Het kopen van een vliegticket, bijvoorbeeld naar Bangkok, lijkt wel een loterij. Vaak hoor ik in mijn omgeving opmerkingen over de weinig transparante markt van vliegtickets. Iedereen wil graag juist die bewuste vliegaanbieding naar Bangkok scoren. Maar de veelgehoorde klacht is dat de vanaf prijs waar mee geadverteerd wordt bijna nooit te boeken is.

De reden hiervan is dat veel luchtvaartmaatschappijen maar een beperkt aantal stoelen verkopen voor die lage prijs (uitzonderingen daargelaten). Vliegmaatschappijen maken gebruik van revenuemanagement ook wel yieldmanagement genaamd. De prijs van een vliegticket is namelijk flexibel en wordt bepaald door ingewikkelde computerberekeningen. Hierbij heeft de maatschappij maar één belang: zoveel mogelijk stoelen verkopen voor de beste prijs (maximaal rendement).

Prijsbepaling vliegtickets

Bij de prijsbepaling van een vliegticket wordt er gebruik gemaakt van de prijselasticiteit. De prijselasticiteit van de vraag geeft de relatieve (procentuele) verandering van de gevraagde hoeveelheid als gevolg van een relatieve (procentuele) prijsverandering van vliegtickets.  Met deze uitkomst kan bijvoorbeeld de vliegmaatschappij een inschatting maken of een prijsverandering van de vliegticket in combinatie met een verandering van de vraag naar tickets (de afzet), leidt tot een stijging van de omzet of juist tot een omzetdaling.

Luchtvaartmaatschappijen gebruikten hiervoor speciale computerprogramma’s op hun eigen reserveringssystemen, die het juiste aantal stoelen aanbiedt aan het juiste aantal passagiers, tegen de juiste prijs. Deze software gebruikt historische en actuele reserveringsgegevens en doet een voorspelling over toekomstige reserveringen en optimaal gebruik van stoelen. Op basis daarvan wordt ook de actuele prijs van het vliegticket bepaald. Dit hele proces heet yieldmanagement. Dit betekent bijvoorbeeld ook dat de persoon die naast jou zit in het vliegtuig, een andere prijs heeft betaald voor exact dezelfde stoel. Dat verschil kan fors zijn. Een onderzoek naar de tarieven van Ryanair toonde prijsstijgingen en -dalingen die opliepen tot 640 procent.

Hoewel het principe afkomstig is uit de luchtvaartsector, wordt het ook ingezet om hotelkamers te verkopen tegen de beste prijs. Ook de zogenaamde lastminute-aanbiedingen zijn een vorm van yield management.

Retourtje Bangkok voor weinig: de ondoorzichtige prijzen van vliegtickets

Prijs vliegticket inzichtelijk

Toch glooit er licht aan de horizon van goedkope vliegtickets. Steeds meer vliegticketvergelijkingsites zijn in staat om de factoren die de prijs van een vliegticket bepalen inzichtelijk te maken, al moet daarvoor wel eerst een database met o.a. historische prijsgegevens worden opgebouwd.

Zo lanceerde de vliegticketvergelijker Momondo deze week een nieuwe tool ‘vluchtinzicht’. Deze functie brengt de invloed van zes verschillende factoren op de ticketprijs in kaart.

Zoektocht naar goedkope vliegtickets

De functie – die boven de vluchtresultaten is geplaatst – geeft een transparant inzicht in hoe luchtvaartmaatschappijen hun prijzen bepalen; de functie helpt de gebruiker bepaalde essentiële factoren te gebruiken in de zoektocht naar goedkope tarieven. De tool is momenteel van toepassing op 400 routes, maar op regelmatige basis worden er meer routes toegevoegd.

Zes factoren die invloed hebben op de prijs van een vlucht

Bij yieldmanagement gebruikt de luchtvaartmaatschappij veel meer variabelen voor de bepaling van de prijs die aan consumenten worden getoond. Momondo heeft hiervan een aantal in kaart gebracht, zoals:

  • vertrek op tijdstip;
  • dag van de week;
  • weeknummer;
  • exacte luchthaven (als er meerdere luchthavens op plaats van bestemming zijn);
  • de aanbieders;
  • het aantal dagen voor vertrek.

De resultaten worden weergegeven in een cirkeldiagram en geven een overzicht van de duurste en goedkoopste opties voor iedere factor op een bepaalde route. De grafieken tonen hoe de verschillende variabelen allemaal van invloed zijn op de prijs van een vliegticket. De nieuwe tool maakt gebruik van gegevens van miljoenen up-to-date prijzen verkregen in eerdere Momondo zoekopdrachten.

Doordat het verzamelen van gegevens voor Momondo een continu proces is, worden de vluchtinzichten voor elke route – naar gelang het aantal tarieven dat in de toekomst wordt verzameld – aangepast aan veranderingen in elke lokale markt.

Vliegtickets Bangkok

Kortom ben je op zoek naar een goedkope vliegticket voor een reis naar Bangkok, gebruik dan een prijsvergelijker zoals Skyscanner en Momondo. Bepaal vooraf jouw eigen variabelen en bedenk hoe flexibeler jij bent, hoe gemakkelijker je een voordelige vliegticket kunt vinden.

Meer informatie: www.momondo.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website