Marechaussee doorzoekt meer telefoons op Schiphol

Door Redactie
Geplaatst in Vliegtickets
Tags: ,
17 februari 2015

De marechaussee onderzoekt steeds meer mobiele telefoons op Schiphol. Vorig jaar heeft de koninklijke marechaussee 2276 telefoons doorzocht, een stijging van bijna 40 procent ten opzichte van 2013. Vooral telefoons en simkaarten worden vaak bekeken. Andere gegevensdragers, zoals harde schijven en video-apparatuur worden veel minder vaak onder de loep genomen.

De website Freedom Inc vroeg de cijfers op bij het ministerie van Defensie. In totaal zijn vorig jaar 2395 gegevensdragers doorzocht. In 2008 waren dat er nog 1073.

De marechaussee onderzoekt op Schiphol de telefoons van mensen die worden verdacht van een strafbaar feit. Dat kan gaan om reizigers, maar ook andere personen die op de luchthaven zijn. Het gaat daarbij vooral om onderzoek naar kindersekstoerisme, mensensmokkel en drugssmokkel.

Naast smartphones worden ook wel eens harde schijven (extern- of in computers) of andere geheugendragers zoals geheugenkaarten of USB sticks onderzocht. Ook foto- en video apparatuur is af en toe mikpunt van onderzoek. De KMar onderzocht in 2014 totaal 63 ‘geheugendragers’, een daling van 35 procent. Ook het aantal onderzochte harde schijven daalde met bijna 37 procent. Wel steeg het onderzoek naar ‘overige digitale componenten’ van 4 naar 16 stuks in 2014.

Marechaussees mogen alleen kijken naar de gegevens die op de gegevensdrager staan. Informatie die op de site van de provider staat, zoals e-mails of Facebookberichten, mogen ze niet bekijken.

Bron: Freedom Inc


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Marechaussee doorzoekt meer telefoons op Schiphol”

 1. Lex K. zegt op

  Reken er maar op dat niet zonder goede reden is, ten 1e is De marechaussee niet zo heel dol op werken, maar er is een heel veel info uit die dingen te halen waar de overheid echt wat mee kan en kom nou niet aan met ” heksenjacht” want die mannen en vrouwen weten donders goed waar ze mee bezig zijn.
  Even voor de volledigheid, voordat er weer allerlei dingen geroepen worden die niet kloppen;
  De marechaussee controleert de uitgaande passagiers, eventueel met behulp van een extern beveiligings- bedrijf op vlucht gevaarlijke voorwerpen en alle andere strafbare feiten, zoals openstaande boetes, valse papieren en bij aankomst van de vlucht worden de passagiers gecontroleerd op visa, valse paspoorten en dergelijke, maar dat gebeurt voordat je Nederland betreedt, dan kom je pas in handen van de douane.
  De douane controleert de binnenkomende passagiers en valt onder de belasting dienst, bij verboden artikelen zoals wapens e.d. wordt de Marechaussee ingeschakeld, bij smokkel van sigaretten e.d. mogen ze zelf optreden, voor de rest hebben ze totaal geen bevoegdheid

 2. lung addie zegt op

  Het antwoord is heel eenvoudig:

  Niemand is geinteresseerd naar wie de gewone sterveling belt of mailt. De reden van speciale aandacht voor mobiele telefoons is : deze kunnen op een heel eenvoudige manier omgebouwd en gebruikt worden voor het ontsteken van een bom. Je kan dit natuurlijk ook met een laptop, maar die verstop je niet meer zomaar in een klein, maar krachtig genoeg bompacket, in staat om een vliegtuig uit de lucht te blazen.
  Laat die veiligheidsmensen gerust hun werk doen, het is enkel ten gunste van de veiligheid van de reiziger.
  Waarom denk je dat je soms een laptop uit de tas moet nemen en op die manier door de scanner moet laten gaan? Ze willen er gewoon zeker van zijn dat die niet verbonden is met andere zaken. Reden waarom ze je soms ook vragen het toestel aan te zetten om na te gaan of die wel werkt als laptop en niet ontdaan is van zijn inwendige electronica om zo plaats te maken voor een paar 100gr Semtex. In combinatie met een mobiele telefoon kan je daar veel onheil mee aanrichten. Laat de specialisten rustig hun werk doen en iedereen vaart er wel bij.

  Lung addie


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website