahip.

 10. J.Schelhaas zegt op

  Goede avond.
  Vraag eens bij ‘Colombo’.Die heeft goede waterverbeteraars.

  • Henk zegt op

   Helaas is ook dat onbegonnen en onbetaalbaar ,nogmaals Johan heeft een vijver met een inhoud van 6000 m3 water oftewel 6000000 liter water .Colombo adviseert 1 liter Colombo per 7000 liter water te gebruiken en dit is dus 850 liter a 11 euro per liter is ruim 9000 euro oftewel 350000 Baht ,helaas niet uit te voeren .

 11. Mr Bojangles zegt op

  Ik ben het eens met alle adviezen die over voeding gaan. Ik had vroeger dezelfde problemen met mijn aquarium. Totdat een beroemde meneer een keer een voordracht kwam houden op de aquariumclub.
  Zijn commentaar: algen hebben voeding nodig. Zit er geen voeding in het water -> dan geen alg. Oplossing: zet genoeg planten in het aquarium zodat die alle voeding eruit halen en er niks overblijft voor de algen…. Zo gezegd, zo gedaan. Ik heb nooit meer algen gehad.

 12. Hans Pronk zegt op

  Beste Johan,

  Er zal best wel een manier zijn om je probleem op te lossen, bijvoorbeeld door vissen uit te zetten die die algen eten. Maar je krijgt dan een ander probleem, namelijk dat van zweefalgen, waardoor jij je vissen niet meer rond ziet zwemmen. En om dat probleem op te lossen zal je misschien wel al je water moeten vervangen en ook de modder op de bodem moeten wegzuigen om het teveel aan voedingsstoffen te verwijderen. Mijn advies: alles lekker z’n gang laten gaan.
  Zelf heb ik geen waterplanten in mijn vijver (allemaal al lang opgegeten) maar een overvloed aan zweefalgen. Daar ben ik blij mee want dat is voedsel voor o.a. garnalen die op hun beurt weer door vissen gegeten worden. En ik zet in op een zo’n hoog mogelijke productie aan visvlees.
  In Nederland zijn zweefalgen wel een probleem omdat ze in de winter afsterven en het water – zeker als er een ijslaag op ligt -zuurstofloos kunnen maken. Die kans is in Thailand nihil.

 13. NicoB zegt op

  Ik heb een gemeentelijke wateropslagplaats gezien van 8 Rai, geen kroos, geen alg, het hele jaar door niet, wel heel veel catfish. Volgens de kenners zou de catfish het alg opeten, er wordt geen voeding gegeven aan de catfish.
  NicoB

  • Arjen zegt op

   Catfish, (Pla Duk in Thai) zijn aaseters. Ze zullen wel eens iets klein levends eten, en misschieen ook wel een plantje, maar het zijn zeker geen algeneters….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website